teisipäev, 28. oktoober 2008

Börs ja börsitar - Ugala


Oi milline maiuspala on peidus komöödiasõpradele Ugala repertuaaris! Kõigele lisaks siiras ja armas suhetelugu, täiesti Eestilikus võtmes. Ott Aardam on selline talent! Tema tekst on siiras, kohati lihtsakoeline, kuid mis siis sellest, kui see kõik tungib nii lihtsalt hinge, liigutab ning ajab naerma! Täiesti uus arvestatav Eesti näitekirjanik! Lisaks veel laheda käega lavastaja, kes vähemalt omaenda kirjutatud tüki paneb nii ilusasti selles Ugala väikse saali laial laval elama, et terve saalitäis rahvast on tal mängleva kergusega kohe avastseenist peos!

Tegelikult olen juba pikemat aega pannud tähele, et "Börs ja börsitar" on pidevalt välja müüdud. Ok, kui tükk on uus, siis miks ka mitte... Aga kui esietendus jääb juba peaaegu pooleteise aasta taha ning ikka on saalid viimse kohani täis, siis see ehk räägib juba enda eest! Tõeliselt mõnus, mitte kordagi labasustesse langev, kuid pidev situatsiooni ning ka sisuline nali kestab kohe algusest kuni lõpuni välja. Kuigi vahepeal käib ka naer läbi kurbuse ning kaastunde, kuid seda geniaalsemana ja ehk mõnes mõttes peenemana see huumor tundub. Kuigi kahtlemata teevad selle lavastuse ka kõrgema taseme "hitiks" need näitlejad! Sest kui võtta ära Hilje Murel, siis kas see tükk enam "nii" hea olekski? See tema Sille Salu on minu jaoks siiani selle aasta parim naispeaosa! Kui alles paar päeva tagasi õhkasin sama kiitvate sõnadega Kadri Lepp-a aadressil, siis Hilje teeb Sillega midagi väga erilist. Ta ühtlasi naerutab publikut, kuid paneb ka endale kaasa tundma ning suudab oma karakteri nii inim- ja hingelähedaseks kujundada, et ma täiesti uskusin seda kõike ning unustasin isegi hetketi, et tegemist on kõigest karakteriga...selline tugev kaastunne tekkis tema "mehe- ja armastuseotsigutele". See meigiga võimendatud kurb kuju, kes kuulutuste vastuvõtuleti taga töötab, eriti need misanstseenid, kui teda leti taga külastab Vilma Luik oma kahe lapsega ja edasi see tema vestlus Karol Kuntsel -i mängitud Jasper Kõlu-ga...see kogu blokk jääb minu jaoks pikaks ajaks minu teatrimällu. Lisaks veel see kuulutuse peale kohtamine Andres Tabun-i patsiga mehega, kes "armastab karaoket". Millised vahvad karakterid need kõik olid! Jah, kohati ka ülevõimendatud, kuid just sobival määral. Näiteks Tanel Ingi avab end minu jaoks täiesti uuest küljest. Komöödia kui žanr on justkui temale loodud! Rääkimata muidugi vanameistritest - Luule Komissarov ning Arvo Raimo. Mõlemad on endiselt täiesti tippvormis! Mõlematel on mingi kummaline sügav kurbusenoot nende mängustiilis ja ometi on nad kui loodud nalja tegema. Selle etenduse jaoks on neil täiesti õige hingamine, justnagu nad oleksidki kõige õigemad inimesed neid osi selles tükis mängima. Eriti pääseb esile Raimo, oma naise 20 aastat tagasi kaotanud "Kes tahab saada miljonäriks" saadet enda hobina pidava naisteotsijana. Pisikese vahva karakterrolli teevad ka Vilma Luik ning Kata-Riina Luide. Jällegi on mõlemad kui loodud oma rollidesse. Luide "naturaalne" näitsik, kes on abiellunud endast vanema mehega, mitte armastuse vaid raha pärast. Mul tekkis mõte, et see tema Alex võiks vabalt olla "see" Alex, kes seda Eesti lastega täitmist väga "isiklikult" on võtnud :) Sest viiteid pärielule on ju veel tekstis...näiteks teller, kes on teined Jasperi kontost väljatrüki "A.Valge"...see on vast viide kolleegile Anne Valgele :) Aga see Kata-Riina Luide tegelase beebi esimene sõna ja kogu see maniakaalsus on nii ehedalt elust maha kirjutatud. Väga lahe!

Kuid ikka ja uuesti jõuan tagasi kahe näitleja juurde - Hilje Murel ning Andres Tabun... Sellist annet on laval nii mõnus vaadata! Kui ma õieti mäletan kandideerisid mõlemad oma rollidega ka Teatriliidu parimate nominentide seas. Andres Tabun-ist on vaikselt saamas tänase päeva Eesti teatrite üks paremaid meesnäitlejaid.
Muideks kui see tükk lõppes, siis ma oleksin niiväga tahtnud, et see veel ja veel edasi kestaks. Oleks ju veel võinud näha kuidas Sillel ja Jasperil see leppimine läheb ning kooselu algus jne jne...aga loodetavasti Ott Aardam võtab selle kunagi ette ning teeb etendusele jätku...näiteks nende beebikantseldamise aastatest :) Sellist mahedat ja mõnusat huumorit, mis on iseenesest kuidagi siiras, seda tahaks teatrilavadele ikka veel ja veel.

Mul on hetkel laiskushoog ja uni ning ei hakkagi neid nalju siin ümber kirjutama, pole ka vaja rikkuda nende elamust, kes veel näinud pole, sest lisaks naljadele on ka paar mõnusat üllatust (näiteks see kui Vilma Luige tegelane oma lastega kuulutust tulevad panema:)) Ka sisu jätan täpsemalt lahti kirjutamata. Ütlen ainult niipalju, et liine ja kihte on mitu ning see kõik on niiiii heas kastmes, et ma muudkui kugistaksin selliseid tükke! Ja rahuldust saavad need, kelle jaoks on põnevad ajalehe suhtekuulutustele vastavad inimesed ning kes tunnevad endas ära kunstiinimese, kes seda tänapäeva ärimaailma ning tarbimisühiskonda ei "jumalda".

Kui nuriseda kellegi kallal, siis Karol Kuntsel tegi ju enda jaoks "tüüpilise" rolli ning sama võiks ehk öelda Laura Petersoni kohta. Kuigi need "tüüpilised" rollid olid samuti minu meelest väga head! Aga see nabatants ja pannipilli mängimine...need on ju samas midagi erilist :) Kuid selle eest jällegi mõnusad üllatused Tanel Ingilt (eriti see tatti pritsiv muusikaõpetaja) ning miks ka mitte Jaanus Kask, kes seekord justkui sobib ideaalselt oma rollidesse. Talle mõjub hästi kui ta ei mängi selle Janek Vadi selja taga. Sest tal on ikka palju rohkem potentsiaali kui kolleegil.

Hinnang: 5- (see miinus ei ole üldse sisu ega näitlemise, ega lavastamise pärast. See lihtsalt on seal. Kuigi täiesti tobe...võibolla lihtsakoelisuse pärast? Liiga kerge näis see kõik, kuigi kas see pole mitte geniaalsuse tunnusmärk? Sest tegelikult on komöödia minu meelest see kõige raskem žanr. Ma usun, et kõige raskem on nii kirjutada kui näidelda komöödiat, et see ka tõesti rahvale nalja pakuks. "Börs ja börsitar" tabab kõiki õigeid noote, kõikides õigetes registrites ja teeb seda täiesti labasuste-vabalt! Tasub kindlasti, kindlasti vaadata!!! Kasvõi hea tuju saamise pärast...kuigi kindlasti ka Hilje Murel-i ning Andres Tabun-i ja ka kõikide teiste mõnusate karakterrollide pärast.)

Lavastaja: Ott Aardam
Kunstnik: Jaanus Laagriküll
Muusikajuht: Peeter Konovalov
Liikumisjuht: Oleg Titov
Rütmiekspert: Kalle Kindel
Näitlejad: Jasper-Karol Kuntsel, Sille Salu (SS tüdruk:)-Hilje Murel, vene tüdruk (Jasperi pruut alguses)-Laura Peterson, Anna ja Sille ema-Luule Komissarov, Vilma Luik, Sille sõbranna-Kata-Riina Luide, Karaokeäss, Muusikaprofessor, Rootsi vanapapi-Andres Tabun, Tanel Ingi, Jaanus Kask, Sille isa, Sille kohtinguparner-Arvo Raimo
Tekst Ugala kodulehelt:
Rõõmsameelne neiu (linalakk, 29a/167cm/65kg) soovib leida huumorimeelega meest, kellega üheskoos avastada, mis värvi on armastus.
Kui müra hulk inimese ümber ja sees aina kasvab, siis kuidas selles leida üles teine inimene? Kas leida?Kui raha saab järjest rohkem inimese mõõdupuuks, siis kuidas sellega kohanduda, kui enesemüügioskus on kesine? Kas kohanduda?
Olen parimais aastais mat. kindl. vähk. Ole Sina kaunis brünett. Laps ei ole takistuseks.

Naljakas lugu tõsistel teemadel.

Kommentaare ei ole: