reede, 16. november 2018

PÖFF 2018


PÖFF on linnas! Tänasest läheb lahti meie filmipidu!!! Aasta aega oodatud ja ometi on see kõikide filmigurmaanide püha päral :)

Kui varasematel aastatel olen jõudnud juba päris palju maailma erinevatelt festivalidelt ja muidu kinodest ette Pöffi-filme ära näha, siis tänavu olen praktiliselt puhas leht, vaid "Jälgi jätmata" nägin juba Oslot külastades sealses kinos septembris ära. See oli muidu väga hea... hoidis huvi üleval algusest lõpuni, mis toimub ja mis saab...

Juba enne festivali lootsin, et 2 filmi kindlasti tuleksid - Yorgos Lanthimos'e "Favorite", kus on palju häid näitlejaid ning põnev teema, aga Lanthimos on tuntud kui väga heade stsenaariumite ja lugude kirjutaja, mis alati üllatavad ning kuna ta ise oma lood ka ekraanile lavastab, siis ta teab kuidas ta neid oma vaimusilmas on näinud ja ütlasi võib tema filmides alati nö. "kindel" olla. Teiseks filmiks, minu jaapani lemmik-režissöör Hirokazu Koreeda "Poevargad"... Hirokazu filmid eranditult on minule meeldinud ja seda uut on eriti kiidetud! Valiti see ju ka Jaapani parimaks filmiks selles mõttes, et sealne akadeemia saatis selle Oscari-žürii ette... nagu meie omad "Võta või jäta", kus mul ka õnnestus kaasa lüüa, aga mul endal see film veel nägemata... Aga Pöff toob ju mitmed aasta eestikeelsed filmid ka kokku ja tegelikult mul need kõik veel nägemata, seega kavatsen rabada neist nii palju kui vähegi jõuab - Tuliliilia, Portugal, Eia jõulud Tondikakul, Hölma all(esilinastus), Ahto.Unistuste jaht, Seltsimees laps ja Vello Salo.Igapäevaelu müstika.

Kui rääkida veel neist erinevate riikida aasta parimateks peetavatest filmidest, siis Pöff annab võimaluse näha ära sellised aasta kinopärlid:
Armeenia - Spitak
Valgevene - Crystal swan
Kolumbia - Birds of passage
Tšehhi - Winter flies
Egiptuse - Yomeddine
Ungari - Päikeseloojang
Liibanon - Capernaum
Paraguai - Heiresses
Poola - Külm sõda
Rumeenia - I do not care if we go down in history as barbarians
Lõuna-Korea - Burning
Rootsi - Piir
Ukraina - Donbass

Pöffiga on muidugi see trikk, et kuna festival toimub nii aasta lõpus, et paljud filmid, mida meil näidatakse jõuavad oma koduriikide kinodes levisse alles järgmisel aastal, siis mitmed "aasta parimad" sai näha juba eelmisel aastal. Ühtlasi peab olema kaval ja noppima nendest eriti uutest ka need tõenäolised hitid juba selle aasta festivalist üles.
Ise usun, et suur tõenäosus näiteks on Põhivõistlusprogrammi "Libahundil" osutuda millekski eriliseks. Filmiga seoses mainitakse ka "koeri" ja pärast Ungari festivalifilmi kus peategelasteks olid koerad (mõned aastad tagasi), siis on ootused üles kruvitud. Vast võistlusprogrammi kõige oodatuim...
Kui rääkida erinevate programmide lõikes, mis huvitab, siis Põhivõistlusprogrammist valiksin välja veel lisaks Poola filmile:
Egiptuse "Külaline", kus lubatakse üllatavaid pöördeid,
Costa Rica/Mehhiko "Kaks Firdat", mis pole küll Frida Kahlo elulugu, ent on ometi film läbi temaga seonduva.
Soome "Inimese roll" - no Soome ja üldse põhjamaade filme tahan alati võtta ette nii palju kui võimalik, sest minu arvates on nad nö. meiega samas kultuuriruumis ja nõnda lähevad ka nende huumor ja traagika ning muu kuidagi paremini kohale. Tunneb ära paiku, mida filmides näidatakse ja nõnda on need peaaegu nagu meie oma filmid... Režissöör/stsenarist Juha Lehtola on kirjutanud ka mitu edukat näidendit.
Rumeenia "Suvearmukese lugu" lubab komöödiat ja seda on ikka festivali tihti raskemasisuliste filmide vahele vaja, kuigi ilmselt see eelmisena minitud Soome film on ka kergemat sorti. Kuid Suvearmukese lugu räägib meeste keskeakriisist, ehk leiab siit ka äratundmist? :)
Austraalia film "(I)slämm" viitab islamile ja kuna mind kõik Islamigi seotu hämmastab ja kummastab, siis tõotab see põnevat filmi.
Saksamaa "Kaks härrat ülikonnas" Baierimaa vaatevinklist Saksamaa ajalugu - režissöör on ise kirjutanud ja mängib ise peaosa ka... midagi väga isiklikku seega.
Debüütfilmide võistlusprogrammist ei oska ma esimese hooaga midagi, peale põhjamaa filmide tahta...
Seega Taan/Rootsi "Pääsemine", kus peaosas on väga hea rootslannast näitleja Sofia Helin ja Norra film "Kui ma ei jaksa"- uimastitesüstijast.
Balti filmide võistlusprogrammist tahaks peale Eesti filmide näha Leedu väga kiidetud ja hinnatud "Tuhk lumes". Usas sõndinud Leedu juurtega režissöör on kutsunud mängima ka maailmanimedega näitlejaid, mh. Mr. Robot'ist tuntud rootslase Martin Wallströmi ja eestlastelegi hästi tuttava Peter Franzeni. Üldiselt kaldun teiste balti riikide filmikunsti põhjal neid rohkem slaavi ja ida-euroopaga samasse tüpaaži liigitama, kui Eesti rohkem põhjamaade suunas liigub ja selle kunstimaailmatundmusega seguneb. Samas "Võta või jäta" pidavat ka olema rohkem slaavi poole kaldu...
Põhjusega mässaja ma ilmselt praegu ei ole, sest need filmid kuidagi mind ei kõneta... mässamine küll, aga ma ei oska selles blokis linastuvatest filmidest lihtsalt paigutada teiste, huvitavamate filmide sekka midagi seekord.
Avafilmi kui vaatan, siis pressilinastusel, aga 100-aastaste programm ei ole minu jaoks. Hullumeelsus on nähtud ka, samuti on Ingmar Bergmani filmid nähtud... mis ma siin rääkisin nendest eelnevalt nähtud filmide kohta :) Tuleb välja siiski, et festivalil on ka teisi "nähtud" filme, aga jah, need ju kõik juba tiba vanemad.
Seevastu on 2 programmi - "Signatuurid" ja "Screen International kriitikute valik", millest tahaks praktiliselt kõik filmid ära näha. Nopin siia neist need kõige kõigemad:
"Igaviku väravas" - Julian Schnabel'i film Van Gogh'ist! Mängimas sellised nimed nagu Willem Dafoe, Rupert Friend, Oscar Isaac, Mads Mikkelsen ja Mathieu Amalric!
Denys Arcand'i "Ameerika impeeriumi langus" - krimka.
Sergei Loznitsa "Donbass" - Venemaal keelatud Ukraina film, mis valiti ka Ukraina parima filmina Osxaritele saatmiseks.
Hiina "Tuhk on puhtaim valge", minu kolmandaks oodatuin film tänavu. Ma arvan, et kõik, kes juhtusid nägema režissöör Jia Zhang-ke eelmist filmi "Mäed võivad variseda", tormavad ka seda vaatama. Oi kui hea see eelmine oli, aga ka siin ta koostab oma tervikloo erinevatest aastastest ja see eannab lugudele võimsalt suurepinnalise diapasooni ehk ulatuse... Väga ootan!!!
Godard'i "Pildiraamat" ei ole ilmselt minu maitsele, aga tuleks ära vaadata üldharival eesmärgil.
Audiard'i "Sistersi vennad" - see raamat oli väga hea, eeldatavasti ka film.  Mängimas on ju John C. Reilly, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal ja vanameister Rutger Hauer. Üks hea kelmi-western kulub alati marjaks ära.
Amos Gitai "Trammisõit Jeruusalemmas", nagu Godard'igagi... tuleb lihtsalt ära näha, mida ta jälle teinud on.
"Transiit" - Jällegi ühe hea romaani ekraniseering. Lavastajaks Christian Petzold, kelle filmid on alati kõneainet pakkunud.
Soomlaste "Oma maa" - Markku Pölöneni tehtud, seega üsna kindlapeale minek. Sõjajärgsest ajast ja film ongi "austusavaldus naistele, kes pidid pärast sõda kodud ja pered looma".
Lõuna-Korea "Põlemine", mida paljud kriitikud pidasid Berliini filmifestivali parimaks. Mõnevõtta küll kahtlen, sest samal festivalil linastus ka norrakate Utoya film 22.juulist... aga eks näis.
Poola "Külm sõda", tänavu Euroopa filmiakadeemialt enim nominatsioone saanud ja Poolat Oscaritele esindama saadetud Pawel Pawlikowski Cannes' auhinnatud armastusfilm.
Rootsi aasta parimaks filmiks peetav "Piir", mis samuti Cannes' festivalil tänavu ühe alamprogrammi võitis kui parim film. Tehtud John Ajvide Lindqvist novelli alustel... ja tema raamatud on mul suuremas osas loetud ning need on Euroopa Stephen King'i tasemel :) Paljud mäletavad ehk sama mehe sulest "Lase see õige sisse", kus noor vampiiritüdruk möllas Stockholmi eeslinnas ja sõbrunes ühe apust poisiga...
"Fookuses" on tänavu näiteks "Manta Rey", mis pani Veneetsia filmifestivalil kinni Horisondi programmi parima filmina.
Portugali kiidetud "Diamantino" pidavat üks veidramaid filme olema.
"Pärl"is mängib Peter Mullan ja räägib see naiskulturismist.
Aga rohkem ma sellest programmist enda jaoks ei leidnud ka... võib-olla hiinlaste "Jinpa", aga vaevalt, et aega jagub...
Panoraamist haaraks mitmeid, aga kindlasti juba mainitud "Soosik", millest lisaks lavastaja/stsenarist Yorgos Lanthimosele ennustatakse parima filmi Oscarinominatsiooni ning näitlejannade kahurväele ka - Olivia Coleman Briti kuninganna Anne'na (olengi mõelnud, et miks sellest kuningannast, kes sünnitas üle 10 lapse, aga kelle kõik lapsed surid enne teda ennast nii vähe filme on tehtud ja üldse vähe temast räägitud... nüüd siis hakkavad Rachel Weisz ja Emma Stone tema soosiku-tiitli eest võistlema - lahe!
Rumeenia ägeda pealkirjaga aasta Rumeenia-filmiks peetav "Mind ei huvita, kui me ka läheme ajalukku barbaritena" film viib TEATRIMAAILMA!
Saksa "Valss vahekäikudes" - siin mängib Toni Erdmanni peaosalisena tuttav Sandra Hüller! Samuti sakslaste "Styx" põgenikest. Peaosas Susanne Wolff! Tundub, et ehe ja oluline film on.
Paraguai festivalipublikute lemmik "Heiresses", valiti ka Paraguaid esindama Oscaritel. Ladina-Ameerika inimeste temperament ja inimsuhted.
Paljukiidetud Liibanoni "Capernaum", lapsest, kes oma vanemad kohtusse kaebab!
Ilmselt aasta parima filmi üks oscari-nominente (need teatatakse alles jaanuaris) - "Roheline raamat". Viggo Mortenson peaosas. Tekitas hiljuti ka suure skandaali kui kogemata kasutas "n-sõna". Režissööriks Peter Farrelly. Pidavat olema tänavune vitamiinilaks - kus nii südamlikkust kui huumorit.
Johnny Depp'i saab ka Pöffil näha - filmis "Richard jätab jumalaga".
Armeenia saatis Oscaritele esindama maavärinafilmi, ehk katastroofiga seonduva "Spitak".
Islandist tuleb "Ära unusta hingata, mille reˇissöör võitis parima tiitli tänavusel Sundance festivalil. Pidi olema liigutav film - Islandi elu kahe naise silmade läbi. Üks narkosõltlane, teine asüülitaotleja.
Belgia "Ingel" profijalgratturi ja prostituudi suhtest, mis kahtlaselt viitab ühele päriselu-suhtele.
Türgi "Liblikad", mis võitis Sundance-i festivali maailmakino parima filmi tiitli.
Eriti põnev saab olema USA "Surmamõrsjad", kus 9 surmamõistetud naise lugu jutustatakse lahti. Teine USA film "Lesed" võidab siin juba vaikselt auhindu üle maakera. Vinge näitlejatetiim ka - Viola Davis, Michelle Rodriquez (Kiired ja vihased -saagast), Daniel Kaluuya (Get out!) ning Colin Farrell jpt.
Hinna "Kolmas naine" 19.sajandi Vietnam... laps pannakse abiellu... ja loomulikult tekib seal kõrvale salajane armulugu ning noor tüdruk jääb ka rasedaks... seegi film on maailma festivalidel au ja kuulsust ning kiidulaulu niitnud.
Tšehhi esindaja Oscaritele - Talvised kärbsed - road-movie... aga Tšehhi on tugev filmimaa, kui sealt miski esile pürgib, siis võib arvata, et tegemist on hea asjaga.
Laszlo Nemes võitis oma eelmise filmiga "Sauli poeg" parima võõrkeelse filmi oscari. Ka seekord on just tema "Loojang" saadetud Ungarit esindama. 20.sajandi alguses toimuv kostüümidraama.
Valgevene "Kristall-luik"... 1996.aastal lahtihargnev ameerika-unistuse lugu. Film esindab Valgevenet oscaritel.
Dokumenetaalidest nopiks hea meelega -
Dopinguga vahele jäänud ratturi David Millar'ist tehtud "Ajasõit".
2307 meetrise El Capitani otsa roninud Alex Honnoldsist "Eirates gravitatsiooni" - sama režissöör tegi ka ühe minu lemmiku mägironimisfilmi "Meru"!
"Üle piiri" - 5 sportase teekonnast olümpiamängudele.
"John McEnroe: täiuslikkuse kuningriik" - kommentaar on ilmselt üleliigne :)
"United skates" - USA rulluisudiskode fenomenist.
"Kunsti hind" - just nimelt sellest, millele pealkiri viitab. kunsti kogujatest, oksjonitest ja hinnast.
"Matangi/Maya MIA" - ühest muusikadiivast ja tema teekonnast.
"Silvana" Rootsi lesbist popartisti elust ja mõtetest.
"Greenaway tähestik" - kuulsa režissööri tegelik pale ja tema mõttemaailm.
"Õiste värinate" programm on küll viimane, millest arvaks leidvat praegusel ajal Nicole Kidmani... kuigi tema "Others" on üks õudusfilmide tugevamaid läbi filmiajaloo...Sedapuhku siis film "Hävitaja". Teine maailmakuulus (Johnny Depp-i ex ja Joe le taxi laulja) Vanessa Paraadis toimetab filmis "Nuga südamesse".
Luca Guadagnno tegi eelmise filmi, ehk "Call me by your name"-iga selle, et nüüd jälgitakse väga täpselt, mida ta järgmiseks teeb... ja see järgmine on sedapuhku "Suspiria". Vana tõeliselt õudsa õuduka uusversioon on juba saanud kiita. Mängimas on Dakota (Donny tütar) Jonson, Tilda Swinton!!!! ja Chloe Grace Moretz. Seda filmi lihtsalt peav nägema, kuigi tuleb vast varsti tavalevisse ka ja seega kui mingi teine film, mida Eestis ilmselt muidu pole võimalik vaadata on samal ajal, siis haaran Pöffilt selle ja jätan Suspiria tuleviku-vaatamiseks.
"Silver Lake: Los Angelese müsteerium" - tugeva armosfääritunnetusega õuduka It follows teinud David Robert Mitchell'i uusim. Mängimas Andrew Garfield, Tophen Grace ja Riley Keough! Riley!!!
Päris huvitav tundub ka film "Täiuslik" - mingist taastusravihaiglast, kus on võimalik saada "täiuslikuks"... kõlab huvitav :)
Ja Nicholas Cage osaleb järjekordselt õudukas - seekordse nimeks "Mandy"... eelmine, kus vanemad oma lapsi taga ajasid, oli päris naljakas ja ehmatav :)
Lõpetuseks laste- ja moefilmid, mille hulgast tooks välja:
"Meie, loomad", mida kõvasti kiidetakse, üks aasta tippdokumentaalfilme "Kõigest hoolimata", "Vangis Michael", veel üks tugev mägironimise dokk "Dawn wall", Norra "Fööniks", Islandi "Lase mul kukkuda", gay-teemat riivamisi puudutav Kanada film "Väikesed hiiglased" - Maria Bello mängib ema!
Lisaks on veel rida lühimultikaid ja lühimängufilme, mida tahaks minna vaatama, aga nendes orienteerumiseks tuleb eraldi korra kõik veel läbi uurida :)
Kui "puuduolevatest" filmidest rääkida, siis neid ju muidugi ühte festivali rohkem ei mahugi... aga oleks "lootnud" näha ka veel:
Mehhiko "Roma"
Saksamaa (Florian Henckel von Donnersmarck'i) "Never look away"
Prantsusmaa (Emmanuel Finkiel'i) "Memories of war"
Jeemeni "10 päeva enne pulmi"
Türgi (Nuri Bilge Ceylan'i) "Metsik pirnipuu" - aga see tuleb vist kohe ka tavakinno, seega ok :)
Austria dokumentaalfilm "Waldheim Waltz", Argentiina "El Angel", Felix Van Gröningeni "Beautiful boy" sõltuvusest, Xavier Dolan'i uusim "John F. Donovani surm ja elu", Thomas Vinterberg'i "Kursk" Lea Seydoux'ga, Colin Firth'i ja Michael Nyqvistiga, Mike Leigh "Peterloo", "Vita and Virginia" - Virginia Woolfi ja Vita Sackville-West'i vahelisest armuloost, Neil Jordani uusim üle pika aja - "Greta", Paolo Sorrentino tehtud Berlusconi elulugu "Loro 1&2", Saksa "Werk ohne autor" Tom Schilling'iga peaosas ja Ida-Lääne Saksa teema, Zhang Yimou "Vari" - üks enim oodatuid ja kiidetuid!
Samas mõttetu nuriseda kui niigi on niiiiii palju nänni meie ette toodud, et kõike äramugida nagunii ei jõuaks ega jaksaks :)

HEAD PÖFFI KÕIGILE!

Kommentaare ei ole: