kolmapäev, 1. oktoober 2008

Rootsi otsib superstaari - Sveriges Idol

Rootsi tv-kanalitelt tuleb ainult paar sarja, mida me jälgime. Kevadeti "Melodifestivalen", ehk Rootsi eurolaulu esindaja valimine ning sügiseti "Idol", mille nimi võiks sama hästi olla "Rootsi otsib superstaari".

Eelmisel aastal võitiski see, kellele ma pöialt hoidsin - Marie Picasso. Aga tänaseks olen ta juba unustanud, sest erilist staari temast siiani pole veel saanud. Rohkem mängitakse raadios ja räägitakse ka meediast hoopis Amanda Jenssen -ist, kes jäi teiseks...ning kummaline küll, aga ma saan täna aru, miks Amanda rahvale peale läks... ta on märksa originaalsem, kui see võitja.

Tänavu on tase palju, PALJU kõrgem. Uus žürii on ka palju parem, mis sellest, et mitte nii kriitiline kui eelmine, aga selle eelmise žürii kriitika oligi tavaliselt täitsa metsapoole. Selle aasta žüriiliikmed on väga kõrge lennuga - Celine Dion -i ja Madonna produtsendid, üks on isegi valitud USA-s aasta laulukirjutajaks. Ning nad ongi laule kirjutanud 'N sync -le (Bye, bye, bye) ja Backstreet boys -le...ja nimekiri läheb edasi ja edasi...igatahes kui need osalejad seal ennast heast küljest näitavad...siis hea vedamise korral saavad nad ehk ühe nendest žüriiliikme tiivale hüpata ja ongi maailmakuulsus garanteeritud....eks näis.

Aga mis minu meelest on kummaline, on see, et mulle ei meeldi mitte ükski mees seal, kes finaali pääsesid... Üldse olen tähele pannud, et meeslauljad mulle väga harva meeldivad... Need on ikka tavaliselt siis kui nad ise endale mingid vinged laulud kirjutavad ja siis meeldib ka läbi nende laulude ka laulja. Näiteks Elton John, Richard Marx, George Michael, Daughtry... üldiselt on just rockmuusika- või ooperilauljad mehed nagu sellised õiged...sest naisehäälega laulumehi ma ei suuda kuulata, need on jubedad. Ning need, kes peavad ilgelt pingutama, et neil häält välja tuleks ja sellised haleda olemisega mehed...need ei ole minu maitse lauljad...ja Rootsi Idol-i osalejad kukuvad kõik nendesse negatiivsetesse lahtritesse.

Selle eest aga 8-st finaali-naisest on 5 super head!! 3-4 potentsiaalset maailmaklassi lauljat. Toon mõned stiilinäited:

Anna Bergendahl, kes on kõigest 16 aastane!!! Milline hääl! Ja miljon korda parem versioon Bonnie Raitt-i vanast "Have a heart" loost!



Sepideh Vaziri, kelle hääl on piisavalt võimas, et laulda suurte diivade laule või mistahes laule...



Linda Pritchard, kes on ka vinge tantsija! Ta juba on eurovisioonil tausta laulnud ja muidu ka vist juba valmis laulja...



Loulou Lamotte. Nii stiilne! Nii omapärane! Mõelda vaid, et kusagilt põhjast, kes aitab oma emal sigu ja muid loomi talitada :) Tegelikult kolis ta Malmöst põhja, et ei jaksanud enam seda linnakära...paneb imestama, et kas ta siis seda Idoli võiduga kaasnevat kisakära tahab :) Ei teagi kus ime kohtades need anded kõik peidus on :)



Viimaseks üks "Rootsi kaunitar", Jenny Karevik, kes millegipärast juba esimeses saates jäi kahe viimase hulka, aga sellest hoolimata, minu meelest väga vinge rokilik hääl!!!



Praegu on käimas ka Inglismaa "X-factor". Seal on 1 mees vähemalt, kes laulab hästi... aga ka Inglismaal on just nimelt naised need tugevamad... Kui finalistid nädalavahetusel selguvad, siis uurin täpsemalt, kes ja mis...

Kommentaare ei ole: