reede, 18. detsember 2020

Mida vaadata teatris JAANUARIKUUS 2021?


Poola teadlased väidavad, et Euroopas sajab viimast korda lund aastal 2025 (filmi "Never gonna snow again" lõputiitrites). Vaadates praegu seda jõulueelset Raplamaa maastikku akna taga, tundub, et neil võib ka õigus olla... Ent näiteks see foto siin, mille tegin mõni aasta tagasi Põhja-Rootsis ning mõeldes kui palju lund ikkagi igal aastal Lapimaal on, siis julgen selles (vähemalt praegu veel) kahelda... Võib-olla ei saja lund pärast 2025ndat Poolas... 

Üks koht kus lund kindlasti ka pärastpoole sajab on teatrilava... on see siis videoga lahendatud, valguse või mingi materjaliga - teatris võib juhtuda kõike!

Ja kas jaanuaris saab suusatama või mitte, sellest hoolimata võiks vähemalt korra ikka teatris ka ära käia... Siiani pole veel tõestust, et keegi ka corona-pisiku publiku seas istudes endale saanud oleks... Siinkirjutajagi on viimase 4 kuu jooksul istunud rohkem kui 80ne erineva etenduse saalis erinevate inimeste vahel... Mis ei tähenda muidugi, et valvsust võiks kaotada. Ikka mask ette ja teistest võimalikult eraldi.

Seekord toon ära 30 kõige soovituslikumat, mida teatrid jaanuaris pakuvad. Ikka just need, millele praeguse hetke seisuga on veel pileteid saada. 
Lisaks leiab altpoolt ka just jaanuariks valmivate ja lavale jõudvate 16 esietenduse info.


30 SUURIMAT TEATRISOOVITUST JAANUARIKS (pole edetabel, vaid teatrite kaupa, üle Eesti, 30 parimat jaanuari mängukavade mängu, kuhu hetkel on pileteid saada):

TEATER VANEMUINE
1. Kalevipoeg - Meie rahvuseepos väärilises, fantaasiarikkas lavastuses, mitmete suurepäraste rollidega ja mille eest Karl Laumets on mh. võitnud ka teatriliidu aasta parima lavastaja tiitli ja minu lemmiklavastus 2018.

2. Beatrice - tulevikufantaasia ajast, mil inimese teadvust on võimalik digitaliseerida ning nõnda siirdada ka surnud inimese teadvus kellegi kehasse. Ohtrate tehniliste trikkidega Ain Mäeotsa lavastus.

3. Naiste kool - Priit Strandbergi üpris erilise kontseptsiooniga lavastus (peategelane semutseb publikuga). Kuigi klassika, aga just sellepärast kõnetab igas ajas. Lisaks naljakas on ka!

4. Head inimesed - Nõukaajast iseseisvumisaega liikuv, 20-aastase diapasooniga lugu läbi ühe mehe ja tema pere ning lähedaste - tööst ja naistest ning igas ajas ellujäämisest, kuigi saatus luurab pidevalt nurgataga.


RAKVERE TEATER
5. Paunvere poiste igavene kevade - Urmas Lennuki lennukas fantaasia, sidudes terve Oskar Lutsu aastaaegade-saaga ühte leidlike stseenidega lavastusse. Nalja saab kõvasti!

6. Hullemast hullem - mis juhtub kui üks käparditest amatöörnäitlejate trupp kriminulli hakkab mängima? Ega sellest head nahka saa, aga vaatajad saavad hüsteeriliselt palju naerda.. Briti ülevõllikomöödia Elina Purde lavastatuna.

7. Kuni ta suri - Vene tragikomöödia üksikust naisest, tema emast ja saatuse tahtel nende ellu astuvast mehest. Armastus tuleb, kui ta tulema peab... 


UGALA
8. Kui me nüüd ei sure, ei sure me kunagi - muusikaline, värvikirev ja ilmatu lõbus teekond läbi Ugala 1930ndate teatripäeviku ülestähenduste. Väga vahva vaade teatriellu, -telgitagustesse ja "lavale" ikka ka.

9. Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus - Ugala suurlavastus, kasutab ära kõikvõimalikke lavavõimalusi ja ega vähemaga ei saagi kui Allan ronib Viljandi vanadekodu aknast välja ning satub pöörastesse seiklustesse, mille jooksul kohtub nii maailma riigipeadega kui ka näiteks Einsteini idoodist kaksikvennaga.

10. Kuidas minust sai HAPKOMAH - noorte vinge mängupower ja Eesti allmaailm oma narkootikumide ja kuritegudega. See oleks nagu paralleeluniversum, ent ometi käib see kõik ka praegu kellegi jaoks just nii. Oluline on nendest asjadest rääkida - üks ennetustöö vorme.


EESTI DRAAMATEATER
11. Vaimude tund Koidula tänavas - Mati Undi ja Enton Hansen Tammsaare vaimud saavad ühel Koidula tänava pööningul kokku. Räägitakse oma teostest ja üldse elust, kampa kutsutakse tänavalt ka veel üks inimene... Kivirähki fantaasialennul pole piire ja Tõnu Oja/Taavi Teplenkov on nii-nii head!

12. Linnade põletamine - Nostalgiline vaade lapsepõlve Tartusse, kus on üks varaküps eesti tüdruk ja üks vene juurtega poiss. Lisaks tüdruku vanemad ning vanaema ja rida sekeldusi. Soe ja südamessepugev väga hästi mängitud - Teele Pärn võitis teatriliidu parima naisnäitleja tiitli oma rolliga.

13. Suur Siberimaa - Ilus austusavaldus Jaan Krossi 100ndaks sünniaastapäevaks, aga ka muidu väga hea ja mõjuv lavastus, väga heade rollidega. Siberist Tallinnasse ja läbi aastate... Jaan ja tema lähikondsed...


VENE TEATER
14. Ära imesta kui sinu maja süütama tullakse - midagi täiesti teistsugust ja erilist. Tõestisündinud loo põhjal, kus noor mees sureb tehases tööl olles, kõik tahavad seda maha salata, aga mehe noor pruut ei jäta asja nii ning hakkab oma meheõega uurima tausta. Technoteater - milline tabavus industriaalse sisuga kooskõlas! Muusika möllab, näitlejad mängivad tantsides ja ise tantsib ka oma istmikulihastel terve etenduse kaasa!  

15. Prozorovite maja. 40 aastat hiljem - mis on saanud Tšehhovi kolmest õest vanameistri näidendi lõpust 40 aasta pärast? Stalini-ajal? Kas ikka igatsetakse "Moskvasse"?


THEATRUM
16. Poeg - Florian Zelleri järjekordne vaatajate silmapete. Sedapuhku keskmes üks suitsiidne poiss, kelle vanemad on lahutatud. Mida sellises olukorras oleks võimalik teha? Kas üldse midagi? Ja mida nõuab sellises olukorras armastus oma lapse vastu - kas järgida südant või mõistust? On see valik üldse võimalik?

17. See laps - Kümmekond lühilugu vanematest ja lastest. Millised friigid me inimloomad ikka oleme! Ka nende kõige lähedasemate, kõige armsamatega!


TALLINNA LINNATEATER
18. See hetk - on üks sanatoorium, kuhu inimesed lähevad surema. Morbiidse taustaga lugu on üllataval kombel hoopis väga elujaatav! Kõik need tegelased, nende lood ja situatsioonid... väga hea teater!

19. Kant - isanda ja teenri suhe - üks päev folosoof Immanuel Kanti elust... päev, mis on kui suur söömaaeg. Väga tugev näidend, hea lavastus ja Linnateatri vinged näitlejad.


KINOTEATER
20. Monument - kreisi perekond ja kõik need niidid mis sellest hargnevad. Lugu meist hulludest, lugu kunstist ja kunstlikkusest. Priit Võigemast lavastas, viimase aja eestlaste üht lemmikut välismaa näitekirjanikku - Marius von Mayenburgi. Ülikõva trupp ja äge!

21. Kahekesi - huvitavalt kontseptuaalne inimsuhete paraad, kus näitlejad vahetuvad stseenidest väljapööreldes ja teise "suhtesse" astudes publiku silme all. Kokku umbes 6 erinevat suhet, mille head näitlejad kahekaupa välja mängivad.


VAT TEATER
22. Romeo ja Julia - Shakespeare'i klassika õnnestunult ja väga mänguliselt tänapäeva toodud Aare Toikka ja tema trupi poolt. Segades sisse lauseid ja elemente teistest Shakespeare'i näidenditest on see nagu seoste-leidmiste avastusretk.

23. Tallinnville - kümmekond novelli, mis kokku moodustavad siiski romaani. Väga tänapäevase, isegi peaaegu, nagu scifi-elementidega romaani. Inimsuhetest ja inimeste suhetest tehisintellektiga... Kuhu see maailma on minemas... kuigi tegelikult kuhu see maailm on välja jõudnud?! Puudutades mitmeid olulisi teemasid üksindusest idealismini, rohelistest teemadest, seksuaalvähemusteni. Väärt kraam, aga samas meelelahutuslik.


ENDLA
24. Kõik naistest - jah, ilma naisteta on kurb maailm... Naised, naised, naised - hullud, veetlevad ja upsakad... Sõbranjed ja armastajad, tüdrukud ja vanaemad... 3 ägedat naist mosaiiklavastuses, naljakas ja lõbus, aga sügavale peidetud äratundmist pakkuvad tõeterad ka muidugi sees.

25. Abort - Brautigani on saanud lavavormi ja seda Kiluski suurepärase dramiteeringu ning Viidase ägeda lavastusega. Viiteid igasugustele peidetud filmidele..või siis hoopis "keelatud raamatutele", millest kogu lugu alguse saab? Mõtlevale ja kultuurijärgivale inimesele maiuspala... teistele llihtsalt tõsise alltekstiga meelelahutus.


PAIDE TEATER+MUST KAST
26. Carmen - vägev draama-muusikalisegune üks muusikateatriajaloo armastatumaid... Carmen ja tema tubakavabriku sõbrannad ning kõik mehed, kes nende ümber tiirlevad. Meelelahutus suure M-iga :) Vahva, hoogne, täis muusikat ja tsirkusetrikke, millest suurem osa on hoopis teatraalsed lavastuslikud silmamoondused. Üks 2020.aasta parimaid ja mängulisemaid teatriELAMUSI. Supertrupp!


VABA LAVA
27. Mul oli nõbu - kummaline "balti-kett" - lätlasest ja leedukast sugulased, kelles tühe tapavad eestlased... ka tegijad on kolmest Balti riigist... Kammerlik ja kasutab omapäraselt ära videot, muutest kogu lavastuse suuremaks. Tõestisündinud elulugude põhjal.


EESTI NOORSOOTEATER
28. Apelsinitüdruk - poisist ja tema isast-emast... sellest mis oli ja sellest, mis on praegu. Perekonnalugu. Liigutab nii kõvasti, et kisub ka täiskasvanud mehe põsele pisara.. kuigi muidu on noortekas... või siis pigem "noortekas ka"... Gaardneri raamatu põhjal.


TARTU UUS TEATER
29. Anne lahkub Annelinnast - elujõulise Eesti autoriteatri musternäide. Nii huvitava ülesehitusega, et seda vaatama asudes on parem kogu asjast võimalikult vähe ette teada! Sellepärast pealkirja all olevale lingile klikkida ainult enda vastutusel.. katsusin siiski mitte reeta selle loo saladust... Suurepärane dramaturgia, aga mäng muidugi ka. Ja lavastus ning lava on vaatet geomeetriline!


ESTONIA
30. Viiuldaja katusel - Malviuse suurlavastus. Suurepärased rollid, ajatud laulud ning fantastiline koreograafia! Siin on kõik ülivõrdes head komponendid ja tervik üks üldse eesti teatrites praegusel hetkel näidatavatest lavastustest parimaid! Hinnang 5!
---


JAANUAR 2021 ESIETENDUSED EESTI TEATRITES:


16.01 RAKVERE TEATER - Oi, Johnny
Komöödia seksuaalenamusest. Autor: Ray Cooney. Lavastaja: Peeter Raudsepp. Laval: Ülle Lichtfeldt, Anneli Rahkema, Margus Grosnõi, Märten Matsu, Madis Mäeorg, Eduard Salmistu, Tarmo Tagamets. Lugu sellest, kuidas tavalisest taksojuhist saab seksiurka pidaja, vähemalt teda ümbritsevate inimeste arust. "Cooney" - kellele "punane", kellele "roheline" tuli :)

19.01 EESTI NOORSOOTEATER/EMTA LAVAKOOL - Kõige all ja kohal on...
Kuidas armastada, kui me armastame nii erinevalt? EMTA lavakooli 30.lennu noorte teatraalide 4 lühilavastust. Lavastajad: Margaret Sarv, Kalju Karl Kivi, Erik Richard Salumäe, Marta Aliide Jakovski. Laval: Maria Ehrenberg, Maria Teresa Kalmet, Merlin Kivi, Hardo Adamson, Jaan Tristan Kolberg, Maarja Mõts, Tuuli Maarja Põldma, Alden Marcus Mayfield, Jass Kalev Mäe, Hardi Möller, Mart Erik Savi. Noortele ja täiskasvanutele.

22.01 VENE TEATER - Inspektor tuleb
Krimidraama. Autor: J. B. Priestley. Lavastaja: Filipp Loss. Laval: Tatjana Jegoruškina, Marina Malova, Tatjana Manevskaja, Artjom Garejev, Dmitri Kordas, Viktor Marvin, Leonid Ševtsov. Priestley on sama autor, kellelt on Linnateatri kavas "Aeg ja perekond Conway" ning hiljuti Vanemuises veel mängitud "Perekond Linden"... "Inspektorit" on Eestis varemgi lavastatud ja tulemas on kevadel ka Vanemuises.

22.01 TARTU UUS TEATER - Video: Täielik šokk! Sündmuskohal kaos, tuvid minestuses!
"väljakannatamatu ärevus kolmes toas". Autor-lavastaja: Elise Metsanurk. Laval: Maarja Mitt-Pischen, Andreas Aadel, Ekke Hekles, Martin Kork. Toimub korraga kolmes ruumis.

22.01 VON GLEHNI TEATER esitleb - Tõnu ja Tiit
Elulise tähtsusega lihtsatest asjadest. Autor-lavastaja: Mart Kivastik. Laval: Tõnu Oja ja Tiit Sukk. Kivastik ise lavastab oma kirjutatud loo. Plakatil on telk ja kitarr, ehk võiks nagu eeldada kahe mehe lõkkeäärset filosofeerimist?
Täpsem info: http://vgt.ee/teater/

23.01 ENDLA - Üks rohutirts läks kõndima
Inspireeritud Ernst Enno lasteluulest. Autorid: Ernst Enno, Ott Kilusk, Kaili Viidas. Lavastaja: Kaili Viidas. Laval: Karin Tammaru, Sander Rebane. Kestab 35 minutit ja eelkõige sobilik 2-7 -aastastele.

23.01 VANEMUINE - Ulmlejad
Retk unistustesse. Autorid: Reimo Sagor, Oliver Issak, Jaanus Tepomees, Veiko Porkanen, Jaanus Nuutre. Lavastaja: Reimo Sagor. Laval: Jaanus Nuutre, Veiko Porkanen, Reimo Sagor, Jaanus Tepomees. Unistamistest... 

