neljapäev, 24. veebruar 2011

2010.aasta SUUR Aunimetuste VÕITJATE Kokkuvõte (teater, kirjandus, film, muusika, tv)

Sellel aastal on töö ja spordi ja muude kiirete aegade tõttu kokkuvõtte tegemine veninud. Küll aga sai lubatud kokkuvõtet veebruarikuu jooksul ja siit see tulebki.
Traditsiooniliselt, juba 5-ndat aastat järjest, panen oma aasta tipud kokku. Olles lugenud varasemate aastate kokkuvõtteid, siis tegelikult on need päris heaks orientiiriks just sellest lähtekohast, et millistel nimedel ja nimetustel on võimalus muutuda tulevikus klassikuteks. Eks need kirjeldavad ka mingis mõttes just seda hetke ning aega, milles need on koostatud ja tagantjärele meenutades üht või teist teemat, tuleb selline soe nostalgia peale. Ehk mingis mõttes on nende tabelite koostamine ka investeering tulevikku. Tulevikus seda siinset lugedes, on hoopis teine tähendus ja kaal. Ja see meeldib mulle. Kuid eelkõige meeldib mulle sellise kokkuvõtte koostamise protsess. Nii lahe on neid elamusi uuesti justkui külastada.

Kus vähegi isu ja jaksu ning oskust, katsun lisada ka mõne edetabeli. Nii ehk saab veel täiuslikuma pildi.
Siin siis minu AUNIMETUSED anno 2010.

DTVA:

PARIM VÄLISMAINE DRAAMA/KOMÖÖDIASARI:
Teleka-aastaks seda möödunut küll nimetada ei saa. Ma praktiliselt vaatasin ainult mõned korrad seda kasti ja siis ka pigem mõnda teatriõhtut või So you think you can dance-i. Draama ja komöödiasarjad tunduvad end kordavat pidevalt ja lõppude lõpuks mida selline passimine ikkagi annab? Meelelahutust? Ajaviidet? Noh, aeg on mul nii kallis, et seda lihtsalt "viita" küll ei taha. Meelt muidugi tahaks lahutada, ent sellisel juhul juba kuidagi harivalt või suurema elamusega kui telesarjad seda iial pakkuda suudaksid. Seega õnnestus mul tegelikult näha 3 osa oma eelnevate aastate lemmik draama/komöödiasarjast Meeleheitel koduperenaised. Mis tegelikult on ju üks paras naistekas ning ammu juba kordusteemadel liugu laskmas. Aga no kui oled juba nende inimeste tegemistega kursis ja tead nende tausta, siis justkui teaks neid tüüpe kah. Lisaks on seal päris andekad näitlejad, kes mõnikord isegi üllatavad... kuigi mida aeg edasi seda vähem... Paar osa sai aasta alguse poole nähtud ka Cougar town-i, kus u. 40-aastane naisterahvas oma firmat peab ja samas sehkendab ex-mehe, poja, naabrite ning uute meestuttavatega. Selline pretensioonitu, lühike ja mõnikord päris terav. Kuid nagu ikka toimiva komöödia puhul - ka tõsisem kallak sees - ehk peamiselt vananemine ja inimsuhted, mis muudavad naljaka naljakamaks ning südamliku südamlikumaks. Kolmas sari on selle aasta uustulnuk - The Big C. Ehk lugu naisterahvast, kes saab teada, et tal on vähk. See kõik on kuidagi nii soe ja armastusväärne ja kahtlemata igas hetkes on ka kurbus pinna all. Samuti mingis mõttes naistekas. Noh, aga mis siis ikka teha, kui draamasarjad ja komöödiasarjad kõik natuke selliste pereväärtuste ja inimsuhete teemade poole kaldu on. Kas see ongi siis üldse "naistekas" või lihtsalt tavaline telesari.... Pikemat edetabelit koostada kahjuks polegi võimalik hetkel, sest ma lihtsalt ei näinud (vaadanud) teisi sarju :)

1. Desperate Housewives
2. The Big C
3. Cougar town

PARIM VÄLISMAINE MUU SARI:
Siin nagu ka eelmisel aastal võtavad mõõtu omavahel peamiselt reality-sarjad. Ning tõesti ka nende arvu vähendasin juba aasta tagasi. Lihtsalt tüütavad samad formaadid ära. Eriti kuna neid tehakse ka erinevates riikides ja sellega lihtsalt uputatakse inimesed üle. Samas neid sarju vaatasin siiski tsipa rohkem kui dramatiseeritud lugusid. Edetabel on aga enamvähem muutumatu. Big brother jäi mul pooleli siis kui lemmikud välja kukkusid ning So you think you can dance-i vaatan vahelduva eduga plaatidelt. Ameerika iidoli finaal on ka nägemata, aga kuuldavasti mu lemmik, ehk Crystal Bowersox ei võitnud... kuigi ega ma kindlalt ei tea kah. Ehk kunagi veel vaatan finaali ka ära :) Rootsi eurovisioonishow-sari on palju põnevam kui teiste riikide Eurovisioonid kokku. Donald Trump-i juures end lolliks tegevaid staarikesi on lahe jälgida, samas nad on mõnikord hariduseta ka targemad kui Harvardi, Yale-i või Stanfordi lõpetanud kuldajud. Eks seal natuke saab sellist juhtimis- ja äriteemat ka kõrvalt jälgida. Just kriisisituatsioonides tegutsemist on päris huvitav jälgida.

1. So you think you can dance
2. American idol
3. Apprentice
4. Big brother (US)
5. Melodifestivalen

PARIM EESTI DRAAMA/KOMÖÖDIASARI:
Sellel aastal läks isegi hästi... Kindlasti ka Eestisse tagasikolimise pärast. Kuigi ka kõiki neid siinseid sarju vaatasin tänu internetiarhiividele. Ja näiteks Klassi nägin ainult 1.osa. Pilvede all on hämmastavalt hästi kirjutatud... Ohtlikku lendu ju enam ei tehta ja mu eelmise aasta lemmikut, ehk Kättemaksukontorit pole ikka rohkem näinud kui seda kõige esimeste osa 2009. aastal...
Kuid ühel ööl vaatasin kõik 7 osa Riigimehi internetist jutti. Kusagil 5.-6. osas tüütas küll natuke ära, niiet hakkasin midagi seal kõrval tegema ning lõppu enam ei mäletagi, et kas ikka vaatasin korralikult. Mäletan, et üks mu lemmiknäitlejaid - Liina Vahtrik tuli tegevusse sisse, aga rohkem mäletan hoopis mingit uudiseteemat sellest ajast, kus räägiti meestevägistamisest vms. seoses sarjaga...
Siin see pisike edetabel:

1. Pilvede all
2. Riigimehed
3. Klass: elu pärast
4. ENSV

PARIM EESTI MUU SARI:
Mis siis veel võib minusuguse lemmik olla, kui see kõigi aegade kõige tähtsam ja parem "sari" :) Kui seda nüüd üldse sarjaks võibki nimetada... Kuigi ega see ju päristeatri mõõtu välja ei anna, on see siiski ainuvõimalus vanu häid ja isegi kadunuid näitlejaid näha. Ning isegi viimase aja lemmiktükke uuesti vaadata. Ja muidugi vajadusel lindistada (mul ju see va hobi kah...)

1. Teatriõhtu
2. OP
3. Luuletus
4. Aktuaalne kaamera

PARIM TELE - NAISNÄITLEJA:
Jah, suutsin leida 5, mis eristusid teistest, kuigi oleks ju võinud kõik meeleheitel koduperenaised ritta siia panna, aga ega nad kõik ka väga head näitlejad pole. Minu meelest on see Pilvede all üks ütlemata hästi õnnestunud sari, nii näitlejate kui kirjutamise poolest. Ja Laura Linney on täiesti imeline. Külliki Saldre teeb kuidagi tagasihoidliku rolli, aga eks üks mõistuse hääl peab seal riigimeeste vahel olema. Aunimetus läheb:

Laura Linney - The Big C

PARIM TELE - MEESNÄITLEJA:
Kuigi tegelikult kõik kandidaadid olid üpris võrdsed, siis Prints oli minu meelest kõige parem näitleja ka juba nö. soojendusena tehtud valimiskoolides ja Ühtses Eesti Suurkogus, siis austus läheb seekord temale ullikese, rikkurist vorstitootja-erakonnatoeataja pojana. Kuigi müts maha ka Teplenkovi ees, kes ju teeb suuremagi töö ära sarjas tervikuna mõeldes. Minule lihtsalt meeldib see killuke kelmikat Anu Lampi Jaak Printsis, kui nii võib öelda :)

Jaak Prints - Riigimehed

PARIM ERISAADE:
Kopeerin eelmisest aastast, sest juba siis sai öeldud kõik: Nii kaua kui nad seda teevad ja nad teevad seda ilmselt minu surmani... on ikka see aasta suursündmuseks minu jaoks televisioonis... sest televisioon kui selline jääb (peale teatriõhtute) ikka alla päris kinole...
Oscaritejagamine on filmimaailma suursündmus. Ja siit ka minu RESPECT

Academy Awards

------------------------------

DMA:

PARIM VÕÕRKEELNE LAUL:
Sellel aastal tõusid teistest olulisemateks laulud, mida ma joostes kuulasin. Ja eks tuttavad nimed nagu Madonna, Pink, Amy MacDonald ja Daughtry - need ju mu lemmikud ning figureerivad aastast aastasse, kui nad vaid midagi uut välja lasevad. Sellel aastal avastasin tõeliselt mitu uut tegijat, kes tegelikult juba iseenesest vanad tegijad, aga minu ellu jõudsid alles nüüd. Kõige tugevamalt ehk juhtus see Emilie Autumn-iga. Kusjuures mul oli isegi veebruaris võimalus tema kontserdile minna Stockholmis, aga olin sellel päeval natuke haige. Peaaegu oleks ka Pittsburghis sügisel saanud teda näha, aga siis jäi Emilie haigeks ja tühistas oma tuuri. Kuigi saatus oleks ta mulle kätte mänginud, sest just sellel päeval sattusin ma sinna linna.

1. Emilie Autumn - Swallow (Oyster mix by Punto Omega)
2. Madonna - Revolver
3. Emilie Autumn - What if?
4. Amy MacDonald - Next big thing
5. Anouk - Margarita chum
6. Daughtry - Open up your eyes
7. Dierks Bentley - I can't forget her
8. Amy MacDonald - Give it all up
9. Daughtry - Traffic light
10. Amy MacDonald - Spark
11. Amy MacDonald - Don't tell me that it's over
12. Shakira - Good stuff
13. Alexandra Burke - Broken heels
14. Adam Lambert - For your entertainment
15. Pink - Raise your glass
16. Anouk - Michel
17. Hurts - Wonderful life
18. Mary J. Blidge - Tonight
19. Toni Braxton - So yesterday
20. Shontelle - Impossible

PARIM EESTI LAUL VÕI MITTE-INGLISKEELNE LAUL:
See aasta oli väga mitte-ingliskeelse-muusika-rikas. Eks oma rolli mängis selles fakt, et olen tagasi kodumaise muusika kodumaal :) Aga kindlasti ka Jenni Vartiaise ja eriti Unheiligi avastamine. Unheiligi pisikuga olen suutnud nakatada peaaegu kõiki oma lähedamas ringis ümbritsevaid inimesi, aga paljud ka kaugemad on tänanud, et olen sellise bändi nende ellu toonud :) Kuid täiesti aasta viimasel kuul astus mu ellu Mari Pokineni laul ning on siiamaani raskel rotatsioonil juutuubis. Ka live's sai ta nüüd kuulatud-nähtud Linnateatri Taevalaval. Aasta parim eestikeelne laul. Rootsikeelse muusikaga ei läinud sama hästi, ainult 1 laul jõudiski 20 lemmiku sekka - Kent'i Ismael. Lisaks eesti ja inglise keelele on esindatud saksa, rootsi, soome ja prantsuse keeled. Laulude all on link muusikale.

1. Unheilig - An deiner seite
2. Mari Pokinen - No näed
3. Unheilig - Für immer
4. Unheilig - Geboren um zu leben
5. Unheilig - Menschenhertz
6. Unheilig - Spiegelbild
7. Unheilig - Unter deiner flagge
8. Kent - Ismael
9. Jenni Vartiainen - Duran Duran
10. Jenni Vartiainen - Nettiin
11. Traffic - Elekter
12. Merka - Vabaks lastud lind
13. Lenna - Mine tee tööd
14. Lenna - Mida Sa teed
15. Laura Närhi - Jos sä pyydät mä palaan
16. Outloudz - It was you
17. Jenni Vartiainen - En haluu kuolla tänä yönä
18. Ott Lepland - Süte peal sulanud jää
19. Merka - Ihuüksi
20. Mylène Farmer - Oui Mais... Non

AASTA UUSTULNUK
Nagu sai juba mainitud, tõeliselt palju vingeid uustulnukaid ilmusid sellel aastal mu teadvusse. Kuid nagu positsioonidest võib arvata, oli kõige tihedam rebimine 2 vahel - Unheilig ja Emilie Autumn. Eesti aasta uustulnuk oli muidugi Mari Pokinen.

Emilie Autumn

AASTA KONTSERT
Kontserte eriti palju näha-kuulata ei jõudnudki. Oleks stiilne, kui võiks siin ära tuua selle, et Lenna meie kambale Shanghai öös Hiina tänavatoitu süües oleks laulnud, aga ta ei teinud seda. Väga lahe oli küll just enne seda kohalikus jazz-klubi nähtud soome jazzbändi kontsert. Täiesti omamoodi kogemus. Nad olid Hiinas, sest just sellel päeval oli Expol Soome rahvuspäev ning õhtul siis kohalikus pisikeses klubia. Kuid aasta kontserdi tiitel läheb siiski Amyle. Oli ju hea võimalus olla üldse tervel maakeral esimesel kontserdil kui ta oma uue plaadi materjali tutvustas. Mõnusalt palju rääkis muidu-juttu ka. See teeb kontserdi alati soojemaks. Lisaks õnnestus näha seda kõike veel esireas...

Amy MacDonald "A Curious thing" plaadi esitluskontsert (25.01. Stockholm Berns Salonger)

AASTA PLAAT
Kõige rohkem kuulasin muusikat iPhone-st... joostes. Kuid plaate tervikuna ehk siiski rohkem autos. Joostes näiteks palju Unheiligit ja autos palju Emilie Autumnit ja Anouki. Kuid ühte nii joostes kui sõites:

Amy MacDonald - A Curious Thing

------------------------------

DFA:

PARIM INGLISKEELNE FILM
Minu aasta lemmik oli seekord 1 kindel film. Kui eelmisel aastal ei osanud kuidagi otsustada Up in the air-i ja Inglourious basterdsi vahel...

Social network

PARIM MITTE-INGLISKEELNE FILM
Selle filmi nägin Pöffil - puupüsti täis Sõpruse saalis. Ehk siis hoian tänavu kõvasti pöialt Oscaritel parima võõrkeelse filmi nominendile Jaapanist:

Kokuhaku (Confessions)

PARIM MEESPEAOSA NÄITLEJA
Tõeliselt raske valik, sest tänavuse kindla oscarivõitja rolli Colin Firthilt Kuninga kõnes nägin alles 2011.aasta alguses. Tema üks konkurentidest Jesse Eisenberg Facebooki loojana siiski minu meelest päris aasta parima tiitlit ei vääri. Rääkimata James Francost, kes ka tegelikult hea rolli teeb ning sellega ju samuti Oscarile kandideerib. Minu top valik on sureva isa rolliga, Mehhiko filmist, neljas oscarikandidaat tänavu (viies kandidaat - Jeff Bridges on veel hoopis nägemata, ent sellel nädalal vaatan ära):

Javier Bardem - Biutiful

PARIM NAISPEAOSA NÄITLEJA
Naiste tase, nagu tavaliselt - nii ka tänavu, on meeste omast palju kõrgem. Siin oleks võitjaks valida mitut. Kuid ausalt öeldes on üks neist ikka sellise fantastiliselt hea rolliga hakkama saanud, et see on midagi fenomenaalset! Ilmselt üks kümnendi tugevamaid naispeaosarolle ja kindel tänavune oscarivõitja - hands down:

Natalie Portman - Black swan

PARIM MEESKÕRVALOSA NÄITLEJA
See soomlane on mitu head rolli viimasel ajal teinud ning tegelikult seegi on peaaegu, et peaosaroll. Vastik joodikust pereisa rootslaste draamas (jälle Pöffi-saak):

Villa Virtanen - Svinalängorna

PARIM NAISKÕRVALOSA NÄITLEJA
Julianne on jumalanna. Eriti selles gay-teemalises ajastufilmis on ta nii pagana stiilne. Ja näitleb täiesti teistsuguse rolli kui näiteks selle aasta teises gay-teemalises filmis kus ta osaleb - Kids are alright. Hmmm...

Julianne Moore - Single man

PARIM EESTI FILM
Õnnestus 2 vinget eesti dokfilmi näha, mille vahel valida on praktiliselt võimatu. 1 on emotsionaalsem, teine kuidagi uurivam. Harv juhus, kuid jätan emotsionaalsema teiseks.

Mehed unustatud armeest

PARIM DOKFILM
Meeste mured läksid hinge ja see lugu seal karuga on veel eriti hea. Just see kuidas see oli ülesehitatud, et alguses ei saanud aru, kellest õieti juttu on :) Soomlase saatsid oma aasta parima filmina ka Oscarite akadeemiale, kuid nood ei mõistnud head asja hinnata. Ma pean selle töö nende eest ise ära tegema :)

Miesten vuoro /Meeste kord

PARIM MULTIFILM
Kaua oodatud. Ootamist väärt. Minule meeldisid viietärniväärilistena ka eelmised 2 osa. Liigutav ja armas ning hästi dubleeritud!

Toy story 3

PARIM STSENAARIUM
Üllatavate pöörete pärast peaks see olema Biutiful, hea dialoogi ning omapärase lähtekoha pärast Messenger. Ma hindan siiski tervikuna "lugu":

Social Network

PARIM TEHNILINE TEOSTUS
Dublaaž oli täiesti mööda, muidu oleks loorberid kuulunud just nimelt tehnilise teostuse eest Alice imedemaal filmile. Filmile, mille ajal jäin kinos magama ning mis ei meeldinud kohe üldse. Kuid õnneks saan nüüd hoopis hinnata filmi, mis väärib igati loorbereid (olen juba Harryfän, mis teha)

Harry Potter and the deathly hallows pt.1 - production design, sound, vidual effects

KULDNE PORIKÄRBES
Ebaõnnestunud film nõmedast raamatust. Ja ometi oli esimene osa ju täiesti ok, nii raamatu kui filmina.

Flickan som lekte med elden (Girl who played with fire)

2010.a. parimate filmide TOP 30
Ehk siis minupoolsed soovitused vaatamiseks, kuigi tõeliselt soovitada võiks neist vaid 13 esimest. Minu jaoks üpris kesine filmiaasta.

1. Social network
2. Kokuhaku /Confessions (Jaapan)
3. Harry Potter and the deathly hallows pt.1 (UK)
4. Toy story 3
5. Sherlock Holmes (UK)
6. Black swan
7. Miesten vuoro (Soome)
8. Mehed unustatud armeest
9. Kids are alright
10. Haarautuvan rakkauden talo (Soome)
11. Biutiful (Mehhiko)
12. Sinimäed (Eesti)
13. Les Plages des Agnes (Prantsusmaa)
14. Town
15. Messenger
16. Blind side
17. Winter's bone
18. Shrek 4
19. Megamind
20. 127 hours
21. Last train home (Hiina)
22. Ghost writer (UK)
23. Runaways
24. Rabbit hole
25. In the loop
26. China's unnatural disaster (Hiina)
27. Chloe
28. Nine
29. Single man
30. Haevnen (Taani)

----------------------------

DRA:

PARIM EESTI KIRJANDUS
Klassik korjab jälle ühe tiitli koju...

A.H. Tammsaare - Ma armastasin sakslast

PARIM TÕLKEKIRJANDUS
Tikkaneni kaks loetud raamatut olidki 2 lemmikut...

Märta Tikkanen - Sajandi armastuslugu

PARIM LASTERAAMAT
Aino Perviku naljakas raamat võitis nii minu kui poja südame :)

Aino Pervik - Ühes väikses veidras linnas

PARIM DRAAMA-RAAMAT
Sügav, paljutähenduslik. Samas luule, kuid ka elulugu. Märta lugu oma joodikust mehega. Märta lugu naiseks olemisest. Märta lugu valikutest. Märta lugu valikusetusest. Märta lugu sellest, kuidas ta tegelikult oleks võinud palju rohkem kirjutada, kui talle mees selle võimaluse oleks andnud...

Märta Tikkanen - Sajandi armastuslugu

PARIM PÕNEVUS/KRIMKA-RAAMAT
Nagu sai juba mainitud - mul on krimkaallergia. Kahest võrdsest kandidaadist siiski 1 võitjaks:

Jens Lapidus - Rahalla saa (Snabba cash)

PARIM RAAMAT, KUS SAAB KA NALJA
Nagu tihti on naljakad raamatud ka kurvad raamatud. Nii ka Wintersoni looga. Ema usuhullus ja Jeanette'i kirjutamisstiil olid siiski ülinaljakad, et tuua võit koju.

Jeanette Winterson - Apelsinid pole ainsad viljad

PARIM LUULERAAMAT
Aasta parim raamat korjab päris mitmed auhinnad... logisch...

Märta Tikkanen - Sajandi armastuslugu

PARIM DOKK-KIRJANDUS
Kuigi ka siin võiks ja peaks võitma Tikkanen-i enda elul baseeruv luulelugu. Eelistasin just dokumentaalsuse kindluses valida võitjaks

Haruki Murakami - What I talk about when I talk about running

PARIM VÕÕRKEELNE KIRJANDUS
Järjekordselt ei võida siin aunimetust ingliskeeles kirjutatud raamat vaid inglise keelde tõlgitud teos.

Haruki Murakami - What I talk about when I talk about running

KULDNE PORIKÄRBES (Kõige suurem "pettumus")
Lugesin vägisi ka saaga kolmanda osa. Minu tuttavatele rootslastele meeldis see osa kõige rohkem triloogiast. Mina neid ei mõista. Ühtlasi aasta kõige paksem loetud raamatutest. Hiina piin.

Stieg Larsson - Purustatud õhuloss

2010.aastal loetud raamatute TOP10:

1. Märta Tikkanen - Sajandi armastuslugu
2. Märta Tikkanen - Punamütsike
3. A.H. Tammsaare - Ma armastasin sakslast
4. Virginia Woolf - Orlando
5. Sylvia Plath - Klaaskuppel
6. Rein Raud - Pisiasjad, mis omavad tähtsust
7. Haruki Murakami - What I talk about when I talk about running
8. Jeanette Winterson - Apelsinid pole ainsad viljad
9. Anna Gavalda - Näpatud tunnid
10. Asta Põldmäe - Kirjad pääsukestele. Epistoraaleleegia

------------------------------

DTA:

PARIM ETENDUS
Kartsin juba seda tükki vaadates, et terve aasta vingeim teatrielamus on kohe aasta alguses ära nähtud - nii läkski. Kuid õnneks jätkus elamusi ka ülejaanud aastasse (kokku nägin üldse 75 lavastust esimest korda). Ühtlasi on Tallinna Linnateater tagasi tipus pärast kaheks aastaks NO99-le selle positsiooni loovutamist. Siin on koos võitjaga minu teatrielamuste TOP 20:

1. Kes kardab Virginia Woolfi? (Tallinna Linnateater)
2. Augustikuu (Eesti Draamateater)
3. Ird, K. (Tartu Uus Teater)
4. Keskööpäike (Tallinna Linnateater)
5. Panso (Eesti Draamateater)
6. Põrgupõhja uus vanapagan (Emajõe Suveteater)
7. Vargamäe varjus (Albu projekt)
8. 39 astet (Rakvere Teater)
9. Kivist külalised (Kaks musketäri)
10. Iha jalakate all (Kell Kümme)
11. Vassiljev ja Bubõr ta tegid siia (Eesti Draamateater)
12. Gorgo kingitus (Vanemuine)
13. Tuulte pöörises (Rakvere Teater)
14. Huntluts (Vanemuine)
15. Jumala narride vennaskond (Tallinna Linnateater/Lavakas)
16. Don Juan (Vanemuine)
17. Madame Bovary (Endla)
18. Suur mees juba (Tallinna Linnateater/Lavakas)
19. Maakad (Ugala)
20. Gertrude Stein saatjaga (Mõisateater)
Tahaks veel 3 tükki esile tõsta:
21. Valged ööd (Theatrum)
22. Väikesed vanamehed (Ugala)
23. Idioodid (Von Krahli Teater/VKA)

PARIM LAVASTAJA
Mulle väga meeldis Ivar Põllu autoriteater ning tema pilguheit kommunismiaega ning selleaegsesse Tartu ning tegelikult ju kogu Eesti teatriajaloo suurkujusse (hmmm, kas see nüüd ikka on õige termin?), Kati Kivitari fantaasiarikas seikluslik lavastajaideede pillerkaar, Merle Karusoo tõeline comeback (minu jaoks) Kivirähki komöödiaga Draamateatri maja libaajaloost - kus valgus ja parukad mängivad ka rolle ning Mladen Kiselovi viimse detailini läbikomponeeritud Albee viimase ümberkirjutatud versiooni intiimne tubateater. Ja kuigi kõik nad oleksid väärt võitma, siis midagi kunstiliselt kõrgeklassilisemat ja sisukuses siiski järeleandmisi mittesalliv, teksti ja vormiga õnnestunult katsetav ja mängiv ning sündides juba klassikalist pakkus:

Anu Lamp - Keskööpäike (Tallinna Linnateater)

PARIM MUUSIKALINE LAVASTUS
Aunimetus läheb teatrisse, kuhu see kuuluma peakski, kuigi peamiselt tänu külalis"tegijatele"(!).
Minu veetlev leedi (Estonia)

PARIM KOMÖÖDIA
Hecuba pärast auks sai see kategooria lisatud. HP on minu jaoks läbi aegade kõige naljakam teatritükk. Tänavune komöödiasaak siiski nii hea ei olnud. Vaevu-vaevu sai mööndustega 5 kandidaati kokku aetud. Võitja oli kahtlemata tasemel - au ja kuulsust. Mina sain naerda ja palju!
39 astet (Rakvere Teater)

PARIM AUTORITEATER
Samuti uus kategooria, mis tegelikult on oluline teatripildis. Kui ikka teksti kirjutaja ise oma teksti lavale toob, see on ju siis ka nii "mõeldud"... mitte interpreteeritud. Tänavune autoriteatri lipulaev on väärt ka palju rohkemat kui lihtsalt aunimetust, kuid kahjuks rohkemat mul anda pole... kui vast ehk see, et luban kohekohe ka järgmist sama mehe kiidetud tükki vaatama minna.

Ivar Põllu - Ird, K. (Tartu Uus Teater)

PARIM MEESPEAOSATÄITJA
Tõeliselt raske ülesanne teist aastat järjest! Kui eelmisel aastal ei teadnud, kas hinnata Saaremäe Cyranot või Toompere jr George-i rohkem, siis seekord olen kahe vahel - kas Malmsteni Panso või Urke Ird. Irooniline, et mõlemad karakterid on sellised teatriisandad :) Muidugi ka Vaarik tegi vinge George-i ja Uukkivi on fööniksina tõusnud tuhast ja tulistab häid rolle paremalt ja vasakult... see ehk üldisemas plaanis ongi olnud Uukkivi aasta... kuid täielikku ümberkehastust ning harukordset tabavust kuidagi värske kandi pealt paljujäljendatud inimesele, on lõppude lõpuks siiski loorbereid grammivõrra teistest rohkem väärt:

Mait Malmsten - Panso (Eesti Draamateater)

PARIM NAISPEAOSATÄITJA
Kui esinduslik naisviisik on tänavu kandideerimas - Eespäev, Ever, Kaljuste, Lauk (nüüdseks juba küll Unt) ja Lichtfeldt - no absoluutselt kõik neist võitu väärt mõnel teistsugusel aastal. Kuid see aasta tõestas Eesti Teatri elav legend, et ta on endiselt tippvormis, endiselt võimeline üllatama, endiselt näitama noorematele koha kätte - kes on suurim Eesti teatrite näitlejannade seast! Täiesti hämmastav, täiesti uskumatu - ega seda muidu ei saagi teada, kui ise ei näe - VÕITMATU! LEGENDAARNE! FANTASTILINE! (kummardan maani ja aplodeerin seistes!):

Ita Ever - Augustikuu (Eesti Draamateater)

PARIM MEESKÕRVALOSA
Oi kuidas tahaks 39 aste mehi koos tõsta aupaistele, kuid nagu eelmisel aasta Toatüdrukutega, hindan siiski näitlejaid üksikuna ning kahe mehe jõud kaaluks ju ikka üksikud üle - see oleks ebaaus. Samas ka Tommingase Kiir oli minu jaoks terve etenduse nael. Siiski kui aunimetus anda ühele, on selleks aasta üks tõelisi üllatajaid (ausalt öeldes ma olen varem pigem vältinud tükke kus ta kaasa lööb) oma värske Pearu rolliga. Koomiline pärl:

Velvo Väli - Vargamäe varjus (Albu projekt)

PARIM NAISKÕRVALOSA
Keskööpäikse naised lõid laineid. Üks huvitavam kui teine. Küllile võiks topelttiivad anda veel lisaks "Üsna maailma lõpus" kõrvalosa. Kuid minu südame võitis ka selles kategoorias "üllataja". Üllataja selles mõttes, et teda tõeliselt mängimas ma polegi varem palju näinud. Siin-seal kõrvalrollides ainult. Ka siin ju mingis mõttes "kõrvalrollides", aga kui mitmekülgselt erinevad need on! Mõned liigutavad, mõned jälle koomilised pisirollid!

Katrin Pärn - Ird, K. (Tartu Uus Teater)

PARIM ANSAMBLIMÄNG
Noortel ikka selline ansablimäng õnnestub minu meelest kõige paremini - tahetakse ilmselt teineteist toetada ja see mõjub ning kandub positiivsena publikusse üle. Seekord siiski tahaks esile tõsta just seda ühtsust, mille on tinginud sisu ning mille komponentide kokkumäng on väga oluline. Ning muidugi esmaklassiline näitlemine kogu trupi poolt. 2 jäävad sõelale - NO-teatri Võtame uuesti ning aunimetuse võitja:

Keskööpäike - Tallinna Linnateater

PARIM AUDIO-ROLL/ESITUS
Anu jäi mul tänavu kuulmata audiorollis, see andis võimaluse ka teistele. Ja üks mees Endla laste(jõulu)tükis korjab võidu :)

Priit Loog - Timbu-Limbu ja talv (live-s(!) multikahääl)

PARIM KUNSTNIKUTÖÖ
See on midagi sõnuseletamatut. Stiilne, arvatavasti kõvasti eeltööd vajanud ning lõpuks fenomenaalne tulemus:

Ene-Liis Semper - Keskööpäike (Tallinna Linnateater)

PARIM SUVELAVASTUS
Tammsaare teksti on Dvinjaninov lavastatud põnevalt omapäraselt. Rahva vahel, liival, heade näitlejatega ja teksti mõttes ka hästi läbitunnetatult.

Põrgupõhja uus vanapagan - Emajõe Suveteater

PARIM TELEST NÄHTUD LAVASTUS ("Mida varem pole näinud")

Tõrksa taltsutus (13.lend)

PARIM LASTELAVASTUS
Ainus lastelavastus selle aasta TOP30-s. Paljud küll vingusid selle tüki kallal, et labane või nii... no polnud sealt labast midagi minu meelest. Kui siis natuke lihtsake, aga see oligi ju lastetükk. Minu meelest oli neis osalenud noortes lahedat powerit ning laulud olid ka head ja tekst vahva - Lindgren ju ikkagi :)

Hulkur Rasmus - Viimsi Suveteater

PARIM MUUSIKA(LINE KUJUNDUS)
Tükk, mille maagiasse ma siseneda ei suutnud tollel suvepäeval, kuid mille muusika oli ilmselgelt aasta kõige vingem teatrimuusika - Tõnis Mägi ja Bonzo - respect! "Roxanne"-lik "Vilma" kummitab mul siiamaani kõrvus :)

Alari Piispea, Tõnis Mägi ja Bonzo - Kadunud Tsirkus - Rakvere Teater

PARIM ORGINAALNE IDEE SEOSES TEATRIGA
Selline võimas spektaakel, mis ehk polegi enam lihtsalt teater vaid midagi muud. Ma lihtsalt pidin oma aunimetuse sellele andma. Tegelikult oli sellel aastal vähe uusi häid ideid. Suure hooga alustati 10 teatristarti sarjaga, kuid lõppude lõpuks jäi see kuidagi tagasihoidlikuks ning on vist tänaseks hoopis vaibunud ja seda pärast esimest tükki? Ekskursioonteater, mida NO99 pakkus, oli ju põnev ja teistmoodi, kuid lõppude lõpuks, kui selliseid hakkab palju tulema, siis ma ikkagi eelistaksin saalis toimuvat teatrit. Põnevaid lavastuslikke trikke oli küll paljudes tükkides. Pean vist mainima, et kui lavastus ning promo ja kõik see tehniline külg, nagu näitlemine, muusika ja muu kõrvale jätta, siis tegelikult sisulises mõttes meeldis mulle ÜES-is ainult Jaak Printsi alguseosa ning tänaseks juba legendaarseks saanud Mähari katusemonoloog.

Ühtne Eesti Suurkogu

PARIM TEATER 2010
Pärast kaheaastast pausi, on jälle vana kunn tagasi troonil. Kuigi Tartu Uus Teater oma ühe tükiga sai kõrgema keskmise hinnangu, ent reeglite järgi peab olema vähemalt 3 etendust selles teatris nähtud, et võrdlusmoment oleks võrdsem...

Linnateater

PARIM EESTI AUTORI TEATRITEKST LAVAL
Põllu, Piik, Väljamäe/Leesalu ja Lennuk on kõik väga head tekstid kirjutanud. Kuna Piik, Põllu ja Lennuk baseeruvad oma tekstidega teiste inimeste ütlustel või kirjutatul ning Kaarel B.Väljamäe ning Diana Leesalu tekst on täiesti nende enda oma, siis igatahes originaaltekstiauhind läheks igatahes Väljamäele ja Leesalule. Kuid kui arvestada üldse teksti või lugu või õigem oleks vist seekord öelda lugusid, siis minu jaoks kõige huvitavam näidend oli:

Ird, K. - Ivar Põllu

PARIM TÕLKE-TEKST LAVAL
Ma ei saanud hästi aru sellest skandaalist, mis tõstatati Teater.Muusika.Kino. lehekülgedel kevadel. Kaus kritiseeris teksti, Kiselov vastas, et tegemist on Albee hiljuti ülmberkirjutatud versiooniga. Samas tõlkijaks oli mängitud 80ndatel juba surnud tõlkija - Lydia Mölder. Ehk siis kuidas see võimalik on, ma ei saa aru. Uusversioon Kes kardab Virginia Woolfist või vana, vahet pole, see oli kõige tugevam näidend minu meelest tänavu.

Kes kardab Virginia Woolfi? (Tallinna Linateater) Edward Albee, tõlkija Lydia Mölder, toimetaja Triin Sinissaar

MÕNUSAIM "ÜLLATAJA"
No kas polnud Rein Pakk üllatav oma kostüümiga Don Juanis? Või kas ei võtnud ahhetama Ita Ever, kui ta trepist alla "kihutab" Augustikuus? Ivo Uukkivi vinged rollid üksteise järel... Kus kohast see nüüd järsku tal tuli? Terve Keskööpäike ja Ird, K.??? Vargamäe varjus julge töötlus ning eriti see, et ma ei oleks kunagi uskunud, et minu huultelt tulevad sõnad, et Aasta Aunimetus läheb Velvo Välile!! Samas see pole ju iseenesest üllatav, et Ita ja Mait on vinged näitlejad, või see kui Anu teeb ülihea lavastuse. Üllatuste üllataja seega minu jaoks -

Velvo Väli - Vargamäe varjus

PARIM UUSTULNUK LAVAL (keda pole "tähele pannud" või keda polegi õnnestunud varem näha)
Mu teatrikaaslase jaoks on need Priit Pius ja Pääru Oja. Pääru tundis ta isegi ükskord poes ära, kuigi tal läheb tavaliselt tükk aega, enne kui mingid noored näitlejad kinnistuvad tema teadvuses. Pääru suutis selle saavutada 1 tükiga. Minu jaoks oli sisemine võitlus Liis Lindmaa ja Merilin Kirbitsa vahel. Kuna Lindmaa puhul mõjutab mind tänaseks juba ka Hedda Gabler, mille mõjul ma märgiksin tema võitjaks, kuid kerin aja tagasi ning arvestades ainult eelmist aastat, siis valin võitjaks

Merilin Kirbits - Põrgupõhja uus vanapagan, Nähtamatu varandus, Hulkur Rasmus.

PARIM KORDUSVAADATUD TÜKK
Rein Malmsten on jumalik näitleja! Teist temasugust ei tule enam kunagi... Võitis ka eelmisel aastal.

Kohtunik Di (Ugala)

KORDUSVAADATUD TÜKKIDE PARIM NÄITLEJA(NNA)

Hele Kõrve - Karin. Indrek. Tõde ja õigus. 4.osa

Rein Malmsten - Kohtunik Di

PARIM TEATRIKRIITIK
Kuigi oleks tahtnud ikka oma lemmikkriitikut austada, ehk Pille-Riini. Või uusi lemmikuid - Meelis Oidsalu ja Kairi Printsi, mõlemaga oli au isegi kirjavahetuses olla. Kuid mulle väga meeldis üks artikkel Sirbis, mille kirjutas:

Valle-Sten Maiste

PARIM TEATRIBLOGI
Oleksin tahtnud kellelegi teisele sellel aastal anda au, kuid ausmeestemäng - parim teatriblogi Eestis on endiselt:

Teater nõuab nuppu

PARIM TEATRIVÄLJAANNE EESTIS
Peamiselt käisin edasitagasi - Sirp või TMK? Kasutan tihti ka teater.ee-d ning Mikomägi Teatritasku on ka tihti väga huvitav. Võitjaks siiski järjekordselt:

Teater. Muusika. Kino.

KULDNE PORIKÄRBES
Täielik aja- ja raharaisk.

Mask (Emajõe Suveteater)

Ja lõpetuseks rollide edetabelid. Aga neid ei tasu siin eriti tõsiselt võtta. Need on mu isiklikud pingeread ning nagu minevik on tõestanud, muutuvad ajas.

TOP 20 Naispeaosad:

1. Ita Ever - Augustikuu
2. Katariina Unt (Lauk) - Iha jalakate all
3. Epp Eespäev - Kes kardab Virginia Woolfi?
4. Ülle Kaljuste - Augustikuu
5. Ülle Lichtfeldt - Vargamäe varjus
6. Anneli Rahkema - Tuulte pöörises
7. Leila Säälik - Grace ja Glorie
8. Laura Peterson - Valged ööd
9. Piret Laurimaa - Madame Bovary
10. Anne Veesaar - Gertrude Stein saatjaga
11. Liina Tennossaar - Kaos
12. Kersti Kreismann - Gertrude Stein saatjaga
13. Jekaterina Novosjolova - Fanny ja Faggot
14. Külli Reinumägi - Türgi oad
15. Merilin Kirbits - Nähtamatu varandus
16. Carita Vaikjärv - Maakad
17. Külliki Saldre - Gorgo kingitus
18. Triinu Meriste - Väikesed vanamehed
19. Harriet Toompere - Varastati oranž jalgratas
20. Hele Kõrve - Minu veetlev leedi

TOP 20 Meespeaosad:

1. Mait Malmsten - Panso
2. Nero Urke - Ird, K.
3. Andrus Vaarik - Kes kardab Virginia Woolfi?
4. Ivo Uukivi - Vassiljev ja Bubõr ta tegid siia
5. Uku Uusberg - Põrgupõhja uus vanapagan
6. Peeter Rästas - Tuulte pöörises
7. Guido Kangur - Kaevuritest kunstnikud
8. Ivo Uukkivi - Kaevuritest kunstnikud
9. Tarmo Song - Valged ööd
10. Argo Aadli - Härra Biedermann ja tulesüütajad
11. Priit Võigemast - Üsna maailma lõpus
12. Indrek Ojari - Türgi oad
13. Rasmus Kaljujärv - Iha jalakate all
14. Helvin Kaljula - Planeet
15. Jan Uuspõld - Isa
16. Priit Pius - Suur mees juba
17. Tiit Sukk - Kivist külalised
18. Ott Sepp - Don Juan
19. Jüri Lumiste - Don Juan
20. Marko Matvere - Evita

TOP 20 meeskõrvalosad:

1. Velvo Väli - Vargamäe varjus
2. Üllar Saaremäe - 39 astet
3. Aivar Tommingas - Huntluts
4. Raivo E.Tamm - Põrgupõhja uus vanapagan
5. Peeter Rästas - 39 astet

6. Tõnu Kark - John Gabriel Borkman
7. Ain Lutsepp - Augustikuu
8. Märt Avandi - Vassiljev ja Bubõr ta tegid siia
9. Guido Kangur - Vassiljev ja Bubõr ta tegid siia
10. Tõnu Oja - Kivist külalised
11. Mait Malmsten - Vassiljev ja Bubõr ta tegid siia
12. Indrek Ojari - Üsna maailma lõpus
13. Rein Pakk - Don Juan
14. Risto Kübar - Võtame uuesti
15. Hannes Kaljujärv - Huntluts
16. Janek Joost - Huntluts
17. Argo Aadli - Kes kardab Virginia Woolfi?
18. Tõnu Oja - Augustikuu
19. Veiko Tubin - Keskööpäike
20. Jaak Prints - (Untitled)

TOP 20 naiskõrvalosad:

1. Katrin Pärn - Ird, K.
2. Anne Reemann - Keskööpäike
3. Helene Vannari - Keskööpäike
4. Külli Teetamm - Keskööpäike
5. Sandra Üksküla Uusberg - Põrgupõhja uus vanapagan
6. Laura Peterson - Planeet
7. Hilje Murel - Augustikuu
8. Piret Kalda - Homme näeme
9. Tiina Mälberg - Tuulte pöörises
10. Elina Reinold - Antigone
11. Merle Palmiste - Põrgupõhja uus vanapagan
12. Anu Lamp - Üsna maailma lõpus
13. Külli Teetamm - Üsna maailma lõpus
14. Terje Pennie - Maakad
15. Sandra Üksküla Uusberg - Arkaadia
16. Elisabet Tamm - Keskööpäike
17. Kaie Mihkelson - Augustikuu
18. Ragne Pekarev - Don Juan
19. Hilje Murel - Kivist külalised
20. Natali Lohk - Unenäokohvik

Ja sellega piirdungi sellel aastal, uus on ju juba täies hoos :)

1 kommentaar:

Pronk ütles ...

Põhjalikkus ja nähtud hääde lavastuste hulk teeb kadedaks ja äratab aukartust. Samuti see, et suudad arukalt, põhjendatult, läbimõeldult pingeridasid luua ja parimaid välja tuua - mina näiteks ei suuda nii, muudkui kahtlen.
Igatahes olen juba teist aastat väga rõõmsalt üllatunud ja tänulik selle au eest, mis mu blogile siin osaks saab. See annab tohutult jõudu! Aitäh.
PS. Millist Valle-Sten Maiste artiklit silmas pidasid?