esmaspäev, 8. veebruar 2010

Eesti Laul 2010 (Eesti Eurolaul) finalistid ja nende laulud

Järjekordselt on välja valitud 10 laulu, mis hetkel tunduvad täiesti kuulamiskõlbmatud. Aga etterutates teab juba, et paratamatult leierdatakse võitja lõpuks nii ära, et see muutub vastuvõetavaks. Kasvõi see psühholoogiline mõju, et tahaks ju ikka, et Eestil läheks hästi. Ja siis hoiad laulule pöialt. Muidugi eks asi ole ka suhteline, sest terve see suur Eurovisioon on tavaliselt täis laule, mis ei kõlba mitte kuhugi, isegi mitte raadio tümpsunurka...

Aga ma võtsin nüüd selle pool tundi aega ja kuulasin kõik laulud otsast lõpuni läbi (jah, mõnede puhul oli see tõeline eneseületamine ja ülim piin, aga ma sain sellega hakkama :)) ning minu edetabel kujunes selliseks (alates kõige hullematest):


10. Disko 4000
Ei usu
P. Järvis, S. Loite, P. Oja, K. Karu
Ei saa aru!!! Sellest jubedamat laulu seekord lihtsalt pole. Ja see juba ütleb palju, kui mõni laul on selliste jamade laulude seas see kõige jamam. Come on, kui ikka pole laulu või muusikaga midagi öelda, siis võiks jätta need noodiread oma sahtlipõhja. Issand kui õudne laul :( Ma loodan, et ma ei kuule seda enam mitte kunagi mitte kusagil.



9. Marten Kuningas & Mahavok
Oota mind veel
H. Vaikmaa, O. Ove
Appi, see laul on nii tüütu ja igav! Ma ei jaksa kohe kuidagi lõpuni seda kuulata, eriti need kordused seal lõpus. See laul on niigi 2:50 pikk, aga tundub nagu tund :) Lauljal polegi kehv hääl, selline korralik meeshääl, nagu peab, aga viga on laulus endas. Ma küll ei "viitsi oodata" kuni see jama lõpeb :)



8. Tiiu Kiik
The One and Only - Love
T. Kiik
Ok, eurolaulud ongi sellised lihtsakesed, aga see taustakomp on isegi eurolaulumõõdu järgi liiga lihtne. Laulus pole mitte kõige vähematki powerit, kuiv ja ma ei usu, et rõõmsameelsed inimesed, kes oma eurovisioonilaupäeva veedavad viitsivad seda huilgamist kuulata.



7. Mimicry
New
T. Linnas, K. Ehlvest, I. Kaine, K. Vernik, P. Lepasson
Natuke sarnane laul Iiris Vesiku Astronautiga. Aga ma ei viitsi sellist nagu ajast ja arus laulu kuulata. Need kordused on ka painavad ning tekitavad ängistust minus. Ei suuda kuidagi lõpuni kuulata. Muusikalises mõttes veel mingid idamaised toonis kusagil, aga seda laulmismaneeri ma ka eriti ei talu. Liiga punk vist minu jaoks. Olen enda ära rikkunud ilusa meloodilise popmuusikaga...



6. 3 Pead
Poolel Teel
J. Murd, E. Tero
Esialgu tundus päris huvitav laul tulevat, aga natukese aja pärast tüütab ära, kui hakkavad kordused. Liiga monotoonne minu jaoks. Mingi elektrooniline power on küll kahtlemata olemas. Aga kindlasti peaks see laul olema inglise keeles ning see mees kes laulab keskel, tema asemel peaks mingi teine hääl olema.



5. Iiris
Astronaut
I. Vesik, A. Teppand
Hiireviuksuhäälega tüdruk on jälle tagasi ning seekord kohe eriti rõhutamas seda oma piuksuva hääle eripära. Võibolla peabki, aga ma kaldun arvama, et laul oleks parem, kui seda lauldaks mingi teise häälega. Minu isiklik arvamus. Päris huvitav Paul Hardcastle-i Nineteen-lik vahekoht on... justkui tõesti kosmosejaamas... sellele ehk annaks mingi huvitava show juurde teha. Aga jällegi siis peaks olema keegi pikk, blond, võimsa häälega ja külm naine kes laulaks... siis oleks efektsem.



4. Lenna
Rapunzel
V. Eplik
S-veaga Lenna on ju armas tüdruk, aga kas sellest piisab? Laul on selline "imelik", aga ka mitte piisavalt imelik, et olla huvitav. Mulle isiklikult meeldib see, et seal maasikatest kusagi lauldakse. See laul on siis Eesti poolt selline eelmise aasta võidulooga sidust omav - ehk Fairytale/Rapunzel - mõlemad "muinasjutud". Eelmisel aastal oli Nurmsalu Rändajad minu 4. lemmik, ehk kui ajalugu kordab ennast, siis Lenna sõidab Oslosse.



3. Malcolm Lincoln
Siren
R. Juhkental
Esimene laul, mida nagu jäin natuke isegi kuulama. Mingi 70ndate tunnetus kostub läbi, mis muudab laulu isegi natuke huvitavaks. Samas sellist indie-rocki kah, mida inglismaal viljeletakse, aga võibolla see ainult tundub mulle nii. Igatahes poleks kõige kehvem valik muusikalises mõttes. Huvitav tempovahetus salmide ja refrääni vahel. Usun, et David Bowie-le meeldiks ja tema fännidele, aga jällegi, võibolla see näib ainult minule nii.



2. Violina feat. Rolf Junior
Maagiline päev
M. Mattisen, T. Vendt, R. Roosalu, L. Lass
Jah on küll tüüpiline Rolf Roosalu, aga ega Euroopa ei tea, mis on "tüüpiline Rolf Roosalu". Ja kuna Eurovisioonil on tihti sellistel gay-poistel hästi länud, siis võibolla on ta õigel ajal õiges kohas... Lisaks kenad Violina tüdrukud pakkumas ka hetero-meestele silmailu. Niiet, ma arvan, et sellel laulul läheks tegelikult neist kümnest finalistist suurel Eurovisioonil kõige paremini.



1. Groundhog Day
Teiste seest kõigile
T. Tobreluts, T. Tamm, K. Münti, I. Mällo
Tekkis mõte neid noori kuulates, et noh, kui nad nii väga tahavad, siis võiksid ju minna. See kuidagi esindab sellist Eesti noorte poprokki a la Traffic ja muud sellised. Ei tea, kuidas inglise keeles kõlaks, aga see võiks isegi eesti keeles kõlada. Power on ka täitsa olemas... ja sõnad polegi ju olulised Eurovisioonil, kus Balkani riigid nagunii laulavad oma kallitest lammastest ja millest kõigest veel :) Igatahes minu hääl läheb praeguse seisuga Groundhog Day-le! Ainult, et kahjuks minu lemmikud võidavad väga harva... kogu eurolaulu ajaloo jooksul on paar korda seda imet juhtunud. Kuid siiani on mul kõige kurvem meel selle üle, et Hedvig Hanson-i "If you could only hear me" ei võitnud omalajal... mul see laul siiani hinges helisemas...

2 kommentaari:

Anette ütles ...

Ma lihtsalt pean ütlema, et ka minu meelest on see Piret Järvise laul kohutav! üks kõige õudsamaid lugusid, mida oma lühikese elu jooksul kuulnud olen! Ma ei saa aru, kuidas see sinna esikümne hulka ära eksis.

Anette
Sinu blogi püsilugeja:)

Danzumees ütles ...

Aitäh Anette! Kahju tõesti, et ei ole sellist säravat hitti, mida kohe esimese kuulamise järel võiks arvata, et sellest saab asja. Eelmisel aastal oli mul näiteks selline kogemus suurel eurovisioonil Islandi "Is it true" lauluga... see jäi aga kokkuvõttes vist teiseks... ehk päris kõrgele.

Eelmisel aastal jäi Rootsis ka üks väga hea laul "Snälla snälla" teiseks. Ehk kui mõelda kui palju tegelikult kõiki neid laule selle eurolaulukarusselli sees tiirlevad, siis üksikud terad on ka seal sõkalde seas peidus :) Iseasi, kas nende väheste terade pärast tasub seda kõike üldse jälgida. Minule meeldib see sportlik funtsioon asja juures. Ikka Eestile pöialt hoida on lahe... ja seda lahedam muidugi kui oleks mingi hea laul, mille poolt ise ka oleks... No kui see 3000 Disco peaks võitma, siis oleks vist küll pigem "häbi"... kurb tunnistada...