kolmapäev, 1. august 2018

Augustikuu teatriplaanid


Ja märkamatult algaski august! Uus teatrikuu... viimane suveteatri-kuu ja viimane kuu enne "uut teatriaastat". Ühtlasi tähendab see minu jaoks ometi ka puhkusenädalaid! Alustasin aasta alguses uues töökohas ning tahan ikka enne "puhkuse välja teenida", mitte olla võlgu tööandjale... Ehk siis nüüd saab poole aasta eest pool puhkust... Ja no ma poleks ju mina kui vähemalt osaliselt seda teatriga ei sisustaks. "Osaliselt" on vist kerge alahinnang, nimelt kui arvestada, et reedel, ehk 3.08 on esimene puhkuseõhtu ja viimane 19.08, siis 17nest 9 investeerin teatrielamuste kogumisele. Palju... ma tean, aga mul on "ei" ütlemisega keerulised lood ning eks siis omad vitsad peksavad... Lisaks teatrile jõuan veel 2 korda lähivälismaal käia ja korra kiigata Tartu armastusfilmide festivalile. Lisaks kultuurile ka maal aias rahmeldada - oma mesilastelt mee ära võtta ning õunamahla ja kirsinapsu villida nii palju kui jaksab (õunu on see aasta tõesti palju, kuigi nad on ka kuivusest kuidagi pisemad). Viinamarjad peaksid ka aias valmis saama juba varakult (tundub, et igal taimel on u.50 kobarat!) ja punased sõstrad on valmis... Loomulikult tahaks ka lugeda raamatUID võimalikult palju...

Kui puhkuse ajal lähen teatrisse 9 korda, siis tervesse augustisse mahub teatrikülastusi vähemalt 12. See tähendab 12 etenduse osas on kas pilet või kutse hetkel juba olemas, aga eks mul neelud käivad veel mõne tüki järele. Eelarvet kahjuks sellel kuul eriti rohkem siiski pole, seega tuleb nende teiste etenduste kohalt vist suu puhtaks pühkida. Lisaks piletitele on ju veel lisaks kütusekulu (rääkimata ajakulust), millele vaja ka mõelda... noh ja lapsed tahavad vist midagi augustikuus süüa ka. Sügisest tuleb kohe korralikult seda teatrites käimist vähendada (vana sama jama jutt... tean, tean). Eks see IT magistrantuur võtab ka oma aja, seega kõik õhtud pole vabad ka... Aga sügisest räägime mõni teine kord. Praegu on siiski veel suvi ja tuleb võtta ka suveteatrist viimast! Seega inspiratsiooni ammutamiseks pakuksin lugeda enda teatriplaanide kohta... Lisaks suveteatrimenüüst enda väljavalitud hõrgutiste jagamisele, mõne sõnaga ka nendest, mis mul varem nähtud või mille ise olen jätnud valimata, aga mille järele neelud käivad sellest hoolimata. Märgin tärnidega ära need, mille kohta pärast siin blogis pikemalt kirjutan... juhul kui huvitab hiljem arvamusi tulla võrdlema...


Augusti 1.nädal:

Ilmavõõras - Saueaegu Teatritalu. Lavastajaks Ringo Ramul Ugalast, dramaturgiks värske NUKUteatrilane Priit Põldma. Priit on selle Sommeri, Kaplinski, Masingu ja dokumentaalmaterjalidest kokku kirjutanud. Tegevus toimub 60ndate Eesti suves, ühes maanurgas. Vananev poeet ja noor luuletaja ning nende kaasad... nelja inimese kiindumus- ja andumissuhted. 4 näitlejat - Garmen Tabor, Grete Jürgenson, Aleksander Eelmaa ja Elar Vahter. Luulest, armastusest ja kosmosest - kõik 3 on "minu teemad". Huvitav, et alguses pidi Joosep Uus osalema, aga nüüd siis hoopis Elar Vahter. Ega ma ei kurda, lihtsalt huvitav vangerdus.

Peatumine ristteel*** - Polygon Teater Kernu mõisas. Lavastaja Tamur Tohver, kes on seda Tätte modernset klassikat seganud Shakespeare'iga ja seda põnevam. Sellel suvel tehti see tekst juba väga osavalt Ida-Virumaal, Kukrusel... seal küll autoritruult. Nüüd siis huvitavate lisanditega. Põhijoontes peaks olema ikka see tuttav lugu Laurast ja Rolandist ning neid öömajale võtvast Osvaldist, kellel on tagatoas 4 miljardit. Muidugi ootan ka sisulisi üllatusi, kuigi piisavalt üllatusi kindlasti pakuvad ka seekordsed näitlejad, kellest eriti ootan Eero Spriidi, Karin Raski ja Siim Maateni mängu. Tamur ei lavasta ka kunagi lihtsalt asja lavale visates, ikka on tal seal põnevaid kiikse ja vimkasid sees.

Toomas Nipernaadi*** - TeMuFi Tori vallas, Pärnumaal. Lavastaja Peep Maasik. Gailiti klassikat mängitakse värskes õhus - nii nagu peakski :) Ülimalt põnev trupp, eesotsas Pääru Oja, Ursula Rataseppa, Kaili Viidase, Jüri Vlassovi ja Silver Kaljulaga! Pean tunnistama, et Nipernaadi kui inimene ja tegelikult ka raamat ning lugu ise ei kuulu minu lemmikute sekka. Üsna nõme mees on ju tegelikult. Kuid just nende tegijate kätes saab see kindlasti olema eriline. Ja igatahes külmaks ka ei jäta. Ja kes teab, millise Nipernaadiga Pääru lagedale tuleb...

Tsaar Saltaan. Üleküpsenud muinasjutt*** - Emajõe Suveteater Tartus. Lavastaja Kaili Viidas Endlast ja mängivad Marika Barabanštšikova Vanemuisest, Terje Pennie Ugalast ning Karin Tammaru Endlast. No on alles trupp ja kogu muinasjutt mängitakse ette nende 3 näitlejanna poolt! Ka 40 merest tulevat vägilast ning luik ja orav ja kogu see muu tuttav muinasjuturahvas. Selle lavastuse kohta on siiani kosta ainult kiitvaid kommentaare, sellepärast on see ka üks üsna "kindlapealeminek". Kirik, mille juures seda mängitakse, annab ka veel kindlasti omakorda palju juurde. Üks suve oodatumaid!

Vedelvorst - Endla. Mängitakse teatrimajas. Tegelikult oli mul kavas hoopis Laura Jaanholdi uuslavastust minna vaatama, aga kuna selle esietendus lükati edasi ning piletid tuli kas tagasi müüa või vahetada Vedelvorsti vastu, siis otsustasin Raudsepp'a vanale loole võimaluse anda. Tegelikult on nüüdseks juba positiivset vastukaja ka kosta ning seega lähen üsna ootusrikkalt seda Ingomar Vihmari lavastust vaatama. Saab siis näha kui igihaljas see lugu ikkagi on.


Augusti 2.nädal:

Kremli ööbikud - Tartu Uus Teater Narvas. Minu selle suve kõige oodatuim lavastus. Trupp kubiseb lemmiknäitlejatest, kellel kõigil ühine nimetaja - "musikaalsus"! Ootan külaskäiku lapsepõlve. Lavastab Robert Annus ja dramaturgiks on Ivar Põllu. Ivari asjad kõnetavad mind alati... arvan, et ehk üks olulisemaid põhjuseid selleks on vanus - me tuleme samast ajastust, meil on samad lapsepõlvemõjutajad ja nõnda ta tegemised alati minule korda lähevadki. Loomulikult mitte 100% alati, aga üsna suure tõenäosusega küll. Seda nõuka-aja poplaulukuulsuste asja on juba ka kõvasti Tartu Uues Teatris harjutatud... usun, et saab olema võimas elamus!

Meretagune paradiis*** - Kuressaare Linnateater. Jah, ma kavatsen tõesti saarele teatrisse minna ning selle needuse murda... varasematel kordadel on need üritused ainult üritamiseks jäänudki erinevatel põhjustel, aga nüüd ostan praamipiletid varakult ja veedan terve päeva Saaremaaga tutvudes, mille kroonib siis see Tiit Palu kirjutatud ja lavastatud autoriteater. Lugu räägib saarest ja selle müstifikatsioonidest (nõuka-ajal sinna niisama ei lastudki, pidid omama seal maja või maad... eks oleks ju olnud sealt kaudu võimalik läände putkata paadiga). Palu on Vanemuisest saarele kaasa toonud Marian Heinat'i, Tallinna Linnateatrist kutsunud Andres Raag'i. Lisaks mängivad veel Piret Rauk ja Jürgen Gansen ning teatrilaval astub rollis üles ka Harry Kõrvits!

Pargivaht - Neeruti Mõisateater Lääne-Virumaal. Lavastaja Üllar Saaremäe... Lubatakse hoogsat ja vaimukat suvelavastust, aga olgu mis ta on... Igatahes on seal Ines Aru ja võimalust teda uues rollis näha ei tohi mööda lasta! Ja tema partneriks on veel Ülle Lichtfeldt, kes omakorda lavastuse väärtust tõstab. Lugu, nagu tihti mõisades mängitavad, on seotud kohaliku mõisa ajalooga. Ja see tundub Neerutis olevat rikas, sest ise papa Kreutzwald on tegelaste seas. Rääkimata tuleriidale määratud nõidadest ning ülejäänud kirjust tegelaskonnast. Loodan vaid, et lavastus eristuks korralikult Loone Otsa kirjutatud Ravila Mõisa ajaloo ja hullu krahvi-tükist. Võrdlused on paratamatud.


