kolmapäev, 4. juuli 2018

Festival DRAAMA 2018


Festivali DRAAMA 2018 piletid paisati täna müüki. Esimesed 3 lavastust on ka juba välja müüdud - Eesti Draamateatri "Isamaa pääsukesed" ja "Jaanipäev" ning Tallinna Linnateatri "Miljoni vaade". Mõned BB ilmub öösel väljumised on ka juba otsas! Seega tasub kiirustada kui on huvi sügise algusest kohe kultuurne olla! :)

Mul on suurem osa nendest lavastustest juba nähtud ja tegin väikse ülevaate edetabeli näol enda soovitustest. Pealkirjadele klikkides avanevad ka täpsemad kirjeldused.

Ehk siis alates kõige soovitatavamast:

Hinnang 5:

1. PRAEGU POLE AEG ARMASTAMISEKS (R.A.A.A.M.) - koomiline ja lahe, tänapäeva ja antiigi segu. Väga hea trupp - mitmed teevad oma tipprollid. Superhea meelelahutus. Naiste ja meeste -vahelised teemad ülepaisutatult ja koomiliselt luubi all.

-----------

Hinnang 4+:

2. BEATRICE (Vanemuine) - tulevik. Põnevik ja melodraama ühes. Mõtlemapanev, harukordne võimalus näha toimivat science fictionit teatrilaval. Saab kaasa mõelda kõigi tegelaste kohalt, et kuidas ise selles olukorras käituks. 

3. CABARET SIBERIA (Piip ja Tuut) - naer ja pisarad läbisegi ja käsikäes. Tegelikult ikka üdini kurb. Muusikal, kuigi kabaree - kabareemuusikal. Seotud ka eesti ajalooga ja Piip ning Tuut on klounimaskid eest võtnud ning mängivad inimesi, kes võisid olla ükskõik kelle meist esivanemad.

4. {Sajandi lugu}: BB ILMUB ÖÖSEL (Von Krahli Teater / Tartu Uus Teater) - eriline, ajalooline. Kui poleks olnud esimest vaatust, ehk etenduse osa kuni supisöömiseni, oleks see siin tabelis esimesel kohal. Draamapoolel ideid on palju ja need toimivad kui ainult seda va jaamas filmitegemise jobutamast poleks olnud... aga selle kannatab ära ja siis tuleb VÄGA hea asi otsa! (esimese "vaatuse hinnang on 2, teise hinnang 5... raske on hinnata seda keskmist, sest lõpuks jääbki ainult hea meelde ja selles mõttes tüki väärtus ajas muudkui kasvab!)

5. SEITSE VENDA ehk UURALI KAJAKAS (ERMi teater) - väga hästi lavastatud ERMi näituseruumidesse. Kohati koomiline, palju lahedaid ideid. Aleksis Kivi soome klassika "Seitse venda" pole kunagi ja ilmselt ei saa ka kunagi olema nii lahe ja äge. 7 venda mängitud vaid 4 näitleja poolt!

----------

Hinnang 4:

6. {Sajandi lugu}: ISAMAA PÄÄSUKESED (Eesti Draamateater / NargenFestival) - Kivirähki eestlaste baashuumor. Naised päästavad maailma... või no esialgu siiski vaid tolle väikekoha näitetrupi au :) Tegelikult toimubki kusagil Tartumaal, seega võiks öelda, et see lavastus "jõuab koju" draamafestivalil. Palju tippnäitlejaid koos ja väga lahe ning tugev ansamblimäng. Mõnusalt rahvalik.

7. {Sajandi lugu}: KAARNAKIVI PERENAINE (Endla Teater / Kuressaare Linnateater) - Kivirähk natuke tõsisemast otsast, kuigi ka siin on tema vimkad sees... Huvitav trupp. 

8. PRIMAVERA PAUNVERES (TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia) - noored ja Pepeljajev. Huvitavad lahendused ja Kevade täiesti originaalses kuues. Tootse ja Teelisid suisa hulgi!

9. {Sajandi lugu}: PUUDUTADA KUUD (Rakvere Teater / Fine 5) - Hämmastavalt hästi kombineeritud tantsuline pool sisuliselt draamaga kokku. Huvitav ajastu - 90ndad ja seega tuttavad teemad, millega endal hea suhestuda. Hea koreograafia ja draamanäitlejad tantsivad nagu päris tantsijad!

10. {Sajandi lugu}: ENNE MEID OLI VEEUPUTUS (NUKU Teater / Vaba Lava) - Äratundmist pakkuv 80ndad, peamiselt 3 inimese lood, mis tegelikult on meie kõigi lood. Segatud tantsu ja laulu ja suure annuse nostalgiaga.

11. {Sajandi lugu}: HIPIDE REVOLUTSIOON (Ugala Teater / R.A.A.A.M.) - lavastajateater ja mitmeid huvitavaid ideid põnevalt lavastajalt. Oli ka asju, mis päriselt ei toiminud, aga hea kaalub kõvasti üle. 70ndad.

-----------

Hinnang 3+:

12. {Sajandi lugu}: EESTI AJALUGU. EHMATUSEST SÜNDINUD RAHVAS (Rahvusooper Estonia / Kanuti Gildi SAAL) - Mitmeid huvitavaid ideid - saare piigade ja vallutajate võitlus näiteks või tulnukad... aga natuke ka liiga pikk ja oli ka igavaid hetki. 

13. {Sajandi lugu}: MILJONI VAADE (Tallinna Linnateater / Vana Baskini Teater) - nõrk lugu, kuigi lavastuslikult oli huvitavaid ideid ja näitetrupp vägagi tasemel.

-----------

Hinnang 3:


14. VAI-VAI VAENE VARGAMÄE (Ugala Teater) - lastekas. Lennuk on teinud ka lastele oma versiooni Tõest ja õigusest. Mõnusalt meelelahutuslik ja kõik mis Ringo Ramuli tegelasega seondub, on millegipärast hästi meelest ka kuid hiljem.

15. JAANIPÄEV (Eesti Draamateater) - See oleks olnud parem kui poleks vene keelest tõlkimist, mis tekitas lohisemise. Lavastuslikult nii häid kui mittetoimivaid ideid. Sisu huvitav, aga ometi ei kanna tervikuna välja, sest kogu sisulise poole saab paari stseeniga teada, aga selle ümber on punutud palju aega raiskavat sisu.

16. (TEISITIMÕTLEJA) (Vaba Lava) - ei puudutanud mind, aga võib puudutada näiteks endiseid punkareid või bändimehi. Meeldis küll lavastuslikust küljest ülesehituslik pool ja see Sõltumatu Tantsu Lava, kus seda Tallinnas mängiti.

----------

Hinnang 2+:

17. {Sajandi lugu}: SIRGU EESTI (VAT Teater / Labürintteatriühendus G9) - Ei toiminud üldse. Labürintteater oli iseenesest mõttena huvitava, aga liiga vähe ideid (ainult kõrvadega seinad on jäänud meelde ja kostüümid), draamapool oli loona segane, aga Elina Reinold Laidonerina lööb küll laineid.

-----------

Hinnang 2:

18. {Sajandi lugu}: RÄNNAKUD. MAARJAMAA LAULUD (Vanemuine) - ei toiminud tantsu ja draama sümbioos. Draamaosa on huvitav - head monoloogid, hästi mängitud. Tantsijad on Vanemuises küll väga tasemel, aga dramaturgiline pool jäi väga segaseks teisel poolel etendust.

-----------

Hinnang 1+:

19. {Sajandi lugu}: NO34 REVOLUTSIOON (Teater NO99) - Ei ole seotud lubatud ajastuga. Ideed on mitmest kohast tuttavad. Mind jättis külmaks.



----------

Neid järgnevaid ma pole veel näinud, seega ei osanud tabelisse panna:

{Sajandi lugu}: RÄNNAKUD. TÕOTATUD MAA (Sõltumatu Tantsu Lava)
NO33 HÜSTEERIA (Teater NO99)
TAHE (Tartu Uus Teater)
SISENEMINE SISENEMISSE (Henri Hütt / Kanuti Gildi SAAL)

Järgmisi pole veel näinud, aga plaanin kindlasti ise ka veel sellel aastal vaadata:

WORKSHOP (Eero Epner / Juhan Ulfsak / Mart Kangro / Kanuti Gildi SAAL)
{Sajandi lugu}: TULEB / EI TULE: EESTI 100 AASTA PÄRAST (Vene Teater)
VEDELVORST (Endla Teater) (pilet olemas)
KERES (Eesti Heliloojate Liit / Vaba Lava)

Lisaks on tulemas ka kontsert ja see lavastus, millest need laulud on pärit, oli minu eelmise aasta lemmik-teatrielamus:

Kontsert: PRAKTILINE EESTI AJALUGU

Kommentaare ei ole: