pühapäev, 14. veebruar 2010

Veebruarikuu teatriuudised

Viimasel ajal olen kuidagi tavalisest vähem teatriuudiseid kuulnud. Pole teatrissegi saanud sellel aastal kui kõigest 2 korda. Õnneks selles suhtes on loota, et juba teatrikuu lõpus võib see number olla vabalt 9... ning Aprilli lõpuks (loodetavasti) veel 4-5 võrra suurem number.

Varsti peaksid hakkama vähehaaval ka teatrite suveplaanid selguma... Eelmisel aastal kui ma õigesti mäletan, ostsin juba veebruaris-märtsis esimesed suveteatripiletid ära. Aprilliks oli juba suvekava täiesti täis. Ja eks mõned teatrid võivad ju jätta ka hilisemaks oma plaanide ja mängukava avalikustamise, ainult et siis on juba rahval plaanid tehtud ning massid liikvel. Okei, tegelikult võib ju ka vabalt olla, et meid "etteplaneerijaid" on siiski tähtsusetu osa, aga noh, mina igatahes teen oma plaanid võimalikult vara. Ja kui tahan head kohta saada, seda varem tuleb see pilet ning aeg ära broneerida ja eks siis teatrid ise teavad, kes hiljaks jäävad, jäävad minu piletirahast lihtsalt ilma :) Sellel aastal on teada, et Eestis saab olla alates 8.juunist kuni jaanipäeva lõpuni. Juulis võtan puhkuse, ehk siis oleks eriti hea mööda suveteatreid kolistada. Ning isegi augustikuus on juba üks Eestis olemise periood broneeritud :) Tänavu peaks ka Rakvere Baltoscandal tulema ning septembris vist plaanitakse juba uut Draama-festivali...

Aga nüüd need mõned üksikud asjad, mis on jäänud silma-kõrva viimase kuu jooksul. Lähen liikvele Linnateatriga, sest kõige värskem uudis tuleb sealt. Nimelt jagati eilsel "sünnipäeval" ja sobivalt ühtlasi ka valentinipäeva eelõhtul (ILUSAT VALENTINIPÄEVA KÕIGILE!!!) kolleegipreemiaid. Ja siin nad siis on:

Eripreemia – tehniliste töötajate näitetrupp “Lauristini kolhoosi näitetrupp”
Parim maja töötaja – valvelauatöötaja Enel Markus
Parim lavastusala töötaja – lavameister Tarvo Elblaus
Parim kujundus – Vladimir Anšon “Meie, kangelased”
Parim naiskõrvalosatäitja – Anu Lamp (Meie kangelased – Proua Tšissik)
Parim meeskõrvalosatäitja – Veiko Tubin (Hecuba pärast)
Parim naisnäitleja – Külli Teetamm (Ma armastasin sakslast – Erica)
Parim meesnäitleja – Andrus Vaarik (Kes kardab Virginia Woolfi? – George ja Meie, kangelased - Härra Tšissik)
Parim lavastus – Elmo Nüganen “Meie, kangelased”
Toetajate preemiad::
AS ESPAK näitlejapreemia – Külli Teetamm
AS NORDECON INTERNATIONAL (endine Eesti Ehitus) tehnilise töötaja preemia – pesupesija-triikija Heidi Tammiste
EESTI PÄEVALEHE preemia - trupijuht Veiko Tubin
Juhtkonna preemiad:
2009.aasta jooksul enim etendusi andnud nais- ja meesnäitleja:Piret Kalda (120 etendust)Mart Toome (148 etendust)
Nais- ja meestöötaja: teenindusjuht Mari Ellik; fotograaf-operaator Siim Vahur
Publikupreemia: Priit Võigemast

Omalt poolt kommenteeriks, et Anu Lamp mängis minu jaoks oma rolli peaosaliseks :) See on tõesti tõesti loorbereid väärt! Üks kogu Eesti teatriaasta parimaid. Sama lugu ka kõigi teiste võitjatega. Alles eile viimatI meenutasin Veiko Tubin-i(a?) Mupode liidrit :))) aaah.. ja Külli Teetamm... fantastiline roll!!! Vaarikut olen näinud Tšissikuna, ja märtsi alguses siis ka George-ina... Parima lavastaja auhinna oleks ise andnud ka samale mehele, aga hoopis "Ma armastasin sakslast" eest... see oli küll palju väiksem ja intiimsem... aga just lavastuslikus mõttes palju hingepugevam ning isegi huvitavam. "Meie, kangelased" oli kahtlemata ka vingelt lavastatud... aga seal oli näiteks Karinist ja Indrekus tuttavat õlgadega liigutamisega liikumist ning mind häiris see pikalt ühes küljes mängimine (siiani on meeles, et oli ebamugav teisest otsast vaadata)... Aga "Ma armastasin Sakslast" oli perfektene, mitmete huvitavate ideedega rikastatud... ja ometi materjal, mis juba nii hästi teada - praktiliselt "peas", mõjus see Nüganeni käsitlusena endiselt värskelt, liigutavalt ja kõnekalt. Aga maitse asi muidugi... Aasta lemmiketenduseks oli mul hoopis "Hecuba pärast". Mina oleks auhinnastanud veel ka Argo Aadli (Hecuba pärast), aga muidugi kahte kõrvaosatäitjat ju ei saa :)

Veel Linnateatrist - Reedel, 19. veebruaril kell 15.30 Teatrisõprade klubis saab kuulata muljeid Iraani ja Iisraeli teatrimaailmast. Õhtu alguses räägivad Raivo Põldmaa, Jaak Allik, Märt Meos ja Iir Hermeliin oma sõidust Teherani 28. Fadjri rahvusvahelisele teatrifestivalile, mis toimus 22.-31 jaanuaril. Teisena võtavad sõna Elmo Nüganen, Kristiina Garancis ja Anne Reemann, kes pajatavad oma reisist Iisraeli teatrisündmusele "The International Exposure of Iisraeli Theatre".
Märtsi viimastel päevadel (26.03) peaks saama lavaküpseks "Homme näeme!" Võigemast lavastab "Hecuba pärast" stiilis impovisatsioonidel baseeruvat nö. "järgmist põlvkonda" puudutavatel enam või vähem ühiskondlikel teemadel tükki. Osades on Piret Kalda, Allan Noormets, Andres Raag, Kalju Orro, Margus Tabor ja Mart Toome. Nii põnev, sest Hecuba pärast oli eelmise aasta üks (minu meelest) vaieldamatuid tippe Eesti teatrimaastikul! Ega käbi kännust kaugele kuku :) Küllap on oodata ka seekord midagi ülimegahead!

Linnateatris aeti juttu ka viimases Publimärgi saates. Seal räägivad Raivo Põldma ja Veiko Tubin. Ühtlasi saab teada Veiko suurimast teatrielamusest, Linnateatri plaanidest näiteks festivali kohta. Ja ühtlasi teatas direktor, et sellel aastal võetakse teatikooli lõpetajatest lausa mitu inimest truppi! Mõnus on ju siin kohe ennustada ning lootusi endal üles kütta... mina hoian eelkõige pöialt, et sinna teatrisse leiaks oma tee õde-venda Ükskülad... muidugi Marta Laan ja Hendrik Toompere ju võiks... aga nendest natuke täpsemalt järgmises lõigus... ning muidugi Liisa Pulk ja Mikk Jürjens. Vaevalt, et nad nii palju võtavad, aga need 6 on hetkel "minu lemmikud"... samas üha kasvavas joones on meeldinud ka Liis Haab (Palju Õnne!!! Liis Proodest on saanud "Liis Haab"... kui see nüüd on hea enne... siis kui ütled kiiresti kiiresti tema nime uuesti ja uuesti... siis kõlab ju "Liis saab, Liis saab"... võibolla siis tema "saabki" Linnateatrisse :)), samuti Marko Leht on seal lemmikute piiril, Roland Laos, Jekaterina laulab ju hästi ning sobiks seeläbi Linnateatri laulvasse truppi, Mait Joorits hakkab vähe haaval ilmet võtma, eks kõik teised ka. Ohh, tegelikult on üldse terve kursatäis pagana häid näitlejatibusid. Peaasi ongi nüüd, et nad kõik oma koduteatri leiaks. Samas viidatud raadiosaates on juttu ka Draamateatri uusimast lavastusest, seega on sobiv edasi liikuda järgmisse teatrisse...

Eesti Draamateatris on terve rida uusi etendusi tulekul sellel kevadel. Äsja sai juba oma esietenduse Toompere jr. kuuldavasti kergema ja naljakama käisitluse saanud Tšehhovi "Kirsiaed". Kõik ju alati jahuvad sellest, et Tšehhov ise määratleski seda komöödiana. Märtsi alguses esietendub Pedajase lavastuses Tracy Letts-i "Augustikuu". Tracy on ise mitmes telesarjas näidelnud, näiteks Prison break-is ja sellest Augustikuust on juba planeeritud ka film teha (välismaal). Kuigi valmimisaeg pole vist veel niipea. Huvitav, et näitlejana teeb kaasa Marta Laan, et kas see tähendab, et vaikselt sulandub juba oma tulevasse töökohta sisse või on siiski veel vara teha järeldusi? Samuti teeb Hendrik Toompere jr.jr. kaasa oma isa lavastatud Kirsiaias, kas see tähendab et noor paar (kui Delfi jutte uskuda võib...) on suundumas Draamateatri suunas... Millegipärast on minul jäänud mulje, et Draamateater kõikide nende vanemate staarnäitlejatega pole just kõige parem kasvulava noortele näitlejatele. Pahatihti upuvad nad sinna ära või on neil hirmus raske nende supernäitlejate kõrval ennast tõestada? Ma ei oska seda seletada. Mõned noored siiski ju on sinna jäänud ja mõned on suutnud end ka tõestada. Aga kahtlemata oleks Draamateatril vaja noort värsket verd rohkem juurde.

Lisaks on Draamateatris kevadel tulemas veel Ibseni John Gabriel Borkman. Lavastajaks Vihmar, mängima on kutsutud ka abikaasa Maibaum. Samuti on kaasatud lapsed või noored? ja see on küll "kahtlane" märk... ma siiski planeerisin oma külastuse juba ära. Ibsen ju ikkagi. Ja Kreismanni tahaks näha... ja Uusbergi... noh ja Rekkorit muidugi ka. Siim Nurkliku eelmise aasta näidendivõistluse II preemia võitnud "Kas ma olen nüüd elus", realiseerub Lauri Lagle lavastusena. Ma küll natuke pärast "Sinul on meretäis hirmu".. kardan... ütleme otse välja - mul on meretäis hirmu... kuigi seekord ehk ei ole tegu plagiaadiga... sest Nuklikule on antud "kirjutaja" au... Sisu ka väga intrigeeriv. Vast ehk tuleb midagi rohkem "Portselansuitsu"-le sarnasemat (mille tegelikust headusest ma alles hiljem aru sain) kui "Hirmule". Ning 25.aprilliks on planeeritud järjekordse Merle Karusoo, Andrus Kivirähki tekstil baseeruva lavastuse esietendus. "Vassiljev ja Bubõr tegid ta siia" on kirjutatud Eesti Draamateatri teatrimaja juubeliks. Sellised tellimustööna kirjutatud asjad on alati suure küsimärgiga, aga loodetavasti Kivirähki hea huumorisoon pulseerib hoogsalt... muidu on kuidagi kõikide planeeritavate esietendustega midagi "kahtlast"... ja Draamateatri tase on minu jaoks langevas suunas olnud kui arvestada näiteks kolme viimast (enne Kirsiaeda) esietendust - "Piparkoogimehike"-st, "Vihmatants"-u ja "Sinul on meretäis hirmu". Loodetavasti see siiski nii ei lähe... 2008. aastal esietendusid Draamateatris väga head tükid - Boulgakoff, Grönholmi meetod ja Sügissonaat, kui nüüd nimetada mõningaid.

Ugala ümber on jälle skandaalid. Mul on selle maja inimestest täiesti kahju, et nad peavad selliste intriigide sees oma tööd tegema. Kuna ma ei tea, mis seal kõik taga on siis ei oska ma ka poolt valida. Ja see polegi minu asi. Igaüks võib omad järeldused teha näiteks Postimehe kultuurilehekülgi lugedes. Kuid kas see ongi kellegi teise asi, mis selle maja seinte vahel toimub. See pole ju "lava", mis asja avalikuks teeb?! Inimlikust seisukohast on mul Tammearust kahju, sest tal on ju Viljandis pere ja lapsed käivad koolis ja hakka sealt nüüd kuhugi mujale tööle käima, see on ikka jama ja raske. Ja praeguses majandusolukorras, kus eelarveid kärbitakse, palju neid kohti nii lihtsalt võtta ongi? Minu meelest on ta väga hea näitleja ning kummaline, et selles vanuses meesnäitlejaga ei pikendata lepingut. Suurem osa rolle on ju keskealistele meestele, olgu komöödiad või draamad. Tammearu on minu meelest väga hea lavastaja ka. Seal lihtsalt peab olema mingi paks veri, mis ei taha teatri soontest läbi voolata ja see on kahjuks paista ka viimase aja Ugala tükkides. Ja see on juba koht, kus minul kui publiku liikmel on asja arutlusse sekkuda. Tipplavastust pole juba pikka aega tulnud. Ikka keskpärased või isegi alla selle. Ometi oli Ugala aastaid minu lemmikteater koos Linnateatriga (kui jätta kõrvale "vanad head tükid", ehk põhjused, miks Ugala endiselt väga armsana tundub, siis viimase aasta põhjal on näiteks Rakvere ja Endla hooga mööda läinud, rääkimata uuest suurest lemmikust - NO teatrist..) Kõigest hoolimata on eredalt meeles Niskamäe kired, Anna Karenina, Onu Vanja ja see Maria Soometsa ning Peeter Tammearu kahe inimese tükk, mis justkui osaliselt oli Vanja järg... Kuhu on kadunud need sellise tasemega tükid? Kuhu on kadunud Võigemast, Kuntsel, Aardam, Soomets, Murel, Säälik ja Gert Raudsep? Ja lavastaja Noormets? Hakka või tõesti vandenõuteooriaid uskuma... Minu jaoks on seal veel mitu armsat näitlejat alles ning ei tahaks teps mitte, et see suund nüüd on kaldu teadmatusse. Aga kui võtta neid viimaseid lavastusi... siis hirmus hakkab (kuigi "Küünlad põlevad lõpuni" oli ju küll hea ning kuulu järgi ka see Rootsi kirjaniku tükk, mida mängiti teatrimajast eemal... aga miks seda enam ei mängita? Kas oodatakse soojemat ilma? Kas see polnud mingis vanas lennukitehases vms...). Peatselt esietenduse saav "Majandustõus, ehk kohe käib pauk" on justkui mingi labase komöödia pealkiri (kuigi mitu lemmikut ka seal mängimas). Ma südamest loodan, et see pole nii. Theatrumist Andri Luup toob Ugalas aprilliks lavale omakirjutatud tüki "Piloot"... see kõlab juba palju, palju paremini. Eriti kuna seal mängimas Kadri Lepp ning Theatrumist külalisena Maria Peterson. Lisaks Rämmeld, Olmaru, Komissarov, Raimo, Sammul ja Martin Mill. Ning "aamen kirikus" on vaja Ugalasse minna Hendrik Toompere jr. Stoppardi "Arkaadia" tõlgitsust lavaka lõpetava lennuga vaatama. Eelmine Toompere jr. Stoppard lavastus (Rakvere Teatris) "Rosencrantz ja Guildenstern on jälle surnud" on minu kõigi aegade lemmiklavastuste hulgas. Sellest saab igatahes elamus... need noored on ka nendest intriigidest puutumatud ning säravate silmadega võibolla toovad sära ka sellesse armsasse teatrimajja tagasi... seda oleks väga vaja!!!

NO teatris sai üleeile esietenduse filmilavastajast teatrilavastajaks moondunud Õunpuu Fassbinderi tõlgitsus - "Praht, linn ja surm". Fassbinder on materjalina mahlakas ja põnev. Oleneb muidugi, et kuidas see on õnnestunud. Terve trupp mängib. 25.märtsil on järjekordne aktsioon - Ideede rida, mida saab proovida ainult korra... 19.02 peab teater sünnipäeva ning 50 piletit tulevad müüki teisipäeval... oh kuidas tahaks ka..."no" kuidagi ei saa "no"...
Teatri NO99 koduleheküljel (http://www.no99.ee/tsoon.php?nid=33) on võimalik lugeda Tartu Ülikooli teatriteaduse tudengite koostatud artiklikogumikku, kus kajastatakse nii Eestis kui välismaal tunnustust saanud lavastuse erinevaid külgi – kunstiliselt ja sisuliselt. “Etenduse analüüsi süvakursuse” (õppejõud Ott Karulin) kodutöödena valminud esseid koondav kogumik toob lugejateni üksteist käsitlust eri autoreilt.

VAT Teatris sooduspiletid veebruari, märtsi ja aprillikuu etendustele müüakse kuni vastlapäevani, 16. veebruarini. Piletid VAT Teatri Tallinna etendustele ainult 100 krooni!
(Soodustus ei kehti etendusele "Ingel, ingel, vii mind taeva..."). Aprilli esietendub Rahvusraamatukogu Teatrisaalis Mare Sabolotny noortelugu "Kirjaklambritest vöö", mille lavastab Rein Agur. Mängivad Katariina Kabel (külalisena), Meelis Põdersoo, Ago Soots, Margo Teder ja Rivo Laasi. Kes on Rivo Laasi? Katariina saab ka mängida ja oma kursakaaslastele natuke järele jõuda... Kas ta huvitav lõpetab nüüd koos Nüganeni kursusega või on mingi vahevariant?

Rakvere Teatris pikendati juubelikampaaniat. Nüüd ka märtsi etendused Rakveres 130 krooni. Veebruari piletid müüdi välja! Märtsis on tulekul ka paar esietendust - Kivirähk ja tema "Kaelkirjak". Peaosas "Eesti Meryl Streep" :) Minu meelest Natali Lohk on nii sarnane noore Meryliga. Lavastajaks VKA noor kasvandik Marion Undusk. Kusjuures kuigi Natali pole veel Rakvere Teatri kodulehel näitlejate loendi all, tundub, et ta on võetud Rakvere teatri perre alalise näitlejana. Selle üle on mul küll nii hea meel :))) Uut verd ju vaja ja Natali on minu jaoks küll olnud oma kursa üks silmapaistvamaid! Kaelkirjakus mängivad ka Natali koolivend Erni Kask ja kooliõde Anneli Rahkema ja lisaks ka Tarvo Sõmer. Kati Kivitar toob märtsi lõpus lavale vana Hitchcocki spioonithrilleri aluseks olnud "39 astet". Teiste hulgas on laval ka Üllar Saaremäe. Nii lahe, kui teatris põnevikke tehakse! Suudaks nad sellest hästi hästi põneva teha... kuigi teatri kodulehel räägitakse ka koomilisest alatoonist. Võibolla ma päris hästi ei mäleta seda sisu.. aga komöödiana see küll ei tundunud. Ja aprillis esietendub Pinteri Eikellegimaa. Lavastajaks Peeter Raudsepp, osades Volli Käro, Toomas Suuman, Margus Grosnõi või Johannes Veski ja Eduard Salmistu.
Veebruaris on Rakvere Teatri sünna ja homme tehakse teatavaks rahvahääletuse tulemusel selgitatud hetkel mängukavas olevate lavastuste seast publiku lemmik. Ma hääletasin ka... Ei mäleta küll hetkel, et kas Toatüdrukuid või Johannese passiooni...

Minu meelest on see nii armas, et korraldatakse midagi sellist, mille reklaami ma nägin: Raasiku valla sotsiaalosakond ja Aruküla Kultuuriselts kutsuvad Raasiku valla töötuid 22. veebruaril kell 19.00 teatrisse Aruküla rahvamajja vaatama TASUTA Rakvere Teatri komöödiaetendust "Täismäng". Ega see aeg praegu kerge pole paljudele ning sellised ettevõtmised teevad südame soojaks!

Vanemuine mängib suvel, juulis, jälle Alatskivil Vihurimäge. Vanemuise teatri suures majas esietendub laupäeval, 20. veebruaril „Huntluts“, Mati Undi näidend Oskar Lutsu teemadel, mille lavastab Ingo Normet. „Huntluts” on 1999. aastal ilmunud kogumik, mis sisaldab Mati Undi kolme Lutsu-teemalist teatriteksti. Neist mahukaim on „Täna õhta kell kuus viskame Lutsu”, milles tulevad lavale Lutsu tuntud tegelased „Kevadest”, „Suvest”, „Sügisest” ja ka Luts ise. See näidend ongi uuslavastuse aluseks. Mängivad Robert Annus, Hannes Kaljujärv, Aivar Tommingas, Jüri Lumiste, Tanel Jonas, Riho Kütsar, Janek Joost, Markus Luik, Raivo Adlas, Margus Jaanovits, Marika Barabanštšikova, Ragne Pekarev, Eva Püssa, Maarja Mitt ja Virve Meerits. Üleeile sai esietenduse Ole Lund Kirkegaardi lastelugu „Ninasarvik Otto“, lavastajaks Ott Sepp. Taani lastekirjaniku Ole Lund Kirkegaardi „Ninasarvik Otto“ jutustab koolipoiss Topperi, tema sõbra Viggo ja võlupliiatsiga seinale joonistatud ninasarviku seiklustest.
Topperi rollis astub teatrilavale Anatoli Tafitšuk ja Viggona Veljo Reinik, teistes osades Merilin Kirbits, Kais Adlas, Kristo Toots, Rein Pakk, Martin Kõiv, Hannes Kaljujärv ja Aivar Tommingas. Märtsis on tulekul Eva Klemetsi lavastusena vana hea Olav Ehala muusikaga Nukitsamees. Libreto kirjutas Leelo Tungal ja laulusõnad ikka Juhan Viidingult. Nukitsamehena Marilyn Jurman, Itina Laura Peterson või Marvi Vallaste ja Kusti-na Endlast külaline Sten Karpov. Nõiaema rollis (muidugi :)) Merle Jääger. Samuti on märtsist veel üks värske tükk kavas - Mika Myllyaho tragikomöödia "Paanika", mis räägib kolmest keskikka jõudnud mehest ning pingetest, mida nüüdisaegne ühiskond meessoos tekitab. Lavastajaks Taago Tubin ja osatäitjad: Raivo E. Tamm, Riho Kütsar ning Ain Mäeots. Ning aprilli viimasel päeval jõuab lavalaudadele nimeka ameerika näitekirjaniku Sam Shepardi 1979. aastal Pulitzeri preemiaga pärjatud draama "Maetud laps". See on sünge pilguheit Kesk-Ameerika perekonnafarmi. Lavastajaks äsja Linnateatris "Kes kardab Virginia Woolfi" lavale toonud Mladen Kiselov. Osatäitjad: Aivar Tommingas, Külliki Saldre, Maarja Mitt, Margus Jaanovits, Martin Kõiv, Raivo Adlas. See on mu kevade oodatuim Vanemuise uuslavastus!

Tartu Kultuurkapitali 2009.aasta aastapreemia 75 000 krooni sai Vanemuise teatri balletijuht Mare Tommingas. 2010. aasta loomingulised stipendiumid (a 20 000 krooni) pälvis teiste hulgas draamanäitleja Jüri Lumiste. Sügisesed Evita piletid saabusid juba müüki.

Endlas on samuti õige mitu kevadist uuslavastust tulekul. Andres Noormets lavastab enda kirjutatud kontsertdraama "Algus". Osades Piret Laurimaa, Ireen Kennik, Kaili Viidas, Ago Anderson, Lauri Kink, Jaanus Mehikas, Sepo Seeman. Esietendus 5.märtsil :) Tiit Palu auteur-i komöödia "Ära muretse, kallis". Osades Liis Laigna, Priit Loog, Carmen Mikiver, Indrek Taalmaa, Ahti Puudersell ja Jüri Vlassov. Esietendus 13.märtsil. Enn Keerd lavastab Mati Unt-i - Kolm põrsakest ja hea hunt. Osades Ireen Kennik, Karin Tammaru, Tambet Seling ja Lauri Kink. Aprillis jõuab aga lavale vana hea Lindgren - "Röövlitütar Ronja". Lavastajaks külalisena Kalju Komissarov. Nimiosas Kaili Viidas, teistes osades Priit Loog, Sepo Seeman, Carmen Mikiver, Indrek Taalmaa, Triin Lepik, Jaanus Mehikas, Sten Karpov, Ahti Puudersell, Jüri Vlassov ja Liis Laigna.

Von Krahlil tuleb suvel jälle Eesti Meeste Laulud. Minul jäigi see nägemata viimati, ehk nüüd õnnestub. Märtsis tuleb üle pika aja jälle tervelt tuttavalt Krahli trupilt (Mari Abel, Riina Maidre, Tiina Tauraite, Erki Laur, Juhal Ulfsak ja Taavi Eelmaa) lavastus nimega The End. Loodetavasti ikka mitte päris lõpp...

Tartu Uus Teater on hetkel minu jaoks kõige huvitavama uuslavastuste kavaga Eesti teater! Kapten Cooki keetmine, Kaarel Irdi tükk ja Peeter Volkonski viimane suudlus, mis kõlab ja tundub miskit "Being John Malcovichlikku" - lahe!!! Sellest võib niimoodi saada üks tippteatreid! Kahju et nad nii kaugel on... palju sinna Tartusse ikka satub... Ja kui külas käivad Tallinnas siis ei pruugi mina jälle Tallinna saada... nüüd lähebki IDentiteet niimoodi mööda - kuigi nii hirmsasti tahaks näha! Rahvas räägib ainult head asjast! Kes saavad - haarake kinni! Uuslavastuste kohta rääkisin eelmisetes teatriuudistes, seega teen siinkohal ainult viite teatri kodulehele. Need näitlejakooslused on seal nii magusad!

Nukuteatril on tulekul Disney noortemuusikal, mis on terve maailma vallutanud - "High School Musical". Kes piletit tahab, peab vist kiirustama, sest paljud etendused on juba välja müüdud. Lavastajaks Dvinjaninov, Peaosalist Troyd mängib "Eesti otsib superstaari" võitja Ott Lepland, naispeaosa Gabriellat mängib Mari Ronimois. Teistes osades Teele Viira, Marilyn Jurman, Getter Jaani, Silver Laas, Karel Tallermaa, Taavi Tõnisson, Ingrid Isotamm, Liivika Hanstin, Andres Roosileht jpt. Kõige pisematele on tulemas Vurr-vurr-vurrkann. Helle Laas on tüki kirjutanud ja lavastanud. Mängivad Liivika Hanstin ja Anti Kobin. Ilmselgelt pole ma selle tüki sihtgrupp, aga ma varjun oma 3 aastase seljataha ja smugeldan igatahes seda vaatama - Kõik kolm nimetatud nime on mu Nukuteatri SUURED lemmikud! Esietendus on naljapäeval :) Päriselt! :) Aprillis esietendub ka Andres Roosilehe lavastusena Avo Paistiku Klaabu. Mängivad Riho Rosberg, Anti Kobin ja Jevgeni Moiseenko või Andres Roosileht.

Kaie Kõrb tantsib jälle uues lavastuses! Kumus esietendus Phaidra. Märtsis on esietendumas Coppelia. Briti korograaf-lavastaja Ronald Hynd-i käe all. Mais on tulekul Johann Straussi klassika - operett Nahkhiir. Lavastaja ja kunstnik: Michiel Dijkema.

Vana Baskini Teatris lavastab Roman Baskin Noel Cowardi ebareaalset farssi "Püha müristus". Mängivad: Ita Ever, Roman Baskin, Epp Eespäev, Ülle Lichtfeldt, Pirjo Levandi, Anne Paluver ja Väino Laes. Viimasel ajal kostub pidevalt ülistavaid sõnu Anne Paluveri kohta. Ma polegi teda näinud pikemat aega.. viimati Krahli-teatri Noras. Ja seal oli ta küll tasemel!

Theatrumi kodulehel endiselt silt: 2010 aasta esimestel kuudel on kavas mitmeid uuslavastusi. Proovid käivad. Kõigest lähemalt lähiajal. Noh, igatahes jaanuari lõpus jõudis juba esimene linnuke esietenduda. Auteur Andri Luup ja tema "Fööniks". Osades: Ott Aardam, Eve Andre või Jelena Bajandina ja Kaspar Uljas. Theatrumiga on selline naljakas asi, et neil seal saab uudiste saamiseks registreerida kodulehel. Noh, ma olen ka "mõned korrad" registreerunud :) Siiani ühtki uudist pole saadetud :) Ja esimest korda registreerusin juba aastaid tagasi... Kas keegi on kunagi sealt listilt midagi saanud???

Pärimusteater "Loomine" toob lavale midagi väga põnevat! Loone Otsa kirjutatud ja Anne Velti lavastatud "Keisrinna hull ehk Mees, kes rääkis tõtt ". Tegemist tükiga, mis kulgeb mööda Kiek in de Köki korruseid ja lõpeb bastioni käikudes. Osades: Enn Lillemets, Katrin Valkna, Anti Kobin, Jüri Aarma, Tarvo Krall, Mart Aas ja Nikolai Bentsler. Kaasa teeb ansambel Orthodox Singers Valeri Petrovi juhatusel. Ise plaanin võimalusel märtsi alguses ära vaadata. Ühest küljest on kahju, et esialgselt välja käidud naisnäitleja on muutunud (sellepärast osaliselt ma seda tükki nii väga ootasingi), aga huvitav on ka selline näitlejate nimistu.

Võrus on tulekul "Misanstseenid Ihule ja Hingele", millel peaks olema seotus Hasso Krulli "Neli korda neli" luuleraamatuga. Huvitav, mis neid tegijaid seal kõnetas, milliste seostega tüki nad sellest on teinud. Päris intrigeeriv, kuigi jah raamat ise minule ei pakkunud midagi. Lisaks on kevadel tulekul lasteetendus "Bibigon, Punamütsike ja naljakas argpüks". Loo aluseks on võetud kuulsa vene lastekirjaniku K. Tšukovski raamat „Imepuu“. Mängivad Maive Käos ja Agu Trolla. Lavastajaks Alex-Sander Kasak.

Kuressaare Linnateatris toob Jaak Allik lavale Tim Janson-i (see kes kirjutas üleeelmise suve Ugala suvekomöödia) "Kartulimoos ehk Chelsea Win". Osades Piret Rauk, Sulev Teppart ja Tanel Ting. Endiselt on mul nägemata nende "Tapatöö jumal", mida ma niiväga näha ihkan, aga no mitte ei kattu kuupäevad...

Cabaret Rhizome-il on märtsis esietendus "Ürgne kutse". Loo inimese ürgsest kutsest ahve süüdistada ( :) ) lavastab Päär Pärenson. Mängivad Anatoli Tafitšuk, Joonas Parve, Ajjar Ausma ja Johannes Veski. Veebruari alguses esietendus neil aga Elina Pähklimäe lavastajadebüüt "Fanny ja Faggot". Pagana intrigeeriv värk!!! Seda tahaks küll näha. Kahju, et nad mängivad seda nüüd jälle ainult sellisel ajal, kui mina Eestisse ei saa...

Oma Lava "Türgi oad" tulevad jälle mais!!! Inimesed, kellel on õnnestunud näha - kiidavad kui ühest suust! Ise katsun ka mais platsis olla.

Täna lõppesid Tudengite Teatripäevad. Sel aastal osalesid Tallinna Tehnikaülikooli T-Teater, Tallinna Ülikooli tudengiteater Üllar, TÜ Pärnu Kolledži tudengitrupp K-äng2, Tartu Üliõpilasteater, Altermanni tudengite näitemängutrupp, TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia tudengiteater Tuder ning Jyväskylä tudengiteater Soomest.

Üleskutse: Teoteater vajab Tolmuimejat! Kui kellelgi on üle, kontakteeruge palun!

Vilde Teater sai ülipopulaarse "Augustikuu teemaja"-ga tuule tiibadesse! Ka sellel suvel mängitakse seda. Kuid lisaks sellele osaletakse ka Margus Kasterpalu projektis Pokumaal. Jaanuari lõpus sai üks trupi juhendajatest-lavastajatest - Raivo Adlas, 70 aastaseks! Palju õnne ka tagantjärele! Hämmastav! Minu meelest on see mees küll oma viiekümnendates :)

Uus Vana Teater tuli veebruaris välja uue tükiga - Vahur-Paul Põldma sotsiaalmonodraama
"Simo-Karli peaasi on pea asi", lavastas Peeter Volkonski ja mängib autor.

Sündinud on UUS TEATER! Teater :D
Ehk siis teater täis naeru :) Märtsi lõpus on oodata esimest esietendust. Vello Janson toob lavale Norm Foster-i "Armastuse edetabel"... ehk siis justkui Danzumehe pärusmaa :))) "Edetabel" ma mõtlen :D Mõned tulemas olevad tükid on ka uue teatri kodulehel välja toodud. Nende kohta võib lugeda siit. Kuna tegemist on vist suuremas osas endiste Vanalinnastuudio inimestega, siis jääb näha, et kuivõrd kunstilises mõttes teistsuguseid asju nad tegema hakkavad. Ei tea ka mina veel, et kas nad on Vana Baskini Teatrist lahku päris löönud või mismoodi see teater nüüd tegelikult ka "uus" on, kas ainult paberil ja nimena või võetakse ka sinna omad näitlejad... kas näiteks mõni teatrikooli uuest lennust võib oma pesa seal leida, või teevad vanad kolleegid ikkagi mingit oma asja ikka vanaviisi... saab näha. Kodusaaliks saab mängukava järgi Rävala pst. 8 saal, aga kõvasti rännatakse ka ringi.

Eesti Vabariigi valitsus määras 11. veebruaril 2010, teiste hulgas, kultuuri elutööpreemia pikaajalise väljapaistva loomingulise tegevuse eest EMTA lavakunstikooli emeriitprofessorile teatriloolasele Lea Tormisele. Minul ei ole au teda isiklikult tunda, kuigi mõned korrad olen teatris tema kõrvalgi istunud :) Igatahes palju õnne! Õigele inimesele au! Olen ikka tema kirjatöid huviga lugenud ja ta tundub üldse üks fantastiline naine olevat.

Sirbil on jälle mitu head teatriartiklit pakkuda. Neid võib lugeda siit.

Pärast Draamateatri uut Kirsiaeda, võib kuulata ka Klassikaraadio "klassikalist" kuuldemänguversiooni aastast 1955.

Jaan Krossi 90. sünniaastapäeva puhul võib järgmisel nädalal esmaspäevast reedeni kuulata "Pöördtoolitundi" Heino Mandri esituses. AAAAhhhh Heino Mandri hääl... mõnel õnnelikult meist on see ka DVD-l olemas :)

Sellel kuul teeb Teatriliit teatavaks eelmise aasta Teatriauhindade nominendid ning 27.märtsil, ehk Rahvusvahelisel Teatripäeval jagatakse ka auhinnad kätte. Minul on sellel aastal palju tükke nähtud, päris põnev on vaadata kuidas oma maitse kattub žürii omaga. Varem polegi nii head ülevaadet olnud. Kõige rohkem hoian pöialt oma kolmele lemmikule - Pea vahetus, Hecuba pärast ja Toatüdrukud. Kuid üsna kindel võib olla selles, et "Meie, kangelased" on seal sees. Ja näitlejate suhtes "Kes kardab Virginia Woolfi"... Noh, Lichtfeldt peaks kindlasti olema kandideerimas...iseasi siis kas koos teiste Toatüdrukutega või eraldi. Tema rollideprisma oli ikka väga aukartustäratav. Salamisi loodan, et Ines Aru kandideerib Mtsenski maakonna Leedi Macbethist kõrvalosa auhinnale... Oh... neid soove tegelikult on rohkem kui neil seal nominatsioonide arvud lubavad :))) See viga nende auhindadega jagamisega ongi, et isegi nominente on alati nii piiratud arv... Eks muidugi, seda olulisemaks ja suuremaks tõuseb nende väärtus. Kuigi lõppude lõpuks on kõik ikkagi just selle žürii maitseküsimus. Vaevalt, et neil seal mingit keksmist konsensust luuakse, et pooled mehed pooled naised ja igast vanuseklassist või nii... eks need ole ikka suuremalt jaolt on samad inimesed aastast aastasse ja seega esindavadki üpris "teatud maitset" ja mitte nii eriti publiku oma. Aga kõigest, kõigest hoolimata on see "mäng" nii vahva :) Ja ma ootan igal aastal neid nominente, nagu oleks ise mõni näitleja või lavastaja :))) Irooniline, aga mulle tundub, et ma ootan neid rohkemgi kui need, kes seal kandideerida võivad :)))

18 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kui Kroonikat uskuda, siis Ükskülad lähevad tõesti Linnateatrisse :)

Danzumees ütles ...

See on ju küll superhea uudis!

merleke ütles ...

Mina olen registreerinud end Theatrumi uudistegruppi üks kord ja uudised sealt ka tulevad. Ilmselt on sul mingi tehniline kotermann tembutama jäänud. :) Soovitan saata meili theatrum@theatrum.ee. Küllap sind lisatakse sinna listi siis kas või käsitsi.

Suur aitäh jälle sellise põhjaliku ülevaate eest!

Danzumees ütles ...

Hea teada! Ma olen paar korda proovinud ja kuna midagi ei tule, siis lõin käega. A ilmselt on jah, mingi "tehniline kotermann" :)

Anonüümne ütles ...

ning kuuldavasti (kui kuulujutte uskuda) läheb Marta Laan küll Draamateatrisse.

keatritriitik ütles ...

Tunnistan, et ma päris kõike ei viitsinud läbi lugeda. Küll aga - Ükskülad on raudpolt Linnateatris ja minu teada peaks üks (sinu poolt pakutud poistest) ka seal olema. Kindlalt aga ei tea, et ei hakka siin lahmima.
Toomperega oled õigel suunal & 2 su pakututest peaksid minu teada koos temaga minema.
Üks (vähemalt) peaks olema Nukuteatris ja peaaegu kõik said vist mõne kaitsva teatri tiiva alla. NO ei võta kedagi.

Sellest rongist olen ma aga ilmselt maha jäänud - Liis on vahepeal mehele läinud? Seda ma ei teadnudki!

Danzumees ütles ...

:) Ega polegi kohustus kõike lugeda :)
Suured tänud informatsiooni eest! Nii hea meel on, et kõik saavad vähamalt võimaluse kusagil idanema, kasvama ja arenema hakata. Ula peal on noortel näitlejates raske läbi lüüa. Kuigi praegu vist on neid projekte ja väiketeatreid ka piisavalt palju... ning tihti ongi nende tegemised väga huvitavad, huvitavamadki kui üsna vormikohased suured teatrid. Ikkagi on nii hea meel, et nad kõik saavad "katsva tiiva" alla, nagu Sa nii tabavalt väljandasid!

Anonüümne ütles ...

Linnateatri publikupreemia sai Priit Võigemast. Jee.. ma ei peagi oma mütsi ära sööma nagu mõnele lubasin!

Eliza

Danzumees ütles ...

Aitäh, Eliza!

Tegin teksti korrektuuri :)

DM

Anonüümne ütles ...

Nukuteatrisse läheb kuuldavasti sügisest Mihkel Tikerpalu

Danzumees ütles ...

Nukuteatris tehakse ka nii palju põnevaid asju ja lisaks mängivad nad seal ka ilma nukkudeta, teevad muusikale ja niiet peaasi ikka, et teatrisse pääseb :) Minul seal majas ka mitu-mitu lemmikut. Näiteks Helle Laas, Taavi Tõnisson, Anti Kobin, Tiina Tõnis ja Liivi Hanstin, kui nimetada mõningaid... niiet tore, et Nukuteatrisse ka keegi uus läheb...

Anonüümne ütles ...

Nägin Londonis paar aastat tagasi 39 astet ja ausalt, üks minu parimaid parimaid teatrielamusi. Komöödiavõtmes. Sai kohe ka Olivieri auhinna, nii et tõesti väärt asi oli!

Danzumees ütles ...

Hehhee, ma oleks ka äärepealt seda Londonis läinud vaatama, aga viimasel hetkel valisin midagi muud... Nüüd on kindel plaan minna Rakvere Teatri versiooni vaatama aprilli alguses!

PinkPanther ütles ...

Rivo Laasi on VAT teatriga seotud juba ammu, muusikaline kujundaja vms

Danzumees ütles ...

Tänud! Hea teada.

Theatrum ütles ...

Tere. Theatrumi uudiste listi registreerimiseks saatke palun oma e-kirja aadress aadressil theatrum@theatrum.ee Kirjutage, et soovite uudiste listiga liituda. Ilmselt on tekkinud kodulehelt registreerimisega Teie arvuti ja meie kodulehe serveri vahel mingi tehniline probleem. Vabandame.

www.theatrum.ee

Danzumees ütles ...

Aitäh Theatrum! Proovin kohe uuesti...

Danzumees ütles ...

Märkasin oma ühes kommentaaris näpuviga... minu oma blogi-kotermann. Nukuteatri ühe lemmiku nime lõpu sõi ära... Mõtlesin loomulikult Liivika Hanstinit...