kolmapäev, 1. veebruar 2023

Teatrikevade ja hetkel teada olevate suvelavastuste suurimad ootused


Valisin välja 40 (+ 2 varumängijat), mille lavastamised on teatrid välja kuulutanud ning mida ise kõige rohkem hetkeseisuga näha-kogeda ootan alanud teatriaastal...

1. TALLINNA LINNATEATER - Tunde-märgid (lav.Ivar Põllu - Põllud ja ühe neist autoriteater - kas me oleme kunagi pettunud Ivari enda kirjutatud-lavastatud näitemängudes? - ei ole! , Linnateatri tipptrupp, tunded ja inimesed...olen relvitu...annan alla...see on mu teatrikevade numero uuno ootus.) Ülalkasutatud foto on tõmmis Linnateatri kodulehelt selle lavastuse osatäitjatest.

2. EESTI NOORSOOTEATER - Hingest ja südamest (lav.Mirko Rajas - Tammsaaret vajan mina, nagu iga "normaalne" :))) eestlane vähemalt korra aastas oma teatrilavale... Ja siin huvitavalt miksitud asju ning Mirko lavastajana kuidagi nii heas sõiduvees viimasel ajal, et ootused tõstnud täiesti laest läbi.)

3. EESTI NOORSOOTEATER - Plekktrumm (lav.Taavi Tõnisson - lähen vaatama 5.02 - lapsepõlve üks mõjuvamaid filme ning tuua just selliste "tüüpide/tegelastega" -lavastusse nukud ka sisse - geniaalne! Võib vabalt osutuda aasta parimaks... ennustan igatahes! Grass ju ikkagi! No pressure ;))

4. TALLINNA LINNATEATER - Poiss, kes nägi pimeduses (lav.Marta Aliide Jakovski - megapõnev materjal, lavastaja ja kogu trupp. Ei jõua ära oodata!)

5. UGALA - Kaheteistkümnes öö (lav.Tanel Jonas - Shakespeare(!) + Tanel Jonase viimase aja lavastused on puhas kuld - Kolm musketäri, Kõik ägedad asjad...ma näen siin võiduvalemit.)

6. THEATRUM - Mõõt mõõdu vastu (lav.Lembit Peterson - Shakespeare...ja selline materjal, mida ei mäletagi hetkel peast detailideni. 10a tagasi Ugalas küll Normet tegi, aga see ongi vist ainus nähtud versioon. Loodetavasti ei minda tänapäevastama...või kui, siis kohe korralikult...ehkki võimu kuritarvitamine on ju vägagi kõnekas niiehknaa ka praegu. Igatahes võib juba üsna kindel olla teatavas tasemes, tingituna lavastajast ja trupp on suur ning huvitav, sh.Ott Aardam on viimasel ajal mingis eriliselt sümpaatses mänguvormis.)

7. KELLERTEATER - Ja ei jäänud teda ka (lav.Vahur Keller - Kümme väikest neegrit... ja Ülle Kaljuste on kambas ja Ago Anderson ja Tõnu Oja ja kes kõik veel! Agatha Christie't isegi kui see on nähtud nii teatri kui filmina ja loetud mitu korda - tahan, tahan, tahan!)

8. PIIP JA TUUT TEATER - Tallinna karud (lav.Lauris Gundars - Kes on näinud Piibi ja Tuudu Hamletit või Cabaret Siberiat - see teab ka miks nende koostöid Laurisega peab igal võimalusel kogema minema!!! <-jah, nimme 3 hüüumärki)

9. PROJEKTITEATER - Korvpall on saatanast (lav.Inga Lunge - mida truppi! ja kossumäng ja huvitav mängukoht, kus on tehtud ka aasta kõige tugevaim asi mõni aasta tagasi!)

10. RAKVERE TEATER - Süüta süüdlased (lav.Eili Neuhaus - Eili kohe oskab nende vene klassikutega ümber käia...ei usu, et see saab olema erand ja veel kui keskne tegelane ise on näitlejanna...põnev...ootan igatahes!)

11. VAT TEATER/TALLINNA LAVAKOOLI 31.LEND - Agnes, kroonikud ja psühhokroonikud (lav.Merle Karusoo - elulooline, Tallinna lavakooli tibud ja Karusoo - absoluutselt üks kevade oodatumaid!)

12. EESTI DRAAMATEATER - Erakõnelused (lav.Madis Kalmet - Kalmeti Rakvere viimane lavastus küll natuke ehmatas, aga võibolla sellepärast, et tal on 2 rauda tules? Loodetavasti see saab olema parem, igatahes on ta varem Bergmaniga suisa hiilanud!)

13. AJATEATER - Anne Franki päevik (lav.Anne Velt - lapsepõlve lemmikraamat jõuab esimest korda teatriversioonis silme ette - ootus on nii suur ja juba ette teada, et kui Anne lavastab Annet, siis on see selline, mida ei soperdata ära ja saab puhast, head teatrit.)

14. TALLINNA LINNATEATER - Ülestähendusi põranda alt (lav.Rainer Sarnet - võib arvata, et Dostojevski oli oma ajastu putinist (ent tema ju sellest siin ei teeni), aga Sarnet lavastab teatris harva ning kui lavastab, siis kõneainest pakkuvalt ja eriliselt - ei pruugi meeldida, aga võib meeldida väga-väga)

15. TEATER NUUTRUM - Väikesed saladused (lav.Peeter Tammearu - mida naised, mida lavastaja ja mida materjali... Kivirähk just selliste tekstidega võib korjata kogu poti!)

16. TEATER NUUTRUM - Naisteranna needus (lav.Jaanus Nuutre - Kõlab hästi nii mängukoht kui sisu ja tegijad! Tundub ette juba "ideaalne suveteater")

17. KURESSAARE TEATER - Külm supp (lav.Aarne Mägi Ei tea veel palju muud, kui seda, et ma lihtsalt janunen Arvi Mägi mängu järele...ja veel eriti arvestades, mida ta tegi oma eelmise Kuressaare Teatri suvelavastuse rolliga!)

18. VABA LAVA - Maria abielu (lav.Harald Rosenstrøm - põnev sisu, huvitav lavastaja ja kogu trupp. Ester ja Elina sealhulgas!)

19. ENDLA - 25°C ja päike (lav.Laura Jaanhold - Laura on oma töödega, isegi kui need kõik 100% polegi meeldinud, kusagil seas kohas, et tema lavastusi tahaks alati näha)

20. TALLINNA LINNATEATER - Suur veeuputus (lav.Priit Võigemast - Priidu eelmine lavastus ei olnud hea, aga ta on häid asju teinud muidu... kuigi siin trupp loob ise materjali, mis on alati natuke kahtlane...aga see trupp ise on selline, kelle mängu vaataks iga kell... ja kas mitte Hecuba pärast ei sündinud just nii... ja see oli ju fantastiliselt hea!)

21. MUST KAST - Lilli (lav.Kaija M Külm - hea lavastaja, Must Kast praktilselt kunagi alt ei vea...eesti asi - seda ilmselt peab vist ikka nägema... unistuste trupp!:))

22. TARTU UUS TEATER/VANEMUINE - Vaba(n)dus (lav.Reimo Sagor - huvitav teatrite miximine, Reimo monolavastus on eredalt meeles, kuigi selle nägemisest juba jupp aega... Unistajad jäi mul vahele, aga vast õnnestub seda kaeda...)

23. VANEMUINE - Sada grammi taevasina (lav.Urmas Vadi - Vadi on nähtus meie teatris alati kui ta midagi teeb...vadiliku absurdihuumoriga)

24. KELLERTEATER - Libilikapüüdja (lav.Kersti Heinloo - raamat loetud, film nähtud, ehk otseselt loo pärast vast vaatama ei lähekski, kuigi see siin on ju praeguseks juba klassika... Huvitav ka, miks alguses välja kuulutatud Henessi ei mängi, kuigi eks ka Marise ja Sandri duett-duell saab olema põnev, eriti arvestades seda, et Kersti eelmine lavastus Kellerteatris on üks selle teatri lühikese ajaloo siiani parimatest (loe: õõvatekitavamatest)!)

25. KURESSAARE TEATER - Unistus (lav.Tiit Palu - Ester Purje, keda sai kunagi umbes 10 korda aastas Draamateatri koridorides kohatud - tema mälestused, sellestki piisab, miks näha tahaks)

26. TEATER NUUTRUM - Peaksime rääkima Raimondist (lav.Jaanus Nuutre - Mart Sander autoriks ning on juba midagi erilist, väga omapärane ja huvitav trupikooslus, aga veel ei ole teada, kes Ramondit mängib... ehk täpsem huvi on alles kujunemas)

27. KELLERTEATER - Mets (lav.Tatjana Kosmõnina - lähen vaatama 03.02 - meie teatrilavadel pole kunagi piisavalt krimkasid!)

28. TEATER NUUTRUM - Õppetund (lav.Priit Strandberg - huvitav materjal ja huvitav trupp...ja nagu eelmisel suvel sai avastatud, siis omapärase atmosfääriga mängukoht)

29. RAKVERE TEATER - Metamorfoos (lav.Taavi Tõnisson - järjekordne Metamorfoos... aga tegelikult pole juba pikemat aega selle lavastusversioone näinudki...ehk huvi on tõusuteel... ja Taavi lavastab, ainuüksi see juba tõstab tähelepanu ning soovi näha)

30. KURESSAARE TEATER - Tõll (lav.Aare Toikka - Kivirähk ja Toikka... see kaksikrakend on alati toiminud... ühe mänguline tekst, teise mänguline lavastajastiil, match made in heaven)

31. ENDLA - 15 meetrit vasakule (lav.Ingomar Vihmar - mul on Vihmari asjadega nii ja naa... eelmisel aastal lausa 2 suurepärast, aga mõnikord kohe üldse ei haagi ära...tema soome asjadega ongi selline kahtlasem külg ees... aga kunagi ju ei tea)

32. UGALA - Head lapsed (lav.Ringo Ramul - Lanthimos sai omal ajal selle filmi kaudu avastatud ja film ehmatas päris korralikult ära... kuidas see teatrilavale ümber tõstetakse on ühest küljes huvitav, teada on ka see täiesti kreiside kiiksudega sisu, mida ju täitsa võiks uuesti avastada-mõtestada, samas lugu ise ja selle üllatused on teada... huvi suurus on alles kujunemas)

33. VANEMUINE - Pisuhänd 2 (lav.Tiit Palu - Palu tegi Tammsaare tegelastega paar suve tagasi väga vahva asja ning on ka varem teinud eesti kirjandusega oma fantaasiamäge ja siin algab kõik sellest hetkest, kus meile Vildelt teada-tuntud lugu lõpeb... Huviseeme igatahes vaikselt idaneb.)

34. TALLINNA LINNATEATER - Sünnipäevapidu (lav.Alo Kõrve - on seda varasemate lavastusversioonidena vaadatud...aga Alo on huvitav lavastaja... ei tea veel huvi suurust)

35. VANEMUINE - Mägede iluduskuninganna (lav.Ain Mäeots - Esiti kandsin täitsa maha, sest on seda juba nähtud ju küll ja rohkemgi veel eri versioonides, aga no vaadates videolõike Liina mängust, siis isu muudkui kasvab Ja tuleb ikka seegi versioon ju ära näha...Lähen vaatama 18.02)

36. UGALA - Maailma ajaloo kõige võimsam näidend (lav.Taago Tubin - Andres Tabuniga monoteater, aga megahea näitleja ja megahea lavastaja, näidend ise ka vaja alles avastada... olla veel see maailma ajaloo kõikse võimsam! :))

37. TALLINNA LINNATEATER - Seitsmemagajapäev (lav.Riina Roose - ei saa aru tekstilise osa mahust, kui põhirõhk hällilauludel, siis vist ise ei ole eluga selles kohas, et selle järele januneda, aga kui on tugev toeatav dramaturgilne pool ning mingi sisu-selgroog, siis oleks huvi kõvasti suuremgi)

38. ERM/TÜ VKA 14.lend - Sorry, me teeme Tšehhovit (lav.Katariina Unt - kui Tallinnasse tuleks, siis oleks huvi suurem, sest näitlejatibude teekonnale tahaks kaasa elada ja tunnistajaks olla, kuis neis näitlejad kujunevad...on neid juba saanud natuke näha ning päris-PÄRIS head on päris mitmed!)

39. VANEMUINE - Kirsiaed (lav.Priit Strandberg - just sügisel sai vaadatud teises lavastusversioonis, aga see, mida Priit tegi Shakespeare'iga eelmisel aastal, see ei lase siiski päris huvipuudust ka tunda ning maha kanda... kuigi siiski hetkel kahtlen... ehk kui tuleb mingi tõuge, siis...)

40. EESTI NOORSOOTEATER - Klaasist loomaaed (lav.Maria Peterson - liiga hiljuti nähtud ja Ester Kuntu-Karl Laumets-Katariina Unt on liiga hästi meeles ja südames veel...mis ei tähenda, et siiski midagi sees ei susiseks, et tahaks selle ikkagi ette võtta...eriti just selle uue trupi pärast.)

41. FINE5 - Tool, mis ootab istumist (lav.Tiina Ollesk/Renee Nõmmik - elamus on tegijate näol garanteeritud, iseasi, kui suur - see selgub juba Fine5-ga samas ruumis viibides ja vaadates-tunnetades nende mõttevoogusid, mis kehadega elustatakse)

42. KARLOVA TEATER - Preili Julie (lav.Kaili Viidas - eelkõige vaid tegijate, ehk näitlejate ja lavastaja pärast, sest lugu ise on praeguseks juba mitmete-mitmete lavastuste ja lugemise tõttu pähe kulunud... ei tea, kas võtangi pikema sõidu ette selle vaatamiseks, vaja oleks mingit tera, mis torgiks seda tegema)

Kommentaare ei ole: