kolmapäev, 19. mai 2010

Isa - Monoteater


Ma usun, et kui keegi kunagi ühe korraliku stand-up koomika showga hakkama saab, siis on see kindlasti Jan Uuspõld. Juba see Isa on suur samm edasi Ürgmehest, kuigi jääb veel natuke midagi vajakka... aga palju puudu ei ole. Puudu võibolla on hoopis sellise asjaga harjunud "publik". Juba hakkas midagi lavalt inimestega suhtlemise laadiski tulema... aga no eesti inimesed on teadatuntud tagasihoidlikud sellistes situatsioonides ning lavalt peab näitleja kogu töö ikka ise ära tegema :)

Loo mõttes on seekord tegemist lapsesaamisele eelnevate "jamadega", edasi sünnitus ning pere esimesed eluaastad koos lapsega... Ehk Ürgmees mingis mõttes jätkab oma loomulikku elurada. Kui meeste ja naistevahelised suhted on minu meelest üpris case by case erinevad ning mina tundsin küll väga vähe ühist "ürgmehe" etenduse mehe ja naise vahelise suhtega, siis lastekasvatamise trallis on juba märksa rohkem üldisemaid sarnasusi. Sellepärast läks minu jaoks küll see "Isa" ka palju rohkem korda. Kuigi terviku mõttes ikkagi liiga vähe. Kuigi kui Ürgmees ajas mind pigem haigutama siis sedapuhku sain ikka paar korda naerda ka :) Eelkõige muidugi tänu Uuspõllu näitlejatöö. Ta lihtsalt oskab olla õnnestunult koomiline. Ja mõnusalt siiski mitte nii hullult ülepakkuv, nagu võiks karta. Aga täiesti sobivas koguses. Tema "naisemängimine" on ka lahedalt mehine ning sedapuhku ka "lapsemängimine" ja täiesti omamoodi :)

Hinnang: 2+ (Uuspõllule kahtlemata kõrgem hinnang, aga see siin on tervikule. Ega vist palju Ürgmehest kõrgem saanudki, aga edasiminek on täiesti märgatav! Ilmselgelt pole mina ka otseselt sellise tüki sihtrühm. Kuigi stand-up koomika austaja olen küll ning vaatan USA ja Rootsi proffide showsid meeleldi kui võimalust on. Youtube-is on ka mõned Jani "Isa" lõigud üleval. Minu maitsekaaslastele ei soovita, aga inimesed üldiselt naersid küll. Eks ta on tegelikult ka täpselt see, mida sellelt tükilt oodata, seega etteheiteid ma ei tee. Ja Jan on tubli ning ma siiski loodan, et ta jätkab ning üritab selle "stand-up koomika kultuuri" meile sisse tuua täiega! )

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Oleksid pidanud Alo Kõrvega nägema...

Danzumees ütles ...

Jah, võibolla... Aga ma teadlikult valisin Uuspõllu versiooni. Esiteks võrdlusmomendi pärast Ürgmehega. Ja ega tegelikult Uuspõld ise oligi parim kogu selles tervikus. Minu jaoks lihtsalt need lood või sketšid on juba mitmetest raamatutest ja filmidest tuttavad ning need ei mõjunud enam nii värske ega originaalsena. Ehk siis ainus hea asi oligi Uuspõllu "mäng". Kõrve on teistsugune tüpaaž ja ma ei oska muidugi öelda, et kumb neist parem on selles rollis, aga selles polnudki asi... Kuigi pean tunnistama, et arvan, et Uuspõld on ju selline macholikum mees ja ma siiski kujutan ette, et tema sobib just sellesse rolli paremini.

i. ütles ...

mina nägin Aloga (kes on mu lemmiknäitleja) ja oleks eelistanud vaadata Jani. esimene vaatus oli täitsa vaadatav aga teise ajal oli mul väga kurb olla, lihtsalt nii mage värk. mulle meeldis Ürgmees isegi rohkem, ehk Jan sobib sellesse värki lihtsalt nii palju paremini... mina satttusin mõlemale juhuslikult, soovitada küll kellelegi ei julgeks....

Danzumees ütles ...

Täpselt nii!
Muideks, suvel tuleb Jänedal välja uus Uusbergi tükk kus Alo ja Argo (vist peaosades), koos vend Uusbergi muusika-tiimiga. Ma panin igatahes kavva. See on kindlasti gaziljon korda rohkem minu tükk kui need ürgmehed ja isad. Aga Isaga ilmselt ongi nii, et eks ette on enamvähem teada, mis sealt saab. Ja mina teadsin juba ette ning sellepärast ei pettunud vaid lihtsalt tõdesin, et oma maitset võiks siiski usaldada ja kõiki tükke siiski pole vaja tormata vaatama. Aga no mis parata kui lihtsalt teatris olemine ja näitleja töö vaatamine pakub ka midagi. Isegi kui sisulisest mõttes ei ole asi seda väärt. Kuigi viimasel ajal on mingi uus trend, et mehed end laval paljaks koorivad ja sellisel juhul et kui sisu ka pole siis ma eelistaksin küll mitte vaatama minna :) Mõnikord harva ka saab üllatuda , ehk tükk millelt ei oota midagi osutub väga heaks. Aga seda siiski haruharva. Praegusel hetkel tundub hirmus põnev kõik mida Tartu Uues Teatris tehakse. Neil ainult 1 suur viga - asuvad nii pagana kaugel Tallinnast :) Ird, K. oli näiteks väga hea ja hirmsasti tahaks Volkonski tükki näha...
Nüüd läksin hoogu... Võikski jutustama jääda :)

i. ütles ...

Tore uudis, aitäh:)
Jah, mulle Ird K väga meeldis, ja IDentiteet oli ka hea. Täna vaatasin ära Vassiljev ja Bubõri, jättis helge tunde.
Kõike head reisu peale,
i

Anonüümne ütles ...

kas sa VHK teatrikooli lõpuetendust oled käinud vaatamas?