Augusti 3.nädal:

Elokäük - autorid-lavastajad Anne Türnpu ja Eva Koldits ajavad oma sümpaatset asja. Erilise väega rahvausunditest ammutatud teatrit. Eelmise suve lavakooli noortega tehtud lugu oli juba üks aasta tugevamaid lavastusi, mis siis nüüd veel võib sündida kui samas kohas, ehk Hageri palvemajas proffidega lavastus tehakse! Ja trupis on Kaie Mihkelson ning 3 viimasel ajal harvemmängivat näitlejat - Lauri Kaldoja, Bert Raudsep ning otse Londonist - Katariina Tamm. Vanamuusikaansambel Triskele annab kogu etendusele tooni.

La La Wonderland*** - La La Ladies Tartus. Seeder kirjutas ja Mäeots lavastas, La La Ladies lööb trummi :) - tüdrukutebändi sünnist, valudest ja rõõmudest ja Eesti armutust muusikatööstusest ning seal läbilöömisest. 20-25 aastat tagasi olin ma ise ka ninapidi selle masinavärgi juures, tantsides ühe Eesti naispoplaulja kambas. Samades kontserdi- tagatubades koos 2Quickstartide ja teistega. Põnev näha, kas midagi on muutunud. Tegemist on muusikalise standup lavastusega, ehk siis saab nii laulu, nalju kui showd. La La Ladies ise on mulle alati sümpaatsed tundunud ja nende esinemisi olen ise ka kasutanud ürituste korraldamisel. See saab olema nii meelelahutuslik kui ka põnev retk minevikku.

Õhtu on salameri. Edgar Valteri rahutu rahu*** - Misanzen mängib Urvastes, Võrumaal... See on tükk, mille nägemata jäämisest mul eelmisel suvel kõige rohkem kahju oli, aga õnneks tuleb nüüd Helen Rekkori paljukiidetud lavastus uuesti mängimisele ka käesoleval suvel ning seda võimalust ei tohi teist korda käest lasta!!! Palju ja ainult kiitvaid arvustusi kõikjalt... olen juba ette ootuseid üles kütnud, aga kuna teemaks on üks mu lemmikkunstnikke läbi aja - Edgar Valter, siis ei ole see teisiti lihtsalt võimalik. Juba poisikesena imetlesin tema raamatuillustratsioonidele lisaks ka maale ja karikatuure. Ning teades, millisteks imedeks on Helen võimeline, siis ootan seda elamust oma varasalve juba pikisilmi. Mängivad teistehulgas Rauno Kaibiainen, Liisu Krass ja Erki Aule (üleval on kasutatud just selle lavastuse afišši).


Augusti 4.nädal:

Tuleb/Ei tule - Vene Teater/Audiokinetica Tallinnas. EV100 auks Eesti teatrite poolt korraldatud teatrisari "Sajandi lugu" on jõudnud oma viimase osani - Eesti tulevikus! Lavastuses elatakse aastal 2118... mis on saanud Eestist 100 aasta pärast? Tegemist saab olema interaktiivse lavastusega, kus publik otsustab, millist stsenaariumitpidi elu edasi liigub - ülipõnev... Lisaks on mu enda tütre loomingut seal ka otsapidi kasutatud, seega ei loobuks ma selle vaatamisest nii ehk naa. Kuid ikka see sisu ja märkimisväärne tegijate nimistu, kõik kes on selle valmimisse kaasatud - kõik on ikka väga võimas. Peaasi, et pole liiale mindud nii, et kõike liiga palju ei saa... sedasi on oht Titanicuks, kui ta publikusuuruse jäämäevastu põrkab...

------------
Ja ongi augustil ring peal. Kui nüüd vaadata peale nimekirjale, mis veel väga ahvatlevad tunduvad, siis torkavad silma "100 valget daami" Haapsalus. Traditsiooniline "Valge Daami" lavastus on sedapuhku Piret Jaaksi kirjutatud, Siim Tõniste lavastatud ning peaosades mängivad Saara Nüganen, Ott Raidmets ning Siim Maaten. Mitte vähemtähtsam pole see, et Kristjan Suits on kunstnikuks ja Peeter Rebase poolt on muusika. Kontempleerin kõvasti ja võib-olla ikkagi lähen Haapsallu... "Olmeulmad 2" teeb oma teise tulemise veel lisaetendustega, sest need, kes on näinud, justkui ühest suust laulavad sellele kiidulaulu... ja selle kiidulalu kõla on alles nüüd jõudnud massidesse. Positiivne on see, et mängitakse Tallinnas... ehk "hüppan ka sisse" :) Hiiumaal on hästi põneva kooslusega tulemas lavale Andri Luup'i lavalugu "Muna". Estonia toob suve lõpus korraks lavale ka Olav Ehala värskeima muusikali - "Buratino", aga seda õnneks mängitakse ka sügisel. Ise ootan enda jaoks just seda kõige meelepärasemat osatäitjate kooslust. Estonia Hilisemast mängukavast saab haarata ka augusti lõpus mängitava Mart Sanderi lavastatud "Savoy ball"-i. Vene Teatris tahaks näha nii "Kuritöö ja karistus"t kui ka "Sonimine kahele"... "Kuritöö" kohta peab ainult uurima, millal Jaanika Arum laval on. "Mamma lood" on mul endiselt nägemata, aga kuna kõik piletid on välja müüdud, siis jääbki see mul nägemata... kui just järgmisel suvel seda ülipoppi tükki Margus Tabor uuesti ei võta mängida. Põlvamaal mängitakse võrukeelset tulevikuutoopiat, ehk niiöelda Eesti oma science fictionit - "Pagulased". Taaselustatakse vabaõhulavastusena "Rapla 1941" sündmused ning Tallinna Kamerteater külastab Padiset Indrek Taalmaa monoetendusega "Lollidemaa". Taarka Pärimusteatril tuleb Setomaal (Värskas) põnev asi lavale, nimega "Vanahunt"... pärimused ja vanad, musta huumoriga lood, huvitavatelt noortelt tegijatelt!

-------------
Juba varem nähtud tükkidest, mis augustis ka kavas veel on, soovitaks sellises järjekorras, vastavalt, millele on võimalik veel piletit saada. Ehk siis minu arvates augusti 12 parimat (mõned täitsa okeid on veel lisaks nendele siinsetele):

1. Tallinna Linnateater - See hetk (Tallinnas)
2. Estonia - Viiuldaja katusel (Tallinnas)
3. RAAAM - Pikse pill (Jänedal)
4. Ugala - Kõrboja perenaine (Vargamäel)
5. Endla - Säärane Mulk (Pärnus)
6. Saku Mõisateater - Kui seda metsa ees ei oleks (Sakus)
7. Kinoteater - Murru 422/2 (Rummus)
8. Endla - Kõik naistest (Pärnus)
9. Eesti Draamateater - Isamaa pääsukesed (Naissaarel)
10. Eesti Draamateater - Eluhingus (Laitses)
11. Kell10 - Magamistubades (Ohtus)
12. Lavakool/Tallinna Linnateater - Noad kanade sees (Tallinnas)

4 kommentaari:

Mae ütles ...

No kuidas Sa ei jõua Soonleppa Muna vaatama🙁Oleme nii kurvad...

Danzumees ütles ...

Pole seda veel päris maha kandnud... Mul nende saartel toimuvate teatritega alati üks kamm sees (nagu mingi needus). Ja olen elus ainult 1 korra Hiiumaal varem käinud... ehk oleks tõesti aeg tagasi tulla/minna... Tuleb koduse bossiga arutada... tema arvatavasti ei luba eelarve pärast (piletid+kütus+praam). Olen ju niigi teatriga ta üle külvanud ning temal pole sellist teatrivajaduse-geeni nagu minul (samas üksi ka ei taha nii pikke sõite teha) ning otseselt ju pole ka augustikuus teatrist puudust siin mandril. Aga siiani pole ta veel mulle küsimise peale suupeale löönud... niiet võib-olla, võib-olla :)
PS. Ega ei oska öelda, kui kaua see kestab, ehk kas viimasele praamile tagasi mandrile (kell 22) pärast etendust üldse jõuaks?

Mae ütles ...

:) Arusaadav, loodame siis koduste jõudude mõistvale suhtumisele :)
Praamidega seoses ma mõni aeg tagasi vaatasin, et väljaarvatud laupäevad, teistel nädalapäevadel on jah kl 22 praam olemas, millele jõuab täiesti vabalt. Kl 20:30 praam võib aga kahtlane olla.
Me oleme Hiiumaal Heltermaa sadamapoolses otsas, ca 7km ainult sõita, seega max 10 minutit.

Danzumees ütles ...

Tänud! Hea, et 22sele jõuab, sellest täiesti piisab. Väga hea! Üks takistus juba nagu naks ületatud :)