kolmapäev, 31. mai 2017

Suveteatrikava 2017

Tuli siin sõber I.-ga juttu, et mis suvel teatrites toimumas ning andsime teineteisele nõu ja võrdlesime plaane. Sellest tekkis mõte need võimalused ja mõtted ühte kohta kokku koguda, mida "suurel" Eestimaa pinnal tänavu teatritel pakkuda on 1.juunist kuni 31.augustini. Et miski kahe silma vahele ei jääks ning ühtlasi soovitada ja natuke läbi mõelda, mida ikkagi nii rikkalikust valikust võtta, mida jätta... Eks muidugi pole see siin 100% täiuslik ning juurde võib ka veel lisanduda teisi lavastusi.

Teen seda nagu ikka endale meeldivas vormis, ehk edetabelite näol :)
Igaühel on ju vabadus silm kinni pigistada edetabeli kohalt ning võtta seda lihtsalt informatiivse nimekirjana.

Toon ära 2 tabelit. Esiteks need tükid, mis juba nähtud, alates kõige suurema elamuse jätnutest liikudes edasi üha väiksema elamuse andnud tükkideni. Kuigi etteruttavalt võib öelda, et peaaegu kõik väärt elamuse andsid. Tasemevahede eristamiseks lisan ka numbrilise hinnangu. Teises tabelis tükid, mis veel nägemata, aga edetabelivormingusse ajan need selle järgi, mida kõige rohkem näha tahaksin ja mida kõige rohkem ootan. Kuna Tallinna Linnateater mängib augustikuus oma tavapärast mängukava täie hooga ja mul on juhtumisi kõik seal mängukavas olevad tükid nähtud, võib esimesest tabelist välja peilida ka Linnateatri lemmiktükkide edetabeli :)

Varem nähtud 2017.a suvel etenduvate tükkide edetabel
1.Tallinna Linnateater - Karin. Indrek. Tõde ja õigus. 4. (5+)
Meisterlik Tammsaare lugu meisterlikus Nüganeni lavastuses. Üks läbi aegade Eesti teatrilavastuste tippe! Hele Kõrve tipproll!

2.Tallinna Linnateater - Kes kardab Virginia Woolfi? (5+)
Kiselovi lavastatud intiimne psühholoogilise mängu tipp. Albee teatriklassika. Vapustavad rollid. Publik on eriliselt lähedal kõigele tegevusele.

3.Tallinna Linnateater - Aeg ja perekond Conway (5+)
Ajaga mängimine kõige imelisemal kombel. Kurb ja ilus. Tõeline pärl Eesti teatrite mängumaastikul! Nüganeni iga lavastus on suursündmus ja see pole erand. Ja millised näitlejatööd - tõeline meistriklass.

4.Tallinna Linnateater - Krabat (5+)
Uskumatult mänguline. Diana Leesalu fantaasiarikas lavastus järgib hästi raamatut. On natuke gootilik, nagu peab ja nii mitmekülgsete ideedega. Päris võlumine laval muudab kogu etenduse veelgi maagilisemaks.

5.Lavakas - Elagu, mis põletab! (5+)
Oi kuidas Hiiumaal elavatel ja sinna sõita saavatel inimestel veab! Eesti kunsti vingeimate tegijate algusaastatest ja Pariisi elust rääkiv tükk naaseb sealses muuseumis lavale!!! Oi vaataks hoobilt seda uuesti! Viimane lavaka lõpetanud lend koos Anu Lambiga teevad sellise vinge ja põneva ja liigutava tutvustuse/kursuse/rännaku vaatajatele, nagu vanadel headel aegadel Viinistu tükkides... isegi veelgi parema, sest kõik on veelgi intiimsem...

6.Tallinna Linnateater - Inimesed, kohad ja asjad (5)
Valus tükk sõltuvusest ja sellest, kuidas see ümbritsevatele inimestele mõjub. Leesalu lavastuslikud trikid on muutumas tema kaubamärgiks. Samas ei muutu asi kaoseks, vaid kõik on väga puhas ja stiilsete fantaasiarikaste lahendustega. Evelin Võigemasti senise karjääri parim roll.

7.Estonia - Viiuldaja katusel (5-)
Malviuse lavastus. Viimseni lihvitud. Hea muusika, head laulud. Malmsten on väga tasemel, samuti Helgi Sallo ja Liina Vahtrik. Ja eriti meeldisid tantsud! Läheb hinge ka.

8.Kinoteater - Aadama õunad (4+)
Suveteatrina kuidagi nii ehe. Samas sügava sisuga ja kaasakiskuv. Väga heade näitlejatöödega. Märt Avandilt tema siiani parim roll. Priit Võigemasti ja Henrik Kalmeti lavastus. Põnev mängukoht ja kogu teatrikülastus oli elamus.

9.Tallinna Linnateater - Suveöö unenägu (4+)
Shakespeare. Mahlane tekst. Rohumaa lavastus, mille kallal võib ka natuke norida, aga võimsa elamuse pakub. Mitmeid häid rolle! Eriti jäi meelde Maiken Schmidt ja Indrek Ojari. Muidugi ka Aadli ja Tabor jne jne jne...

10.Kuressaare Linnateater - Paljasjalgne Debora (4+)
Raivo Trass lavastus on täiesti eriline. Punane poetess on rahvalik. Väga huvitav tekst ja huvitavalt komponeeritud. Andres Raagilt ja Arvi Mägilt eriti head rollid, aga kõik olid head. Tahaks uuesti näha.

11.Tallinna Linnateater - Igatsus (4+)
Boydi kirjutatud Nüganeni lavastus on Tšehhovlik. Anne Reemanni on nii hea vaadata!

12.Tallinna Linnateater - Kurbus ja rõõm kaelkirjakute elus (4+)
Leesalu lavastatud huvitav matk ühel väiksel lavalt, kus rändajateks väike tüdruk ja tema ropendav kaisukaru.

13.R.A.A.A.M - Aleksei Karenin (4)
Nii sobiv mängukoht - Tapa raudteejaam ja huvitav lähenemine tuttavale Tolstoi klassikale - Anna Karenina petetud mehe silmade läbi. Tommingas särab ja eriti vinge k¨rvalrolli teeb Terje Pennie! Lavastab Eestis esmakordselt Sergei Pesegov.

14.Ugala - Kõrboja perenaine (4)
Tammsaare. Ehe mängukoht, palju näitlejaid. Urmas Lennuki ümbertöötlus oleks minu meelest olla natuke julgem, ikka kangesti Kõrboja peremehe moodi oli. Vallo Kirsi lavastus oli mastaapne ja mänguline. Lastele ka väga meeldis, isegi 10 aastasele.

15.Kinoteater - Once upon a time in Estonia (4)
Tõeliselt naljakas! Oleks sellel olnud parem lavastuslik külg ka, oleks see võinud olla tipp, aga eks sellise tüki puhul ongi kõige olulisem, et tekst oleks naljakas ja näitlejad oskaksid sellist materjali mängida. Ja no võib-olla Eestis Ojari ja Aadli ainukestena saavadki sellega sellisel tasemel hakkama. Nii hea tuju sai ja meele väga mõnusalt lahutatud.

16.Eesti Draamateater - Armunud Shakespeare (4)
Malviuse lavastus ja Ellen Cairns-i West Endi tasemel kunstnikutöö. Tuttav Oscaritevõitja filmi järgi... Ikkagi Tom Stoppardi näpud on olnud mängus...Kelmikomöödia, mis on rohkem armastusdraama... Nigula ja Krumm peaosades... Malmsten, Vaarik, Klenskaja ja Kaljuste jäid meelde kõrvalosadest. Aga tegelikult hea ja suur trupp oli tervenisti. Võimas.

17.Vanemuine - Julie ja tähed (4)
Ideaalne tükk ilusasse suveõhtusse. Ajaloolise taustaga ja ehedas kohas, Loone Otsa kirjutatud 19.sajandi lugu. Tolleaegsest seltskonnast, teadusest, kunstist ja armastusest... Maria Annus ja Marika Barabanštšikov säravad ja Kasterpalu on lavastanud huvitavate nõksudega. Sellel suvel on kaasatud Kristjan Sarve asemel Raivo E.Tamm.

18.Eesti Draamateater - Becket ehk Jumala au (4)
Pedajase põnevalt lavastatud Anouilhi klassika. Robert Annus teeb oma senise karjääri parima rolli ja ta on ikka nii hea seal, et külmavärinad tulevad. Huvitav teekond on lavastatud Katariina kiriku piiratud lavale - lugu ise on väga mastaapne ja võimas - kuningad, ajalugu ja usuteemad.

18.Tallinna Linnateater - Aju jaht (4)
Diana Leesalu filigraanselt täpselt paikapandult, kuid siiski kelmikalt lavastatud õuduskomöödia hullumaja ülevõtnud hulludest ja sinna saabunud pahaaimamatust ajakirjanikust. Vinte ja üllatusi keeratakse teineteise peale järgemööda. Kui poleks näinud Vanemuise sama tükki mõned aastad tagasi, oleks olnud ka uudsuse tunne loos ja üllatusi rohkem... muidu võiks see tükk olla üsna tipus. Kõik 3 näitlejat on superhead ja mängivad tõeliselt hoogsalt ja ägedalt. Üks parimaid lõppe...

19.VAT Teater - Müller peab lahkuma (4)
Margo Tederi lavastatud lastevanemate koosolek, kus õpetajast tahetakse lahti saada, aga kõik ei lähe päris nii, nagu arvata võiks... Lapsevanemad ongi nõmedad ja siin on see puust ja punaseks... Arvasin küll selle lõpupuändi ära ja sellepärast kiskus isiklikku elamust õige pisut alla, aga päris hea tükk sellegipoolest.

20.Kell10 - Tõde, ehk valetamise meistriklass (4)
Roman Baskin on väga hea näitleja ja siin teeb ta kahtlemata ühe oma parimatest rollidest. See kuidas Roman endast laval välja läheb - see on efektne näitlemise meistriklass. Mul ongi tunne, et ta on näitlejana parem kui lavastajana. Tüki on kirjutanud sama mees, kes kirjutas Theatrumi Isa... võiks arvata, et mingi tavaline segaduste komöödia, aga tükk on palju huvitavam ja sügavam labasest komöödiast. Elina ja Helena teevad ka väga head rollid naise ja armukesena...

21.Theatrum - Joobnud (4)
Justkui kärglavastus, milles stseenid vahelduvad ja jätkuvad läbisegi. Purjus inimesi on tegelikult natuke nõme vaadata, aga seal on sisu rohkem kui mulle esialgu vaadates tundus. Lembit Petersoni lavastus on huvitav ja trupp ka väga hea.

22.Tallinna Linnateater - Jäneseurg (4)
Olin varem näinud filmi samast alusmaterjalist. Nicole Kidmaniga peaosas. Elisabet Reinsalu ei jää küll grammigi alla, kuigi kõige rohkem meeldis mulle hoopis Rain Simmuli mäng seekord. Sisu on valus, tegemist on lapse surmaga ja sellega kuidas see üks pere mõjutab. Eriti kui surma põhjustaja elab ja tahab ema-isaga kohtuda... Madis Kalmeti lavastus on puhas ja eriliste efektideta, aga materjal nõuabki seda.

23.Estonia - Linnukaupleja (4)
Mänguline operett, komöödia ja palju sisukam kui tavalised operetid. Armastuskolmnurgad ja risti-rästi segamini armupaarid. Kuid kogu show varastavad endale Argo Aadli ja Jan Uuspõld professoritena, kes lolle ei salli, aga neil tuleb siiski ühest teha loomaaiadirektor... Lavastaja Marko Matvere astub ka korra lavale joodeldamislauluks.

24.Polygon - Perplex (4)
Väga huvitav lugu - absurdilik teekond läbi 2 (või enama) paari elu. Justkui puzzle, mille tükid kuidagi kokku ei sobitu, aga lavastaja Tamur Tohver on sellest hoolimata need tükid kokku üheks pildiks sidunud, mis toimib ja üllatab igas järgnevas stseenis ühe uuesti ja uuesti. Mait Jooritsa senise karjääri parim roll!

25.Estonia - Luikede järv (4-)
Klassikalise balleti tähtteos seekord Toomas Eduri lavastusena. Aaaahhhh - Tšaikovski!!! Ja Estonia ballett on vägagi tasemel.

26.Tõstamaa Suveteater - Karlsonson (4-)
Auteur Gerda Kordemetsa kirjutatud-lavastatud Tõstamaa tükid kuuluvad praeguseks juba igasse suvve, nagu herned ja maasikad... kusjuures söögist rääkides - sealse suveteatri kohvik on teatrikohvik nr.1 Eestis ja seda konkurentsitult ning juba ainuüksi tasub ka sinnasõit alati ära. Ent tegelikult need tükid on ka alati hästi kirjutatud ning harv võimalus on näha Kersti Tombakut mängimas. Ta on nii eriline ja alati üllatav. Seekord lausa mitmete rollidega ja see on nii äge!

27.Estonia - La Traviata (4-)
Klassika. Võimas. Ilus. Neeme Kuninga lavastus naases Estonia repertuaari juba 8 aastat tagasi... aga seda on ikka väikeste vahedega hea üle vaadata/kuulata...

28.VHK ja Theatrum - Väga haige (3+)
Noored mängivad silmade särades. Vanamuusika ja lauludega vürtsitatud. Humoorikas Kristjan Üksküla lavastus. Moliere'i klassika. Mõnusalt lõbus ja hea tuju garanteeritud.

29.Tallinna Linnateater - Tagasitulek isa juurde (3+)
Nägin seda Šapiro lavastust veel Lembit Ulfsakiga. Harukordne võimalus näha Elmo Nüganeni mängimas ja ta on ikka väga hea. Ulfsaki rolli pärib endale Raivo Trass ja ega tedagi laval viimasel ajal tihti näha ei saa. Kõiv-u jutud lihsalt ei puuduta mind isiklikult ja samuti ei mõjunud ka see lugu minule eriti. Lavastus on küll huvitavalt tehtud... kalapüügistseen Ulfsaki ja Nüganeniga on endiselt tugevalt meeles...

30.Estonia - Pipi Pikksukk (3+)
Lindgreni klassika pole päris sama tase kui Karisma ja Salloga lapsepõlves nähtu, aga ajab asja ära. Ikka hoopis teistsugune. Dvinjaninovi lavastu. Ingel Marlen Mikk, kes minu nähtud versioonis Pipit mängis on ise alles laps ja sobis ehedalt Pipiks.

31.Teater Kelm - Riverside Drive (3)
Huvitav uus teater on Eestis. Põnev lavastuse algus kui näitlejad veel laval pole... Ja Woody Alleni lugu ise hargneb ka põnevalt, sest ei saa aru hästi, mis värk on ning muidu on ka meelelahutuslik, aga kahjuks jääb lõpuks natuke hõre või liiga lihtsa/kerge asja tunne. Üle väikse pausi sai näha jälle mängimas Bert Raudsep-a.

32.Komöödiateater - Hollywoodi filmitähed (3)
Sallo ja Karisma on äge paar ja algus on paljulubav - 2 oscarivõitjat, kes päris elu omavahel rivaalid ja hästi läbi ei saa, on tulnud kokku, et mängida ühes filmis. Sellest tekib palju sekeldusi. Ent just samal ajal vaatan telesarja kus rolle mängivad oscarivõitjad Susan Sarandon ja Jessica Lange. Kahjuks detailirohkuse ja süvitiminemise tõttu tuleb telesari võitjana sellest duellist välja.

33.Tallinna Linnateater - Köster (3)
Ei meeldinud seekord Kivirähki Kevade ümbertöötlus. Ta on Köstrist teinud nii halva inimese ja minu nähtud korral rikkus alarm tükivaatamise ära. Tammearu on siiski tasemel.

34.R.A.A.A.M - Hullumeelse päevik (3-)
Argo Aadli oma tuntud headuses ja ka Madis Kalmeti lavastus on puhas ning nauditav, nagu tema lavastused ikka ja alati on. Aga lugu ise on natuke liiga lühike ja kontide otsas pole minu jaoks piisavalt liha ühe tervikteatrielamuse jaoks.

35.Tallinna Linnateater - Kriipsud uksepiidal (3-)
"Suur mees juba" Leesalu lavastatu ja Kaarel B.Väljamäe kirjutatuna mõned aastad tagasi oli väga hea. Sellepärast olin kruttinud samade tegijate uue lavastus ja näitemängu suhtes ootused liiga üles. Liiatigi kui seekord lubati 1 Piusi asemel kahte. Lõppude lõpuks pettusin. Ei tea, kas viga oli selles, et mulle ei meeldinud loo rütm, kus alguses on lõbus lasteaia aeg, aga mida etendus edasi, seda tõsisemaks, kurvemaks ja masendavamaks see muutub. Oleks olnud vastupidi, oleks ehk jäänud parem maitse. Leesalu on lavastanud küll mõnusalt, tuli nostalgiliselt oma vennaga öised vestlused pimedas toas meelde, kui uksevahelt vanemate toast voogas veel mingit lambivalgust... Aga kohe kindlasti ei meeldinud mulle see, et Piusi vennad mängivad vendasid. Mingit mänguvõlu polnud. Nad ongi ju vennad. Ehedus oleks pidanud siin tulenema materajalist ja millegipärast jäin just mängu tagaigatsema.

36.R.A.A.A.M - Vanapagan (1)
See oli rõve, ropp, solgitud Tammsaare. See polnudki Tammsaare. Polnud midagi eestlaslikku. Jah võib ju õigustada, et asi on toodud tegijate meelest "põnevalt" tänapäeva ja litsimajja ning elujätiste sekka ja mida iganes. Aga minu jaoks see ei toiminud ja mul oli ebameeldiv seda vaadata. Piin! Täielik saast kokkuvõttes. Kahju oli headest näitlejatest, kes ju endast parimat just sellise nägemuse jaoks andsid.

************************

2017 TOP Suveteatriootus (tärniga märgistatud tükkidele olen juba saanud kutsed või ostnud piletid ära. Trellidega tükke ei lähe kindlasti vaatama. Samuti ei lähe vaatama tükke, mis on "joone all".)

1.Rakvere Teater - Viimane võllamees***
Terve teatriaasta üks huvitavamaid asju - Martin McDonagh-i kirjutatud, ehk oodata on palju üllatavaid pöördeid. Lisaks lavastajaks on Üllar Saaremäe ja mängivad head Rakvere Teatri näitlejad ning nagu sellest kõigest oleks veel vähe, lisaks on ka kaasatud Raivo E.Tamm! See saab magus olema! Kogu asi toimub Tapa-Loobu risti lähedal... huvitav kas tapetakse või loobutakse??? :)

2.Kukruse Polaarmõis esitleb - Provintsitraagikud***
Eili lavastab Tšehhovit! Mängima on kutsutud mu suur lemmik Anne Reemann... rääkimata sellest, et kaasa teevad ka Ülle, Hannes ja Arvi Mägi. Põnev mängukoht ka - Ontika mõis...

3.R.A.A.A.M - Praegu pole aeg armastamiseks***
Jällegi väga huvitav trupp - Kristo, Ott Kartau, Tõnn, Harriet, Mari-Liis Lill ja Martin Kõiv. Ja lavastaja eesotsas ka põnev. Lubatakse naeru ja kurkukraapivat valu. Vast ikka armastust ka... Tutvustuses on juttu midagi umbes sellest, et mingile mehele ennustatakse, et ta naise juurde tuleb öösel keegi mees... kuidas sellele reageerida, et võitjana välja tulla... Naiste kavalus sellistes olukordades on ju teada... huvitav, kas sealt saab näpunäiteid kuidas antud olukorras mees peaks tegutsema :)

4.Vanemuine - Roosi nimi***
Lugesin üsna hiljuti Eco tähtteose läbi. Meeldis see krimka pool sellest ja see sobib ka paremini lavale kui kogu see ususõda. Loodetavasti rõhuasetud ongi sellel... Mängukoht ju ideaalne... Vanemuise suvetükid on tihti väga head elamused olnud. Mäharilt pole ka mõnda aega juba suuremat rolli näinud.

5.TeMuFi - Lembitu-kuningas ilma kuningriigita***
Mitmeski mõttes on see selle suve oodatuim tükk. Natuke on hirm, et kogu suur ettevõtmine on liiga suur ja kas tekst või lugu ka sealt välja tugevalt koorub, aga no teema on igati põnev ja usun, et see saab tõsiselt võimas ettevõtmine meestel olema. Lisaks on mitmeid näitlejaid kaasatud, keda eriti tihti ei näe siin Tallinna kesklinna teatrites ja seda põnevam. Mängukoht on ka superäge!

6.MTÜ Oad - Meri muigab meitele vasta!***
No piisaks täiesti, et trupis on Ojari-Aadli-Alo Kõrve ja ma oleks platsis... Aga siin on Maiken Schmidt ka ning lugu ise ka tundub olevat lahe... mingi kuulus lavastaja saabub Kihnu muusikali lavastama... Loodetavasti saab kihnu memmede leelotamist ka kuulata... sest selliste näitlejatega saab nalja kindlasti.

7.Saueaugu Teatritalu - Me olime kodutütred***
Kasterpalu on üks mu lemmiklavastajaid. Tema materjalivalik on tihti hea ning kuigi sedapuhku mängitakse õues, loodan ma, et tuleb kehv ilm ja 3 naisnäitlejaga tükk kolitakse sisesaali. Usun, et see sobiks siseruumi paremini... samas, ega ma ju materjali ei tea... Aga väga head 3 naist on mängimas!

