reede, 26. september 2008

Tänaseid imestamisi ära viska homse varna

Kõigest kronoloogilises järjekorras, ehk siis alustades lõunast - India Tikka Masala. Restorani omanik oli ka kohal ning ajas teiste India meestega juttu. Ma ei saanud muud aru kui seda, et nad rääkisid kliente taga. Sest vahepealt hindu keele vahele kõlasid ka rootsikeelsed sõnad, mida üks või teine kunde oli öelnud. Neil oli igatahes väga lõbus. Kõik restorani külastajad, kes hakkasid lahkuma, said india meeste käest, nende nurgalauast, "nägemiseni" hõike osaliseks.

Pärast tööd võtsin Kristini lasteaiast ja sõitsime koju bussiga...ehk siis praktiliselt ukselt uksele mugavus...ja nagu paar postitust tagasi sai mainitud, on vankriga lapsega koos sõites bussisõit tasuta. Kristinil oli kaks pipi-patsi ning parkisin bussis tema käru umbes sama vana rootsi poisi käru kõrvale. See poiss ja tema vastas istuv, umbes aasta-paar vanem õde, hakkasid oma emale hõikama: "Vaata, bussi tuli päris Pipi Pikksukk!" Üle terve bussi :) Ma tegin Kristinile silma ja saatsin õhumusi. Kristin hakkas sellepeale laginal naerma ning teised lapsed said sellest ainult hoogu juurde : "Vaata emme, ta naerab ja on rõõmus, täpselt nagu Pipi Pikksukk!" Kahju, et mul fotokat kaasas polnud! See käru-"naabrimees" võttis ka õilsalt mingil hetkel oma luti ning pakkus Kristinile, aga Kristini jaoks on see vidin võõras...tal on oma pöial, mis on palju maitsvam lutsukas. Lisaks kõigele "alati omast käest võtta" :))

Kodus läks aga täielik põrgu lahti...nimelt õppimine! Nii 13 kui 7 aastasel oli ometi midagi õppida...ja mis selgus - palju rohkem veel, kuna koolis tehtud asjad ka tegemata... Saime kuulda, et P klassis käib üks poiss, kes teisi oma ****** ******!!! Uskumatu! Lisaks vaadates P-i töövihikut tundub mulle, et midagi on ikka väga väga valesti!! Esiteks ei ole P. praktiliselt midagi koolis teinud ja teiseks see vähene, mis oli tehtud, see oli kõik valesti. Ma seletasin P-le natuke ja ta sai kohe asjale pihta. Sellistel hetkedel tekib küll tunne, et miks ta seal koolis oma aega raiskab, kui ma võin talle kodus palju paremini õpetada. Aga see ei ole ju minu töö!!!! Lisaks veel peab hirmu tundma, et mõni "hull" sulle ***** ** ***** *** ****** ** *****. Vanem laps käis mul Eestis koolis 5 aastat, mõlemad kaks vanemat last käisid lasteaias ja selliseid asju ma isegi ei kuulnud, et tehakse. Ja ometi on siin Rootsis klassis 20 last ning 2 õpetajat (pidevalt on ka abiõpetaja klassis), Eestis oli klassis lapsi üle 30 ning ainult 1 õpetaja...kuidas küll siin ei jõuta lastega tegeleda, aga Eestis jõutakse? Vähemalt vaadata, et kõik on enamvähem järje peal?! Homme kui ma kooli lähen, küsin küll õpetaja käest, et mida mu poiss seal koolis teeb? Kas ta unistab omaette või räägib ta teistega juttu või miks ta tunnis mitte midagi ei tee ja miks õpetaja käsk ei käi üle laisklemise? Huhh..ma olen küll hetkel päris vihane. Kõigele lisaks ma jõuan töölt koju 6-7 ajal õhtul ja siis pean hakkama lapsi õpetama... see on täiesti ebaaus! Nüüd on kell 2 öösel ja ma ikka veel ei saa und selle kõige pärast, aga 5 tunni pärast peab juba ärkama.

Kõige tipuks on sellel nädalavahetusel mu poisil sünnipäev. Rootsi kombe kohaselt kui peetakse pidu, siis kutsutakse terve klass koos vendade, õdede ja vanematega. Ehk siis pittu on registeerinud 28 last ja 25 lapsevanemat, jumal tänatud me organiseerime seda kõike ühe teise armsa perega koos, kelle poisil ka samal ajal sünnipäev. Ma katsun Eesti-moodi kartulisalati meisterdada ja küpsetada šokolaadi plaadikoogi. Nendes kahes asjas ma olen meister. Ja eks K ka aitab kaasa lõikuda ja keeta. Lisaks antakse siin sünnipäevakülalistele pärast pidu kaasa kommikott...nende muretsemine on ka minu rida. Teine pere teeb vähemalt sama palju ning võibolla rohkem veel...

Huhh, ei ole kerge see lapsevanema elu, aga kes ütles et see peakski kerge olema?!

9 kommentaari:

Sehkendaja ütles ...

Appikene, tunnen kaasa jah. Rootsi kool:) Eestis on nüüdseks lubatud kõigest 28 last klassis (aga kohati seda reeglit rikutakse). Rootsis antakse õppimist vist ainult ühel päeval nädalas (algklassides?) - et pühapäeva õhtul peab õppima? Kas teie omadel "hemspraaksundervisning'ut" pole - Stockis peaks ju küll nii palju eestlasi olema, et vaja välja nõuda? Tavaliselt on need õpetajad oma kodumaalt pärit õpetamiskommetega ja nõudmistega.

Kuigi plussiks olevat see, et kõike tehakse mänguna ja KOOS - inimestes arenevat koostööoskus, mitte nagu meil Eestis, kus igaüks võitleb oma hinde eest ise ja pärast ka kogu elu ei suuda kellegagi koostööd teha ja peab kõigist kõige parem olema... (Jagatud vastutus kaasneb Rootsi süsteemiga samas - see on kohati halb, kuna keegi ei võta tegude eest enam vastutust endale).

Ja VÄGA HEA, et sa ise kooki ja salatit teed - lükkad svenssoni eelarvamuse ümber, et kõik "gamla sovjeti" mehed on mees-šovinistid ja ajupestud tüübid, kellele tuleks sugude võrdsust jms lahkelt õpetada! A pidu pidage pühapäeval, siis jääb lördagsgodis ära;)

Kooliteemalisi jutte Rootsist loen küll põnevusega.

Sehkendaja ütles ...

Vabandust, korra veel.
1. Hästi kodeeritud tekst oli, mitte midagi ei saanud keskelt aru:) Ise tahtsin eile registreerida lastevanemate listi "lepatriinude" nime all, aga ei olnud võimalik - sisaldab sõna "nude":)

2. Ses suhtes on mul endal olnud arutlusi oma tuttavatega, kui palju lapsevanem peaks õhtul lapsega koolitöid tehes veetma. Mu õde väitis, et Tallinna ühe eliitkooli nõue - 2 h igal õhtul - olla hullumeelne. Mina aga väitsin, et oli õhtuid, kus istusime küll tund-paar vanaisaga koos õppides (algklassides). Seega tegelikult on kindlasti kuskil reglemendis ka sees, et kool ja lapsevanem peavad käsikäes käima - nii Rootsis kui Eestis. Küsimus on, mil määral ja kui kaua.

Danzumees ütles ...

:))) Selles suhtes on arengut märgata, et 1.klassis on õppida kolmel päeval nädalas! Iga kord eri aines. Ja nädalavahetusel lastakse lastel puhata, ehk siis esmaspäevaks õppida ei anta. Aga kui nädala koolis tehtud asjadega valmis ei saa või kui mingis aines on vaja midagi extra harjutada, siis saab ka muud õppimist. Ainult et näiteks see mis mind ärritas, oli see, et töövihik saadeti koju kaasa alles siis kui poiss oli jäänud 40 (!!!!!!) lehekülge teistest taha! Teises aines oli ta anädala jooksul tunnis tehtud ülesannetest teinud ära ainult viiest lehekülest esimese lehekülje esimesest ülesandest pool!!! Ja seda ma ei mõista... Ma ei ole ju temaga koolis kaasas ning kuna töövihikuid raamatuid koju igapäev kaasa ei anta, siis ei tööta ka kodu-kontroll. Aga kui koolis seda ei vaadata ka, et kes kui kaugel on, siis mis on asja point?

Huhh...selle kodeeritud teksti all oli tegemist millegi ülirõvedaga ja ma arvan, et mõni (täpsemalt üks) laps seal vajab psühholoogi abi.

Aga mis puudutab kodus vanema abi...siis loomulikult peab iga lapsevanem aitama kodus oma lapsi kodutöödega, kes tahab, et laps asjadest paremini aru saaks ja oleks järje peal. Aga selleks peab ka kool omapoolse töö ära tegema ja hoidma iga päev silma peal iga lapse arengul. Olgu siis vahest ka rohkem neid tunde mõnel õhtul. Eestis olles mäletan, et tüdruk tuli koolist ning praktiliselt õppiski kuni magama minekuni, mitte iga päev, aga peaaegu... Õnneks meid vanemaid on kaks ning mu naine küll võttis suurema osa sellest tööst enda peale, aga mida küll teevad need vanemad, kes üksi last kasvatavad ja käivad terve päeva tööl ning siis terve õhtu õpivad lapsega...

Täna on reede õhtu ning õnneks õppimisele ei pea mõtlema. Kuidagi palju parem tuju on ka kohe! Kuigi sellele suurele pühapäevasele peole on veel 3 inimest juurde registreerunud ning poiss teatas, et üks laps tuleb veel oma perega, kes pole üldse teatanud midagi... see on nagu "kogu küla pidu"...lastel saab kindlasti vahva olema...mida rohkem seda uhkem!!! Ehk siis nagu mingi juubel või pulm :)))) 60 külalist!!!!! Süda läheb pahaks kui sellele mõelda :))))

Edvin Aedma ütles ...

Hei,
Aitäh hea n6uande eest! Sööärasöö tundub t6esti minule arvustamiseks sobivat, sest olen ise yhes tarbijakaitseorganisatsioonis just seoses tervisliku ja ebatervisliku toitumisega :D

Su blogi (niipalju kui ma seda siiani lugenud olen) on ka p4ris tore ja huvitav, ning loodan seda tulevikus veel lugeda.

P.S.
Kui tervislik toitumine huvi pakub, siis v6in Sulle saata praktilise ja lihtsastiloetava digiloengu "tervislik ja ebatervislik toitumine - kahjulikud lisaained toidus ja kuidas neid vältida"
:)

Päikest!
Edvin

Danzumees ütles ...

Nii lahe kui see sobib. Ise avastasin Urmas Lennuki kõigepealt dramaturgina. Näiteks "Rongid.." või ka viimase suve Vargamäe dramatiseering "Wargamäe Wabariik".

Aga kirjutamisele lisaks on ta ka väga tundlik ja hea näitleja.
Nimelt näiteks Rakvere teatri etenduses "Johannese passioon". Ta mängib seal Juhan Smuuli. Kirjutasin sellest blogis ka kunagi pikemalt:
http://danzumees.blogspot.com/2008/04/johannese-passioon-rakvere-teater.html

Nüüd hiljem on selgunud, et lisaks kõigele muule on ta ka üldse hea kirjanik ja huvitav inimene. Kuigi isiklikult ma teda ei tunne...

Aga selle loengu võiksid saata küll, see kõlab justkui midagi täpselt minule vajalikku. E-mail: raamatud@hotmail.com

P.S. Sinu blogi avastasin alles hiljuti (läbi selle, et Sa hindad samuti "headust") ja mul on väga hea meel selle üle! Lugesin kõik läbi! Lisaks panin lingi ka üles, et teisedki saaks Su huvitavate kogemustega võõral maal tutvuda...

Edu ja kõike "head" soovides ning ikka uusi blogipostitusi oodates,
K.

valgeseelik ütles ...

Oeh, ma lugesin tegelikult seda postitust juba mitu päeva tagasi, aga sel hetkel polnud mul aega kommentaari kirjutada, kuid ma tahtnuksin appi karjuda sellise sünnipäeva peale!!! :D Appppiiiii!!!!! 60 inimest!!! Oeh, ma siiski rõõmustan, et ma elan Eestis... :D:D:D Kuigi jah, ega elu peagi kerge olema, lapsevanema elu veel eriti! :D:D:D

Danzumees ütles ...

Täpselt!!!
Aga nüüd see on möödas ja see polnudki pooltki nii hull, kui arvasin! Väga tore oli ja kõik jäid kõigega rahule ning lastel endal oli eriti vahva, sest mida rohkem külalisi...seda rohkem kingitusi...kuigi tegelikult oli ikka kõige tähtsam saada tagasi koju oma Lasse ja Bosse (hiirte) juurde :))
P.S. Õppetunnina oli see ka hea, sest nüüd ma tean kui palju sööki peab teine kord nii suurele seltskonnale varuma...me olime päris hästi arvestanud...aga hämmastav, et jooki läks 30 lapse kohta 15 liitrit (lapsed olid ju päris väikesed)...ehk täpselt nii palju kui meil kaasas oli!

valgeseelik ütles ...

Jah, lugesin peomuljeid ja tundus küll kangesti lõbus ja vahva, mida ta ka tegelikult oli! :D
Ma usun, et kui jooki oleks olnud ka 30 liitrit, siis oleks ka läinud täpselt nii palju kui kaasas oli! :D:D Meie kogemus on küll selline, et juua läheb lastepidudel alati metsikutes kogustes! Ehkki ma ei ole saanud hiilata just nii suure arvu sünnipäevalistega... ;)

Danzumees ütles ...

Jah...jooki läheb ning kooki läheb ka...sest ma mäletan, et kui tegelikult oli juba söögiga lõpetatud, siis ma istusin ees verandal aknalaual just teiselpool seina koogilauast ning kuna aken oli ju pärani lahti, siis nägin kuidas üks käsi võttis selle kõige viimasema keerusaia ning kohe pärast seda pani keegi teine käe kaussi ning kraapis kokku ka keerusaiadelt kukkunud suhrutükid ja needki läksid veel loosi...ometi oli ju 2 torti, kaks suurt plaaditäit šokolaadikooki, viinamarju ja lisaks suur kausitäis keerusaiu :)))