kolmapäev, 26. august 2009

Augustilõpu teatriuudised, ehk peamiselt teatrite sügishooaja uuslavastustest...

UGALA

Ugalal algab juubelihõnguline „teatriaasta“. Nimelt on tegemist juba 90.hooajaga!

Trupist on lahkunud Juss Haasmaa ja Jaanus Kask, kes jätkavad tööd teatris rollilepingutega. Haasmaa osalebki juba Eesti Draamateatri uues tükis alates oktoobri lõpust. Ugala peakunstniku kohale asub alanud hooajast Jaanus Laagriküll. Tema kujundus Küünlad põlevad lõpuni väärib minu meelest käesoleval aastal loorbereid :)

Uuslavastusi on selle hooaja esimesel poolel planeeritud 4. Titov lavastab Andus Kivirähki „Limpa ja mereröövlid“, kus osalemas peaaegu kogu trupp. Esietendus peaks toimuma 2.10. Põnevas kohas – Hariduse tänava tehasehoones (Lennukitehases) toob Taago Tubin lavale Lotta Lottassi „Kogujad“. Tegemist on kahe näitleja-tükiga. Osades on Tanel Ingi ja Janek Vadi. Lavale saabub tükk esimest korda 8.10.

Ingo Normet toob lavale Kay Pollaki loo „Nii nagu taevas“. Mäletan, et see film ajas mu kunagi nutma ning tegemist on ju lausa oscarikandidaadiga! Kui Normet selle mõnusalt lavale toob, siis on oodata tõelist pärli ja suurt hitti Ugala mängukavva!!! Saab nii naerda kui nutta :) Huvitav, kas peaosas on Andres Tabun, Peeter Tammearu või Indrek Sammul... kõik kolm sobiks ideaalselt...

Ja neljandaks Leino Rei jõululavastus lastele, mille kohta hetkel rohkem infot pole. Loodetavasti mängitakse ka eelmise aasta jõulutükki veel. Selline tunne jäi, et seda kiideti ning minul ja minu lastel jäi see nägemata.

Lisaks on Ugalal plaanis hakata avama iga kuu viimasel laupäeval teatrikohviku uksed. Ehk siis teatritegijad pakuvad seal oma eriretseptide järgi valmistatud hõrgutisi ning sinna kõrvale ka midagi hingele ja vaimule. Kohvikumuusikat Viljandi muusikutelt ning lubatakse ka täiendust kohvikuliste teadmistele Viljandist ja Ugalast. Nii põnev! Kui vaid jõuaks ja saaks sinna Viljandimaale just sobivalt mõnikordki :)

Meeldetuletuseks suvine infokild, ehk eelmise hooaja Kuldõunad 2009: lavastaja Peeter Tammearu (lavastus "Vanamehed seitsmendalt"), kunstnik Jaanus Laagriküll (kujundus lavastusele "Küünlad põlevad lõpuni"), näitlejanna Luule Komissarov (vanaema ja poksitreener lavastuses "Poks") ja näitleja Juss Haasma (Artur Rinne lavastuses "Arturi laulud ja aastad").

ENDLA

Ka Pärnu lavalauad näevad 4 uuslavastuse esietendust selle hooaja esimesel poolel. Kõigepealt üks vaimukas, hell ja südantsoojendav armastuslugu – Esimesed suudlused, mis saab alguse ühistest mängudest lapseeas, kulgeb läbi teismeliste maailmavalu, kooliaja, abielu, laste kasvatamise ning kestab kustumatult üle kuuekümne aasta. Osalemas ainult 2 näitlejat – Piret Laurimaa ja Sepo Seeman. Loo autoriks on Jay D.Hanagan ja lavastajaks Madis Kalmet. Kunstnikuna on külalisena kaasatud Liina Tepand.

Teiseks Joanna Owsianko „Tiramisu“. Mille lavastab Enn Keerd ning kunstnikutöö eest hoolitseb Silver Vahtre. Osades suurem osa teatri „kaunitare“ :): Karin Tammaru, Piret Laurimaa, Carmen Mikiver, Ireen Kennik, Kaili Närep, Triin Lepik, Kaili Viidas.

Roy Strideri „Mässajad“ lavastajaks on Andres Noormets. Osades: Sten Karpov, Lauri Kink, Priit Loog, Jaanus Mehikas, Tambet Seling, Liis Laigna, Marta Pulk (külalisena). Tegemist on lavastusega teisitimõtlejatest, kes tunnevad missioonitunnet maailma heaks midagi ära teha ning ühinevad seetõttu G8 vastase protestiliikumisega.

Jõuludeks pakub Endla lastele ja suurematelegi auteur-lavastust „Väikesed ajarändurid“. Tegemist on lavastaja Tiit Palu enda kirjutatud looga. Kunstnikuks Silver Vahtre ja osades suurem osa Endla teatri näitlejaid. Tutvustuseks ütleb teatri koduleht: Kauge ja lähedane minevik on käeulatuses, tulevik lausa siinsamas. Vajuta ainult nupule! Ajaloolised ja fantastilised tegelased astuvad lavale ning ajarändurid saavad vastused oma küsimustele selle kohta, miks on asjad just nii ja mitte teisiti. Kas midagi saab muuta? Kuidas mõtlesid lapsed tuhat aastat tagasi ja millega mängivad saja aasta pärast?

Veljo Reinik lahkub trupist :(

THEATRUM

Sügiseses mängukavas on jälle Teatriliidu aastaauhindade jagamisel võidutsenud LINN ja MAARJA KUULUTAMINE. Saab ise veenduda, kas Marius Peterson oli väärt võitu Priit Võigemasti vinge Ruja rolli ees ja kuidas on lood Petersoni lavastusega, kas see on midagi nii erilist, et vääris loorbereid Nüganeni mastaapse Wargamäe Wabariigi asemel :)

CABARET RHIZOME

Oodata on uuslavastust Võmmid: viimane partii
See on lugu kahest mehest, keda võiks nende välimusele ja varustusele toetudes nimetada kas eradetektiivideks või salapolitseinikeks. Nad istuvad koos oma ribikardinatega ruumis ja kuulavad lindistusi, murdmaks lahti üht, ainsana mõistatuslikuks jäänud mõrvamüsteeriumi. Iga uus vihje on järjest mitmetähenduslikum, iga mõeldav lahenduskäik näib liiga absurdne, et tõeseks osutuda.

Ka sel korral hoiduvad näitlejad liigsest sõnakasutusest, kuid uue lisandusena mängukavasse toob "Võmmid" lavale senisest intensiivsema ja tihedama sõnavaliku. Käivitavaks jõuks on popkultuuri sidumine millegi "kõrgendatult intellektuaalsega" - tüüne, põnev ja robustselt glamuurne detektiivimaailm leiab oma vormilised ja sisulised seosed Samuel Becketti "Krappi viimase lindi" ja "Rockaby"ga, kus inimene laval on väliselt rohkem kuulaja kui rääkija.
Lavastajaks on Johannes Veski, mängivad Joonas Parve ja Anatoli Tafitšuk. Tekstidega toetab Jim Ashilevi.

LOOMINE

Novembris-Detsembris on oodata kultuuriajaloolase Loone Ots-s näidendit "Keisrinna hull ehk Mees, kes rääkis tõtt“. Lavastus sünnib koostöös Tallinna Toomköubi ja Tallinna Linnamuuseumiga. Etenduspiagaks põnev Kiek in de Kök ning etendatakse seda tükki bastioni käikudes. Lavastajaks Anne Velt.

LINNATEATER

Taastatakse Põrgulava legendaarne lavastus Mauruse koolist ehk A.H. Tammsaare tekstil põhinev „Tõde ja õigus. Teine osa“, seda näeb laval taas 4. septembrist. Tegemist on tõelise maiuspalaga Eesti teatrite repertuaarimaastikult!!! Kellel veel nägemata, siis soovitan ülimalt soojalt!

Sama kuu lõpus tuleb Eestisse Adolf Šapiro, kes kohandab uuesti Taevalavale Luigi Pirandello „Nii see on (kui teile nii näib)“. Ka see oli äge! Etendus läks lahti juba enne tegelikku lavasaali sisenemist ning ei lõppenud näitlejate kummardamisega :)

Ja kuigi varem teatati, et sellel poolaastal pole midagi uut oodata, siis teater siiski tahab oma austajaid ka millegi värskega mängugavas kostitada ning Elmo Nüganen toob lavale A.H. Tammsaare tõlgenduse „Ma armastasin sakslast“. Nii põnev! Spekulatsioon, kes mängivad Ericat ja Oskarit saab kohe ja siit alguse.... Mina loodan Erica rollis näha Elisabet Tamm-e (Evelin ja Hele on vist hetke seisuga mängust väljas?) ja Oskari rollis kas Priit Võigemasti või Argo Aadlit. Võigemastil polegi oma koduteatris peaosarolli hetkel... (kui nüüd Ohvrit mängides ei kvalifitseeru peaosana?). Aga teistele teatritele niidab mees ülistavat kriitikat oma superrollidega (pean silmas Vanemuise Ruja ja NO-teatri Pea vahetust). Teater jätkab kunstilises plaanis omamaise klassika ja eestlase südametunnistuse teemadel. Oktoobrist liitub teatri püsitrupiga näitleja Andrus Vaarik, kes on koduteatris taas ringiga tagasi :)))

Muusikarindel on Linnateater alati tegus olnud ja hetkel on salvestamisprotsessis ka plaat Valter Ojakääru lauludega.

Trupist lahkus Jaanus Rohumaa :(

VON KRAHLI TEATER

Sügisel on tulekul Riina Maidre ja Maike Londi kontsertetendus,
Jan Kausi / Märt-Matis Lille «Rüütel» (multimediaalne ooper) lavastajaks Mart Koldits,
Peeter Jalakas lavastab William Shakespeare’i «Kuningas Lear» (koostöös Viljandi Kultuuriakadeemia tudengitega)

EESTI NOORSOO- JA NUKUTEATER

5. augustil jagati Eesti Nuku- ja Noorsooteatris kolleegipreemiaid. Hooaja 2008-2009 Lipulaevaks ehk parimaks lavastuseks valiti Jevgeni Ibragimovi lavastatud „Kuldvõtmeke ehk Buratino senitundmatud seiklused“. Minu meelest oli see ka TÕELISELT LAHE TEATRIELAMUS!!! Soovitan kõigile lastega seda vaatama minna! Hooaja Pärliks ehk parimaks naisnäitlejaks valisid kolleegid Ingrid Isotamme, Ladvaõunaks ehk parimaks meesnäitlejaks sai Taavi Tõnisson. Parima kõrvalosatäitja preemia Rusikas Silmaauku võitis Anti Kobin. Parim külaline oli Buratino lavaloo valguskunstnik Laurent Maljean Prantsusmaalt. Hooaja parim administratiivtöötaja ehk Töömesilane oli kirjandustoimetaja Anna-Liisa Õispuu, parim tehniline töötaja ehk Osavnäpp lavatööline Georg-Sander Männik. Hooaja Suurimaks Üllatajaks osutus teatri muusikajuht Kaire Vilgats.

Käesoleval hooajal täitub teatri aastakümnete pikkune unistus – veebruaris 2010 avatakse NukuKunsti Keskus ehk NuKuKe, mille üheks olulisemaks osaks saab kaasaegne teatrinukkude nukumuuseum.

Lastelavastused on eelkõige suunatud lastele, seetõttu on nüüdsest lapsevanemale kui lapse saatjale hind sümboolne 25 krooni, õhtused lasteetendused on aga täishinnast suisa poole hinnaga.

Hooaja jooksul jõuab Eesti Nuku- ja Noorsooteatri lavale vapustav number uuslavastusi, nimelt tervelt 16!!!. Septembris esietendub eesti rahvajutul põhinev „Võlurätik“, mille lavastab Jevgeni Ibragimov ja kus teeb nukukunstniku debüüdi Tauno Kangro. Jõuludeks tuuakse lavale kaks uuslavastust – vana hea „Väike nõid“ uues renoveeritud saalis Jevgeni Ibragimovi lavastuses. Nii lahe idee panna Iiris Vesik väikest nõida mängima... lisaks teeb kaasa ka Marko Matvere... tema lauldud Nõia elu on ju juba täiesti legendaarne!!! Teine jõulutükk on Jaan Tätte lastenäidendi „Tere“ Köismäe tornis Allan Kressi lavastuses mängivad Agnes Aaliste ja külalisena Tarmo Prangel.
Villu Kanguri «Otsast alates» lavastab Reeda Toots ning esietendus peaks toimuma 26.11
Lisaks jätkab Nuku- ja Noorsooteater muusikalide lavaletoomist ning kevadel võib oodata uue mastaapse muusikali esietendust. Maikuus jõuab lavale Astrid Lindgreni armastatud lasteraamatul põhinev koguperelavastus „Meisterdetektiiv Blomkvist“, mille lavastab Vahur Keller. Hooaja lõpetab iga-aastane Tallinn Treff Festival, mille seekordseks põhiteemaks on tänavateater.

VANEMUINE

Inglismaal kõrgelt hinnatud lavastaja Barrie Rutter alustas Vanemuise teatris William Shakespeare’i tragöödia „Kuningas Richard Kolmas“ proove. Eesti teatriloos on tegemist esimese korraga, kui Shakespeare’i teose lavastaja tuleb klassiku kodumaalt. 17. oktoobril Sadamateatris esietenduv „Kuningas Richard Kolmas“ esietendub 17.10 ning on ühtlasi Vanemuise teatri algava 140. hooaja esimene lavaküpseks saav sõnalavastus.