8.Pikk Mari - Pärast proovi***
Bergmani kirjutatud - põnev mängukoht - Madis Kalmet lavastab - Guido Kangur, Riina Maidre, Anne Veesaar mängivad...

9.Ugala - Gogoli disko***
Ma loodan, et see lugu saab olema nii, nagu kirjeldatud on, et milline oleks Viljandi sellisel juhul kui Eesti oleks Vene tsaaririigi osa. Selline utoopis... see oleks põnevalt mänguline vaadata... Aardam lavastab ja kõik head Viljandi näitlejad mängivad. Ja juba Foto Janek Vadist Gogolina on 5+ :)

10.Kuressaare Linnateater - Madu oma rinnal ###
Kahju, et seda saarel mängitakse, mul ei ole seal ööbimiskohta ja seega ei saa seda vaatama minna :( Nii tahaks Mirtel Pohla ja Triinu Meriste koos mängimas vaadata (kolmandat naist ma veel ei tea... aga varsti näidatakse neid järgmisi VKA tibusid kindlasti siin-seal rohkem... Materjal on küll üks selle suve põnevamaid ja kui nad peaks selle "mao" mandrile peaks tooma, siis olen kohal! Tagatipuks on lavastajaks ka üks mu lemmikuid - Peeter Tammearu.

11.Endla - Säärane mulk ehk Sada vakka tangusoola***
15 meest mängivad nii naisi kui mehi... Suvi ja Pärnu ja see tükk... selle ümber saab ühe korraliku päeva korraldada... Tirin kõik oma lapsed ka seda kaasa vaatama... Eelmise suve Kõrboja perenaine neile väga meeldis... Seekord saab ehk rohkem nalja ka :)

12.Eesti Draamateater - Eluhingus***
Pean tunnistama, et võtsin selle oma teatrisuve kavva ainult selle põhjal, et David Hare on selle tüki kirjutanud. Muu info lihtsalt tuli hiljem.

13.VKA ja Rakvere Teater - Kellavärgiga apelsin***
Ma tahaksin selle tüki panna palju kõrgemale siin tabelis, sest nii põnev trupp ja Tanel Ting, kes on mu selle praeguse lõpetava VKA lennu lemmiknäitleja, aga olen neid noori alles ühes tükis näinud ja telesarjades, seega on põnev näha neid mängimas nüüd. See materjal on ainult selline kahe otsaga asi. Film mulle väga ei meeldinud. Nägin seda küll lapsena ja võib-olla ma ei saanud kõigest aru... aga ma arvan, et see töötakski teatrina paremini...

14.Lavakas - Ja peaksin sada surma ma***
Laulu- ja jutuõhtu 28.lennu noorte näitlejatega, keda on lavastanud Anne Türnpu ja Eva ning Mart Koldits. Augustis ja tüki algusaeg kell 21... see saab olema sume...

15.Kultuurikaevandus - Kaevurite päev
Ma pole päris veel otsustanud, kas võtan 2 korda nii pika sõidu ette... Kütuserahast on kahju... Ontika mõisa plaan on juba kindel... Aga see muidugi on hullult hea trupiga - Ülle, Terje Pennie ja Anne Paluver.... kuigi ega Terjegi oma nime taha vist perekonnanime ei vaja... sest teisi Terjesid Eesti draamalaval pole praegu? Lisaks Mait Joorits, kelle mänguga sain sõbraks Polygoni Perplexis... tahaks seda sõprust toita... Ja maru põnev ka, et teine vaatus mängitakse maa all :)

16.VAT Teater - Eine murul***
Muidu tavarepertuaari tükk, aga mul õnnestus nüüd suveks saada pilet sellele. VAT - mu suur lemmik... see on teater, kus tahaks kõik ära näha ja see tundub muidu ka põnevalt katsetuslik ja teistmoodi... tõukub ju see kogu lugu multifilmist... lahe :)

17.Kell10 - Magamistubades
Põnev trupp ja mugavalt Tallinna lähedal - Ohtu mõisas. Baskini lavastamisega on mul comme si comme ça... eriti kui ta lavastab Aycbourni komöödiaid... aga jah, Hilje Murelit tahaks väga näha ja Kreismann, Veinmann ning Piret Krumm tõmbavad ka magnetina kohale...

18.Sundown Entertainment - Grace ja Glorie***
Seda mängitakse juba nii mitu suve ja kiidulaul on liiga kõva, et seda ignoreerida. Nägin kunagi Ugala versiooni sellest tükist ja mõtlesin, et jätan seekordse vahele... aga no lemmikud Hilje Murel ja Ülle Kaljuste ju mängivad... saab näha kui erinevad nad on väga heast Ugala duetist Kadri Lepp-Leila Säälik...

19.Kell10 - Omade vahel***
Lähen seda vaatama puhtalt näitlejate pärast. Kõik 5 - Ita, Hilje, Maria Peterson, Roman ja Alo Kõrve...

20.Hiiu Öko - Mamma lood ehk hiiu eluvilosoohvia ###
Kahjuks see jääbki mul nägemata... mitu suve juba olen lootnud näha, aga mul ei ole Hiiumaal ööbimiskohta ja midagi pole teha... Margus Tabor on üks mu lemmikuid näitlejaid ja see kuidas ta raadios kunagi neid mamma-lugusid tutvustas... nii-nii tahaks näha... õnneks on välja müüdud ka, niiet ei olegi midagi teha.

21.Pärnu Suveteater - Klarissa kirjad***
Eesti inimeste armastuslugu, väljasmaa armastuslugude vahel oleks mõnus küll vaadata... ja mängimas on Piret Laurimaa ja Sepo Seeman...

22.Eesti Kontsert - Nurjatu saar ###
Äge ooper, kus osalemas pop-lauljad ja Marko Matvere... aga nendel 2 päeval kui sead Saaremaa Ooperipäevadel mängitakse, need ei sobi ja no Saaremaa mängukohana ka mitte... niiet loobun kurbusega...

23.Tõstamaa Suveteater - Tõeajastu lõpp***
Gerda Kordemets + Tõstamaa = kindel suveteatrikülastus! Kõik Tõstamaa tükid on mulle eranditult meeldinud. Ja mis suvi see on kui ei saa Kersti Tombakut näha mängimas...

24.Nukuteater - Mees, kes ei teinud mitte midagi***
Mu soov seda vaatama minna on käinud üles ja alla... Alguses öeldi, et sellest tuleb visuaalteatri lavastus ja olen nüüdseks aru saanud, et visuaalteater ei ole teatrivorm, mis on minu jaoks... mina tahan lugu, aga need upuvad visuaalidesse ja rõhk on minu jaoks vales kohas... Ent nüüd on selgunud ka see, et tegemist on hoopis muusikaliga... ja trupis on Lauri Saatpalu... ja tagatipuks on kaasatud üks mu lemmiklavastajaid - Aare Toikka... nüüd olen dilemma ees... kas juba niigi tihedasse teatrisuvesse mahutada veel see ka...

25.Lavakas ja Von Krahli Teater - Kogudus***
Noorte tegemistega tuleb kursis olla... paar päeva tagasi sai mängitud ühes Iiri reklaamis, kus peaosas oli üks selle lennu tüdrukuid. 2 esimest kohtumist selle lennuga olid väga huvitavad. Ja mu sees on hakanud see Nodvenatsat kasvama ja ma isegi tunnen, et tegin võib-olla neile natuke liiga sellega. Sest see on kindlasti üks neist tükkidest, millele ma kõige rohkem tagasi mõtlen selle aasta tükkidest. See oli ikka hullult võimas ja hea. Ja Impeerium ju ka...

26.Emajõe Suveteater - Tagahoovish***
Oskar Luts... lubatakse hoogsat lavastust ja lavastajaks Ain Mäeots, kes alati lavastab huvitavalt ja minu maitse ühtib tema ilumeelega. Ja mängivad Liina Tennosaar, Marje Metsur, Andres Dvinjaninov, Margus Jaanovits, Karol Kuntsel ja Silver Kaljula!

27.Tallinna Kammerteater - Midagi on viltu***
Mikita kirjutatud näidend!

28.NO99 - NO33 Revolutsioon***
Mul on pilet sellele alles septembriks. EV100 Teatrilugude sarja esimene osa...

29.Piip ja Tuut - Hamlet
Klounide Hamlet... sellest on siit-sealt kostunud, et tegemist on millegi erilisega ja mul on Piibu ja Tuudu teater veel täitsa külastamata ka... ühel augustiõhtul võtan võib-olla ette esimese kohtingu nendega.

30.Kukruse Polaarmõis esitleb - Kui seda metsa ees ei oleks***
Urmas Lennuki kirjutatud... Eili Neuhausi lavastatud ja vist veel kõige rohkem Ülle pärast lähen seda vaatama...

31.Theatrum - Misantroop###
Mängitakse saarel, seega jääb see mul nägemata... kuna mul pole seal ööbimisvõimalust

32.Müüdud naer - Saaks veel Eestissegi
Mängitakse liiga kaugel, muidu läheks küll ja vaataks Toomas Suumani mängu... ja sisu tundub ka minule... Kui juhtumisi lähen lõunasse triatlonile, siis võib-olla teen ikkagi ühe kaare sisse ja õnnestub näha... eks näis...

33.Kirimäe Rahvamõis - Maailma lõpp###
Olen seda tahtnud näha ka varasematel suvedel... kahju, et info tuli nii hilja, et kõigil kolmel esituskorral on mul juba teatripiletid olemas teistele etendustele... Andres Tabun ja Andres Lepik kahekesi mängivad. Jack Londoni ja Jevgeni Griškovetsi ainetel loodud komöödi, mille sisukirjeldus tundub väga huvitav ning sellist kahe mehe arutelu oleks põnev kuulata. Vanameistrite esituses kindlasti väärt vaatamist.

34.Misanzen - Õhtu on salameri. Edgar Valteri rahutu rahu.###
Mängitakse liiga kaugel ja seega jääb suure tõenäosusega nägemata. Visuaalteatri jutt räägitakse ka sellega seonduvalt, seega pole kindel, kas tahangi... Tahaks näha Edgar Valter-i lugu küll... sellepärast see dilemma...

35.Point - Homme on täna***
Olen venitanud selle vaatamaminekut... nüüd on Tõnis kindlasti arendanud välja kõige toimivamad naljad ja teinud selle nii heaks kui see olla võib :)

36.Komöödiateater - Elu on parim meelelahutus
Ühe mu lemmiknäitleja - Andrus Vaariku - monotükk... Juba on siit-sealt häid sõnu olnud kosta...

37.Tallinna Kammerteater - Sinised kilesussid jalas***
Kivirähk + Taalmaa = kindlasti peaks vaatama... olen mõnede lugudega tuttav raamatu läbi, võib-olla kõigi lugudega... aga fotode põhjalgi tahaks neid karaktereid laval näha küll.. See võib muidugi ka ülemängituna olla tobenaljakas ja siis ma pettun... sellepärast olengi siiani jätnud selle kõrvale...

38.Luke Mõisa Teater - Tee tööd ja näe vaeva, siis tuleb ka...
Muusikaline lavastus - head Vanemuise näitlejad... kahju, et nii kaugel mängitakse... muidu olek see kõrgemal siin tabelis. Ent suure tõenäosusesega piletiraha + kütuseraha jne... seega jääb vist minu jaoks ära...

39.Kinoteater - Murru vangla projekt***
Ma ei tea, kas see on selline tükk, kus igaüks käib omaette justkui vanglaekskursioonil ja kuulab kõrvaklappidest juttu? Kui nii, siis olen juba ette pettunud... aga kui näitlejad elustavad oma mänguga vanglalugusid, siis see võib-olla suve parim ja põnevaim tükk... tegijad on igatahes huvitavad.

40.Vana Baskini Teater - On alles perekond
Ene Järvist pole nii kaua mängimas näinud, et tema pärast eelkõige läheks... aga seal on mõned tegijad veel... samas on natuke kahtlane ka, et kas see materjal on ikka piisavalt huvitav...

41.VAT Teater - Kuidas ma koera sõin***
Lauri Saatpalu monotükk... sellest tükis on räägitud eriti palju siis kui autor seda esitas... aga nüüd siis eesti keeles... võiks ette võtta küll...

42.Vana Baskini Teater - See on minu pidu ja teen mis tahan
Egon Nuter ja Anne Veesaar... ma ei tea, kas ma tahan seda näha või mitte... kui on sobiv vaba õhtu...

43.Tallinna Kammerteater - Oranžid tropid kõrvas
Indrek Taalmaa monotükk... olen kahevahel... Kui keegi ütleks, et see on rohkem Adolf ja vähem Teatrikokk, siis läheks kindlasti vaatama...

44.TeMuFi - Tom Sawyeri seiklused***
VKA endised ja praegused teatrikooli tudengid mängimas, eesotsas Silver Kaljula ja Kaarel Targoga, kes mõlemad kuuluvad minu jaoks noorte näitlejate seast parimate sekka... Tom Sawyeri lood on juba lapsest peale väga meeldinud ka... aga jah... tegijate pärast eelkõige lähen ikkagi seda vaatama...

45.Virumaa Muuseumid - Kaera-Jaan ja kadunud lambad
Palmse mõisas oleks mõnus teatrit vaadata küll... Lavastajaks Ivo Eensalu, kelle eelmine mõisatükk meeldis väga... seekord ei ole näitlejad minu jaoks nii ahvatlevad kui eelmine kord. Aga selle eest lugu on ju "lammastest" ja see on igati positiivne :)

46.Emajõe Suveteater - Üle linna Vinski
See lugu on hea, aga tuttav ja vaevalt, et Tartusse sõitu eraldi sellepärast ette võtan... kui just millegi muuga ühenduses, sest tegijad on ka head. Ja ju seegi näitab midagi, et seda juba mitu suve mängitakse.

47.Rändteater Vaba Vanker - Eestlaste muistne lugu ja eestlaste muistne sugu###
Mängitakse vaid korra (ja mul on teisele tükile selleks päevaks piletid). "Eestluse" teema on alati paeluv. See ju puudutab meid kõiki eestlaseid. Tegijad on ka huvitavad. Pole neid tükk aega juba näinud.

48.Tallinna Kammerteater - Lollidemaa
Taalmaa Adolf oli nii võimas ja ma pidevalt ootan temalt samasugust pauku... siiani pole veel saanud, aga ei tea ju kus nurgataga see ootel on...

49.Tartu Uus Teater - Sümfoonia ühele. Allegro con moto
Monotükk ja Aleksander Eelmaaga mul on nii ja naa... mõnikord meeldib väga tema tundlik mängumaneer. Suvel mängitakse Saueaugul ja ma kaldun arvama, et see jääb mul nägemata... kuigi ka Ardo lavastustööd tahaks näha.

50.Teatribuss - Pettsoni ja Finduse rebasejaht***
Kuna tuuakse koju kätte... siis tirin noorima lapse seda vaatama... ikkagi ju Pettson ja Findus...

51.Miksteater - Saabastega kass
Ei lähe vist spetsiaalselt selle lasteloo pärast Haapsallu sõitma. Muidu Katrin Kalma ja Mart Toome mängu tahaks küll näha...

52.Piip ja Tuut - Preili Landskrone ja härra Pilstickeri armastuslugu
Vanalinna päevadel vanalinnas - armastuslugu... ajalooline..  võib olla päris hea ju...

53.Teatribuss - Kadunud Jõmmu
Iseenesest huvitav lavastusena, aga lapsed ei viitsi seda vaatama minna ja ma enda pärast ei hakka reisima, et seda vaatama minna.

54.Prem Productions - Iloona ja Jussineni huvitav elu
Näitlejate pärast tahaks näha... ma ei tunne neid raadiotegelasi, aga millegipärast on tunne, et see on labane huumor... võib-olla teen ülekohut. Uuris ja kui tundub hea, siis võib-olla ikkagi lähen vaatama...

55.Estonia - Armujook
Malviuse lavastus... ta lavastab nii puhtalt ja võimsalt. Aga kuna see on ka tavarepertuaaris, siis võib-olla jõuab pärast tihedat suve ka.

56.Tallinna Kammerteater - Parimad palad vol.2###
Enne ei vaata kui on suurem osa Kammerteatri tükke nähtud...

----------

57.Haapsalu Kultuurikeskus - Südamega läbi müüri
Ma usun, et jätan Haapsallu sõitmata selle tüki pärast, aga kui lapsed tahavad Valget Daami minna vaatama, siis nende pärast ju võiks...

58.NO99 - Päev pärast vaikust
Tundub kahtlane... räägitakse, et eriti palju juttu ei räägita ja ma arvan, et kujutan seda tervet ettendust ette ka seda nägemata. Selline tunne on, et raamatulugemine ajal, mille ma muidu kulutaksin selle tüki vaatamisele oleks paremini ja sisukamalt kulutatud aeg.

59.Nukuteater - Krõll
See võiks olla päris nunnu... aga mul pole enam nii väikseid lapsi... ise vaataks vist küll.. :)

60.Von Krahli Teater - Sünnisõnad
Ma ei tea, kas ma Tormise järgmist tsüklit lähen vaatama... ma ei tea, kui palju selles on muusikat ja kui palju teatrit...

61.Estonia - Rinaldo
Ooper. Isegi võiks kunagi vaadata, aga kuna see on ka tavarepertuaaris, siis küll jõuab...

62.NO99 - Kõnts
Ei tundu minu maitse. Kõntsa sees püherdamine... Keegi tuttav käis seda vaatamas ja ütles pärast seda, et tema enam Eesti teatrit näha ei taha... kahju, et ta NOsse sattus... see on ikka teatud maitsega inimestele.

63.NO99 - Unistajad
Ei taha kisamist, lärmi ega Death Metalit. Keegi rääkis, et suur osa tükist toimub kusagil lina all ja näidatakse hoopis jälle läbi video.. oh ma ei viitsi...

64.Von Krahli Teater - Forbidden colors
Kui ma seda vaatama läheks, siis ainult sellepärast, et klassivend Rauli sõrmed on mängus... ja natuke ka huvitava mängukoha pärast... Muidu tundub, et see on rohkem audiovisuaalne "installatsioon" ja mitte otseselt teater? Kui selgub, et on rohkem teater, siis lähen ikkagi vaatama.

65.Must kast - Kaksismaa rahvalaul
Soomlastega kahasse... pole minu maitse...

66.Küla Villa - Kraaniga hunt Bangkokist
Ma ei ole kindel, kas Normann kannab ühe teatritüki välja. Mul on eelarvamused. Ju ma pean veel kasvama...

67.Piip ja Tuut - Loomad
Ei mahu vist seekord tihedasse suvve.

68.Lutsu Teatri Selts - Täiesti salajane
Mängitakse liiga kaugel.

69.Lutsu Teatri Selts - Kapiukse kollid
Mängitakse liiga kaugel.

70.Aabrami hobulausujad - Südamesalu salavägi
Imelik kooslus. Mängitakse küll lähedal minu maamajale, aga ma olen liiga skeptiline selle kogu ettevõtmise suhtes.

71.Jõgeva Linna Teater - Piimamees Tevje
Näidendi pärast tahaks näha, aga see on nii kaugel ja teatrisuves on nii palju veel, mis välja jääb enne seda.

72.T-Teater - Krabatimäng
Iseenesest Krabati vaataks kõigvõimalikes vormides ja esitustes, aga kuna kava on nii täis, siis ei jõua seda seekord.

73.Alle-Saija Teatritalu - Surnud hinged
Huvitav materjal, aga nii kaugel ja Linnateateris sai seda hiljuti nähtud üliheas esituses.

74.Metsateater - Vabaduse metsa vaikuses
Noorte värk. Usun, et ei jõua seda oma tihedasse teatrikavva sobitada.

75.Alle-Saija Teatritalu - Vikingitütar Ragna
Liiga kaugel. Ja lastetükk... jääb minu jaoks ära...

76.Komöödiateater - Elagu eurotoetused!
Tundub labane komöödia ja seal on trupis näitlemas inimesi, keda ma ei taha näha.

77.Prangli Reisid - Latern
Nähtud nii heade näitlejate esituses juba, et ei vaja ülevaatamist tundmatute näitlejatega.

78.Alle-Saija Teatritalu - Kardemoni linna rahvas ja röövlid
Liiga kaugel. Ja lastetükk, ja materjal ka tuttav... jääb minu jaoks ära...

2 kommentaari:

Mammu ütles ...

Kas "Elagu, mis põletab!" läheb tabeli tippu? ;) Seda mängitakse 10. juunil Hiiumaa muuseumis. https://www.facebook.com/hiiumaamuuseum/photos/rpp.154397997935127/1531623763545870/?type=3&theater

Danzumees ütles ...

Oioioioioi, seda läheks küll veel kord vaatama!!! Kui ainult nad seda mandril mängiks...
Lisaks endal plaanis just sellel päeval hoopis üks viiekordse maratoni pikkusega Ultramaraton joosta...
Rivistaks kõik oma 3 järelkasvu ka üles ja tassiks vaatama...
Aga tabelis oleks see kindlasti tipu ligidal! :)
Veab neil, kes saavad seda Hiiumaale minna vaatama... Tõeliselt hea tükk, nii lavastuslikus mõttes, näitlejate mõttes kui ka sisuliselt!