pühapäev, 23. juuni 2024

Vankumatu - Astra Irene Susi Muusikateater - 2024 Suveteatripäevik 3.sissekanne


„Vankumatu“ laud oli pisut liiga rikkalik, kuid parem olgu liiga palju kui liiga vähe -
Astra Irene Susi muusikateatri „Vankumatu“ proovis EMTA ruumides teha midagi pompoosset ja pöörast.

Kevadel 2019, aasta enne „Vankumatu“ lavastaja Astra Irene Susi lavakooli 31. lennu näitlejaõpingute katseid, oli ta juba õppimas heliloomingut ja kompositsiooni samas ülikoolis. Seal omakorda tõi tema ülikoolikaaslane Martin Kirsiste („Vankumatu“ dramaturgiline tugi koos Heneliis Nottoniga) Sakala tänava koolimajas välja apokalüptilise epideemiakatastroofi maailma paigutuva lavastuse „Dekameron“ (NB! aasta enne koroonat). Lavastuses, mis miksis eri meediume, rõhus rohkem atmosfäärile ja isegi futuristlikule olmeolustikule, astus ühe näitlejana üles toona teatrikunstis veel täiesti tundmatu nimi – Astra Irene Susi. Noore näitlejannahakatise ilmne lavaline X-faktor torkas kohe silma!

Nüüd, viis aastat ja kaks kõrgharidust (helilooja ja näitleja) hiljem, on Susi selles majas tagasi, enda debüütlavastuse etendusi andmas ja eri stiile (muusika, liikumine, sõna, kunstiinstallatsioonid, rännak/ekskursioon ja visuaalsed mängud valguse abiga) auteur’ilikus vaimus kokku segamas. Seda tuntava taotlusega, et sünniks midagi omapärast ja uut kõigi nende stiilide harmooniast (või kakofooniast?). Ühtlasi on Eestis sündinud uus teatribeebi – Astra Irene Susi muusikateater!

Loe edasi täisteksti siit:



Lavastuse turunduslik tekst:

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia esitleb:
Astra Irene Susi muusikateatri lavastus „Vankumatu“

15.–19. juunil 2024

Laval Eva Maria Aru, Olga Bulavina, Toomas Hendrik Ellervee, Ms. Elsa, Lauren Grinberg, Alana Proosa, Katariin Raska, Karl Tipp, Anne Türnpu, Florian Wahl

Lavastaja-helilooja Astra Irene Susi
Dramaturgiline tugi Heneliis Notton, Martin Kirsiste
Kostüümikunstnik Karl-Christoph Rebane
Stsenograaf Kairi Mändla
Loovprodutsent Anita Kodanik
Etenduses saab näha kunstnik Terje Ojaveri teoseid. 

„Vankumatu“ on maksimalistlik lavastus inimliku vankumatuse võimsusest. Sellel peol kohtuvad õhulosside ehitajad, Dionüsose šamaanid, julgusest segadusse viidud sõdurid ja vabadusest iiveldavad narrid. Tähistavad kõik, kes usust purjutatuna helikiirusel unistuste poole kihutavad. Usk on kutsunud tantsule hulluse, iha armatseb surmaga ja raev terve mõistusega, sest on saabunud hetk marsisamm üles võtta. Selles patoloogiliselt inimlikus hetkes on kõik teod lõplikud. Ja isegi tegevusetusest saab kõige suurem tegu.

Astra Irene Susi debüütlavastus on muusikateatri vormis hümn inimese usust ja ettekujutuse võimust.

teisipäev, 18. juuni 2024

Mere laul - Viscosa Teater - 2024 Suveteatripäevik 2.sissekanne


„Võid mehe võtta ära merelt, aga merd mehest ära võtta pole võimalik“. 
Lavastus „Mere laul“ peegeldab hästi päris elu

Hiiumaal Viscosa kultuuritehases lavale jõudnud suvelavastus „Mere laul“ on kohati koomiline, kohati kurb, vahele armsalt romantiline ja üksjagu poeetiline.

Paar suve tagasi avati Loode-Hiiumaal Kõrgessaares uhiuus kultuurihäll – Viscosa kultuuritehas. Erilise atmosfääriga, pikalt tühjana seisnud, enam kui saja aasta vanune tehasekompleks, millele on nüüd kultuuriüritustega elu sisse puhutud. Kui esimesel tegevusaastal tegutseti vaid kontserdikohana, siis eelmisel suvel kolisid kuuks ajaks sisse Piip ja Tuut oma teatriga. Sellel suvel aga saavad Hiiumaa kohalikud ja külalised esimest korda Viscosa kultuuritehase enda teatriproduktsiooni nautida ning lubatakse, et sellest saab alguse paigaga sobituvate suveteatrilavastuste traditsioon.

Loe edasi siit: https://epl.delfi.ee/artikkel/120301169/arvustus-void-mehe-votta-ara-merelt-aga-merd-mehest-ara-votta-pole-voimalik-lavastus-mere-laul-peegeldab-hasti-paris-elu

(Lavastus on peaaegu muusikateatri mõõtu, sisaldades viit-kuut laulu ja mitut muusikapala. Airi Leon'i tehtud fotol paremalt - Mait Joorits (kes on ühtlasi ka lavastaja), Merlin Kivi, Marten Kuningas ja Joosep Uus... lisaks teeb lavastuses kaasa Laura Peterson Aardam)

----

Lavastuse turunduslik tekst ja tegijate info:

Viscosa x Joorits “Mere laul”

Ahoi, merehundid ja kaldapealsed! 

Kui soovid osa saada tõelisest mereelust, kus igas laines loksuvad lood ja igal tuulepuhangul on oma meloodia, siis tule astu pardale!

Mait Jooritsa lavastus „Mere laul“ viib teid ajas tagasi Kõrgessaare kalatehasesse. Laulude, tantsude ja kaasahaaravate lugudega näitavad oma seiklusjanu ja hingesoppide salapaiku meremehed ja kalatehase töölised.

„Mere Laul“ põhineb Anni Mikkelssoni südantsoojendaval lavastustriloogial, mis on inspireeritud Turu saarestiku elust ja lugudest. Lavastuse lood põhinevad Mikkelssoni enda kogutud materjalidel, mille korjel rändas autor talviti läbi Turu arhipelaagi intervjueerides kümneid meremehi, kalatehase töölisi ja teisi eelmise sajandi kalastusbuumiga kokku puutunud inimesi.

Helgi Põllo juhendamisel kohandasime lavastuse sisu Hiiumaale ja koostöös Viscosa Kultuuritehasega toome selle unustamatu kogemuse Kõrgessaarde, luues seeläbi unikaalse sideme kohaliku ajaloo ja kultuuriga.

Autor: Anni Mikkelsson
Tõlkija: Liisa Kirschbaum
Lavastaja: Mait Joorits 
Kunstnikud: Iir Hermeliin ja Maret Kukkur
Muusikajuht: Marten Kuningas
Liikumisjuht: Hanna Junti
Konsultant: Helgi Põllo
Produtsent: Helen Maandi (Viscosa Kultuuritehas)

Näitlejad:

Laura Peterson-Aardam (Theatrum) 
Merlin Kivi (Theatrum)
Marten Kuningas (ansambel Miljardid)
Joosep Uus (Eesti Noorsooteater)
Mait Joorits