teisipäev, 23. juuli 2024

Draama Liivimaal - Jäneda Pullitalliteater - 2024 Suveteatripäevik 8.sissekanne

 
Jules Verne’i „Draama Liivimaal“ lavastub sama katuse all, kus filmiti „Tõe ja õiguse“ kõrtsistseenid.

Suvel kuluvad kriminullid ideaalselt marjaks ära nii rannaliival raamatu vormis kui ka mõne mõisasaali teatrilaval. Tänavune teatrisuvi pole just täiesti krimkadeta, ent millegipärast on mul ikka ja alati see tunne, et neid võiks palju rohkem olla. Lisaks naerule ja draamale tahaks sumedatel suveöödel põnevust! Seda enam et kõige paremad krimilood sisaldavad nagunii ka üksjagu huumorit ja draamat.

Tänavusuviste 60 uuslavastuse seast võib stiilipuhtad põnevikud üle Eesti teatrilavadelt kokku lugeda kõigest ühe käe sõrmedel. Seda oodatum oli Jäneda Pullitalliteatri „Draama Liivimaal“. Kuna pealkirjaski sees sõna „draama“, siis arvata võib, et kes väga ei süüvi, see ei saa arugi, mis žanri lavastusega tegelikult tegemist on. Siinkirjutajagi tähelepanu köitis esialgu hoopis kombinatsioon, et autoriks on Jules Verne (UNESCO maailma kirjanduse tõlgitumate autorite edetabelis hoiab Agatha Christie järel ja William Shakespeare’i ees, TOP10 ainsa prantslasena, auväärset 2.kohta… Jaan Kross on muide 2306.kohal), aga tegevuskohaks Liivimaa, ehk meie kant!

Ja tõsi ta on – kriminaalne draama, põhilise tegevuskohana „Murtud Risti Kõrts“ kusagil Tallinna ja Riia vahelise postimaantee ääres! Milline leid, kas pole?! ....

Loe edasi kogu arvustust siit:


Lavastuse turunduslik tekst (fotod tegid Ain Paloson):

Jules Verne "Draama Liivimaal"

On aasta 1890. Pärnu lähedase "Murtud Risti" lustakas kõrtsmik võõrustab ootamatult saabunud külalisi. Hommikul leitakse tormivarju palunud pangakäskjalg suletud ukse tagant tapetuna. Tema kotist on kadunud pangale kuulunud 15 000 rubla. Kõik märgid juhatavad samas ööbinud tundmatule. Politseiülem Eck asub ise asja uurima ja tema ees avanevad järjest osaliste eluteed ning tõekspidamised. Ta avastab, et rahvuslikud vastuolud moonutavad ilmseid fakte, samal ajal, kui tõeline mõrvar kindlustab oma alibit valedega. Pinget jagub viimse hetkeni, kuni ootamatu lõpplahendus paljastab vaatajatele mõrvari.

Maailmakuulus kirjanik Jules Verne kirjutas romaani "Draama Liivimaal" ilma Eestimaal käimata, ometi on ta tajunud täpselt ajastu meeleolusid.

Ajaloolise krimidraama on dramatiseerinud Arlet Palmiste.
Lavastaja Eero Spriit.
Mängivad Tarvo Vridolin (Ugala), Rednar Annus, Mihkel Tikerpalu, Veljo Kukk, Tiit Tammleht, Kristjan Arunurm.

Kommentaare ei ole: