laupäev, 7. märts 2020

Emantsipatsioon - NÖFF - Naiste Ööde Filmifestivali avamine


Eile sai alguse Naiste Ööde Filmifestival, ehk lühidalt NÖFF!

3 päeva huvitavaid filme Raplamaal. Toimub juba teist aastat järjest. Raplamaal on nii vinged ettevõtlikud naised, et kui midagi ette võetakse, siis see ka ära tehakse! Olgu või filmifestival! Ja nagu ütles selle aasta festivali nõustaja Maria Avdjuško oma kõnes, ei ole ka mina näinud glamuursemat filmifestivali avamist- naistel maani kleidid, soengud ja meigid, meestel kikilipsud ja ülikonnad! Parfüümid lendlesid õhus ning sellisesse avapauku sobis ideaalselt ka üks teatrietendus!

Nimeks sellel “Emantsipatsioon” ja lavastajaks Maili Metssalu. Laval teiste hulgas ka Viljandi lavakoolist kursaõde Ragne Veensalu, hundid ja ürgnaised. Lugu on tōukunud raamatust “Naised, kes jooksevad huntidega” ning tõesti laval on nugade ja huntidega girlpower. Ürgnaise säilitamise tähtsusest ja vajalikkusest. Mis siis sellest, et ajad muutuvad ning naised ajaga kaasas käivad- ürgnaine peab alles jääma! See toidab meie naisi ja nende naiselikkust. Publikus kutsus esile suurima naerupahvaku kui “nōukogude naise” ajajärguni jõuti... eks nüüd distantsilt on selle üle hea naerda kah :) Sellises kontekstis ei häirinud üldse, et laval ka paljast naiseihu näidati- see sobis kui valatult. Ja kui veel nii esteetilised vormid sellest- üks tänapäeva kaunitar ja teine peatselt emaks saav ürgnaiselik ja hundimaskiga- vau!

Sõna võttis ka festivali juht ja ideeautor Katrin Klaebo ning tema jutust jäi mulje, et festival alles kogub oma hoogu ning teine ei jää ka kolmandata!

Pärast teatrit, milles oli muide ka vinge muusikaline kujundus(!) ning osa publikust aplodeeris seistes(!), jätkus õhtu avafilmiga, milleks seekord üks briti/iiri dramöödia “Uuele ringile”, 44-aastasest naisest, kes järsku rasedaks jääb. Täna, kell 14:45 muide on tulemas väga huvitav film Hiina ühe lapse poliitikast (filmi juhatab sisse “Minu Shanghai” raamatu autor Anneli Vilu) ja muudki. Tasub netist kava üles otsida ning täna Raplat ja homme Märjamaad külastada :)

Kommentaare ei ole: