teisipäev, 18. juuni 2024

Mere laul - Viscosa Teater - 2024 Suveteatripäevik 2.sissekanne


„Võid mehe võtta ära merelt, aga merd mehest ära võtta pole võimalik“. 
Lavastus „Mere laul“ peegeldab hästi päris elu

Hiiumaal Viscosa kultuuritehases lavale jõudnud suvelavastus „Mere laul“ on kohati koomiline, kohati kurb, vahele armsalt romantiline ja üksjagu poeetiline.

Paar suve tagasi avati Loode-Hiiumaal Kõrgessaares uhiuus kultuurihäll – Viscosa kultuuritehas. Erilise atmosfääriga, pikalt tühjana seisnud, enam kui saja aasta vanune tehasekompleks, millele on nüüd kultuuriüritustega elu sisse puhutud. Kui esimesel tegevusaastal tegutseti vaid kontserdikohana, siis eelmisel suvel kolisid kuuks ajaks sisse Piip ja Tuut oma teatriga. Sellel suvel aga saavad Hiiumaa kohalikud ja külalised esimest korda Viscosa kultuuritehase enda teatriproduktsiooni nautida ning lubatakse, et sellest saab alguse paigaga sobituvate suveteatrilavastuste traditsioon.

Loe edasi siit: https://epl.delfi.ee/artikkel/120301169/arvustus-void-mehe-votta-ara-merelt-aga-merd-mehest-ara-votta-pole-voimalik-lavastus-mere-laul-peegeldab-hasti-paris-elu

(Lavastus on peaaegu muusikateatri mõõtu, sisaldades viit-kuut laulu ja mitut muusikapala. Airi Leon'i tehtud fotol paremalt - Mait Joorits (kes on ühtlasi ka lavastaja), Merlin Kivi, Marten Kuningas ja Joosep Uus... lisaks teeb lavastuses kaasa Laura Peterson Aardam)

----

Lavastuse turunduslik tekst ja tegijate info:

Viscosa x Joorits “Mere laul”

Ahoi, merehundid ja kaldapealsed! 

Kui soovid osa saada tõelisest mereelust, kus igas laines loksuvad lood ja igal tuulepuhangul on oma meloodia, siis tule astu pardale!

Mait Jooritsa lavastus „Mere laul“ viib teid ajas tagasi Kõrgessaare kalatehasesse. Laulude, tantsude ja kaasahaaravate lugudega näitavad oma seiklusjanu ja hingesoppide salapaiku meremehed ja kalatehase töölised.

„Mere Laul“ põhineb Anni Mikkelssoni südantsoojendaval lavastustriloogial, mis on inspireeritud Turu saarestiku elust ja lugudest. Lavastuse lood põhinevad Mikkelssoni enda kogutud materjalidel, mille korjel rändas autor talviti läbi Turu arhipelaagi intervjueerides kümneid meremehi, kalatehase töölisi ja teisi eelmise sajandi kalastusbuumiga kokku puutunud inimesi.

Helgi Põllo juhendamisel kohandasime lavastuse sisu Hiiumaale ja koostöös Viscosa Kultuuritehasega toome selle unustamatu kogemuse Kõrgessaarde, luues seeläbi unikaalse sideme kohaliku ajaloo ja kultuuriga.

Autor: Anni Mikkelsson
Tõlkija: Liisa Kirschbaum
Lavastaja: Mait Joorits 
Kunstnikud: Iir Hermeliin ja Maret Kukkur
Muusikajuht: Marten Kuningas
Liikumisjuht: Hanna Junti
Konsultant: Helgi Põllo
Produtsent: Helen Maandi (Viscosa Kultuuritehas)

Näitlejad:

Laura Peterson-Aardam (Theatrum) 
Merlin Kivi (Theatrum)
Marten Kuningas (ansambel Miljardid)
Joosep Uus (Eesti Noorsooteater)
Mait Joorits 

Kommentaare ei ole: