kolmapäev, 16. detsember 2020

Teater. Muusika. Kino. teatriankeet hooajast 2019/2020 - Kokkuvõte


Kultuuriajakirjal "Teater. Muusika. Kino" on tore traditsioon (juba aastakümneid) korraldada ülevaatlik küsitlus teatrihooaja kohta. Seekord "täitsid ankeedi" 22 tihedalt teatreid külastavad, eri vanuses ja erinevate huvidega teatrivaatlejat. Ja vaatluse all sedapuhku teatrihooaeg, mis algas 1.septembril 2019 ning päädis 31.augustiga, 2020. 

Mul on hobikorras ikka kombeks need parimatena väljatoodud nimed ja nimetused sealt kokku arvutada, sest nõnda tekib selline laiema kõlapinnaga konsensuslik arvamus. Nojah... Oscarite hääletamisel osaleb ligemale 6000 inimest, aga eks 22 inimese ühishäälel on ka juba päris korralik kõla. Ja kui mitte muuks, siis vähemalt mõnede lavastuste ja tegijate kiitvasse rambivalgusesse vedamiseks. Kuigi tuleb hoomata näiteks vahet teatriliidu auhindade jagamisega, sest TMK küsimused on nendest natuke nihkes, sest näiteks ei küsita puhtalt "parimat rollisooritust", vaid ühtlasi ka "mõjusamat kohalolu", sestap ei joonistu välja mitte see, kes kõige huvitavamalt-paremini mängis välja "kas olla või mitte olla", vaid annab võimaluse särada ka näiteks etenduskunstnikel, kes oma lavalise kohaloluga kõige suurema elamuse pakkusid või millegi erilisega näiteks vaatajad ära võlusid... Dramaturgide kohta ei küsita, kelle lugu või dialoogid olid kõige osavamalt kirjutatud või dramaturgilised keerdkäigud kõige paremini konstrueeritud, vaid milline dramaturgia kõige säravama ja/või mõjuvamana "lavale jõudis". Ning "parima lavastaja" kohtagi on laiendatud küsimust suundades, et millised lavastused olid ka lihtsalt teistest "olulisemad" ja "põnevamad".

Pean tunnistama, et ma ise vastates astusin taaskord sellesse lõksu, et näiteks nimetasin "parimad" rollimeistrid... sestap jätsin otsese lavalise kohalolu all välja toomata nii mõnegi nime, kes just selle xfaktorliku auraga end minu mällu talletas ning võibolla hoopis mingite ei-tea-mis kihtideni jõudis, seevastu, et oleksin just tema rolliloomet imetlenud vms.

Tuleb ka toonitada, et koostatud edetabelid on "hard core excel", ehk see siin pole minu isiklik arvamus, olgugi, et "Pigem ei" kiidulaulukooris ka mina oma baritoniga kaasa laulan ja mõni teinegi minult hääle saanud siin tippude seas siiski figureerib, näiteks "Felicitas", "Anne lahkub Annelinnast", "Suur Siberimaa", "Linnade põletamine" jne... Välja tuleb tuua seegi tõsiasi, et kuna siin kajastuvad ainult antud perioodil esietenduse saanud lavastused, siis käesoleval sügisel publikut näinud lavalood on seega täiesti puudu (Draamateatri "Lehman Brothers" ning "Kuritöö ja karistus", Paide Teatri+Musta Kasti "Carmen", Endla "Abort", VATi "Romeo ja Julia" ning "Tallinnville", Theatrumi "Poeg", Rakvere "Lõppmäng", Vanemuise "Head inimesed", Tartu Uue "Mängu ilu", Linnateatri "Nad tulid keskööl" ja mitmed teised sügisesed maiuspalad - need siis kas figureerivad või mitte juba järgmises ankeetide kokkuvõttes, aasta pärast... muidugi kui corona ei sekku... aga ei ta sekku... haiglas õena töötav ameeriklannast sõber sai juba Pfizeri vakstsiinisüsti eile tehtud - küll see siia meie maale ka peatselt jõuab... Muide üks ankeedi küsimustest oli seotud ka pandeemiateemaga... Sellest johtuvalt huvitav intrigeeriv mõte siin õhku, et kas tekib hetk, kui teatrisse minnes on koos piletiga vaja esitada ka vaktsineerimistunnistus?)

Küsimusi oli seal ankeedis kokku 7, aga mina keskendun siin 3 esimese kokkuvõtetele, ülejäänud saab igaüks ise ajakirjast pikalt-laialt välja lugeda. Näiteks need 22 vastajat on tegelikult andnud oma hääle rohkem kui 120-le erinevale rollile - ka need saab ajakirjast kõik täpsemalt teada. Soovitan TMK osta (näiteks siit mugavalt pdfina otse arvutisse: https://www.digiraamat.ee/index/index/tab/magazine) Muidugi juhul kui nad seda artiklit tasuta lugemiseks ei avalda, nagu eelmisel aastal (kuigi seal on ka palju muud huvitavat, seega tasub ikkagi) .

Ent siin siis edetabelid. Kirjutan üles vaid need, mida/keda mainisid ära vähemalt 3 erinevat ankeeditäitjat.


SÄRAVAIMAD HETKED JA PÕNEVAIMAD SUUNDUMUSED LAVASTATUD DRAMATURGIAS:

1. "Pigem ei" VON KRAHLI TEATER
2.-4. "Anne lahkub Annelinnast" TARTU UUS TEATER
2.-4. "Kas olete oma kohaga rahul" KANUTI GILDI SAAL
2.-4. "Suur Siberimaa" EESTI DRAAMATEATER
5.-7. "Katkuhaud" UGALA
5.-7. "Linnade põletamine" EESTI DRAAMATEATER
5.-7. "See laps" THEATRUM
8.-9. "Enneminevik" KANUTI GILDI SAAL
8.-9. "Kui me nüüd ei sure, ei sure me kunagi" UGALA
---

PARIMAD, OLULISEMAD, PÕNEVAMAD LAVASTUSED

1. "Pigem ei" VON KRAHLI TEATER
2. "Kas te olete oma kohaga rahul" KANUTI GILDI SAAL
3. "Linnade põletamine" EESTI DRAAMATEATER
4.-7. "Anne lahkub Annelinnast" TARTU UUS TEATER
4.-7. "Jaik" VON KRAHLI TEATER
4.-7. "Kauka jumal" VAT TEATER
4.-7. "Kuidas minust sai HAPKOMAH" TÜ VKA 13.LEND+UGALA
(kuna lavastustele antud hääled läksid väga laiali, siis kirjutan siia ka need, mida mainisid vaid 2 kiitjat: "Felicitas", "Kummitused", "Lävi", "Nagu peeglis", Päikese lapsed", "Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus", "Suur Siberimaa", "Tango", "Õitsev meri", WhiteWash")
---

MÕJUSAD LAVALISED KOHALOLUD VÕI SOORITUSED

Naised:
1. Teele Pärn "Linnade põletamine" EESTI DRAAMATEATER
2. Liina Olmaru "See laps" THEATRUM
3. Luule Komissarov "Katkuhaud" UGALA
4.-5. Grete Jürgenson "Nagu peeglis" RAKVERE TEATER
4.-5. Marika Vaarik "Pigem ei" VON KRAHLI TEATER
6.-12. Elina Reinold "Kauka jumal" VAT TEATER
6.-12. Merle Palmiste "Suur Siberimaa EESTI DRAAMATEATER
6.-12. Mirtel Pohla "Triller" UGALA
6.-12. Rea Lest "Mul oli nõbu" VABA LAVA
6.-12. Riina Maidre "Felicitas" THEATRUM
6.-12. Steffi Pähn "Between dreams and drowning" SÕLTUMATU TANTSU LAVA
6.-12. Ülle Lichtfeldt "Ilma sinuta" RAKVERE TEATER

Mehed:
1. Jarmo Reha "WhiteWash"
2.-3. Christopher Rajaveer "Linnade põletamine" EESTI DRAAMATEATER
2.-3. Indrek Taalmaa "Kauka jumal" VAT TEATER
4.-8. Aarne Soro "Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus" UGALA
4.-8. Jörgen Liik "Pigem ei" VON KRAHLI TEATER
4.-8. Mart Kangro "Enneminevik" KANUTI GILDI SAAL
4.-8. Märt Avandi "Anne lahkub Annelinnast" TARTU UUS TEATER
4.-8. Tõnn Lamp "Gorge Mastromase rituaalne tapmine" TALLINNA LINNATEATER
9.-13. Henrik Kalmet "Mul oli nõbu" VABA LAVA
9.-13. Juhan Ulfsak "Kas te olete oma kohaga rahul" KANUTI GILDI SAAL
9.-13. Priit Strandberg "Vana klaver ehk Suusabaasis on tantsupidu" THORS PRODUCTION
9.-13. Tambet Tuisk "Suur Siberimaa" EESTI DRAAMATEATER
9.-13. Ursel Tilk "Between dreams and drowning" SÕLTUMATU TANTSU LAVA

Ülal on kasutatud Herkko Labi tehtud fotot "Pigem ei" lavastusest ja see on pärit Von Krahli Teatri kodulehelt.

Kommentaare ei ole: