laupäev, 27. september 2008

In Bruges - Palgamõrvarid Brügges

Ma ei tea kas see, et ma viimasel ajal nii vähe filme vaatan (võrreldes eelmiste aastatega) või olen ma lihtsalt osavam välja valima filme, mis mulle meeldivad, aga In Bruges oli järjekordne nauding.

Vaatamiseks valisin selle filmi peamiselt kolmel põhjusel:
1. Ülihea kriitika. Paljud on nimetanud seda 2008 aasta esimese poolaasta parimaks filmiks. Isegi http://www.imdb.com/ läbi ajaloo parimate filmide Top 250 -s on film sees!
2. Brendan Gleeson on üks praeguse hetke parimaid filminäitlejaid ("Harry Potter", "Breakfast on Pluto" ja "Cold mountain" on kolm esimest, mis meelde tulevad). Lisaks veel Ralph Fiennes, kes teeb täiesti omanäolise rolli, ma otsevaates vahepeal isegi kahtlesin, et kas see on ikka tema :) (Colin Farrell -ist ma siiani erilises vaimustuses pole olnud).
3. Ehk peamiseks põhjuseks on see, et filmi režissör ning stsenaariumi autor on mu üks lemmikuid dramaturge, kui isegi mitte kõige lemmikum - Martin McDonagh!!!

Kõik kolm põhjust õigustasid end täiesti! Ja rohkemgi veel!
1. Colin Farrell teeb oma senise karjääri parima rolli (imho)!
2. Filmi muusika on fenomenaalne. Nii ilus, et see kummitab mul veel siiani peas! Ma pean saama selle soundtracki!
3. Väga tõsistest teemadest hoolimata, märkasin, et muigan peaaegu terve filmi (muidugi mitte suremiste või tapmiste stseenides)
4. Selles terves loos oli pisikesi mõttelisi püante nii palju, et iga pööre tuli üllatusena. Lisaks naermine ameeriklaste üle ja McDonagh-i tüüpilised kõrvalmõtted, millest saaks veel tuhat eraldi filmi või teatritükki.
5. Tore taaskohtumine kinolinal Hollandi näitlejanna Thekla Reuter -iga, keda esimest korda nägin Belgia Oscarikandidaat-filmis "Iedereen beroemd!" ning hiljem torkas ta silma oma iluga ka filmis "De Tweeling" (mis samuti kandideeris Oscarile, kuigi film ise oli crap)
6. Ja ikka ja jälle, ma ei väsi kiitmas seda stsenaariumi. Nii osav, intelligentne, põnev, originaalne ja teatraalne. Tegevus toimukski nagu laval ning lavaks on imeilus väike ajalooline Belgia linnake Bruges (Brügge).

Loo lähtekohaks on kaks palgamõrvarit, kes on mõnes mõttes ebaõnnestunud tapatöö järel pagendatud ühte muinasjutulisse pisikesse Belgia linnakesse. Mõlema mehe karakterid avanevad läbi nende omavahelise suhtlemise. Noorem meestest (Colin Farrell) kahetseb lapse tapmist, mis ongi tegelikult ka tulevaste sündmuste juures üheks oluliseks teguriks, vanem mees (Brendan Gleeson) ootab teavet, et miks tegelikult nad seal Belgias on. Et midagi rohkemat sellest filmis avada, oleks filmivaatamise rikkumine, sest just see ootamatus ongi selle filmi suurimaks plussiks. Absoluutselt ei oska ette aimata neid filmi keerdkäike ja see teebki sellest loost nii nauditava! Ja kohatine kohmakalt eluline dialoog annab ainult vürtsi juurde.

Ning muidugi kroonis kogu filmi see lõpp!!! Sellel on juba klassiku tundemärgid! Aga et mitte paljastada, mis seal täpsemalt juhtub, esitan oma küsimuse pinnapealselt: Mis Teie arvate, mida see lõpp tähendas? (See ehk näitab ära, kas inimene on optimist või pessimist...mina igatahes olen pessimist :)))

Hinnang: 5- (Täiesti geniaalne lõpp! Iga intelligentse filmivaataja jaoks midagi "erilist", kas siis originaalsuse pärast või mitmete huvitavate mõtete pärast! Väga, väga soovitatav! Mõnus euroopalik pärl! Martin McDonagh on dramaturgide kunn - "Mägede iluduskuninganna" (Eestis lavastati Vanemuises), "Padjamees" (Eestis lavastati NO99-s), "Inishmani igerik" (Eestis lavastati Linnateatris) ja nüüd "Palgamõrvarid Brügges"...lisaks veel "Connemara-üksildane lääs", mis minu meelest Eesti teatris ei õnnestunud 100% ning "Inishmore'i leitnant", mis mul kahjuks siiani lugemata/nägemata, kuigi Draamateatris see on kunagi lavastatud)

Isegi filmi treiler on auhindu võitnud:

2 kommentaari:

i. ütles ...

vahva on lugeda nii rõõmsat ja vaimustust tulvil arvustust:) ma olin sellest filmist täpselt samamoodi vaimustunud kui seda vaatasin. nüüd võiks juba vabalt uuesti vaadata, see oli mitu kuud tagasi.
selline film nagu interview, kas oled näinud? 2007 oli vist kinos..väga andeka Steve Buscemiga nimiosas. ei olnud nii geniaalne kui see film-lõpp oli aimatav kuid sellegipoolest kihvt minuarvates..

Danzumees ütles ...

Hehee, ma ei saa aru, miks ma selle In Bruges -i vaatamisega venitasin...tegelikult ootasin juba tõesti pikalt, alates Sundance-i filmifestivalist, millega seoses esimest korda kuulsin filmist. Ja ootus oli igati seda väärt!

"Interview" meeldis minule ka...eriti kuna ma vist ei osanud päriselt ette arvata seda lõpu-püanti. Justnimelt see Buscemi-ga ja Miller-iga versioon, kuigi see film oli vist mingi Hollandi filmi uusekraniseering, kui ma õieti mäletan. Aga ma pole siiani seda originaali näinud :) Aga sellised püandiga filmid on just kuidagi "ajudega". Ehk kui lõpp on nutikas, siis on filmi kogu väärtus palju kõrgem...

Kui Sul minu maitsega rohkem ühtib...siis näiteks eelmise aasta mu 12 lemmikut filmi olid: "Persepolis", "Apocalypto", "Letters from Iwo Jima", "Den nya människan", "Harry Potter 5", "Into the wild", "Juno", "Heartbreak hotel", "La Mome", "American gangster", "4 kuud 3 nädalat ja 2 päeva" ja "laast aga mitte liist" Scaphandre et le papillon". Selle aasta lemmikud on kõrvaltulbas näha, kuid nüüd kus "oscari-hooaeg" läheb lahti hakkan ka palju-palju rohkem filme vaatama (Oscarite-jagamise fanaatik nagu ma olen...üritan alati võimalikult paljud kandidaadid enne ära näha kui nad päriselt "kandideerima" pääsevad. Millegipärast on nende tase tihti keskmisest kõvasti parema tasemega). Ja novembris on Stockholmi Filmifestival!!! :)