kolmapäev, 23. aprill 2008

Viimase 10 aasta 100 lemmikraamatut

Ehk siis ajavahemikul 01.01.1998 - 31.12.2007 loetud raamatute hulgast need 100, mis kõige rohkem meelde jäänud, minu mõtlemist mõjutanud või millele ma kõige rohkem tagasi olen mõelnud. Katsun panna ka mõned kommentaarid vahele, kuid ei taha neid siiski edetabelisse sedapuhku suruda, sest see on kuidagi võimatu. Jah proovisin küll, edetabelite friik nagu ma olen, kuid ei suutnud. Võibolla 10 suudaksin võibolla ka 20, aga tervet TOP 100 küll mitte. Luban seda kunagi ühel ilusal päeval teha (hea mees see kes lubabki).

Siin nad on kirjanike eesnimede või eesnimelühendite järgi tähestikulises järjekorras:

1 Agatha Christie - Kümme väikest neegrit
Christie on kirjanik, kelle raamatuid olen lugenud kõige rohkem. Kooli ajal neelasin neid soome ja inglise keeles nädalas vähemalt ühe. Eriti meeldivad need, kus oli võimalik mingite vihjete abi ise mõrvar ära arvata ja lõpus imestada kui loll ma ikka olen. Kümne neegri lugu oli lisaks süüdlase otsingutele ka korralik "õudukas". See on kahtlemata üldse üks tema parimaid, kuigi tavaliselt loen ma Poirot lugusid.

2 Aleksander Solženitsõn - Vähktõvekorpus
See raamat tasub lugeda kindlasti noorena, kui ennast haigused veel nii palju ei kummita. Tegelikult on ju ka raamatu tegelased suuremalt jaolt üpris noored. Mind väga ärritas peategelase valik oma armastatu suhtes.

3 Alex Garland - Rand
Raamat on veel mitmeid kordi põnevam kui film. See on kahtlemata üks neid raamatuid, mille pärast mul on üldse kahju, et see on filmiks tehtud, sest ma kardan, et paljudel jääb see põnev maiuspala üldse sellepärast lugemata, et film juba nähtud.

4-5 Alexandre Dumas - Krahv Monte Cristo I ja II
Kaks paksu raamatut, mis minu jaoks olid mõnes mõttes natuke seebiooperlikud. Aga mulle meeldib ka hea seebiooper, kui see on tehtud heade vahenditega ja kaasakiskuvalt.

6 Anchee Min - Punane asalea
Poleks oodanud sellist koomilist pärli Sinisuka valgest "naiste saatuste" sarjast. Pikka, pikka iga seltsimees Mao! Tegelegem enesekriitikaga!

7-8 Andrus Kivirähk - Rehepapp; Ivan Orava mälestused
Eriti muidugi Rehepapp. See on täielik klassika. Lugesin selle ühte jutti, sest ei saanud ega suutnud naermisele pausi teha. Vapustav muinasjutt, Eesti koomika tippsaavutus!

9 Anna Gavalda - Ma loodan, et keegi mind kusagil ootaks
Lühilood, milles pea kõigis on midagi huvitavat. Osavalt kirjutatud!

10 Anne Frank - Anne Franki päevik
Päevikud on üldse põnevad. Seda lugedes aga võis ka ise tunda, mis tähendas lapsena varjuda surma eest.

11-19 A. H. Tammsaare -Kogutud teosed 1-9
Ehk siis kõik tema lühijutud, Kõrboja peremees, Tõde ja õigus 1.-4. osa. Tammsaare on minu jaoks läbi aegade parim Eesti kirjanik. Tema keele voolavus on ääretult ilus. Tegelased ja tegevused jooksevad alates esimestest ridades silme ees. Mu lemmik on "Kõrboja peremees". See on võibolla kõige romantilisem raamat, mis ma üldse oma 35 eluaasta jooksul olen lugenud.

20 Arthur Golden - Geiša memuaarid
Seda raamatut ei suutnud ma kohe kuidagi käest panna. See õhkõrn jaapani armastuslugu ning ootus, kas peategelane saab kokku oma elu armastusega ning kas Hatsumomo saab oma karistuse...

21-23 Astrid Lindgren - Bullerby lapsed; Rasmus, Pontus ja Lontu; Tjorven, Pootsman ja Mooses
Lindgren on minu jaoks lastekirjanik number 1. Loen ka täiskasvanuna tema raamatuid lastele ette ülima hea meelega. Muidugi see kui me Norrtäljes ühel suvel elades lugesime Bullerby lapsi, sellel on täiesti omaette tähendus ja tunne. Kummaline on ka see, et Tjorven-i raamatus mainitakse Norrtäljet (maja mille nad ostavad, selle omanik elab Norrtäljes).

24 Audrey Niffenegger - Ajaränduri naine
Huvitavalt konstrueeritud raamat ja see näitab autori nutikust.

25 Bernhard Schlink - Ettelugeja
Üks šokeerivamaid raamatuid. Väga lühike, kuid väga väga hea. Natsi-teema, armastus ja mitu üllatavat pööret ja vapustavat avastust. Tõeline pärl!

26 Betty Mahmoody - Ainult koos tütrega
See on üks vähestest raamatutest, mille ma olen kätte võtnud pärast seda kui olen raamatu põhjal tehtud filmi näinud. Ootasin juba ammu, et millal see Sinisuka valges sarjas ilmub, sest see sobib sinna nagu täpp i peale. Su läks minule isiklikult korda ja elasin kaasa hoolimata sellest, et teadsin juba ette mis juhtub.

27 Christopher Isherwood - Hüvasti Berliin
Ehk siis tuntud teatrietenduse taga oli märksa rohkem...arvata ju oligi.

28 Dan Brown - Da Vinci kood
Fenomenaalne müügiedu oli täiesti põhjendatud. Kõik need huvitavad pisikesed faktid tegid sellest raamatu minu jaoks meeldejääva elamuse. Järgmine raamat temalt - Deemonid ja inglid ei meeldinud absoluutselt. Oli minu jaoks igav ja lohisev.

29 David Mitchell - Pilveatlas
Mitmes eri ajas toimuvast loost koosnev teos, millest mõni osa ei meeldinud nii palju kui teised, kuid vanadekodu lugu ja viimane lugu olid niiiiii head!

30 Doris Kareva - Mandragora
Kareva ja Juhan Viiding on mu kaks suurt eesti luule lemmikut ja Mandragora mõjus sügavalt kui see ilmus. Vahest loen seda veel mõnest kohast üle. Ma ei mõista neid kõiki ja pole kõigiga nõus ja see meeldib mulle eriti.

31 E.B. White - Charlotte koob võrku
Muidugi meeldis ka nimilugu, aga pean tunnistama, et veelgi paremini jäi mulle meelde lugu luikedest. Väga ilus ja emotsionaalset intelligentsust õiges suunas arendav raamat, minu meelest.

32 E.M. Forster - Maurice
Õppisin nägema peategelase maailma. Selline endast erineva ellusuhtumisega inimese tunnete läbielamine arendab ka lugejat. Ilus keelekasutus.

33 Edvard Radzinski - Nikolai II
Ajaloost on võimalik nii põnevalt kirjutada, et seda võib võtta nagu juturaamatut. See oli ere näide sellest. Venemaa viimase tsaari loo läbi avastasin ka muud selle ajastu Venemaa kohta ja oskan nüüd ka näiteks Rasputinit paigutada ajaloos kohta ja ajastusse.

34 Emil Tode - Piiririik
Mõne tunniga saab ludinal loetud ja ühe maailmanägemuse võrra rikkamaks. Sügavahingeline.

35 Emmanuel Carrere - Vaenlane
Tõestisündinud lugu pereisast, kes kaotas oma töö, kuid elab edasi nagu poleks tööd kaotanudki. Karm lugu! Psühholoogiline. Sellest on ka väga hea film tehtud - L'Adversaire!

36-39 Erich Maria Remarque - Aeg antud elada, aega antud surra; Triumfikaar (Arc de Trioumphe); Elusäde, Läänerindel muutusteta
Eriti Läänerindel muutusteta ja Elusäde. Elusäde on üks paremaid koonduslaagri-teemalisi raamatuid üldse ning Läänerindel muutusteta on täiesti uskumatult ehtsalt seda tunnet loov, mis tähendab olla sõjas. Vapustavad elamused. Triumfikaares on üks oluline asi, mis siiani mind ärritab - nimelt kuidas kõikidest Berliini lõbumajadest just ta sinna pidi minema, see on muidu "mitte üleloomuliku" raamatu jaoks liiga ulme. See tundus lugeja petmisena, aga muidu hea raamat.

40-41 Ernest Hemingway - Ja päike tõuseb; Kellele lüüakse hingekella
Eriti "Hingekell". Ma tundsin nagu ma oleksin ise olnud seal mäe peal. Hemingway on ikka niiiii osav sõnasepp!

42 Frank McCourt - Angela tuhk
Iirlased pidavat olema parim kirjanikurahvas. See on jälle üks tõestus sellest. Vaesus on väga valus. McCourt-i elu ja mälestused on ta ise väga hästi kirja pandud, kadedaks teeb. Järjed on mul veel lugemata, aga teen seda kindlasti.

43 Georg Orwell - Loomade farm
Väga andekalt inimeste elu viidud loomade ellu üle. Andekas transformatsioon ja lisaks ajalooliselt klapib ja pakub avastamisrõõmu!

44 Gerard Durrell - Minu pere ja muud loomad
Vahva vahepala tõsisematele täiskavanutele mõeldud teostele. Lihtne ja vahva. Ämblikute lugu on parim ja üldse meeldisid paar kolm peatükki lihtsalt nii väga, et kogu raamat mahtus nende põhjal siia 100 hulka.

45-46 Helen Fielding - Bridget Jonesi päevik; Bridget Jones: täitsa lõpp
Minule meeldis "Täitsa lõpp" ehk teine osa isegi rohkem. Naersin küll nii, et K.-le ette lugemine oli väga raske. Selle teise osa teine pool raamatut oli selline koomiline maiuspala, et siiani mäletan kuidas olin kõveras ja kõõksusin naerda! Pärast oli kurk valus suurest naermisest.

47 Ian McEwan - Lepitus
Kui võtta proosalisuse seisukohast või sõnade ritta seadmise ilu seisukohast, siis see raamat on kõige parem raamat üldse mu elus, samuti üllatav lõpp, ehk kokkuvõttes ülimalt õnnestunud raamat. Kahju, et sellest film tehti. Kuigi film oli ju ilus ja hästi näideldud, ei olnud ta selle raamatu vääriline. Anne Lange on ka parim tõlk, keda ma tean. Vapustav töö, ületamatu tõlke-tase!!!

48 Ivan Turgenjev - Aadlipesa
Suur tänu endisele töökaaslasele Eda-le, kes seda raamatut mulle soovitas. Jagab Geiša memuaaride ja Kõrboja peremehega kõige romantilisema raamatu tiitlit minu elus. Väga peen ja väga sügav armastus! See võitis ka minu südame. Tõeline pildike sellest, kuidas sellel ajal sobis ja kuidas sellel ajal osati. Udupeen!

49-55 J.K. Rowling - Harry Potter I-VII
Vapustav ettekujutlusvõime sellel kirjanikul ning vähe sellest, ta on osanud need nii ehtsalt silme ees jooksvaks looks kirjutada, kus on kõikide kirjandusžanrite elemendid sees. Nii kahju, et nüüd enam kunagi ei saa lugeda uusi Harry Potteri lugusid, sest rohkem neid enam ei tule. Paksud raamatud voolasid kui liiv sõrmede vahelt, hetkega said kõik läbi. Olen tunnistajaks mitmele juhtumile, kus inimene, kes väidab, et talle sellised raamatud ei meeldi, on lugenud esimese osa ning edasi on muutunud suurimaks Potteri fänniks. See on juba midagi!

56-58 J.R.R. Tolkien - Sõrmuste isand I-III
Kõikidest kolmest osast meeldis mulle keskmine kõige rohkem, see lõpp selle ämblikuga oli üks põnevamaid lugemishetki üldse. Kuid samuti meedis mulle kolmanda osa lõpp, kus kääbikud koju läksid ning avastasid, et nad peavad hakkama oma kodus kurja vastu võitlema. See osa oli filmitriloogiast täiesti välja jäetud. Ja paras neile, kes nüüd seda raamatut ei loe, nad ei saagi teada, mis seal tegelikult juhtus!

59 Jaan Kross - Keisri hull
Ma olen häbematult vähe Krossi lugenud. Kuid seda viga annab parandada! Eriti kuna see raamat pani mind väga palju kaasa mõtlema ning mulle väga meeldis see Jakobi armastuseliin. See oli minu jaoks ehk olulisemgi kui see, kas Bock on hull või mitte ja kes on süüdi. Aga sellest kõigest olen juba oma blogis varem kirjutanud.

60 Jacquelyn Mitchard - Deep end of the ocean
Lugu lapse kaotamisest. Minu meelest on ainult üks asi siis elus veel hirmsam kui lapse surm, see on elada teadmatuses, kas Su laps elab või on ta surnud, on tal hea, kas ta vajab ehk sind...See raamat läks väga sügavale hinge. Väga kurb ja valus lugu.

61 Jan Guillou - Kurjus
Rootslased lihtsalt oskavad! Lugu poisist ja kiusamisest ja sõprusest ja enese eest seismisest. Baseerub tõsieluainestel ja ütleme nii, et kirjanik sai rahuldava kättemaksu, sest see kool enam täna Rootsis ei tegutse!

62 Jean M.Auel - Koopakaru hõim
Väga paks, aga väga huvitav raamat. Ma ei tahtnud kohe mitte, et see raamat lõpeks. Loodetavasti on ka järjed sama head. Viimast osa pole küll veel eesti keelde tõlgitudki. Väikese Ayla lugu oli nii kaasakiskuv, et siiani vahest mõtlen tema eelajaloolisele elule järele. Selle raamatu järgi tehtud film ei kõlba kuhugi.

63 Jean P.Sasson - Printsess
See idamaine haaremilugu on midagi võrdset Hiina filmile "Tõsta punane latern". Põnev ning samaga saab teada ka sellest võõrast kultuurist. Võib isegi kutsuda heas mõttes "naistekaks".

64 Jean Weber - Pikkjalg-isa
Südantsoojendav "lastekodu"-lugu. Lastele meeldis ka!

65 John Fowles - Maag
Pidevalt põnevust ülal hoidev raamat. Lugejat mitte kordagi alahindav. Paks raamat, mida pole võimalik käest ära panna enne kui see otsa saab. Minule isiklikult meeldis ka väga see lõpp. See tõstis veel omakorda raamatu väärtust.

66-69 John Grisham - Aguliadvokaat; Isepäine vandekogu; Süütu; Vihmameister
Alates sellest kui ma kunagi 90-ndate alguses lugesin Grishami Firma, olen tema raamatute suur austaja. Nendesse saab kergelt sisse, nad on põnevad ja pakuvad kaasamõtlemisainet. Eriti meeldis tema tõsielu-raamat "Süütu". See on vist üldse tema parim.

70-71 Jonas Gardell - Koomiku lapsepõlv; Preeriakoerad
Loomingu raamatukogus ilmunud Koomiku lapsepõlv on kindlasti üks kümnest minu läbi aegade lemmikraamatust. See on naljakas, armas ja huvitav. Gardell on tõeline talent! Ma naeran alati ka tema stand-up koomika peale, Kuid see raamat peaks olema kohustuslik igale lahedast huumoris ja südamlikust, 70ndate rootsi elust huvi tundvatele inimestele. Raamatul on ka kaks järge, kuid kahjuks pole Eesti kirjastused taibanud neid üles noppida. Lugesin esimese järje esimest peatükki, siis on juba 80-ndad ning klassis läheb tunni ajal suuremaks oksendamiseks, kuid Gardell kirjeldab seda tõeliselt koomiliselt ja "stiilselt" ning see annab aimu, et ka järjed on vapustavalt head!

72 Jüri Aarma - Gunnar Kilgas-Nii on läinud
Tegemist on intervjuuga, mis on tehtud inimesega, tänu kellele on meil olemas telelavastused "Rudolf ja Irma" ning "Truu naine" ja lisaks veel mitmed muud pärlid. Raamat on nii kurb, eriti teades, et seda inimest enam meie seas ei ole. Kunagi kirjutan veel siin blogis temast rohkem. Tõeliselt armas inimene ja armas raamat!

73 Lorenzo Carcaterra - Sleepers
Jälle üks raamat, mis oleks pidanudki jääma ainult raamatuks. Film on tõeliselt hale versioon sellest Guillou "Kurjus" -ega sarnasest loost. Carcaterra kruvib põnevust, ehmatab ja annab rahuldust lugejatele, nagu seda vaid vähesed suudavad. See ilusehunnik oli nii paha, et ma tundsin hämmastavat raevu iseendas. Kirjanduse võim!!!

74 Louisa May Alcott - Väikesed naised
Nutsin seda lugedes nagu mõni plika. Aga see lugu on tõeliselt südantliigutav ja armas.

75-76 Mario Puzo - Ristiisa; Viimane don
Ristiisa on kõikide maffia-raamatute isa. Tõeliselt usutav, et nii need maffiapered elavadki. Temperamentsed itaallased. Huvitav kui palju on tänu Puzo Ristiisale, et üks mu lemmikuid teleseriaale Sopraanod kujunes selleseks nagu ta oli. Igatahes Ristiisa on klassika!

77 Michel Bayer - Lendkoerad
Natsi-lugu. Ühest Hitlerile õige lähedal seisnud inimese perest. See lugu on tegelikult läbi filmide juba varemgi tuttav ning on kummitanud mind juba lapsepõlvest saati, kuid ometi šokeeris ja liigutas ja vapustas mind luuüdini. Ehk sellepärast, et ma ei saanud päris kohe aru, kus paha peidus on. See häälte "korjamine" oli nii freaky!

78 Mihhail Bulgakov - Meister ja Margarita
Kuna see pole mul kunagi koolis kohustusliku kirjanduse alla kuulunud, tutvusin selle raamatuga alles nüüd kolmekümneselt. Ja milline üllatus see oli! Kui keegi minult lemmikraamatut on viimastel aastatel küsinud, siis olengi öelnud, kas Koomiku lapsepõlv või Bulgakovi suurteose. Väga võimas! Julgeksin isegi kutsuda seda kõikide ulmeraamatute tipuks. Minu meelest.

79 Mihhail Veller - Nevski prospekti legendid
Eestiski resideerunud kirjanik puudutab oma raamatus mõnes loos ka Eestit. Kuid kogu raamat on mahlakas ja lahe lugemine!

80 Mikael Niemi - Popmuusika a la Vittula
Ei maksa lasta häirida ennast selle raamatu pealkirjast. Tegemist on Augustpriset-i, ehk Rootsi tähtsaima kirjandusauhinna võitja-raamatuga. Ma ei saanud oma naeru vist kordagi pidama seal raamatu lõpus toimunud "vanaisa sünnipäevapeo" ajal. Kuid kõige-kõige lugu oli vist ikkagi see saunaskäimine. Lahe püant! Ülev Aaloe on vapustavalt hea tõlke teinud, meisterlik!

81 Moni Nilsson-Brännström - Tsatsiki ja mamps
Rootslased oskavad neid südamlik-koomilisi lasteraamatuid kirjutada maailmas vist kõige paremini. Ega muidu poleks neid ka päris palju tõlgitud eesti keelde. Tsatsiki lood on kõik toredad ja ootan huviga uusi! Minu lapsed ka!

82 Nicholas Evans - Hobulausuja
Jälle üks nutu-raamat, mis vargsi poeb sügavale hinge, ega lahku sealt ka aastaid pärast lugemist. Armastus on nii ilus! Ja see kurb sündmus... Ka looduskirjeldused on väga osavad ja huvitavad. Miks küll Evans-it rohkem pole eesti keelde tõlgitud, täielik müsteerium. Olen kuulnud, et ka tema teised raamatud on väga head.

83 Ottfried Preussler - Krabat
Võluripoisid veskis ja kuri nõid. Armastus ning sõprus. Lasteraamat, mis läheb hinge ja on huvitav lugemine ka täiskasvanud eas. Lapsena tundus selle raamatu kujundus nii eemaletõukav, et lugesin selle alles nüüd (kui lugesin seda lastele ette). Väga hea ja põnev muinasjutt. Võlumise teema on kah alati pop.

84 Patrick McCabe - Lihunikupoiss
Iiri lugu ühest kummalisest poisist. Omamoodi kirjutatud, omamoodi sisuga. Kõik on kummaline peale selle, et see mõjub. Tegelikult on Iirimaalt selliseid raamatuid mitmeid tulnud, kuid see on küll kuidagi eriline.

85 Patrik Süskind - Parfüüm
See raamat on täiesti omanäoline, sest sellele žanri määratleda on väga raske. Lugu ise on väga põnev ja targalt kokku pandud. Mind kiskus see niimoodi kaasa, et lugesin selle läbi praktiliselt ühte jutti. Jean-Baptiste -ga on kahtlemata raske samastuda, kuid temaga koos tema teekonda läbi teha on nii huvitav. Hea mõte kah, et inimene, kellel endal pole lõhna on suurepärane lõhnade tundja ja üleloomulikult hea aistinguga. Ja kui ta siis üritab koostada seda "täiuslikku lõhna", siis mis sellest kõigest välja tuleb?! Vapustav elamus!

86 Philip Pullman - Kuldne kompass
Lugesin raamatu vahetult enne filmi ja olen väga rõõmus, sest raamatust saab palju rohkem teada ning lõpp on ju hoopis teistsugune! Selline ulme-muinasjutt pole tavaliselt "my cup of tea", kuid Pullman on väga meisterlik sulesepp ja võtan peatselt kätte ka need kaks järge, mis on juba eesti keeles ilmunud ning mul riiulil ootamas.

87 Rein Raud - Hector ja Bernard
Pean tunnistama, et ma alguses kartsin, et kas jaksan seda filosofeerimist lõpuni. Kuid õnneks jaksasin, sest see kirjanduse aastapreemia auga teenitult võitnud raamat on üks parima lõpuga raamatuid kogu Eesti kirjandusloos. Mul tuleb alati soe tunne kui oma riiulis seda raamatut vaatan ja ikka selle lõpu pärast! See on just see, mis minule mõjub!

88-89 Robin Cook - Toxin; Vector
Põnevuslood...üks sellest kui halvaks läinud lihast tehakse burgeripihv ning kui selle üks nurk ka keeramisel jääb kogemata teise pihvi peale ning jõuab seda sööva lapseni pooltoorelt. Ja kui see laps siis sureb ning tema isa hakkab samm sammult tagurpidi käima juhtunud sündmuseid, et jõuda süüdlasteni. Teine raamat räägib bakterisõjast...see võib muutuda karmiks reaalsuseks ning see tõelähedus teeb nendest mõlemast raamatust väga usutavad ja hirmsad! Väga soovitatav lugemismaterjal!

90 Sass Henno - Mina oli siin
Väga põnev pildike Eesti noorte elust. Lugu jooksis silme ees nagu film ning nüüd ta peatselt tulebki filmi kujul kinno. Kuigi Rasmus Kaljujärv oli küll vale valik või igatahes väga kaugel minu kujutlusest Rass-ist. Kahju, et juba eos... Kuid raamat on väga hea! Kirjanik lubas ka suure suuga kohe järge, kuid aastad muudkui lähevad...

91 Sebastian Faulks - Charlotte Gray
Mäletan, et oleksin peaaegu selle pooleli jätnud, kuid olen nii õnnelik et ei jätnud, sest see lugu, milleks ta lõplikult kujunes on ehe ja mõnes mõttes silmi avav. Ehk see kuidas inimesi viidi nende kodudest koonduslaagrisse ja kuidas nad ei teadnud, mida see kõik tähendab. Kogu see Charlotte Gray teekond on nii põnev ja usutav.

92 Sebastian Junger - The perfect storm
Lugu ühest sajandi suurimast tormist, meremeestest ja nende peredest. Tõestisündinud lugu on kui kõige ehtsam põnevusraamat!

93-95 Sören Olsson/Anders Jacobsson - Sune; Jälle see Sune; Sune läheb teise klassi
Sune on kõigist neist Bertidest ja Emmanuel-idest ja sellistest kõige parem. Kõige naljakam, minu meelest. Ei jõua ära oodata uusi Sune ja tema pere sekeldusi! Must mees on ju kah veel eelmainitutele lisaks.

96 Zoe Heller - Ühe skandaali märkmed
Oh kuidas mulle meeldib, kui kirjanik mind üllatab. Sedapuhku oli pöördeid mitu, kuid see mis selles raamatus selgub, see ikka jahmatas korralikult. Ka muidu oli teema šokeerivat laadi. Väga heade näitlejatega on tehtud Inglismaal ka film selle raamatu põhjal. Filmis polnud see poiss nii noor nagu raamatus ja sellepärast ei olnud kontrast sama. Kuid igal juhul väga kaasakiskuv raamat. Headus on ilmas, õelus on ilmas....

97 Thomas Harris - Hannibal
Lugesin selle kohe kui see inglise keeles ilmus. Ajusöömine oli vinge. Filmis kuidagi tobedalt ebausutav. Miks üldse kõik head raamatud peab filmiks ümber tegema, minu meelest see on tobe, sest hetkel meenub küll ainult paar korda kus film on suutnud küündida raamatu tasemele või seda ületanud. Minu meelest see võiks olla täiesti keelatud!

98 Tony Parsons - Mees ja poiss
Lugu Henryst ja tema inimsuhetest. Petmisest ja armastusest. Kuigi loos on vead, on see kuidagi väga realistlik ning kahtlemata mõtteid äratav. Eesti keeles on ka ilmunud järg, mille kindlasti kunagi ette võtan.

99-100 Minu Linnateater; Isade õhtujutte
Mõlemad raamatud ilma konkreetse ühe kirjanikuta. Linnateatri raamat on igale Linnateatri fännile kohustuslik kirjandus. Kusjuures ka kõigile teatrihuvilistele huvitav lugemine. Isade õhtujutud on mitmete Eesti meeskirjanike lood, mõned väga head mõned veel paremad! Eriti meeldisid Jaanus Vaiksoo ja Jaan Tätte jutud.

Sellel aastal olen nelja ning poole kuuga jõudnud lugeda ainult 13 raamatut, millest näen juba mõnda kindlat kandidaati ka siia nimekirja, aga eks siis täiendatud tabeli kirjutan kunagi uuesti.

Ootan väga Varraku tõlget Stieg Larsson -i Millenniumi triloogiast ning unistan, et mõni kirjastus võtab tõlkida Irene Nemirovsky Suite Francaise raamatu...Muidu pean need originaalkeeles ette võtma. Oh tegelikult neid raamatuid on nii palju, mille eestikeelset tõlget ootaks...kõik Gardelli raamatud; Krauss-i History of love; viimane Ishiguro jne jne...oh kuidas ma armastan raamatuid!

Kommentaare ei ole: