esmaspäev, 31. august 2009

Soundtrack of my life - 80ndate TOP100

Astusin 80ndatesse 6 aastasena ja lahkusin sealt 16-sena. Ehk sellesse vahemikku jääb ka aeg, kus ma teadlikult hakkasin kuulama muusikat.. Ühtlasti on see ehk just see muusika, mis on mind selliseks inimeseks nagu ma tänasel päeval olen, kujundanud - kõige rohkem minu isiksust mõjutanud. Kuigi 80ndate muusika tänasel päeval enam polegi just see, mida otseselt enda lemmikuks pean. Aga kes teab, võibolla sellest "esimesest" tabelist innustust saanuna võtan kunagi ette ka 90ndate ja miks ka mitte 2000ndate muusika ning koostan ka neist läbi 100 laulu oma enda "elu soundtracki". Samas "julgen tunnistada", et kõik need laulud, mis siia nimekirja mahuvad, meeldivad mulle ka tänapäeval. Ehk siis minu jaoks on nende puhul tõeliselt tegemist klassikutega, mis ajahambale kasvõi nostalgilise väärtuse jõul vastu peavad. Siiski kordan veelkord, et tegemist pole mu praeguse hetke lemmiklaulude nimekirjaga.

Retsept, ehk kuidas ma seda nimekirja koostasin:
Kõigepealt kirjutasin üles laulud iga aasta kohta, mis meeldisid 80ndatel (1980, 1981, 1982 jne). Sain natuke üle 900 laulu. Peamiselt küll samade artistide laulud... Selleks, et nimekiri saaks erinäolisem kui lihtsalt rida Madonna, George Michaeli, Richard Marxi ja Roxette-i laule, otsustasin kustutada peaaegu kõikide artistide "topelt laulud". Peale mõningate oluliste erandite, ehk siis nende kõige suuremate lemmikute, kelle laule oli tõeliselt palju selles esialgses nimistus. Neile lubasin ka teise laulu tabelisse jäämist. Loomulikult juhul kui need mahtusid 100 parima hulka. Ehk siis eelmainitutele lisaks veel Depeche Mode, Elton John, Sting, Neneh Cherry, Pet shop boys ja Skid Row. Lisaks kustutasin ka mõned sellised laulud, mis otseselt mu eluga ei haaku vaid "lihtsalt" omal ajal meeldisid. Sõelale jäi natuke üle 154 laulu. Millest koostasin siis selle lõpliku edetabeli. Kuigi see edetabel ei ole oma ajastus adekvaatne, ehk see on praegusel hetkel mu arvamus nende headuse ja minu elu kontekstis olulisuse kombinatsioonist. See kui palju tegelikult need mulle 80ndatel meeldisid ja mind mõjutasid, seda enam 100% kindlalt ei mäleta, ega või ka väita. Võin vaid aimata.

Igatahes otsustasin sellise nimekirja koostada ning märkida juurde suuremale osale lauludest, et miks nad mu eluga on seotud või mis olukorrast ma neid mäletan või miks nad mulle meelde on jäänud. Ikka võimalikult palju ajastu kontekstis, ehk siis 1980-1989, aga kui vaja siis hüppan sealt välja kah... ehk on kunagi lastelastel huvitav seda lugeda... mul oleks küll oma vanavanemate muusikaeelistusi lahe teada :)

100. Sandra - Maria Magdalena
Tegelikult on neid Sandra tolleaegseid "kuulsaid" laule 2. Teine on "In the heat of the night". Kunagi oli mingi pop Saksa kontserdisari Peter's Pop show (vms.), mida kaudu ilmselt ka Sandra minuni jõudis. Kummalise välimusega tädi, kes hiljem lõi laineid ka oma abikaasa projekti, ehk bändi - Enigma - lauluhäälena.

99. Guns 'n roses - Welcome to the jungle
Mäletan, et ma pole kunagi eriline Guns 'n' roses fän olnud. Kuid ometi just see laul läks peale. Olin päris üllatunud iseendas, et ma olen selles suhtes eelarvamustevaba. Ehk vabalt võib mõni laul ka selliselt artistilt või ansamblilt minule meeldida, kelle muu muusika mulle üldse ei istu. Hiljem, 90ndatel siiski oli üks vahe, kus neilt siiski tuli mitu ballaadi, mida sellel ajal vähemalt kuulasin meeleldi (November rain näiteks).

98. Sarah Brightman & Steve Harley - Phantom of the opera
Sarah Brightman-i fänlus tekkis mul alles 90ndate lõpus, Rootsis elades, kuid see üks klassikaline Webberi laul on siiski paratamatult mingi ajastu märk. Brightman oli (ja võibolla on siiani) Webberi muusa. Ma õppisin selle sõna - "muusa", justnimelt sellest kontekstist.

97. Duran Duran - Wild boys
Kõik mu lapsepõlve nö. vanemad tüdrukud, ehk ema-isa sõprade lapsed ja ka mu enda sugulased, kes olid minust vanemad ja tütarlapsed - kõik nagu ühe puuga löödud - fännisid mingil hetkel Duran Durani. Minule meeldis ainult see laul tollel ajal. Kusjuures video oli ka vinge. Duran Duran nägi üldse kõvasti vaeva oma videotega. Mingil hetkel läks aga punt pooleks. Tekkis kaks uut bändi. Kuni siis tulid peamehed jälle kokku ning lõpuks jätkati ikka Duran-i nimel all...

96. Marju Länik - Varjude mäng
See Maggie Reilly hitiks lauldud laul toob mulle meelde vanaisaga koos Tamsalus Marju Läniku plaadi ostmise. Sellega oli mingi kummaline värk, et kas see laul oli ainult plaadil ja kassetil polnud või vastupidi. Või oli mõne muu lauluga nii, igatahes peamine on vanaisa, Tamsalu ja see mänguasjade-plaatide pood selles üle raudtee olevas hallis majas.

95. Falco - Rock me Amadeus
Saksakeelne muusika pole mulle kunagi eriti istunud. Falco kavalpea segas oma Jeanny laulus kaks keelt kokku ja sellest tekkis ka tähelepanu. Muidu Nena 99 õhupalli lugu oli ka kuum saksakeelne laul... ja juba 90ndatel Berliini elades, meldisid ka mitmed muud saksakeelsed laulud.

94. John Parr - St. Elmo's fire
Kirjutasin kuulmise järgi selle laulu sõnad omal ajal üles ning õppisin selle laulu pähe. Ema laskis mul seda siis esitada oma külalistele. Hämmastav, et ma julgesin...

93. Pet shop boys - Heart
Vampiirivideo oli minu meelest geniaalne. Kasuisa õudukaid vaadata ei lubanud, väitis, et siis ei saa me magada. Võibolla oli mu väikevennal sellised probleemid, minul küll mitte. Sellest sai alguse kuni täiskasvanueani kestev kella 10-ne magamamineku reegel. Haige, ütlen ma... Aga minu teada Tallinna kontserdil nad seda laulu ei laulnudki... kõigi aegade lemmikuim PSB laul ilmus aga hoopis 90ndatel - Jealousy...

92. Kare Kauks & Mahavok - Tunnete keel
Kare oli nii värske kui ta eesti popmuusikasse tuli. Aastaid olid maid jaganud ainult Anne Veski ja Marju Länik... nii hea, et tuli keegi ja tegi pagana hea häälega mõned Mahavoki laulud klassikuteks. "On läinud aastad" sõnad sai ka üles kirjutatud ning ma kujutasin ehtsalt ette seda kodust ära minekut ja siis aastate pärast tagasitulekut... kui romantiline oli see kujutlustes... ja elu läks hoopis teisiti...

91. Cher & Peter Cetera - After all
Kuulsin seda laulu esimest korda pleierist (raadio pealt), sõites bussiga Tamperre tööle. Nimelt töötasin juba enne keskkooli ühes sealses videolaenutuses.

90. Neneh Cherry - Buffalo Stance
Neneh oli cool, videod olid tal omapärased. Kummaline, et kõik sugulased tal siin Rootsis elavad. Ei teagi kus ta ise pesitseb?

89. Soul II Soul - Back to life
See laul jõudis minuni Tartumaal. Onupojal külas olles videolt vaadates. Alguses see ei meeldinud mulle, kuid aastatega on armsaks kulunud. Seda kuulates tuleb automaatselt Laeva meelde ning onupoeg ja tema ema ja nende elamine seal...

88. Roxy music - Jealeous Guy
See oli umbes aastal 1988, kui me koju Mtv saime. See oli esimene video, mis ma sealt nägin.

87. Queen - I want to break free
Freddy Mercury hääl, need I say more.

86. Robert Palmer - Johnny & Mary

85. Status Quo - In the army now
See oli kuum sõna siis kui me Lasnamäel elasime - 8.korrusel.

84. Tina Turner - Private dancer
Kasuisa lemmiklaulja. Kuid see laul jõudis minuni juba enne tema astumist meie ellu. Sellel ajal ei saanud ma videost hoolimata mitte kui midagi aru sellest, et Tina mängib raha eest tantsijat... ehk eskorditeenust pakkuvat daami. Aga tema kummalised juuksed ja temalikud tantsuliigutused on ikka lahedad. Ka tänapäeval. Tallinnas sai kunagi tema kontserdil ka käidud.

83. Peter Gabriel & Kate Bush - Don't give up
Kõik keda ma tean, on seda laulu maha teinud. Minule aga just nimelt on see hinge pugenud. Kallistavad Peter ja Kate videos on nii nunnud :)

82. Mike Oldfield & Maggie Reilly - Moonlight Shadow

81. UB40 - Red red wine
Punane, punane vein--- ma jõin viimati alkoholi juulis, K sünnipäeval, enne seda jaanipäeval ja enne seda aastavahetusel. Ei tea kas lapsepõlve mõjutused või mulle lihtsalt ei maitse... kuigi vahest tuleb küll isu. UB 40 laul toob paratamatult ühe endise lähedase alkoholiprobleemid meelde - eriti ühe öö, kui ma teda voodisse tassisin ja kui ta mul selle eest näo täis sõimas. Valus on siiani.

80. Prince - Purple rain
Videolaenutuses oli see video... Madonna esimeste muusikavideote kassett kah. Need kaks kassetti olid millegipärast maagilised mulle.

79. Expose - What You don't know
Tellisin spetsiaalselt nende plaadi USA-st. Oli mingi periood, kui ma tellisin kogu oma muusika USA-st (Corina, Lizette Melendez jne jne), sest Euroopas neid ei müüdud. Hiljem lõi Expose laineid ka siin maailmajaos. Tänaseks pole neist keegi pinnale jäänud...

78. Linda Ronstadt & Aaron Neville - Don't know much
Võiks öelda, et vanainimeste muusika. Aga mulle on terve elu ka Heli Lääts meeldinud. So what!?

77. Pet shop boys - Domino dancing

76. Kim Wilde - You keep me hangin' on

75. Taylor Dayne - Tell it to my heart
Soomes elades ja kui Nelonen-i kanalilt hakati ka peale filmide midagi muud näitama, siis üks esimesi saatesarju oli seal Timo TA Mikkonen-i magasinisaade, kuhu vahele oli tipitud ka muusikavideod. Üks neist ka see. Nokia kodu... Nelonen-i kanali algusaasta... kui kauge see kõik tundub praegu.

74. Michael Jackson - Thriller
See video on alati olnud üks neid "kõigi aegade". Eriti sellepärast, et mu lemmik õudusfilmide-näitleja Vincent Price seal häält teeb sellel ajal kui need zombid maa alt välja tulevad...

73. Kon Kan - I beg your pardon
Soomes elades oli pühapäeviti või oli see nüüd reedeti (reedeti oli vist ikka Tapani Ripatti edetabelisaade) kolmetunnine saade raadios, mida kõik kohalikud noored kuulasid. Esimene tund oli soovilaulud, teine tund oli saate oma edetabel ja uued lood kohalikus raadiojaamas ja kolmas tund usa ja inglismaa edetabelite uued lood. See laul oli ka seal oma-tabelis sellel ajal. Selle saate kuulamine oli kohustuslik ja alati! Ma olin ka alati kassetiga maki ees valvamas, et mõni hea lugu linti saada...

72. Erasure - A little respect
Sellega seoses meenub sõber Marko, kelle emale meeldis Erasure. Vaatasin Marko suunas üles, sest ta oli suur naistemees juba sellel ajal kui mina alles "second base"-ist unistasin.

71. Bryan Adams - Heaven
Nüüdseks on ka see mees elusalt laulukaare all ära nähtud... see laul oli ka repertuaaris. Kuigi mu lemmikud Adamsi lood tulid alles hiljem... Heaven-i sõnad olid ükskord ajakirja Suosikki lehekülgedel. Suosikki oli midagi erilist. Eriti 80ndate alguses ja keskel. Plakatid, kleepsud ja info muusika ning filmide kohta... seda kõike sellises mahus ei saanudki kusagilt mujalt.

70. Bon Jovi - Wanted dead or alive

69. Bananarama - Cruel summer
Samblapõllu spordilaager.

68. Gazebo - I like Chopin

67. Men without hats - The safety dance
Austraalia ja tantsimine.

66. Cliff Richard - Some people
Cliffiga seoses sain teada, mida tähendab sõna tsölibaat. Eurovisioon on ka temaga ühendatud. Aga see laul on tegelikult üks tervest reast jõuluaegsetest number üks briti hittidest. Mis omal ajal tähendas seda, et seda müüdi sama palju kui ülejäänud aasta edetabeli tippe kokku.. vüi noh, see on nüüd väike liialdus, aga ikkagi. Võid olla selline 50-aastane tsölibaati pidav kummaline mehike ja ikkagi meeldida inimestele.

65. Cure - Lullaby
Midagi täiesti ebaminulikku. Tegelikult hakkas mulle Cure meeldima alles hiljem. Millegipärast meenub temaga üks klassiõde, kes kolis Ameerikasse, aga tuli sealt tagasi. Ta tahtis klassist ainult kolme tüdrukut ja kolme poissi kirjasõbraks ja mina polnud nende hulgas. Olin solvunud. Südame põhjani. Siiani mäletan... kuigi hiljem kui ta tagasi tuli, saime hästi läbi ja solvumine läks ka üle... aga siiani on meeles :)

64. Texas - I don't want a lover

63. Camouflage - The great commandment
Lahe oli avastada, et keegi teine võib ka Depeche Mode-likku muusikat teha...

62. Bangles - Manic monday
Hittimittari saade Soome televisioonist oli iga nädal kohustuslik. Sealt sai kaasa eluks nii mõnegi olulise laulu...

61. Elton John - Nikita
Gert ja tema videomakk.... lapsena oli alati lahe neile külla minna... 80ndate keskel polnud eriti paljudel videomakki. Neil olid ka mõned muusikavideotega kassetid. Nikita oli ka seal... Esimene tutvumine Elton Johni muusikaga. Madonna Lucky star oli ka seal -mäletan kuidas arutleti, et kas ta kõrvarõnga tähel on viis sagarat või rohkem. Gerdil külaskäimisel oli alati eriline hõng küljes.

60. Foreigner - I want to know what love is
Seegi plaat on mu cd kogus. Tänasel päeval see laul enam nii ei mõju, kui siis kui olin alles ennast ja oma esimesi armastusi leidmas.

59. The Police - Every breath You take

58. Icehouse - Hey little girl
See laul jõudis minuni ringiga... märksa hiljem. Kuid seda tugevamini.

57. Laura Branigan - Self control
Aarne Oidi lapselaste juures külas. Nende ema ja minu ema olid töökaaslased. See laul oli neil videol. Nende vanemad lahutasid ja minu omad ka. Aga võibolla mängib mälu mulle trikki siinkohal.

56. Chris DeBurgh - Lady in red
See oli rohkem ema lemmik kui minu oma, ent hiljem on see mulle ka hakanud meeldima. Isegi praegusel ajal rohkem kui siis... vanadus?

55. Cindy Lauper - Time after time
Mustamäe korteris. Sõpruse pst. Maailmatu palju sõpru hoovis. See oli see väike hetke lapsepõlvest, mis oli tõeliselt ilus lapsepõlv. Ema ja isa ka veel koos. Ja kõik oli ilus ja soe ja päiksepaisteline. Isegi alt onu tegi läbi rõduääre nukuteatrit. Aaaaaaah...

54. Bonnie Tyler - Total eclipse of the heart
Viru varietee töötajate poolsed kivist koridorid. Sealne töölistesöökla ja jutud, et Bonnie Tyler käis Eestis... ja leidis endale vene peika :) Kasuisa plaadikogu, Nokia allkorrus. Hirmu-koobas.

53. FR David - Words
Tšehhi lõbustuspark ning Kristiina, kes rääkis, et see on tema lemmiklaul. Ja kui see nende klassiõhtul tuli, siis ta lülitas end täiesti välja ja vaatas aknast välja. Meil oli see ka isa punase Lada kassetil. Meie punane Lada oli omal ajal kuum sõna :) Sellest ei saa keegi aru, kes pole selles ajatus elanud :)

52. Samantha Fox - True devotion
Tamperes videolaenutuses tööl. Käiasin seda laulu pikalt ja pidevalt.

51. Simply red - If You don't know me by now

50. Joan Jett & The Blackhearts - I Love rock n'roll
Tänu sellele laulule sain teada, mis asi on jukebox. Joan Jett-il oli vinge hääl.

49. Jennifer Rush - I come undone
Rääkides vingetest häältest. Üksvahe kogunesime sõpradega Terhi juures. Tal oli see plaat. Ta läks oma poissõbrast lahku ja palus mind endaga kööki kaasa. Istus mulle vastu ja ütles, et mul on ilusad silmad. Esimene tüdruk, kes seda on öelnud. Ma ütlesin, et ta valetab. Järgmiseks ütles, et kas ma ei tahaks teda endale tüdruksõbraks. Et ta jättis minu pärast oma poisi maha. Mul läks jänes põue ja põgenesin...

48. Rock Hotel - Rockabilly rock
Trenn ja sealsed inimesed. Ja see kuidas ma need sõnad üles kirjutasin ja alati oma meelest jube hästi ning kiiresti kaasa laulsin... muidugi ka trenni-plixide ägedalt tantsitud Kalev-i kommireklaam. Trenna ja ka poisterühma trenna, kes ise reklaamis tantsis. Lemmikrida läks umbes nii: Kui ülikoolis käisin, olin filoloog. Folkloori korjasin igalt poolt. Nii Muhu saarel kui Setumaal, laulis iga eit ja taat - See on on rockabilly, rockabilly, rockabilly rock...

47. Suzanne Vega - Marlene on the wall
Kurvad üksikud tüdrukud on mulle ikka südamesse läinud. Vega teine laul - Luka niisamamoodi.
46. Simple minds - Belfast child
Iirimaa, kuhu ma jõudsin alles sellel sajandil... aga kummaline, et see atmosfäär, mis selles laulus on, et seda ma seal päriselt tundsingi.

45. The Nits - In the Dutch mountains

44. Michael Jackson - Billie Jean
Liisi... aga see juba nüüd hiljem, praegusel sajandil. Ometi on see laul alati mulle meeldinud.

43. Metallica - One
Jälle Gert ja tema Metallica kassett. Mustamägi.

42. Janet Jackson - Rhythm Nation
Janet ja tema tantsud on olnud inspiratsiooniks paljudele. Mina tema tantsukunsti polegi nii hullult fänninud, pigem just seda plaati... aga tema lood on tihti just sellise rütmiga, mis minul jalad tantsima kisub.

41. Lionel Richie - Hello
Ema lemmiklaul kunagi. Mulle läks video hinge - see pimeda skulptori teema...

40. Paula Abdul - Cold hearted
Vinge koreograafia. Eriti bridge-i osa laulust on vinge. Mäletan, et sellel ajal oleksin hirmsasti ise ka tahtnud seal muusikavideos tantsijaks olla.

39. Sting - Russians
Elamine Lomonossovi tänaval ja üleval "ministriproua" juures värviteleka vaatamine. Madisel oli see laul lindistatud. Küll ma tundsin kaasa vene lastele..."I hope that russians love their children too"...

38. Billy Idol - Sweet sixteen
Minna Nokia Keskkoolis oli veelgi suurem Billy Idoli fän kui mina... noh, ma otseselt fän polnudki, lihtsalt mitmed tema laulud meeldisid.

37. Berlin - Take my breath away
Top guns ja Tom Cruise... õnnestus seda filmi näha üsna sellel ajal kui see kuum oli... ometi ei läinud mulle see eriti korda... rohkem nagu naiste rida või nii. Aga see laul on jäänud küll elama sealt filmist oma elu. Ka selle CD ostsin kunagi antikvariaadist... ainult et see oligi ainuke hea lugu sellel plaadil...

36. Scorpions - Still loving You
Ükskõik mis Scorpionsi laul meenutab mulle üht hoovi-poissi - Ardot. Ja ma ei teagi, kas ta just eriline Scorpionsi fän oligi... aga ta kuulas neid, või kuulas neid tema vanem vend? Igatahes tema pärast kuulsin ka mina neid esimest korda. Ja oi kui heavyna nad sellel ajal tundusid... tegelikult ju tavaline mahe meloodiline rock, tänapäeva mõistes :) Ehhh, ikka meenub see kuidas me Ardoga mingile rock-kontserdile läksime. Temal mantel seljas ja muidu oma tavaliste riietega, aga minu ükski riietus ei kõlvanud kuidagi. Ei üks ega teine :) Jäigi lõpuks vist minemata... või käisime korraks, enam ei mäleta... toimuma pidi see igatahes 21.keskkoolis. Seda mäletan küll, et nii võõrastav oli minna kuhugi võõrasse kooli sellel ajal. Nagu spiooni või reeturi tunne oli... ei tea miks. Oma 7.Keskkool oli ikka üliarmas :) Praegu on küll selles Hariduse tänava majas hoopis üks teine kool.

35. Whitney Houston - I wanna dance with somebody
Kake-l oli Whitney esimene plaat. Alati kui ma Sini-t käisin hoidmas, nägin seda plaati, aga kunagi ei kuulanud. Whitney on üks vingemaid... kuigi minu lemmikud tema laulud tulid alles hiljem.

34. Phil Collins - Against all odds (take a look at me now)

33, Tears for fears - Woman in chains
Naiste peksmine toob meelde selle kui ma ema ja kasuisa vahele ükskord astusin ja ütlesin, et enne lööd mind, aga mu ema sa ei puutu. Ma ei suuda kunagi ühegi naise suunas kätt tõsta. Meenub ka üks endine töökaaslane, keda ma üritasin oma mehest võõrutada... aga ta pidevalt kukkus samasse ämbrisse... tuli jälle sinise silmaga tööle.. nii hirmus!

32. Wham! - Wake me up before You go go
Oh seda heatahtlikku ja värvilist 80ndate popmuusikat. Suured batšokid, säärised, kaherealised pintsakud, tupeeritud soengud ja wham-i wake me up.... nii tugev ajastu märk :)

31. Ann Wilson & Robin Zander - Surrender
Heart-i tumedapealine Wilsoni-õdedest, vapustavalt ilusa dueti-ballaadi naispoolena - tema pärast juurdus see mulle ühel pimedal ööl Tamperes südamesse. Umbes Pirkkala kandis tegelikult... seal kandis, kus minust peaaegu oleks võinud kokk saada.

30. Neneh Cherry - Kisses on the wind
Tampere kesklinn. Nokia bussipeatus. Tantsisin pleierit kuulates, kui järsku märkasin, et mingid filmivad mind kaameraga... ei tea, mis asja nad tegid... või kus see filmijupp tänasel päeval kusagil riiulil lebab või on hoopis prügimäele jõudnud.

29. Belinda Carlisle - Leave the light on
Võitsin kunagi raadiost mingid plaadid Bruce Willise oma näiteks. Kuid kõige tavalisemalt ostsin oma cd-d ühest antikvariaadist, kuhu mingil muusikakriitikul oli kombeks oma verivärsked cd-d viia, kui kriitika kirjutatud... nõnda leidsin ka Belinda cd- sealt. See laul oli minu jaoks tolle plaadi parim, kuigi meeldis mitu laulu sealt.

28. Michael Sembello - Maniac
See on üks neist lauludest, miks ma olen Danzumees :)

27. Sting - Fragile
Mitme ilusa tüdruku lemmiklaulja ja laul (üks näiteks, kelle nimi algab S tähega ja elab praegusel ajal Saksamaal). Mulle on Sting vahelduva eduga meeldinud. Ehk siis mõned laulud väga-väga, mõned jälle üldse mitte.

26. Depeche Mode - Blasphemous rumours
Jumalateotuslikud kuulujutud - milline vinge pealkiri laulul, kas pole? Üks ajastu vingemaid ansambleid. Vabalt võiks koostada Top 100 Depeche mode laulud ning kõik need oleksid head ja kuulamist väärt ka tänasel päeval. Minu tuttavatest suurim Depeche Mode-i fän oli Emakosken Yläaste klassikaaslane Tommi. Mina õppisin Deppareid kuulama natuke hiljem... keskkooli ajal.

25. Def Leppard - Pour some sugar on me
Def Leppardi kontsert kaksikutega Helsingis - üks võimsamaid kontsertelamusi. See majalammutamisvideo ja nende omapärane sound on mulle alati meeldinud. Mitu CD-d ka riiulis...

24. Sam Brown - Stop
Olen selle laulu sõnu tsiteerinud koolikirjandis. Aga kui esimest korda kuulsin, ei meeldinud see mulle üldse.

23. Jennifer Rush - The power of love
Wow, milline hääl. Ja milline raisku lastud muusikaline tulevik. Kurb.

22. Alphaville - Big in Japan

21. Shannon - Let the music play
Lasnamägi ja kodune turg. Hit-kassetid mida iseseisvumise aja alguses müüdi.

20. Elton John - Candle in the wind
Marilyn Monroe oli midagi erilist ka minu jaoks poisikesepõlves. Kuigi teda enam polnud, oli ta sellest hoolimata olemas... kasvõi läbi Madonna või läbi Marilyni filmide, mida ma Soome televisioonist alati vaatasin. Elton John-i austusavaldus talle, millest hiljem sai ka austusavaldus Dianale... minu jaoks on ja jääb see ikkagi Marilyn-i lauluks...

19. Eurythmics - Who's that girl
Annie Lennoxi parim laul. Parukas peas (Anniel ikka), vaatasime seda videot filosoofitunnis 8.klassis, Soomes.

18. A-HA - Hunting high and low
Ma pole kunagi olnud eriline loomade sõber. Mulle on see laul ikka meloodia pärast hinge läinud.

17. T'Pau - China in Your hand
T'Pau plaadi ostsin Stockholmist. Ei mäletagi täpselt, et ka siis kui umbes 16 aastaselt Maariti ja Eskoga esimest korda käisin või mõni aeg hiljem koos klassikaaslastega. Igatahes olin selle lauluga tuttav juba märksa varem... Sest mäletan kuidas arutasin enne keskkooli minu klassis käinud Tommiga (kes oli hardcore Depeche Mode fän), et see punapea, kes China in your hand-i laulab on vinge...

16. Martika - Toy soldiers
Praegu võin seda mõistusega võtta ning endale teadvustada, et mul oli mingi nõrkus poisikesena ladina-naiste vastu. Nende kuumus või miski. Aga Martika, niipalju kui ta laulis meeldis ikka rohkem mulle muusika kui oma välimuse pärast. Nokia keskkoolis sai Petri ja teistega ikka vahetundidel muusikateemasid arutatud... sellel ajal oli ka Martika mu suurimate lemmikute seas.

15. Heart - Alone
Helsingi Anttilast ostetud Heart-i cd... imetlesin seda sõites Porvoosse kooli. See Alone oli küll märksa vanem laul ja seda seal plaadil polnudki. Kuid lisaks "All I wanna do..."-le on just Alone nende lauludest minu jaoks eriliselt südamelähedane. Kahtlustan, et teen siinkohal üldse sohki, sest see laul jõudiski minuni ilmselt pärast seda, kui ma 90ndatel päriselt Heart-i fäniks sain...

14. Depeche Mode - Strangelove
Sõit EBS-i suvepäevadele. Kuulasime terve tee Depeche mode-i greatest hits-i. Teistel oli mingi muu lemmiklaul, aga minul just see. See juhtus 90ndate lõpus, aga 80ndatel tegime hoovi poistega ise Hittimittarit ja panime lauludele hindeid. Naabri-Mati tegi mu Depeche Mode-iga tuttavaks. See oli sellel ajal vinge kraam. Meie tabelis lõi laineid ka People are people.

13. Carly Simon - Coming around again
Jällegi üks ilusamaid laule ja mitte ainult 80ndatel vaid üldse.

12. Abba - The winner takes it all
Mu vanematel oli kunagi üks Abba plaat, mida meie lapsehoidjad kõik armastasid. Mina sellel ajal veel muusikast ei jaganud midagi, aga selle plaadi kaant armastasin ma küll passida... Seal oli midagi maagilist - joogikõrred :) Aga Winner takes it all laul toob meelde hoopis Porvoo ja kaksikud Anne ja Mari. Ja kuidas me ükskord Helsingist Porvoosse sõitsime või oli see nüüd vastupidi ja kuulasime seda laulu ning lugesime, et mitu korda see selle autosõidu jooksul tuleb - 29 korda tuli, aga sedagi ei mäleta, et äkki oli tegemist edasi-tagasi sõiduga... ja kas see oli üldse kaksikutega või hoopis Marjo ja Jukkaga? Igatahes see on laul, mis ei tüüta kunagi ära.

11. Cars - Drive
Üks kurvemaid lugusid. Usun, et see on mu emotsionaalset intelligentsust kõvasti arendanud. Selle ja selliste laulude fännimise pärast lapsena, olengi ma ehk selline mees, kes kinos nutta võib ning vahest mõne laulu pärast täiesti segi võib minna.

10. Roxette - The look
Klassivend Petri ja temale tänu olin ma Roxette-iga rohkem kursis juba enne teisi. Tal oli Rootsi muusika kogu ja muidugi oli ta selle üle uhke. Tellis ja kogus ja lõpuks läks ülikooli ka rootsi keelt õppima. Ta oli kahtlemata mu kõige parem sõber keskkooli ajal.

09. Skid Row - Youth gone wild

08. Skid Row - 18 and life
18 ja elu... ma olin selle laulu populaarsuse ajal küll alles 15-16, aga sellises vanuses tahetakse end ikka vanemana tunda... Sebastian Bach ja meloodiline rock. Suurem osa mu tolleaegsest plaadikogust esindas just seda muusikastiili. Tuleb meelde Emäkosken Yläaste ja väikelinna kooli rõõmud ja mured ühe tundliku teismelise jaoks. Sellepärast, et ma tean, mida see tähendab - sellepärast mulle vist meeldis ka nii hirmsasti Jonas Gardelli Koomiku lapsepõlv. Your crime is time...

07. Richard Marx - Endless Summer nights
Mingil hetkel läks koolis popiks rentida klassiõhtu jaoks mõni suvilamaja. Need maksid umbes 1000 markka öö eest. Esimesel sellisel klassiõhtul jämmisin koos klassiõde Kristaga. Järgmisel päeval aga ei tahtnud temast enam midagi teada... Meil oli tollel "järgmisel päeval" (mis ilmselt oli hoopis esmaspäev, pärast reedest pidu) ekskursioon Nokia kummitehasesse. Teised klassiõed ajasid takka, et ma pean vähemalt Kristaga rääkima. Muidu too ei saa aru, ega tea, mis värk on. Ma siis rääkisin ja vabandasin, et teda tegelikult ei armasta.. mühkam selline olin. See laul oli üks eelmise õhtu tunnete sütitajaks. See laul on siiani tegelikult üks lemmikuid ning õnneks alati enam ei tuletagi toda õnnetut olukorda meelde.

06. Richard Marx - Right here waiting
Üks ilusamaid armastuslaule läbi aja. Olen alati tunnetanud läbi selle laulu ka sarnaseid maitsejooni K-ga. Talle meeldib see laul veelgi rohkem kui mulle. Minu lemmik RM-i laul on 90ndatest pärit Hazard.

05. Roxette - Listen to Your heart
Roxette-iga seoses tuleb meelde klassivend Margus ja see miks me parandamatult tülli läksime. Kui tobe tegelikult. Siiani on suhted katki ja kurb meel sellepärast. Kuigi see toimus juba 90ndatel... tükk aega pärast seda kui ma talle sünnipäevaks Roxetti originaalkasseti kinkisin. Ajal mil juba CD-sid kuulati.. aga tal oli sellel ajal kassetimängija. Listen to your heart puges aga mu südamesse Nokial.

04. George Michael - A Different corner
Tahtsin endale ka viiepäevast habet ja valgeid riideid... Üks ilusamaid laule kuni tänaseni välja... Inimestele ikka öeldakse, et nad on kellegi staari või kuulsa inimese nägu. Minule on kõige rohkem just George Michael-it pakutud...eriti selles vanuses kui ma kõrvarõngast kandsin poisikesena. Aga lisaks on mulle pakutud Elvist ja Koit Toomet... viimati aga alles umbes kuu või kaks tagasi öeldi, et ma pidin Urmas Sõõrumaa nägu ja moodi olema :)

03. George Michael - Father figure
See laul on ülimega seksikas. Aga isa-teema mistahes vormis on mulle ilmselt sellest ajast peale kui isa meie pere maha jättis läinud kuidagi teisiti ja eriliselt hinge.

02. Madonna - Cherish
Klassiekskursioon Itaaliasse. Ostsin seal oma esimese Like a Prayer kasseti. Käisime klassiga igal hommikul rannas jooksmas ja mul mängis see muidugi pleieris... Selles videos on Madonna ka rannas. Kogu see reis on jäänud kuidagi üheks "reiside reisiks"... Veneetsia, Firenze ja ka see kuurortlinnake, mis oli meie peamiseks peatuskohaks. Nii palju juhtus - jalgpalliskandaal, maffiamehe põgenemine hotelli kõrvalmajja, õine külaskäik mänguasjapoodi, esimest korda kogu kambaga purjutamine ja muidugi need jäätisekohvikud... aga eelkõige Madonna ja esimene tõeline armastus Veneetsia kanalitel :)

01. Madonna - Look of love
Soome kolimine ja esimene oma vinüülplaat - Madonna "Who's that girl"-soundtrack. Sellel õhtul oli juba pime ja sadas laia lund, kui Sirpa selle mulle ostis. Olin tegelikult juba selleks ajaks planeedi suurim Madonna fän :) Aga see plaat ja eriti see laul on minu jaoks olnud ilu kehastus. Mitte enam, aga sellel ajal küll. Lapsepõlve armastuse idealiseerimine... oh, olgem ausad, pole ma sellest tänasenigi väljunud :)

7 kommentaari:

i. ütles ...

Top 4-s 2 iso G lugu, uhhh, puhas nauding. Mõlemad Ekstra head lood.
Kui sa oleks naine, siis oleks seal kindlasti esindatud ka Dirty Dancingu soundtrack, sest iga väike selle ajastu tüdruk on seda filmi armastanud. Arvestades sinu tantsutausta, siis on kuidagi patune isegi, et sealt ühtegi lugu pole. See film on paljusid tantsijaid puudutanud ühel või teisel viisil.

Ja topis oli mitu lugu, mida polnud väga ammu kuulanud, võtsin nad kohe kuulamisele nüüd :)

Danzumees ütles ...

Hehheee... mäletan küll kui esimest korda Dirty Dancing-ut nägin :) Ja film oli tõeliselt kuum sellel ajal...

Isegi mõned laulud tulevad kohe laksust meelde - I've had the time of my life ja She's like the wind...

Aga tegelikult oli selles mu nimekirjas üks laul sellest filmist küll... ainult et olude sunnil...teisi laule lihtsalt, mida ei tahtnud välja jätta, pidin sellest oma tabelis loobuma... ometi on sellega seotud nii mõnigi mälestus... nimelt "Hungry eyes"... see on superhea!!!

Ja tõesti... puudutas see ju kõvasti... see kuidas nad ei saanud ega saanud seda tõstega kohta tantsus tehtud :))) see on nii "tuttav" :)

Kusjuures - neljapäeval saan LÕPUKS OMETI jälle tantsima... ma ei jõua ära oodata!!! Täielik puurilinnu tunne on, kes pole juba aastaid vabalt lennata saanud :)

i. ütles ...

Just Hungry Eyes!! Eriti Patricku versioonis. See on ka minu lemmik.

Puur ei ole hea, neljapäevaks kaunist lendu! :)

Võtsin kuulamisele Hunting high and low kontsertversioonid. Loomadega pole see aga ju üldse seotud (ma pole loomade sõber samuti, kassile pai vahel siiski teen) :)

Selline küss ka - kas sa oled lugenud raamatut "This is your brain on music"? Ma hommikul otsustasin endake poodelda see, selline Täpselt minu teema. Ehk oled lugenud?

Danzumees ütles ...

Jah, see A-HA... aga videos oli... ning sellel ajal kui see välja tuli, siis see oli kuidagi seotud kas heategevusega loomade kaitsemiseks vms... vist see norrakate vaaladetapmise teema või midagi ja pealkirjas "hunting" kah :) Sellepärast mulle seostub see laul loomadega :) Aga eks minagi teen kassidele ja teistelegi loomadele pai ning võibolla isegi huvitun mõnest huvitavast elukast, kuid pigem siiski hoidun kõikidest loomadest kaugele... Lapsed ja loomad ei ole minu teema (kuigi mul kodus nii ühed kui teised olemas, aga omadega muidugi on iseasi)

Danzumees ütles ...

Unustasin veel lisada, et raamatust pole kuulnudki... aga nüüd huvitusin - kui "sinu teema", siis ehk ka minu oma... uurin ja annan teada...kui oled selle endale omistanud, siis jaga infi, kas ikka tasub süveneda, seniks uurin amazonist, mis värk on.

i. ütles ...

Uurin. Raamatul on ka kodukas http://www.yourbrainonmusic.com/, võid sellega ka tutvuda. Sealne rubriik "look inside the book" - "introduction" osa annab hea ülevaate, millest see on. Mu meelest huvitav.
Ühest lennujaamast ostsin ka Oliver Sacksi (psühhiaater) raamatu Musicophilia. See ka ajust ja inimeste seosesest muusikaga, kuid kraadi võrra keerulisem ja teaduslikum kui see eelviidatud teine raamat.

Danzumees ütles ...

Ma ei teadnudki, et Sa sellistest asjades oled huvitatud! Nii põnev! Ma ise lihtsalt "ahmin" muusikat, ilma mõtlemata selle mõjudele või ajutegevusele sellega seoses. Kuigi kahtlemata see seos on ju olemas. Aga minu jaoks on läbi elu olnud "muusika" ise lauludes kõrvalnähtus... mind rohkem liigutavad need sõnad või vahest ju võib seda isegi "luuleks" nimetada. Hea muusika muidugi toetab nende sõnade mõju ja aitab luua emotsioone.

Instrumentaalmuusika peab olema sünfooniline (meelsassti veel klassika... näiteks Vivaldi, Mozart, Bach või Beethoven), et see mulle korda läheks... kuigi omal ajal vist meeldis mõni Jarre lugu, ehk sündimuss kah...