Kuningas Richard Kolmandana astub lavale Jüri Lumiste, teistes osades teeb kaasa peaaegu kogu Vanemuise draamatrupp, lisaks külalisnäitlejaid Võrust ja Saksamaalt Augsburgi Linnateatrist ning mujalt. Lavastuse helikujunduse teeb Barrie Rutteri kauaaegne koostööpartner Conrad Nelson, kunstnik on Lilja Blumenfeld. Shakespeare’i tekst hakkab kõlama Anu Lambi värskeltvalminud tõlkes.

31.oktoober alustab lavateed ”Ämbliknaise suudlus” muusikaliversioon. Draamaversioon Jüri Krjukovi ja Ain Lutseppaga on siiani üks mu kõigi aegade suurimaid lemmikuid. Heliloojaks on John Kander, laulutekstid on tõlkinud Leelo Tungal, proosatekstid (uus nimi?) Andrus Lauringson.Lavastajaks Saksamaalt külaline Roman Hovenbitzer. Ka kunstnik, valguskunstnik ning koreograaf on külalised välismaalt. Rollides Tanja Mihhailova, Lauri Liiv, Koit Toome, Siiri Kodres, Karmen Puis, Märt Jakobson, Taisto Noor, Jaan Willem Sibul, Tõnu Kattai ja balletirühm. Ehk siis lugu sellest kuidas kommunist ja homo ühes vangikongis istuvad. Teine vestab esimesele lugu Ämbliknaisest, kommunist aga paljastab omi saladusi... Isiklikult olen ülimalt kurb selle rollijaotuse pärast... ma ei näe neid tegelasi üldse sellistena. Kahju. Aga eks siis nüüd on ainult võimalus positiivselt üllatuda või tõdeda, et „mis ma ütlesin“ :)

Novembri lõpus tuleb Tallinna Nokia kontserdisaalis lavale uusversioon (juba korra Tartus) lavastatud Evita-st. Seekord lavastajaks Georg Malvius ning Evita rollis Maarja-Liis Ilus. Jällegi ei kattu mu nägemus peategelase valikust... Nii Madonna filmiversioonist kuulsaks lauldud roll kui ka Siiri Sisaski fantastiliselt hea roll Tartu Raekojaplatsil... mõlemad olid täistabamused... Maarja-Liis on aga siiani näitlemist vajavate rollidega julmalt-külmalt ridva alt läinud. Muusikali sisuks on Argentiina presidendi Juan Peróni naise Eva Peróni elu, jutustatuna teise moodsa ikooni, Ché Guevara, poolt. Huvitav, kas Marko Matvere mängib jutustajat või Juan Peron-i? Ehk siis heliloojaks Andrew Lloyd Webber ja libretist iks Tim Rice. Tõlkijad Peeter Volkonski ja Hannes Villemson . Kunstik ja valguskunstnik Malviuse tuntud-teada kaaslased - Ellen Cairns (Šotimaa) ja Palle Palmé (Rootsi) Koreograaf Igor Barberic (Horvaatia). Osades: Maarja-Liis Ilus, Marko Matvere, Vaiko Eplik, Aivar Tommingas. Apppiiii, ega Vaiko ometi Juan-i ossa pole pressitud... see oleks tõesti kummaline :) Kaastegev teatri ooperikoor, sümfooniaorkester ja bänd ning balletirühm. Esietendus 27. novembril 2009 Tallinnas Nokia kontserdimajas.

Lastele pakub Vanemuine Uusbergi lavastatavat, „vana hea tuttavat ETV ekraanilt“, ehk siis „Kuidas kuningas kuu peale kippus”. See on vana Pärsia muinasjutu ainetel ning Joachim Knauthi samanimelisest näidendist inspireeritud uus lugu lastele. Nii neile, kes lapsed olnud, kui neile, kes on praegu lapsed. Kunstnikuna on külas Jaanus Laagriküll ja osatäitjad: Maarja Mitt, Markus Luik, Martin Kõiv, Ao Peep, Tanel Jonas, Janek Joost. Lavastuses kõlavad ka vanad head telelavastustest tuttavad Peeter Volkonski viisistatud laulud Dagmar Normeti sõnadele. Esietendus 29. novembril 2009 Vanemuise suures majas.

Martin Crimp-i Linn, on Briti nüüdisaegse draama ühe tuntuma autori, Eesti teatrisse esmakordselt jõudev koomilis-müsteeriumi vormis värske näidend (esietendus Londonis 2008). See toob vaataja ette hulgaliselt küsimusi ja mõistatusi. Kuigi Crimpi käekiri on täiesti originaalne ja ainult talle ainuomane, võime temas soovi korral näha mitme inglise dramaturgi (Harold Pinter, Michael Frayn) mantlipärijat. Absurdselt sürreaalse stiili ja napi, lihvitud dialoogi kaudu ehitab autor üles maailma, mis on jõudnud kokkuvarisemise äärele. Nagu kohane parimale inglise näidendile, leidub siin tubli annus mustemast veel mustemat huumorit. Esietendus 5. detsembril 2009 Sadamateatris.