26.01 VON KRAHLI TEATER - Aed
Mõistulugu ühes vaatuses "Bhagavad-Gita" ainetel. Autor: Sigismund Von Krahl. Lavastaja: Peeter Jalakas. Laval: Mari Abel, Katariina Tamm, Marika Vaarik, Ingmar Jõela, Rasmus Kaljujärv, Jörgen Liik. Koduleht väidab, et esietendus on juba detsembris... vast seegi silmapete, mida ka muidu lavastuses lubatakse, a kes neid krahlikaid teab :)

27.01 COLLEGIUM MIRACULORUM - Metsik kaart. Ära jäta mind meelde
Seisunditest, kus inimene haaratakse piiritusse olemasolemisse, hetkedesse, kus me tunneme end eredalt ja täiesti elus. Lavastaja: Jan Teevet, Laval: Ene Järvis, Eva Koldits, Laine Mägi, Mirtel Pohla, Liisa Saaremäel, Gert Raudsep, Ivo Reinok, Simeoni Sundja. Koostöös Niguliste Muuseumiga ja mängitaksegi seal.

28.01 VAT TEATER - Toulouse
Draama kahele, ruumi ühele. Autor: David Schalko. Lavastajad: Aare Toikka ja Margo Teder. Laval: Elina Reinold ja Margo Teder. Inimsuhetest.. petmisest?

29.01 ESTONIA - Trubaduur
Giuseppe Verdi ooper. Salvatore Cammarano libreta Leone Emanuele Bardare täiendustega Antonio Garcia Gutierreze näidendi järgi. Lavastaja: Neeme Kuningas. Kirglik melodraama, kiirelt areneva tegevustiku, intensiivsete emotsioonide ja särava vokaalse tulevärgiga. Itaalia keeles, eesti- ja ingliskeelsete subtiitritega.

29.01 ENDLA - Pimevalge
Austusavaldus lihtsatele, triviaalsetele väikestele hetkedele, mil elu muutub. Autor: Angela Pell. Lavastaja: Johan Elm. Laval: Jane Napp, Kleer Maibaum, Carmen Mikiver, Jane Napp, Märt Avandi, Jaan Rekkor. Filmil "Snowcake" põhinev lavastus. Pafraseerides lavastajat - leinast lahti laskmisest ja elu paratamatust edasiminekust. 

30.01 UGALA - Leskede kadunud maailm
Andrus Kasemaa romaani motiividel. Autor: Priit Põldma. Lavastaja: Ringo Ramul. Laval: Oskar Punga, Kaie Mihkelson, Terje Pennie, Garmen Tabor, Luule Komissarov, Vilma Luik. Mida naised ah, ühe äsja lavakoolis Ugalasse maandunud poisi kallal :)

31.01 EESTI NOORSOOTEATER - Renate Keerdi uuslavastus
Absurdimaiguliselt vaatemängulise ja äraspidiselt fantaasiarikka teatri huvilistele. Autor-lavastaja: Renate Keerd. Laval: Getter Meresmaa, Steffi Pähn, Anti Kobin, Sander Roosimägi. Vaatajatele vanuses 15-115. Nagu Renate asjadega ikka - sealt võib kõike oodata, aga enne midagi ei öelda. "Renate Keerd" - kellele "punane", kellele "roheline" tuli :)

31.01 VANA BASKINI TEATER - Professor sai värske õhu mürgituse
Komöödia, mis tõukub Sulev Nõmmiku legendaarsest filmist "Mehed ei nuta". Autor-lavastaja: Gerda Kordemets. Laval: Ott Sepp, Juss Haasma/Ivo Reinok, Inga Lunge, Kalle Sepp, Indrek Taalmaa. Laval on film uue vaatekoha kaudu. "Osoon... osoon...!"

Kommentaare ei ole: