neljapäev, 1. august 2019

Juuli 2019 - teatrikuu kokkuvõte


Juulikuu murdis suve selgroo ja pakkus ka ühe tõeliselt suviselt kuuma nädala selle auks. Paraku peamiselt "ilma" mõttes kuuma. Teatri mõttes oli minu arvates see möödunud juuli üks aasta jahedamaid. Nagu järgnevatest kuu teatritippude tabelite hõredusest võib aimata - kogu aasta lõikes lisandusid aasta kuumimate tegijate sekka vaid üksikud. Siiski 1 terve senise teatriaasta esikoht viidi juulikuus ka koju - parima muusikalise kujunduse kategoorias. Kokku jõudsin teatrisse 8 erinevat lavastust kogema.

Ühtlasi võin rahulolevalt iseendale õlale patsutada - ühe kuu jooksul jõudsin 11 teatriteemalist teksti kirjutada! Lugejate arv on samuti natuke kasvanud - juulikuus loeti siin blogis 14 076 korral. Populaarseimad tekstidest: 1. Vanemuine - Kirvetüü (siiani kogunud 933 erineva IP aadressiga lugejat), 2. Juuni 2019 - teatrikuu kokkuvõte (699 lugejat) ja 3. kohal alles mõni päev tagasi ilmunud tekst Paide Teater - Eesti jumalad (524 lugejat). Võrreldes näiteks Sirbi netis ilmunud artiklite lugejaarvudega on need mu numbrid suisa mitmekordsed. See tekitab tunde, et siinseid lugusid on ikkagi kellelegi vaja. Facebook'i jälgijate number on kohe-kohe ületamas 1100 piiri ning Instagrami jälgijate arv on tõusmas 750le. Ja eks päris palju nende seas on ka teatriinimesi, kellele tihti oma lood olen suunanudki. Kõige tihedamalt tullakse siia lugema guugeldamise teel. Teiseks tihedamalt FB viidete kaudu ja kolmandaks suurim lugejatetooja on Instagram. Neljandal kohal oli juulis Bing-otsingumootor ning kuigi arvulises mõttes kõvasti eelmainitutest väiksem, siis viiendaks suurim oli muide Teater Must Kast koduleht ja eriti sealne "Mowgli" link, mille tegelikult kirjutasin juba eelmise aasta suvel. 

Vaatajastkonnast 10 236 külastajat saabusid eesti serveritest ja täpselt kolmandik on Windows-i operatsioonisüsteemi kasutajad. Ülekaalukalt popim netibrowser on praegusel hetkel Chrome (62%), teiseks Safari (19%) ja kolmandaks Firefox (5%)... alles neljas on Explorer. 

Vahva tõdeda, et Danzumehe blogi on tänaseks üldse kokku külastatud rohkem kordi kui Eestis on inimesi! Ja ka viimase 10 aasta jooksul, mille kohta Google Analytics arvestust peab, on külastusi kokku 1 475 930 korda!

5 populaarseimat ehk tihedaimat otsigut kultuuri vallast ei ole sugugi teatriga seotud, vaid hoopis kirjandusega: 1. "Tõde ja õigus", 2. Sofi Oksanen "Puhastus", 3. "Hingede öö", 4. "Keistri hull" ja 5. "Mees, kes teadis ussisõnu"... alles 7.kohalt leiab esimese teatriga seotud: "Eesti Draamateater" ja 10.kohalt järgmise -> "NO99". Kõige populaarseim lavastuse pealkiri, millega siia kõige tihedamalt tee on leitud - "Kes kardab Virginia Woolfi".

Tõin selle info välja, sest oma esimese postituse siia blogisse Danzumehena, tegin just nimelt juulis, 13 aastat tagasi! Blogi sünnipäev on täpsemalt 20.07 :)

Mõni aasta tagasi elas blogi tegelikult varjusurmas, aga teatrid ise puhusid sellele uue elu sisse, hakates saatma kutseid. Võib-olla see ongi kõige õigem viis - teatrid ise tahavad, et seda infot siia koguneks ja nõnda jääks vähemalt praeguses ajastus toimuvast Eesti teatrimaastikust mingi laiemaltkattev portree selle blogi näol. Minul ei ole küll ju ajakirjandusväljaannete kultuuritoimetuse eelarvet, ega ka rahapada kapitaga peidus, et nii palju teatris käia kui võiks või jõuaks. See praegune võrdlemisi suur maht on siiski vaid tänu teatritele endale, kes pole pidanud paljuks kutsuda vaatama. Viisakusest nad tegelikult ei nõua ka minult kirjutamist. Olen ise võtnud selle endale eesmärgiks, et kui on saadetud kutse, siis ka kirjutan. Sellepärast küll suur tänu ka kõigile lugejatele, kes on viimasel ajal kirjutanud ja palunud Eesti Draamateatri, Endla, Tallinna Linnateatri või VAT Teatri etenduste kohta arvamusi, aga aega lihtsalt ei ole rohkemaks. Ühe teksti kirjutamiseks läheb tihti kaks korda pikem aeg kui selle tüki vaatamiseks kulub ja sellepärast kirjutangi ainult nende teatrite etenduste ja elamuste peegeldusi, kes mind ise kohale kutsuvad. Eks nad ju selle kutsumisega näitavad, et soovivad kelleltki täiesti suvaliselt publikuliikmelt ausat tagasisidet. Sellepärast üritan ka oma tekstides näidata ära, mis mõjus, kas tekitas isiklikke assotsiatsioone, kas ja kes lõid lavastuse ja kes ning kuidas seda kannavad, millised komponendid jäid meelde ja mõjusid ning kuidas ja kas oli võimalik lahtimõtestada jne jne jne (Jah, VATi kohta kirjutasin ühe jutu, aga seda kutsus mind vaatama lavastaja, soovides just teada, kuidas ja mis toimis publikupoolelt vaadates... Samas see sama väljamaalasest lavastaja kiitis ka muidu mu blogi väga ja rääkis, et Saksamaal on ka üks teatriblogi, mida kõik loevad, aga seal on kirjutajateks 4 autorit... Väga armas on saada sellist tagasisidet, aga eks see pani mõtlema, et kas peaks siingi jagama seda kirjutamist kellegagi, saaks ka erinevaid arvamusi eetrisse... aga kahtlen, et keegi jõuab või jaksab või üldsegi viitsib oma muu elu kõrvalt lihtsalt teatripileti eest nii palju oma vaba aega sellele pühendada). Seega jätkan hetkel samas vaimus. Instas olen küll pikalt ähvardanud koomale tõmmata, aga pole siiani lihtsalt raatsinud. Ka sealt on tagasiside nii positiivne ja seda nii teatritegijatelt kui igasugustelt lugejatelt. Samas selgelt olen ka ise ajaga hädas ning kusagilt lihtsalt tuleb aega juurde võita. Lisaks mul on ikkagi tekkimas tunne, et ega ju tegelikult polegi vaja nii "palju". 

Huvitav on minu enda jaoks ka see, et kui alguses kirjutasin siin iseenda ja oma lähedaste jaoks, siis kirjutasin ainult iseenda jaoks ja puhtsast teatriarmastusest, kuid see kirjutamishoog siis rauges ja taandus pikamaajooksu harrastuse kõrval, kuniks teatrite "äratuseni" ja ühtlasi võtsin Roman Baskini Lavastajaraamatu-intervjuus pakutud suuna, et kirjutan ikkagi peegelduseks ja tagasisideks teatritegijatele. Kui keegi veel sellest midagi saab, siis tore ja mitmekordne võit. Viimasel ajal tunnen vaikselt kuidas hakkab tagasi tulema ka enda pärast kirjutamise vaim ja soov. Eks seegi kõik ole mingis mõttes protsess ja teekond. Olin ju blogi alustades veerandi oma praegusest vanusest noorem :) 