Koduperenaine Clair unistab suudlusest – kuid mitte kohe ja kindlasti mitte oma mehe suudlusest. Tema abikaasa Chris plaanib pühitseda oma töökoha vahetust. Naabrinaine Jenny tuleb kaebama aias lärmavate laste üle – kuid aed on tühi ja lastetoa võtmedki kadunud. Mida see jamps peaks tähendama?! Lavastaja Robert Annus, tõlkija Laur Kaunissaare, kunstnik Pille Jänes, valguskunstnik: Jaanus Moor. Osatäitjad: Maria Soomets, Margus Jaanovits, Merle Jääger, Hanna-Brigitta Jaanovits.

Ja veel aasta viimasel kuul peaks osa saama ühest huvitavast koolitusprogrammist...auteurid Rein Pakk ja Ain Mäeots toovad lavale oma tüki nimega „Don Juan“. Ainult, et Don Juan ei ole inimene, ka mitte kübara ja mõõgaga tegelane kaugete aegade Hispaaniast. Don Juan on programm. Koolitusprogramm, mille läbija saab teada kuidas armastada, keda armastada, kuidas saada armastatud, kuidas olla edukas armastaja ja armastada võimalikult efektiivselt, mis on seks armastusega ja ilma ja vastused veel paljudele olulistele küsimustele. Lavakujundajaks Rein Pakk ise, kostüümikunstnikuks Triinu Pungits, valguskunstik Andres Sarv ja Videokunstnik Kaiko Lipsmäe. Osatäitjad: Ott Sepp, Ragne Pekarev, Jüri Lumiste, Marika Barabanštšikova, Rein Pakk, Eva Püssa ja esietenduse kuupäevaks on lubatud 12.detsembril 2009. Vanemuise väikeses majas.

ESTONIA

16. septembril kolmandat hooaega käivituv projekt „Estonia teatribuss“ alustab seekord teekonda neljal päeval neljast linnast: Jõhvist, Tartust, Viljandist ja Pärnust. Soodsalt ja mugavalt pääseb bussi peale lisaks veel Kohtla-Järvelt, Rakverest, Põltsamaalt, Mäost, Võhmast, Türilt, Paidest, Pärnu-Jaagupist ja Märjamaalt, kokku kolmeteistkümnest sihtkohast.
Bussiga tulijatele pakub teater nautimiseks uusi ja menukaid etendusi: 16. septembril muusikali „Minu veetlev leedi“, 17. septembril ooperit „Maskiball“, 18. septembril balletti “Kolm musketäri” ja 19. septembril ooperit „Tosca“.

RAKVERE TEATER

Järgmine hooaeg on Rakvere Teatri 70 aasta juubel. Rakvere Teater avati 24. veebruaril 1940 pitsballiga ning järgmisel päeval mängiti Kitzbergi näidendit "Tuulte pöörises".

Septembris esietendub Rakvere Teatris Nora Ephroni ja Marcy Kahani romantiline komöödia "Kui Harry kohtas Sallyt", mis räägib kohtumistest ja lahkuminekutest, sõprusest ja armastusest ning abiellumisest. Autorite soovil täiendavad lavalugu reaalsete inimeste kohtumislood. Teater kogus tavainimestelt videosse salvestatud lugusid. Kõikidest saadud lugudest tehakse DVD, mis on ühtlasi lavastuse kava. "Kui Harry kohtab Sallyt" romantilist esipaari mängivad Ülle Lichtfeldt ja Tarvo Sõmer, lavastab Jaanika Juhanson. Esietendus on 19. septembril Rakvere Teatri suures saalis.

Hooaja esimesel poolel esietendub sellele tükile lisaks Rakvere Teatris veel kolm uuslavastust. Erki Aule lavastab eesti rahvalike naljandite põhjal rahaahnusest ja kavalusest rääkiva naljaloo lastele "Kaval-Ants ja Vanapagan" ning Üllar Saaremäe lavastab eneseabiõpikute põhjal "Elu ja kuidas sellega toime tulla". Jõule tähistab Rakvere Teater Narnia lugude maaletooja Andry Ervaldi näidendiga "Jäneste kirik", mille peategelasteks on asju kokku kuhjavad hullunud jänesed, kes tahavad kogu maailma muuta kaubanduskeskuseks. Jäneste vastas seisab aga kindlameelne jääkaru Aaron. Lavastajaks Urmas Lennuk.

Postimehe andmetel lisaks veel ka Juhan Smuuli "Polkovniku lesk" Toomas Suumani lavastusena.

Trupi lahkusid Peeter Jakobi ja Jaanika Juhanson :(

Järgmise Baltoscandalini jääb ju ka nüüd vähem kui aasta - juulis 2010 toimub 11. rahvusvaheline teatrifestival Baltoscandal.

Rakvere teater tundub hetkel olevat täielikus tippvormis! Suve kolmest parimast nähtud lavastusest (vaatasin neid kokku 17) kaks olid vähem või rohkem Rakvere teatriga seotud – Toatüdrukud ja Mtsenski maakonna leedi Macbeth (oma suveteatri kokkuvõtte teen septembri esimestel päevadel), kuigi MMLM oli PRO3 projekt, olid palju näitlejad just nimelt Rakvere teatrist.

COCA-COLA PLAZA

London National Theatre sari nimega NT Live, mille raames edastatakse teatrietenduse otseülekanne ligikaudu 230 kinoekraanile üle maailma. 1. oktoobril saab vaadata William Shakespeare'i näidendil põhinevat lavastust "Lõpp hea, kõik hea" Clare Higginsiga peaosas. 2010. aasta alguses tulevad esitamisele lavastus pealkirjaga "Rahvas", mis põhineb Terry Pratchetti samanimelisel novellil (lavastaja Mark Ravenhill), ja Alan Bennetti uus näidend "Kunstisõltuvus", milles astuvad üles Michael Gambon (Harry Potteri filmidest tuttav Dumbledore!!!), Alex Jennings ning Frances de la Tour.

EESTI DRAAMATEATER

Hooaja esimestel kuudel on oodata on kaht uuslavastust: Peter Quilter-i “Hiilgav”, mille toob lavale Ingomar Vihmar. Tegemist on komöödiaga, mille peaosas Ita Ever. Teistes osades Jan Uuspõld, Guido Kangur, Ülle Kaljuste, Britta Vahur, Maria Klenskaja. Kunstnik Riina Degtjarenko ja muusikaline kujundaja Ardo Ran Varres. “Hiilgav” esietendus Londonis 2005. aastal ja tänaseks on näidendit lavastatud rohkem kui kahekümnes riigis. Nii mõnus kui värsket maailmadramaturgiat Eestis lavale tuuakse! Esietendub 3. oktoobril 2009 suures saalis.

Tundub, et ka Lauri Lagle jaoks oli ”Popmuusika a ala Vittula” lavaletoomine liiga suur tükk... kunagi ka Ugala loobus sellest. Ei tea kas need naljad ja üllatused ei toimi laval sama moodi nagu raamatus või millepärast seda pidevalt proovitakse lavale tuua, aga esietendusi kunagi ei jõuta - raamat on lausa suurepärane... Aga Lagle uueks lavastuseks on hoopis „Sinul on meretäis hirmu“, mille ta on ise kirjutanud kahasse Maria Lee Liivakuga. Kunstnik Laura Kõiv (külalisena), valguskunstnik Airi Eras (külalisena) ja muusikalised kujundajad Tauno Makke ja Sten Tigane. Osades: Kristo Viiding, Märt Avandi, Juss Haasma (külalisena), Mihkel Roolaid, Hilje Murel, Margus Prangel, Kaie Mihkelson, Ivo Uukkivi, Anti Reinthal, Mari-Liis Lill, Kersti Heinloo. Tegemist on looga sellest, kuidas üks mees jõuab sinna, kuhu ta lapsena minna tahtis, kuigi ei mäleta enam, miks. Ja kuidas talle siis meelde tuleb. Ühtlasi on see lugu sellest, mismoodi me lapsena unistasime ja millisena oma unistusi täna mäletame: teistsugustes värvides, moondunud detailides, aga ometi võimelised uuesti tundma seda piiritut usku, et meid pole üksi jäetud, tulevik ootab meid, kosmos hoiab meil silma peal. Ka siis, kui oleme päris üksi. Lisaks on see lugu neljast poisist, kes unistavad ärasaamisest ja teevad bändi ja kelle jaoks päriselt on kõik veel võimalik: olla The Beatles või The Smiths või Sigur Rós. Ainult et need on nemad, ja see on nende tulevik. Ja veel on see lugu sellest, et elus on alati muusika, aga muusikasse sekkub alati elu, ja lugu armastuse otsimisest ja kaotamisest ja leidmisest tema erinevates vormides. Ja ühtlasi on see lugu sellest, kuidas me läbi kõikide nende mälestuspiltide jõudsime siia, kus me praegu oleme. Esietendus 31. oktoobril 2009 suures saalis.

Lisaks on oodata esietendusi sellel aastal veel Merle Karusoolt - Meir Z Ribalow’ «Vihmatants», 7.11 ja Ivo Eenslalult - David Woodi «Piparkoogimehike» 28.novemril

Uudis ehk seegi, et Draamateatril on nüüdsest pühapäeviti “vaba päev”, ehk säästupoliitika raames on kehtestatud 5 päevane töönädal – teisipäevast laupäevani. Nii kurb, sest pühapäev on ju nii lahe teatris käia!

NO99

NO saalis esietendub 25.septembril lavakate esituses Pepeljejevi lavastatav Meister ja Margarita. Tegemist muidugi Bulgakovi klassiku mugandusega Pepeljajevi liikumise-maailmas. Oh.. mu lemmikraamat.... lavale tuua ON SEDA VÕIMATU... isegi kui lubatakse õhutrikid ja ma ei tea mis veel appi võtta. Kuid sellest hoolimata võib tegemist olla elamusega :)

Ja üks minu kõigi aegade lemmikuid - Edward Albee «Kes kardab Virginia Woolfi» saab NO-teatri kava kaunistama. Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper -i nägemused on alati teretulnud Eesti teatripilti :) Hmmm, kes võiks olla George ja Martha? Teatril endal on ainult 1 Martha vanusele sobilik naine - Marika Vaarik... Aga George??? Keegi nendest "noortest" otseselt ei sobiks... äärmisel juhul veel Gert Raudsep või Andres Mähar, aga siis ei sobiks jälle Marika Vaarik Marthaks... Loodetavasti neil on julgust kutsuda mõni külaline George-i rolli...nagu näiteks Andrus Vaarik... siis oleks "Vaarikud koos" :) Või siis Rekkor, Taalmaa või Elmo Nüganen või Hendrik Toompere või hoopis Tõnu Kark? Ei, ei... Andres Tabun paneks küll vist George-i rolli kõige suuremate tähtedega (Üksküla järel muidugi) Eesti teatri ajalukku :) ... või siis Sulev Teppart või Aivar Tommingas??? Hiireke võiks olla väga edukalt Mirtel Pohla ja tolle mees kestahes NO teatri meestest (kõige meelsamini Jaak Prints... aga sama hästi sobiks selleks ka näiteks Sergo Vares - nad ju seal kõik "sobivas eas")... põnev saab see igatahes olema!!!! Miks mitte panna üldse jõuvahekorrad vahetusse? Oh, ma olen kindel, et isegi kui Ojasoo ja Semper otsustavad minna traditsioonilist rada pidi, saab sellest ikkagi hea asi... see teksti lihtsalt on ülikõva!!! Lisaks Ugala "Nii nagu taevas" ja Linnateatri "Ma armastasin sakslast"... on see KKVW minu jaoks üks kolmest kõige oodatumast sügise uuslavastusest. Ja mis siis sellest, et Üksküla ja Rummoga Šapiro lavastus on niiiii legendaarne, et see on mul praktiliselt pähe juba kulunud :) Ja muidugi Linnateatri versioon Ülle Ulla ja Raivo Trassiga oli ka superhea! Seal oli ju "hiirekeseks" ülimalt sobiv Piret Kalda!!!

VAT TEATER

1.oktoobril esietendub VAT Teatris soome näitekirjaniku Reko Lundani lugu „Tarbetud inimesed“. Lavastajaks Peeter Raudsepp, Kunstnik Silver Vahtre. Osades Katariina Lauk, Marilyn Jurman (külalisena), Margo Teder ja Tanel Saar.

Veel on hooaja jooksul oodata «Robinson ja Crusoe», Aare Toikka lavastatuna ja Mare Sabolotny «Kirjaklambritest vöö» Rein Aguri lavastusena. Neljandaks Laura Ruohoneni «Üksik saar» samuti Toikka lavastusena.

VÕRU LINNATEATER

Sügisel tuleb üks uuslavastus - "anonüümne MEES/anonüümne NAINE"" Marianne Kütt-i ja Tarmo Tagamets-a ühistööna. Esietendus 19.11. Mul veel nägemata "Koomiku lapsepõlv", mida ikka väga ootan ja loodan sügisel näha...

MUUSIKAL 24

Jõuluprojekt ehk muusikaline etendus kogu perele "Päkapikkude jõuluime. Lavastajaks Anne Veesaar, muusikaline juht Maiken.
Kui ema ja isa peavad olema jõuluööl tööl ning lapsed jäävad üksinda koju, siis võib juhtuda nii mõndagi imelist. Siis võivad ülemeelikud päkapikud laste mänguasjadele jõulupeo korraldada. Nii ärkavadki ellu laste vanad lemmikud Buratino, Tuhkatriinu ja Kaisukaru ning ilusad uued Barbied ja Supermees. Kuid paraku ei laabu kõik päkapikkude plaani järgi ja uued mänguasjad ei soovigi hakata vanade mänguasjadega sõbrustama. Ning kui siis ilmub välja kuri Nukupüüdja, on vaja iga mänguasja abi tema vastu võitlemiseks. Laulude, tantsude ja jõuluimedega täidetud etenduses teevad kaasa Kadri Adamson, Susan Lilleväli, Bert Pringi, Eva Püssa, Norman Salumäe, Anneli Pilpak, Taavi Immato, Ott Lepland, Peeter Veltmann, Madis Milling, WAF-i laulukoor ja tantsijad.

TEOTEATER

12.12. on planeeritud muusikaline jõuluetendus esietendus kogu perele - PÄÄSTKE JÕULUD!
Stsenarist ja lavastaja Piret Viisimaa, helilooja Ivar Malmet , kunstnik Aime Unt (külalisena), koreograaf Karmen Ong (külalisena), kostüümid Jana Wolke, fonogrammid Allan Räim ja OÜ Trumm, heli ja- valgusrežii Alar Simmermann.

Mis saab siis, kui JÕULURÕÕM on ostuhulluses ära unustatud ja nii asjade sisse uputatud, et ei paista enam välja? Mis saab siis, kui Kratt jõulud ära ostab ja Jõuluvana ning päkapikud peavad hakkama Krati tahtmist mööda uutmoodi jõule pidama –jõuluroaks saab barbecue ja jõulujoogiks coca-cola, Jõulutaat sõidab ATVga ja päkapikud on riietatud nagu Barbie´d... Mis saab siis, kui Jõuluvana tuleb laste juurde hoopis hommikul ning laule ja luuletusi kuulda ei taha? Mis saab siis, kui kingitusi saavad ainult need lapsed, kelle vanematel on palju raha? Mis saab siis, kui väike päkapikutüdruk Mannu müüb selle nimel, et jõulud endiseks saaks, Kratile oma hinge....
Kas me sellist jõulu tahtsimegi???

MUUD UUDISED

Suvel lahkus 82 aasta vanuses üks Eesti teatri suunimesid - Lembit Eelmäe (26.09.1927 Holdre vald – 02.07.2009 Tartu). Viimati õnnestus mul teda laval näha Vanemuise väikses majas, kus ta tegi täiesti fenomenaalse suurrolli lavastuses ”Vladimiri väljak“ (koos elukaaslase Herta Elvistega). Kuid minu teadvusse tuli ta „teatrifilmi“ rolliga „Põrgupõhja Uus Vanapagan“. Seda legendaarset lavastust võib hetkel vaadata ka ETV kullafondist: http://etv.err.ee/arhiiv.php?kullafond_id=91

Teatriõhtu vahendusel olen teda näinud 1970ndatel lavastatud Lutsu ja Liivese „Tagahoovis“, 80ndate alguse Ugala Kihnu Jõnnis ja terves reas Vanemuise legendaarsetes tükkides. Kuid tegelikult minu jaoks tema rollide rolliks jääb (väga tihti meie videomakki külastav teatrisalvestus) 1989 aastal lavastatud Yliruusi „Magamistoad“ – Brežnev. Lapsena ma kartsin teda. Suur ja jorisev ja ilmselt vanapagana rolli pärast hirmuäratav, kuid täiskasvanuna õppisin armastama seda karakternäitleja talenti, mis on vaid väga vähestel. Igatahes on väga kurb, et teda enam ei ole... aga inimeste südametesse jääb ta igavesti elama. Samuti tema mõned rollid meie videomakkidesse ja kinosaalidesse ning teleekraanidele meid vaimustama...

Tartus on septembri alguses jälle Eesti Teatri suursündmus, ehk siis festival Draama 2009. Kava ja muu info: http://www.draama.ee/ ja festivali blogi: http://draama2009.wordpress.com/

Raadioteater pühendab mitmes vormis Jüri Krjukovi 55.sünniaastapäevale minu meelestki ühe Eesti kõigi aegade parima meesnäitlejaga salvestatud raadioteatreid ning kuuldemänge ja –jutujärge. Täpsem kava: http://raadioteater.err.ee/

4 kommentaari:

Hannele ütles ...

Vinge! Aitäh kokkuvõtet tegemast...Mul on hetkel nii kiire, et pole aega teatriga veel end kurssi viia, nii et see sissekanne on küll kulda väärt:)

merleke ütles ...

Näed siis, Eva Kübar kirjutab Postimehes ka pikalt teatrite käekäigust ja plaanidest: http://www.postimees.ee/?id=156670

Anonüümne ütles ...

Lauri Laglel see küll debüütlavastus pole. Aga "Portselansuits"?

Danzumees ütles ...

Õige tähelepanek, Anonüümne! Ma ei tea, miks ma Portselansuitsu unustasin :( Vabandan! Teen paranduse teksti...