teisipäev, 23. september 2008

Teel tööle ja teel lõunale...Rahvusköökide Top10

Otsustasin juba hommikul tööle tulles, et täna lähen lõunale oma lemmikusse Jaapani restorani Yakitori -t sööma. Ilm on õues ilus, päike paistab ja on meeldivalt sügiseselt soe. Keerasin oma kontori juurest ümber nurga ning üle tee jäi üks Tai restoran "Nhu's Thai 2".

Olen selle restorani kohta kuulnud kolleegilt, et see on selline keskmise tasemega, ei midagi erilist. Noh, häbi tunnistada, aga ma olen oma elus vist ainult paari käe sõrmedel ülesloetavad korrad üldse Taimaa toitu söönud ning siiani pole ma sellele eriti tähelepanu pööranud. Appi, milline viga...

Tellisin kala ingverikastmes. Vapustav, nii kala, riis kui ka see kaste ja lisaks veel see mix, mis ma oma salatile peale valasin salatilaual olnud kastmetest. Jumalik! Ja see restoran on olnud seal juba mõnda aega... Tõeline kulinaarne üllatus. Nüüd tuleb ehk ka teised Tai restoranid avastada. Kolleegilt sain juba ka vihjed kahe parema kohta, kus tema on käinud. Üks on lisaks veel täiesti mu kodu lähedal.

Kodust rääkides, siis tulime täna Kristiniga kahekesi. Tema lasteaeda, mina tööle. Ja kuna Rootsis on lapsevankriga reisijatel bussisõit tasuta, siis avastasime, et otse meie kodu juurest Slussenist tuleb üks bussiliin siia kontori ja lasteaia juurde. Milline mugavus! Ja kõige lisaks veel tasuta! Nüüd hakkangi teisipäeviti, kolmapäeviti ja neljapäeviti, kui Kristin läheb lasteaeda, kasutama seda udupeent võimalust. Auto seisab mul tavaliselt päevade viisi parklas, kui mul just kuhugi linnast välja ei ole vaja sõita. Ja seega tööl olen ikka jala käinud siiani, vahest ehk ka metroo või autoga.

Aga tulles veel korra tagasi eri maade köökide juurde, siis mu lemmikute Top on siin:
1. Itaalia (Pastad, pizzad (kindlasti mozzarellaga), salatid/õlikastmed ja lasagne. lisaks ka Chianti veinid)
2. Eesti (ikka oma kodune sült ja hapukapsas, verivorstid ning ahjuliha, mis ühtlasi on ju ka suures osas Saksa toit...hmmm Eesti stiilis kartulisalat ka!)
3. Jaapan (Sushi!!!!)
4. Hiina (Magushapus kastmes ma-ei-tea mis liha, nuudlid ning taignas friteeritud hiigelkrevetid ja jäätisega banaanid...seda ikka hiinakates pakutakse, aga kas see tegelikult ka "hiinakas" on?)
5. India (Tikka Masala ja currytoidud, suus sulav kanaliha jne)
6. Mehhiko (Taco-d ja Enchiladad. hästi maitsestatud)
7. Prantsuse (Camembert ja viinamarjad, lisaks omletid ja kõrgklassi prantsuse köök)
8. Rootsi ja Norra (Lõhe ja muud kalad)
9. Vene (Pelmeenid ja pliinid)
10. Tai (olen küll alles avastamas selle maa toite, aga supid ja salatid ning kala on siiani vapustavad olnud)

Hispaania paellad minule eriti ei istu. Austraaliast meeldib mulle Vegemite...polegi seda juba 100 aastat saanud, aga see pole ju otseselt toit, pigem võileivakate... Kreekast meeldib mulle Tzatziki-kaste, Armeenia ja Gruusia lambalihatoidud, Kanada vahtrasiirupiga pannkoogid ja kõiksugu huvitavad marjad ja muud toidud, Ukrainast borš, Belgia vahvlid pole nii head kui need krõbedamad (ma ei teagi, kelle kööki need kuuluvad). brittide Fish & chips on ju ka hea, aga kuivõrd britilik see lõppude lõpuks on...ahjaa, muidugi ka Ameerika BBQ ja coleslaw...ja vahest ju ka hamburgerid ja hotdogid on õigel ajal õiges kohas...ja ei saa ka unustada Türgi kebab -e!!! Aga kui palju on igasuguseid idamaa kööke veel avastamata - Korea, Indoneesia jne jne jne

6 kommentaari:

Eliza Day ütles ...

Minu esiviisik on peaaegu, et sama, ainult, et mehhiko meeldib rohkem kui india.
Kõige rohkem armastan ma värsket pastat.. tagliatelled näiteks ja eriti veel tortellinid ja raviolid erinevate täidistega ning peale veel natuke parmesani... :))) Ma sööks hea meelega vist iga päev pastat!
Nii kahju, et Eestis leiab harva koha, kus päris autentset värki pakutakse (või vähemalt võimalikult sarnast).. hiinakates on kõik söögid ühe maitsega, pastade asemel pakutakse makarone ja õiget mehhiko toitu pole siin üldse leidnud.
Rootsis ilmselt parem valik.

Danzumees ütles ...

Eks ta natuke ka meeleolust on kinni. Ma just hiljuti sõin ühes heas India restoranis ning sellel oli ka kindel mõjutus tabelipositsioonile :)
Mehhiko toite saab siin Rootsis "tavaliselt" söödud Taco Bar -is ja see ehk pole see kõige parem näitaja, kuigi päris hea ikkagi...

Aga värske pasta on tõesti väga väga hea... me sööme seda ka vähemalt korra nädalas, tavaliselt täidetud raviolide näol. Ja kõige tavalisem töölõuna ongi mul pastasalat. Siin on selline salatifirma Vasagatanil - Masters Salladsbar, nad teevad just selliseid pastasalateid, mis viivad mul keele alla...

Aga rahvusköökide valiku suhtes on Rootsi ja Stockholm küll päris hea... vähemalt Eestiga võrreldes :) Üldse on siin restorane metsikult palju ning kummalisel kombel tunduvad nad lõuna ajal olevat kõik puupüsti täis :)

Sehkendaja ütles ...

Parandamatu edetabelite koostaja:)))))

Väidetavalt on Tartu Itaalia köögis (Küütri tn) värske pasta. Meil ühed nõudliku maitsega tuttavad käisid seal söömas ja ütlesid, et vähemasti söök oli ehtne (aga sisustus kõige hullem kitš). Mina ise neist asjust midagi ei jaga - mulle meeldib sealne mittemidagiütlev sisustus küll, aga vahel on olnud imelik teenindus. Ja supp oli liiga kuum - mikros soojaks tehtud äkki...

Danzumees ütles ...

Väga hea vihje!!!! Mul ongi üks Tartu-reis ees oktoobri keskel! Niisiis Küütri tänava Itaalia restoran on nüüd kindlasti kavas sees!!! Aitäh!!!

Sehkendaja ütles ...

Oi, ole ettevaatlik. See on suhteliselt urgas:) Aga mulle nähtavasti urkad meeldivad rohkem kui liigselt üles haibitud kohad.

Danzumees ütles ...

Urkad on tõesti mõnikord paremad kui need kõige vingemad ja uhkemad restoranid! Ja kummaline, aga justnimelt makarone või muud pastat uhketest restoranides ei saagi :))

Ma katsun ära katsetada, eks siis annan oma arvamusest teada. Loodetavasti ikka jõuan, sest mul on vaja samal õhtul Tallinna teatrisse veel põrutada :)))