Kui nüüd juba sügisesse vaadata, siis igapäeva tööd tehes, mille eest ju leiva lauale saan, on tulemas väga intensiivsed ajad. Seega sügisel tuleb eriti valida, laveerida ja leida kuupäevi teatrikülastusteks. Aasta alguses mõtlesin, et ideaalis võiks vaadata Eesti 101 sünnipäeva puhul vähemalt 101 erinevat lavastust... Arvasin, et tempostamisega olen mööda pannud kui esimese poole aasta peal saabus juba kätte 70nes... Kuid vaadates sügise töögraafikut, siis tundub, et ega väga palju mööda ei panegi... Õnneks kirjutamiseks peaks ka hotelliõhtutel aega leiduma. Elame - näeme. Siin nüüd siiski need möödunud kuu aupaistet väärivad tööd, ehk kes ja mis siiani sellel aastal nähtud 82 erineva lavastuse ja nende tegijate seas juulis nähtud kaheksast lavastusest aasta tippude sekka suutsid trügida.


SUURIM TEATRIELAMUS
Senise teatriaasta TOP30 sisse lisandus vaid 1 ainus:

Lootuskiir pimeduses - Sundown Entertainment


Samas üks aasta huvitavaimaid teatrielamusi on vaja ka eraldi ära märkida, sest mida aeg edasi, seda mu hinnang selle elamuse suhtes kasvab... juba tõstsin ka algset hinnangut sellest kirjutatud loos:

Eesti jumalad - Paide Teater


Ma polegi tegelikult veel suutnud Paide Teatri "Eesti jumalad" paigutust kõikide teiste sellel aastal saadud teatrielamuste vahele ära otsustada. Kuid ainsana TOP30sse, kuigi üsna selle piirimaile maandus vaid see Saku külje all - Rehe küünis, eesti teatri suurte diivade + Sandra Ashilevi vanadekodu dramöödia, mille kirjutas Great British Bakeoff'ist tuttav saatejuhist naiskoomik Sandi Toksvig. Need naised, kes seal mängivad - Ines Aru, Elle Kull, Ene Järvis, Mari Lill ja Kersti Kreismann - no on alles luksus neid kõiki koos laval näha!


PARIM LAVASTAJA
Ka siin suutis juulis vaid 1 ainus aasta lõikes tippklassi tööga hakkama saada: 

Jan Teevet - Eesti jumalad - Paide Teater

Unenäolise esteetikaga teoloogiliste ja iroonilis-natsionalistlike sugemetega humoorikas folkpunkrock-vabaõhukabaree extravaganza, mis on tõukunud Tammsaare Põrgupõhja uuest vanapaganast! Jah - lugesid õigesti :)


PARIM MEESPEAOSA NÄITLEJA
Selles kategoorias on 2 uustulnukat aasta TOP30s:

1. Sepo Seeman - Armastuse narrid - Pärnu Suveteater
2. Jaan Rekkor - Armastuse narrid - Pärnu Suveteater

Mul polegi erilisi kommentaare.. no ei olnud selliseid suuri ja/või õnnestnud peaosasid meestel juulis... Sepo mahub (peamiselt) tänu oma kurbnaljakale "kassapidajale" mahub isegi napilt aasta TOP20sse.


PARIM NAISPEAOSA NÄITLEJA
Kui muidu on naispeaosadega näpud põhjas, siis see oli kategooria, mis juulis sai kobeda täienduse! Aasta TOP30sse sisenes 5 naist:

1. Elle Kull - Lootuskiir pimeduses - Sundown Entertainment
2. Piret Laurimaa - Armastuse narrid - Pärnu Suveteater
3. Ene Järvis - Lootuskiir pimeduses - Sundown Entertainment
4. Haide Männamäe - Piip ja Tuut lähevad kosja - Piip ja Tuut Teater
5. Mari Lill - Lootuskiir pimeduses - Sundown Entertainment

Elle Kull sisenes suisa aasta TOP10sse, oma kohati koomilise ja siis jälle väga sügava ja valulise, näiliselt õnnelikus suhtes elanud vanadekoduasukana, kuid tegelikult vägagi katkise hingega naisena.


PARIM MEESKÕRVALOSA NÄITLEJA
Aasta TOP30 ei saanudki juulis täiendust, seega toon ära vaid terve kuu parima:

Ursel Tilk - Eesti jumalad - Paide Teater


PARIM NAISKÕRVALOSA NÄITLEJA
Aasta TOP30 sai 2 uut tipprolli juurde!

1. Leila Säälik - Kadri - Emajõe Suveteater
2. Ines Aru - Lootuskiir pimeduses - Sundown Entertainment


PARIMAD NOORED NÄITLEJAD (alla 30a. nägemise hetkel)
Vaid 1 ainuke roll suutis murda sisse aasta TOP30sse nooremalt sugupõlvelt, järgmise leiab, alles TOP60 seast. See kinnitab juba eelmisel kuul esitatud väidet, et väga tugevad noorte näitlejate rollid on juba kevadhooajast siin ees.

Ursel Tilk - Eesti jumalad - Paide Teater


PARIMAD 60+ NÄITLEJAD
Vanemate näitlejate tipprollide arv on juulikuu üks väheseid põhjuseid rõõmustamiseks! Peaaegu kolmandik selle aasta TOP30 sai täiendust ja 3 neist astusid isegi TOP10sse!

1. Elle Kull - Lootuskiir pimeduses - Sundown Entertainment
2. Leila Säälik - Kadri - Emajõe Suveteater
3. Ene Järvis - Lootuskiir pimeduses - Sundown Entertainment
4. Mari Lill - Lootuskiir pimeduses - Sundown Entertainment
5. Ines Aru - Lootuskiir pimeduses - Sundown Entertainement
6. Jaan Rekkor - Armastuse narrid - Pärnu Suveteater
7. Andres Lepik - Viirastuste varjupaik - Teater Karahvin
8. Külliki Saldre - Kadri - Emajõe Suveteater
9. Peeter Volkonski - Eesti jumalad - Paide Teater


PARIMAD UUED NÄITLEJAD
Uusi, ülestäheldamist väärivaid näitlejaid kohtasin möödunud kuul teatrilavadel "esimest korda" kokku 7, kellest vaid 1 jõudis aasta TOP30sse... tegelikult suisa TOP10sse!:

Sandra Ashilevi - Lootuskiir pimeduses - Sundown Entertainment


PARIM INDIE-TEATER
Aasta TOP30 seas 5 uustulnukat. Toon ära parima ja ülejäänud tähestikulises järjekorras, kuna täpsem järjestus vajab veel settimist:

1. Lootuskiir pimeduses - Sundown Entertainment
Armastuse narrid - Pärnu Suveteater
Eesti jumalad - Paide Teater
Kadri - Emajõe Suveteater
Piip ja Tuut lähevad kosja - Piip ja Tuut Teater


PARIM AUTORITEATER

Haide Männamäe/Toomas Tross - Piip ja Tuut lähevad kosja - Piip ja Tuut Teater

Ei tea, kuidas ikkagi liigitada Tiit Palu "Armastuse narrid"... minu arvates oli see vast "inspireeritud", aga siiski nagu ikkagi lavastaja enda looming.. aga kavaleht väidab, et "dramatiseering"...


PARIM KUNSTNIK
TOP30sse sisenes (napilt) vaid 1 ainus:

Arthur Arula - Kadri - Emajõe Suveteater


PARIM KOSTÜÜMIKUNSTNIK
Siin sai nii aasta TOP30 kui ka samaga TOP10 rikkamaks 1 nime võrra.

Kairi Mändla - Eesti jumalad - Paide Teater


PARIM MUUSIKALINE KUJUNDUS/MUUSIKAGA TÖÖ
Aasta TOP30sse tervelt 4 uut, aga TOP10sse neist 3, kellest 1 suisa terve aasta esimesele kohale!

1. Rauno Vaher/Kenn-Eerik Kannike/Kirill Havanski - Eesti jumalad(heliloojad, muusikalised kujundajad, mixijad, live-esitus) - Paide Teater
2. Merike Paberits & trupp - Eestlaste muistne lugu ja sugu(muusikaline kujundus ja live-esitus) - Vaba Vanker
3. Olavi Kõrre - Armastuse narrid(muusikaline kujundus ja live-esitus) - Pärnu Suveteater
4. Karoliina Kreintaal/Natali Ponetajev - Piip ja Tuut lähevad kosja(muusikaline kujundus ja live-esitus) - Piip ja Tuut Teater


PARIM HELILOOJA
2 uut ja mõlemad otse TOP10sse:

1. Rauno Vaher/Kenn-Eerik Kannike/Kirill Havanski - Eesti jumalad - Paide Teater
2. Toomas Lunge - Kadri - Emajõe Suveteater


PARIM LAUL
Siinse kategooria all hindan laule, mida pole varem eesti keeles sellises versioonis kuulnud ja tervelt 4 sellist tõusid aasta TOP20sse:

1. Killavoori saabumise laul - Eesti jumalad - Paide Teater
2. Marika Barabanštšikova tegelase laul - Kadri - Emajõe Suveteater
3. Kange odravee laul - Eestlaste muistne lugu ja sugu - Vaba Vanker
4. "Eesti ilma... on Eesti ilma aruta" - Eesti jumalad - Paide Teater


PARIM VISUAAL-/TEHNILISED LAHENDUSED/VIDEOKUNST
Nagu ka juunis, nii ka juulis jäi selles kategoorias tühjad pihud. Suveteari eripära?


PARIM VALGUSKUNSTNIK
Tippvalguskunstnikud puhkasid vist juulikuus...


PARIM KOREOGRAAFIA/LIIKUMINE MITTE-TANTSULAVASTUSES
Vaid 2 on väärt välja tuua:

1. Heili Lindepuu - Kadri - Emajõe Suveteater
2. ?Ursel Tilk/Jan Teevet? - Eesti jumalad - Paide Teater


PARIM KOREOGRAAFIA/LIIKUMINE TANTSULAVASTUSES
Oli vaid 1, aga kuna see platseerus hetkel terve aasta pronksi positsioonil, siis toon ära:

Maria Goltsman - Maal, mis tantsib - Goltsman Ballet/Monet2Klimt


PARIM TANTSIJA DRAAMALAVASTUSES

Ursel Tilk - Eesti jumalad - Paide Teater


PARIM TANTSIJA MITTE-DRAAMALAVASTUSES

1. Maria Goltsman - Maal, mis tantsib - Goltsman Ballet/Monet2Klimt
2. Märt Agu - Maal, mis tantsib - Goltsman Ballet/Monet2Klimt
3. Eva-Maria Kangro - Maal, mis tantsib - Goltsman Ballet/Monet2Klimt


SUURIM POSITIIVNE ÜLLATUS/AVASTUS

1. Elle Kull - Lootuskiir pimeduses - Sundown Entertainment
2. Vaba Vanker
3. Maal, mis tantsib


PARIM KODUMAINE ORIGINAALDRAMATURGIA

Haide Männamäe/Toomas Tross - Piip ja Tuut lähevad kosja - Piip ja Tuut Teater


PARIM VÄLISMAINE DRAMATURGIA (esmakordselt eesti lavadel)

Sandi Toksvig - Lootuskiir pimeduses - Sundown Entertainment


PARIM DRAMATISEERING/DRAMATURG

1. Mari Tammar - Eestlaste muistne lugu ja sugu - Vaba Vanker
2. Tiit Palu - Armastuse narrid - Pärnu Suveteater


PARIM LAVASTUSE ALUSMATERJAL

1. A.H. Tammsaare - Põrgupõhja uus vanapagan - Paide Teater
2. Silvia Rannamaa - Kadri - Emajõe Suveteater


PARIM ANSAMBLIMÄNG
Juulikuust aasta TOP30s:

1. Lootuskiir pimeduses - Sundown Entertainment
2. Eestlaste muistne lugu ja sugu - Vaba Vanker
3. Eesti jumalad - Paide Teater


PARIM KOMÖÖDIA (või komöödia sugemetega)

1. Armastuse narrid - Pärnu Suveteater
2. Piip ja Tuut lähevad kosja - Piip ja Tuut Teater
3. Lootuskiir pimeduses - Sundown Entertainement
4. Eesti jumalad - Paide Teater
5. Eestlaste muistne lugu ja sugu - Vaba Vanker


PARIM PÕNEVIK
juulis ei näinudki põnevikke


PARIM LASTE- ja NOORTETEATER

1. Kadri - Emajõe Suveteater
2. Piip ja Tuut lähevad kosja - Piip ja Tuut Teater


PARIM MUUSIKALINE/TANTSULINE/EKSPERIMENTAALNE LAVASTUS

1. Eesti jumalad - Paide Teater
2. Kadri - Emajõe Suveteater
3. Maal, mis tantsib - Goltsman Ballet/Monet2Klimt
4. Eestlaste muistne lugu ja sugu - Vaba Vanker
5. Piip ja Tuut lähevad kosja - Piip ja Tuut Teater


JUUNIKUU KÕIGE TEGIJAMAD TEATRID (vastavalt siin tippude seas mainitud kordade arvu järgi)

1.-2. PAIDE TEATER (15)
1.-2. SUNDOWN ENTERTAINMENT (15)
3. EMAJÕE SUVETEATER (11)


INSTAGRAMI KESKONNAS KOGUS ÜLE 40 SÜDAME
See "40" on nagu mingi "künnis", mida juhtub võrdlemisi harva, aga eks see näitab ka midagi. Möödunud kuul suutis südamed kokku koguda vaid 1:

Piip ja Tuut lähevad kosja - Piip ja Tuut Teater


FB SEINAL KOGUSID KÕIGE ROHKEM LUGEJAID JA NÄGIJAID

1. Eesti jumalad - Paide Teater 3164 lugejat
2. Kirvetüü - Vanemuine 980 lugejat
3. Ruth - Ugala 961 lugejat
4.-5. Juunikuu 2019 - teatrikuu kokkuvõte 940 lugejat
4.-5. Atškoo parimaid naisnäitlejaid esimesest poolaastast 940 lugejat


BLOGIS KOGUSID ÜLE 500 LUGEJA
Klikkides peakirjale avaneb tekst.



Augustiks on praegusel hetkel teatriplaanid tehtud 4 etenduse vaatamiseks: "Vanahunt" Põlvamaal, "Muna" Hiiumaal - nende 2 kohta kirjutan pikema teksti ka. Lisaks "Tantsutund" Pärnus ja "Vasjake" Tallinnas, aga nende kohta ma ei kirjuta. Järgmine kuukokkuvõte ilmub 1.septembril ja kasvõi vaid nende 4 elamuse põhjal... kuigi vaevalt, et see number kuu lõpus nii väikseks jääb ;-)
Näiteks huvitaks veel järgmised augustis mängitavad tükid:
Prangliranna Teater "Eestirand. Lootuse kursil", Teater Müüdud Naer "Mis Sa tont vahid/Jutuvestja lahkumine", Vene Teater "Vaenlane", Vene Teater "Kuritöö ja karistus", Vene Teater "Viis õhtut", Kellerteater "Emilie Sagee", Piip ja Tuut Teater "Me mängime armastust", Vene Teater "Sonimine kahele", Vene Teater "Charoni koor", Estonia "Operetikuningas Imre Kalman", Vene Teater "Tuli mees naise juurde" ja Theatrum/Lavakool "Godot'd oodates".
Juba nähtud - 5 suurimat soovitust augustis vaadata - kuhu hetkel veel ka pileteid on saadaval:
R.A.A.A.M. "Praegu pole aeg armastamiseks", TeMuFi "Toomas Nipernaadi", Tartu Uus Teater "Kremli ööbikud", Vaba Lava/Vene Teater "Ära imesta kui Sinu maja süütama tullakse", Endla "Kõik naistest".

Ülalkasutatud fotol on stseen juulikuu lemmikust teatrielamusest Sundown Entertainment'i "Lootuskiir pimeduses"

Kommentaare ei ole: