esmaspäev, 25. veebruar 2019

Oscariennustus 2019


Kohe-kohe hakatakse Oscareid jagama 2018.aasta parimatele filmidele ja filmitegijatele.
Olen juba 30 aastat mänginud ise ka seda ennustusmängu kaasa. Kõigi aegade rekord-õigeid suutsin valida möödunud aastal, kui vaid kolm 24st oscarist mööda ennustasin.

Tundub, et käesoleval aastal on kohe eriti raske valida võitjaid, sest konkreetseid erinevate teiste auhindade võitjaid sellel aastal nii palju pole kui tavaliselt. Eks muidugi USA näitlejate liidu auhinnad näiteks on heaks eeljuhatajaks, keda hinnatakse ka Oscarite valimisel või siis teatud Oscarid kipuvad minema samadele filmidele, nagu näiteks heli-oscarid ja parim film saab ka tavaliselt parima režissööri oscari.

Kunagi varem pole ma nii hästi suutnud filme enne gaalat ära vaadata. Nägemata on vaid:
Parima animafilmi kategooriast:
Ralph breaks the internet (mida oleks ju võinud täna "Tõde ja õigus" asemel vaadata, aga pidasin päevale sobivamaks eesti film valida)
Mirai (jaapani anime, mis samuti oleks olnud võimalik juba eelnevalt ära vaadata, aga lihtsalt ei ole olnud aega)
Parima võõrkeelse Oscari nominent Never look away (saksa film, mis on nomineeritud ka parima kaameratöö oscarile- lootsin väga Pöffil näha, aga seda ei toodudki meie festivalile! Ja pole ka teisi võimalusi ette juhtunud).

Kuid minu ennustused on siis siin selles järjekorras kui neid jagatakse:

Parim meeskõrvalosa
Ennustan võitu: Green book - Mahershala Ali
Minu lemmik: Can you ever forgive me? - Richard E.Grant
Tundub, et see üks neist kahest igatahes on. Hoian Richardile pöidlaid. Mahershala hiljuti võitis ka ja siis tal oli palju paremini mängitud roll.
VÕITIS: Green book - Mahershala Ali

Parim make-up ja soengud
Ennustan võitu: Vice
Minu lemmik: Vice või Mary queen of Scots
Vice'is tuli inimesed teha nende päriselu prototüüpidega sarnasemaks ja päris mitmel juhul see ka õnnestus. Mary queen od Scots-is on juustega tehtud väga kunstilisi jõupingutusi, aga imeilusast Margot Robbie'st koledat Elzabeth Ist ei suudetud teha. Seega jääb film ilmselt sellest oscarist ilma. Rootsi filmitegijad peavad üldse õnnelikud olema, et said nominatsiooni. Kuigi seal on ägedad kollid tehtud, siis tegelikult on suvade kollide tegemine ju lihtsam kui päris inimeste jäljendamine meigiga. See on kategooria, kus võiks Eesti Tõde ja õigus järgmisel aastal ka laineid lüüa, kui meie film USAs tavalevisse pääseks.
Võitis: Vice

Parim kostüümikunstnik
Ennustan võitu: Favourite
Minu lemmik: Favourite
Poleks üllatus, kui futuristlik Black panther siit oma ainsa oscari võtab, aga kuna film ei meeldinud, siis hoian ka pöidlaid teisele.
Võitis: Black panther

Parim täispikk dokfilm
Ennustan võitu: Free Solo
Minu lemmik: Minding the gap
Nii Free Solo kui ka Minding the gap olid Pöffil. Mägironimine ja noorte rulatajate elu on minu arvates ka parimad, kuigi väga hea ja võimalik, et ka võitja on RBG - USA naisülemkohtunikust, kes on tõeliselt äge naine ja tema jutt ning tegemised, millest dokfilm pajatab - väärt vaatamist-kuulamist-kõrvatahapanemist. Ainuke naine, keda ka Donald Trump kardab - ja see ainuüksi võib filmile oscari tuua. Minule läks hoopis noorte rulatajate elud kõige rohkem hinge.  Mängironimise filmiga oli see jama, et tegelikult parim mägironimise dokk möödunud aastast - Dawn wall - ei pääsenud poolfinaalist edasi. Free Solo on siiski võitnud peaaegu kõik parima doki auhinnad möödunud aastal, seega tõenäoliselt võidab ka oscari.
Võitis: Free Solo

Parim helimontaaž
Ennustan võitu: Bohemian rhapsody
Minu lemmik: Quiet place
Võitis: Bohemian rhapsody

Parim heli miximine
Ennustan võitu: Bohemian rhapsody
minu lemmik: Bohemian rhapsody
Tihti need ka helikategooria võitjat on samad. Paljud arvavad ka First man-i võitu helimontaaži-oscarile 8sound editing), aga ma usaldan siin akadeemia tavapärasust. Quiet place tegelikult oma vaikuste mänguga vaheldumisi helidega oleks minu arvates hoopis oscarit väärt., vähemalt mostaaži poolel. Miximisel on ju Queen'i hittide miximist raske kellelgi võita.
Võitis: Bohemian rhapsody

Parim kunstnikutöö (Production design)
Ennustan võitu: Favourite
Minu lemmik: Favourite
No siin ei tohiks tulla üllatusi - Soosiku kunstnikutöö on nii minu kui teiste soosik.
Võitis: Black panther

Parim võõrkeelne film
Ennustan võitu: Roma
Minu lemmik: Shoplifters
Väärt valik vähemalt need 4 nominenti, mis mul on nähtud. Aga kuna Roma on akadeemia lemmik ka teistes kategooriates, siis tundub, et temale vastast ei ole. Kui, siis euroopa filmiakadeemia lemmik, poola film - Cold war. Ei usu siiski, see oleks tõeline üllatus kui Roma ei võidaks. Minu enda lemmik oli hoopis jaapanlaste Poevargad. Möödunud aasta Pöffil nähtud Capernaüm meeldis ka väga.
Võitis: Roma

Parim naiskõrvalosa näitleja
Ennustan võitu: Regina King - If Beale street could talk
Minu lemmik: Rachel Weisz - Favourite
Selles kategoorias loodan tõesti, et eelsoosik ei võidaks. Regina King on minu arvates viiest nominendist nõrgim. Tegelikult meeldis minule Emma Stone'i roll viiest kõige rohkem, aga see ei olnud "kõrvalosa"!!! Selle rolli maht oli igas mõttes peaosa ja seega sai ta arendada oma karakterit hoopis teises mahus. Ebaaus.
Võitis: Regina King - If Beale street could talk

Parim lühianimatsioon
Ennustan võitu: Bao
Minu lemmik: Bao
Võimalik, et Weekends võidab, aga kuigi kõik 5 on okeid multikad, siis otseselt suurt lemmikut mul selles kategoorias polegi. See Imelised 2 ees olnud Pixari oma oli siiski teistes tsipa lahedam.
Võitis: Bao

Parim täispikk multifilm
Ennustan võitu: Spider-man: into the spider verse
Minu lemmik: Incredibles 2
Nagu öeldud, 2 viiest on mul veel nägemata. Saan aru, miks Ämblikmehele tahetakse anda võit - see on koomiksimultikana väga koomikslik ja selles mõttes kuidagi originaalselt välja kukkunud. Lisaks nö.värvilise nahaga superkangelane - see tundub olevat USAs viimase aja kuum teema.
Võitis: Spider-Man: into the spider verse

Parimad visuaalefektid
Ennustan võitu: Avengers
Minu lemmik: Ready player one
Tegelikult on palju arvajaid, kes pakuvad, et First man saab siit endale oscari, aga ma kaldun siiski uskuma, et ala spetsid, kelle liit valis aasta parimaks Avengers'i järjekordse osa, korjab siit ka kuldmehikese. minu enda lemmik oli hoopis Spielbergi arvutimängulikud efektid, kuigi tegelikult ei meeldinud minule see aasta ükski neist viiest nominendist.
Võitis: First man

Parim montaaž (editing)
Ennustan võitu: Vice
Minu lemmik: Vice
Ajas hüpped ja muu selline oli minu montaažimaitse. Samas pakutakse ka Queen'i filmile seda oscarit, aga kui Green book peaks võitma parima filmi oscari, siis oahatihti langeb montaaž parima film oscariga kokku... mina siiski ennustan parima filmi oscarit teisele filmile, seega ka selle ennustan teisele...
Võitis: Bohemian rhapsody

Parim lühidokumentaal
Ennustan võitu: Period. End of sentence
Minu lemmik: Period. End of sentence
Võib-olla ma olen pimestatud selles, et minule see lahe India lühidokk sealsete naiste "päevadest" pakkus nii huumorit kui ka avardas silmaringi. Tegelikult on kõik 5 dokfilmi sellel aastal selles kategoorias olulised ja head. Tahaks neist kõigist pikemaltki kirjutada, sest kõik need äratasid sügavaid mõtteid.
Võitis: Period. End of sentence

Parim lühimängufilm
Ennustan võitu: Marguerite
Minu lemmik: Marguerite või Detainment
Selles kategoorias on ka see aasta kõik 5 väga tugevat nominenti. Ei mäletagi, et kunagi nii head nominendid oleksid pääsenud kandideerima samal aastal. Neli nendest tegelevad noorte poistega seotud jamadega. Hispaania Ema on ühe kaameraga jutti filmitud lugu sellest kuidas 6 aastane poeg helistab emale... ta on üksi rannas ja ei tea kus ja isa on kadunud ja kedagi teist pole. ta on nimelt isaga teises riigis väljasõidul... Prantslaste Fauve's on 2 poissi, kes mänigivad seda mängu kus üks teeb midagi ja teine peab julgema seda ka teha... saatuslike tagajärgedega... USA Skin, mida peetakse sama tõenäoliseks võitjaks kui minu ennustust, räägib ühest lõunaosariiklasest, kes ei salli mustanahalisi ja oma gängiga peksavad ühe läbi... mustad siiski maksavad kätte... mehe poeg näeb seda kõike... Brittide tõsieluline rekonstruktsioon UK selle sajandi kuulsaimast mõrvast, kus kaks 10-aastast poissi kaubanduskeskuses röövivad ühe 2-aastase ja tapavad selle... üks neist poistest mängib nii haiglaselt hästi, et suurem osa täiskasvanuid ei suuda niimoodi  hingest mängida - see lööb pahviks. Lugu ise muidugi ka... uurisin veel seda tausta ja praeguseks ajaks on asjalood võtnud väga huvitavaid pöördeid... ning viimaseks minu lemmik - prantslaste lesbidraama... naisest, kes on elanud kõrge eani, aga ei ole omal ajal saanud armastada seda, keda tegelikult oleks tahtnud. Südantlõhestavalt kurb, aga tegelikult teistest neljast hoopis teise tunnetusega ning isegi helgeid noote sisaldades.
Võitis: Skin

Parim adapteeritud stsenaarium
Ennustan võitu: BlackKklansman
Minu lemmik: BlackKklansman
Siin ei tohiks olla üllatusi. See oli parim stsenaarium!
Võitis: BlackKklansman

Parim originaalstsenaarium:
Ennustan võitu: Favourite
Minu lemmik: Favourite
See oli igas mõttes kõige originaalsem stsenaarium... Teha kuninganna Annest, kellel oli 17 last lesbi... jah selle kohta on kõlakad, aga mingit tõestust pole... ja neist lastest küülikud... Jabur kogu lugu, aga seda lahedam. Kuninganna Anne'i ju teataksegi sellest ehk kõige enam, et kõik ta 17 last surid enne kuningannat ennast. Tema kuju on muide suurelt Püha Pauli katedraali ees Londonis.
Võitis: Green book

Parim operaator (cinematography)
Ennustan võitu: Roma
Minu lemmik: Cold war
Siin mul on Saksa film Never look away, aga nende nelja põhjal on poola filmi kaameratöö minu jaoks parim. Samas see on ka 1 oscar, mis kipub minema sellele filmile, mis võidab parima filmi oscari.... Ja Roma mustvalge kaamerasilm oli peaaegu sama hea kui Külma sõja oma... kuigi mitte nii fantaasiarikaste nurkadega. Samas jällegi huvitava liikumisega. Üks neist kahest peaks võitma ka üsna kindlasti.
Võitis: Roma

Parim originaalmuusika
Ennustan võitu: If beale street could talk
Minu lemmik: If Beale Street could talk
Pakutakse ka Black Pantherile oscarit, aga mäletan kui seda filmi vaatasin ja see film ise ei meeldinud minule, aga muusika oli tõeline nauding. Usaldan seda tunnet, olen varem ka selle pealt täppi pannud.
Võitis: Black panther

Parim originaalllaul
Ennustan võitu: Shallow - Star is born
Minu lemmik: Shallow - Star is born
Üks kindlamaid oscareid. Minu jaoks rõõm ka, sest olen juba 11 aasta tagusest Poker face'st alates Lady Gaga muusika austaja :) Madonnal juba on laulu-oscar (kuigi ta ise ei kirjutanud You must love me'd ja seega oscari sai tegelikult Andrew Lloyd Webber selle laulu eest), nüüd saab Gaga ka. Aga Gaga on ise autor, seega võtab ta kuldmehe endaga koju kaasa.
Võitis: Shallow - Star is born

Parim režissöör
Ennustan võitu: Roma
Minu lemmik: BlackKklansman
See läheb üheksal korral 10st samale kui parima filmi oscar... minu jaoks Roma on võib-olla pigem režii eest väärt oscarit, aga parim film see nüüd küll ei olnud... Aga kõik arvavad, et Cuaron selle võidab.... ei saa ma nii tugeva arvamuse vasatu... ennustan siis ka Roma võidukäiku.
Võitis: Roma

Parim meespeaosa
Ennustan võitu: Bohemian rhapsody - Rami Malek
Minu lemmik: Bohemian rhapsody - Rami Malek
Uskumatult hea leid ja väga hästi mängis Freddy't minu arvates. Pikka aega arvasin, et Bradley Cooper või Christian Bale võidab, aga näitlejate liit teab, kellele oscar anda ja mina tagasivaates olen nõus.
Võitis: Rami Malek - Bohemian rhapsody

Parim naispeaosa
Ennustan võitu: Wife - Glenn Close
Minu lemmik: Wife - Glenn Close
Vot on psühholoogilise mängu kõrgklass ja seda isegi mitte teatris, vaid kinolinal - vapustav, ei saa midagi öelda. Lisaks veel see, et Glenn on nomineeritud 7ndat korda Oscarile, siiani seda võitmata! Talle antakse see suisa kuldkandikul! Kuigi Olivia Colman ju Soosikus tegi ka väga ägeda rolli.
Võitis: Olivia Coleman - Favourite

Parim Film
Ennustan võitu: Roma
Minu TOP8
8. Black panther - tobe koomiksifilm, mis minu jättis külmaks, pigem vaatasin sunniviisiliselt, linnukese pärast.
7. Star is born - olen vana versiooni Barbara Streisandiga näinud, kuigi see oli hoopis teine ja teistsugune, siis tegelikult on selliseid Star is born stiilis filme juba liiga palju. Oli okei film, aga ei midagi enamat. Gaga näitlemisest ma eriti suures vaimustuses ei olnud. Okei, aga mitte oscarinominatsiooni väärt, minu arvates.
6. Roma - ilusa pildiga ja huvitavas ajastust. Interkontekstuaalsus oli ehk mõjuvam kui film ise. Meeldis, aga mitte vaimustavalt.
5. Vice - tõsiseluline ja tegelikult päris meeldis. Hästi mängitud ja informatiivne film. Peasolev ajaloopuzzle sai tükke juurde.
4. Favourite - Esimese poole filmist olin vaimustuses ja arvasin, et sellest saab mu aasta lemmikfilm. Siis järsku vajus natuke ära ja tulin maapeale tagasi. Äge stsenaarium ja head näitlejad. Igatahes nominatsioone ja eelkõige vaatamist väärt. Eelmise aastal pöffil vaadatud.
3. Green book - Ajastufilm ja emotsionaalne. Muusikaga. Pöffil vaadatud eelmisel aastal ja väga meeldis. Viggo oli äge - taanlane, kes mängib italiaanot :) Lugu läks ka korda.
2. Bohemian rhapsody - mina olen üks neist, kes pole eriline Queen'i fän kunagi olnud. Aga seda Live Aid kontserti vaatasin küll 80ndates telekast... mitte päris ööpäev läbi, aga Madonnat ja teisi endale olulisi vaatasin küll. Queen'i sattusid ka nägema... Radio Ga Ga... film on vägagi õnnestunud, kuigi kriitikud seda maha on materdanud. Mida kriitikud ka teavad. Õnneks inimeste armastus selle filmi vastu tõstis selle ka akadeemia liikmete huviorbiiti ja eks sealsedki hääletaja pole mitte kriitikud, vaid kinoarmastajad!
1. BlackKklansman - värviline, äge, põnev, mõnusa huumoriga. Spike Lee filmi vaatasin vist kusagil suve lõpus ja väljas oli soe ja kõik need punased ja kollased filmi toonid sobisid sellesse aega. Filmi lugu on nii tugev ja kuigi see ei olnud minu absoluutne aasta lemmikfilm muidu, siis üpris tipu lähedal (minu 2 lemmikut olid Norra filmid, mille kohta ma ei tea, kas need USAs olid üldse kinolevis ja seega Oscarile oleksid saanud kandideerida). Sellele filmile keegi võitu ei ennusta, aga tegelikult kui aega kulub, siis võib-olla vaadatakse sellele kunagi tagasi, nagu Spike Lee Do the right thing filmile, mille kohta räägitakse praegu, et see oleks vähemalt pidanud olema nomineeritud parimale filmile, rääkimata sellest, et isegi võitma parima filmi oscari. Toona kandeeris see vaid parima stsenaariumi oscarile. Väga fun, aga samas tõsise alatooniga film oli BlackKklansman.

Usun siiski, et Roma või tegelikult ei oleks üllatus kui ka Green book võidab parima filmi oscari.

Võitis: Green book

Saab siis näha hommiku, kui metsa seekord sai pandud. Viimased 20 aastat on pihtapanemised olnud 16-21 oscarit. Too aasta kui 16 ainult sain, siis ma ei tea, kui palju ma tookord jõudsin üldse filme ära näha... ilmselt mitte eriti... Kui ikka ise oled ka filmid ära näinud ja isegi kui ei ole nõus, siis tekib mingi aimdus, et kas miski võib võita või mitte. Põnev!

Tuli kõigi aegade kõige kehvem ennustus - vaid 15 õigesti!!! Häbi... mul on häbi...

Kommentaare ei ole: