pühapäev, 7. juuni 2009

Teatrifestival DRAAMA 2009 Tartus

Merle tuletas meelde, et tänavu sügisel on tulekul ju iga kahe aasta tagant korraldatav Eesti teatri suursündmus - Festival DRAAMA 2009! Laasik kirjutab Päevalehes ka - eelfestivalist lastele ning mõningaid muid infokillukesi festivali tagamaadest.

Tegemist ju sellise üritusega, kuhu iga teater valib oma repertuaarist enam-vähem aasta esinduslikuma või parema või erilisema või muidu enim kõneainet äratanud tüki ja saadab Tartusse võistlustulle. Selline sõbralik "Teatrite spartakiaad lavalaudadel". Ei tee paha kellelegi, aga annab Lõuna-Eesti rahvale võimaluse kodule lähemal kaugemate teatrite etendusi vaadata ning ühtlasi pöörab tähelepanu mõningatele etendustele, mida kõik inimesed üle terve Eesti võiksid siiski igast erinevast teatrist vaatama minna - ka kaugemalt. Lisaks võistlusprogrammile viivad teatrid tihti kaasa ka mõned muud "eriliselt popid tükid", tihti on ka muid erilisi projekte festivali raames ja kõik see kokku on justkui iga kaheaastatagune teatri-vitamiinipomm :)

Hetkel veel väga palju infot sügisese teatrifestivali kohta pole. Teada on järgnevad asjad:

Lastele mõeldud eelfestival toimub 5. ja 6. septembril
Seal etendatakse:
Endla teatri lavastust „Saja-aastane laps”,
Kuressaare linnateatri lavastust „Unenägu”,
Vanemuise teatri värsket lavastust „Bruno ja Lotte muusikatund” ja tsipa vanemat „Detektiiv Lotte”

Mõõtu ei võeta ainult Eesti sees. „Draama 2009” raamidesse toimub ka „Balti teatrisügis”. Võistlusprogramm, milles osaleb kaks lavastust Lätist, kaks Leedust ning kaks Eestist. Nende hulgast, nagu ka "Eesti põhiprogrammist" valib žürii välja parimad.

Festivali väliskülalistest on teada, et Tartus mängitakse kahel korral Alvis Hermanise lavastust „Sound of Silence”.

Žürii on rahvusvaheline.

Ehk siis „Draama 2009” toimub 7.–13. september, Tartus
Piletid tulevad müüki 1.juulil.

Eesti võistlusprogrammis osalevad järgnevad etendused (minu arvamusi tänaseks juba vaadatud tükkide kohta võib lugeda nimede alt paljastuvatelt linkidelt, sulgudes pealkirja taga on vihjeks minu "numbriline hinnang"):

- Eesti Draamateater „Lõputu kohvijoomine” (1)
- Tallinna Linnateater „Ohvrit mängides” (4)
- Noorsooteater „Mängurid” (3)
- Teater NO99 „Kuidas seletada pilte surnud jänesele” (4)
- Ugala „Börs ja börsitar” (5-)
- Võru linnateater „Võrumaa rituaalid 2”
- Kuressaare linnateater „Tapatöö jumal”
- Theatrum „Linn”
- Tartu Uus Teater „Elud” (3)
- R.A.A.A.M „Vahepeatus” (5-)
- Endla „Janu” (1)
- Vanemuine „Loss” (1+)
- VAT-teater „Nürnberg” (4+)
- Rakvere teater „Üks joodik sõitis rongiga”
- Vene Teater „Hullumeelse päevik”

Hetkel nendest nähtud tükkidest on kaks parimat Ugala "Börs ja börsitar" ning R.A.A.A.M -i "Vahepeatus". Kolmandana ka "Nürnberg". Parima naisnäitleja auhinna saaks minult praeguse seisuga Hilje Murel "Börs ja börsitar"-ist või Katariina Lauk "Nürnberg"-ist ning parima meesnäitleja auhinna Aarne Üksküla "Nürnberg"-ist või Argo Aadli "Vahepeatus"-est. Parima meeskõrvalosa eest Andres Tabun "Börs ja börsitar"-ist ning parima naiskõrvalosa Tiina Rebane "Nürnberg"-ist.

Kui mul peaks avanema mingigi võimalus, siis läheks kindlasti vaatama Theatrumi, Võru, Kuressaare, Rakvere ja Vene Teatri tükke ka. Kummaline, aga mina oleksin nii mõnestki teatrist valinud hoopis teised tükid, aga eks see ole maitse asi :)

Kuna etendatakse Tartus viimase kahe hooaja (2007/2008 ja 2008/2009 jooksul esietendunud tipp-tükke, siis minu arvamusel peaksid kavas olema hoopis VAT-i "Ingel, ingel.."; NO99 "Pea vahetus" (või "Perikles); Linnateatri "Hecuba pärast"; Draamateatri "Sügissonaat"; Noorsoo- ja Nukuteatri "Kuldvõtmeke"; Vanemuise "Kogutud teosed" (a tegelikult hoopis "Ruja"!); Endla "Kangelane". Minu meelest ainult R.A.A.A.M ja Ugala ongi täppi pannud oma valikuga :)))

4 kommentaari:

merleke ütles ...

"Janu" ja "Kuidas seletada pilte surnud jänesele" on tegelikult "Balti teatrisügise" programmi valitud lavastused. "Balti teatrisügise" eesti lavastuste valiku tegi aastaauhindade žürii, kes otsustas soovitada Eestit festivalil esindama "Endla" teatri lavastusega "Janu" ja NO99 lavastusega "Kuidas seletada pilte surnud jänesele".

Danzumees ütles ...

Aitäh info eest, Merleke! Uskumatu - jälle "Janu"... mida nad selles tükis küll leiavad? Keegi tuttavatest pole julgenud pärast minu karmi kriitikat seda vaatama ka minna ning ükski kriitik pole suutnud ka piisavalt hästi seletada, et miks nad seda tükki niimoodi hindavad, et igale poole pushivad... Võibolla ületab see purjus jauramine keelebarjäärid? Ei tea, minu meelest oli küll täiesti nõme tükk, suisa üks viimaste aastate kehvemaid. Variant on ka muidugi, et lihtsalt tollel päeval läks neil midagi kapitaalselt nässu...

Noh, eks siis peab lootma "Jänes(t)ele" :)

merleke ütles ...

Ma ei ole ise kahjuks veel "Janu" näinud, seepärast ei oska kaasa rääkida. Huvi on see tükk minus äratanud küll, sest Heidelbergi teatrifestivalilgi oli ju teatavasti üsna menukas. Loe kas või http://www.pfm.ee/index.php?id=19&no_cache=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=8970&tx_ttnews%5BbackPid%5D=6&cHash=dcbbcd5506

Danzumees ütles ...

Minu jaoks oli selle tüki vaatamine tõeline PIIN!

See artikkel muideks on Endla teatri oma mehe sõnad ja ega sealtki saa selgust, et mis värk ikkagi on, et seda niimoodi Eestist välja peaks saatma, eriti kui meil on olemas palju paremaid asju - näiteks Hecuba pärast... või Pea vahetus... Appi, see Janu ei kannata kohe mingit võrdlust nende kahe tüki kõrval. On ju tükke, mille kohta tekib tunne, et ehk minule ei meeldi, aga teistele võiks ikka meeldida...aga Janu puhul ei suuda ma mõista inimesi, kes "tahavad" sellist asja teatris näha. Ma tean, ma lihtsalt olen kitsarinnaline (ei taha selliseid tükke teatris vaadata) või ma lihtsalt ei mõista :) Aga mis seal tegelikult mõista? Ma ei mõista isegi seda, et mida ma ei võiks selle tükiga seoses mõista :)))
ÕUDNE jama!!!