laupäev, 16. mai 2009

Eurovisioon 2009 - Live blogimine

Umbes tunni aja pärast hakkab see tsirkus Moskvas jälle pihta :)
Nagu eelmisel aastal, mõtlesin ka seekord oma vahetud mõtted üles kirjutada.
Värskendan lehte nii tihti kui meelde tuleb ja kui midagi kirjutanud olen :)

Enne show algust peetakse juba võitjaks Norra laulu, aga harva on need ennustused vastu pidanud. Ma usun et Prantsusmaa võib üllatada, kuigi mis üllatus ka see on, sest ka ennustajad pakuvad Prantsusmaale kõrget kohta. Ennustuste kõrgetel kohtadel on ka Kreeka, Türgi, Albaania ja Leedu.

Ise hoian pöialt muidugi Eestile (ennustused pakuvad kohta esikümnes, tavaliselt 7-8 kohta!) või siis "teistest riikidest" Islandile, Prantsusmaale ja Saksamaale.
----

Show algaski "tsirkusega" sõna otseses mõttes - Cirque du Soleil!!! Väga vinge!

Ja siis jätkub vene praagiga :) Eelmise aasta võitja Dima Bilan tuleb kusagilt õhust, viskab mantli seljast, aga see takerdub tema trossidesse :))))
Dima muudkui jookseb... Kommentaator ütleb, et algusnumber maksis 10 miljonit krooni! Ja Dima hakkabki laulma oma eelmise aasta jubedat võidulugu. Inglise keel on vähemalt natuke parem sellel aastal. Ju ta on harjutanud natuke :)
Vahele mixitakse pildilõike tema aegluubis jooksust. Õudne, õudne, õudne!

Saate esimene HEA UUDIS! Uued saatejuhid! Naissaatejuht on Alsu, kes kunagi Venemaad Eurovisoonil esindas ja jäi umbes teiseks või kolmandaks.

Ja show algab!

01. Lithuania - Sasha Son - Love
Justin Timberlake-i kloon :) Päris hea algus. Mõnus refrään, kui ainult mees ei laulaks nagu venelane inglise keeles. Tõuseb klaveri tagant, kasutab falsetti. Päris mõnusalt voolav laul. Ja nüüd rikub kogu laulu ära, hakkab vene keeles laulma... oot kas see oli Venemaa või Leedu? Või tahavad leedukad olla venelaste moodi :)
Hinnang: 3

02. Israel - Noa & Mira Awad - There must be another way
Jälle mitmekeelne laul. Esimene fraas inglise keeles ja siis omale keele üle... Nii eurovisioonilik :) Kaks naist laulavad ju päris norm häälega, aga laul ise on igav. Tõlget ka pole, sellepärast jääb mulje, et tegemist on naistevahelise armastusega. "Peab olema mingi teine tee" ;) Ja nutavad ka mõlema eest (When I cry I cry for the both of us...). Taovad mingitele plekktrummidele rütmi.
Hinnang: 2

03. France - Patricia Kaas - Et s'il fallait le faire
Aaaah Patricia... nii stiilne! Armastus... L'amour....Kui seda peab just tegema... Üks naine keset suurt lava!!!! Braavo! Esimene hea laul! Nii südantlõhestav! Rootsi, vene, inglise ja mingis keeles veel on pealkiri lavaekraanidel. Patricia elab nii laulu sisse. Kes teab, võibolla tõesti järgmisel aastal on Eurovisioon Pariisis! Patricia lahkub lõpetuseks mikrofoni tagant ja teeb mõned tantsusammud! Prantslased on tulnud võitma!!!!
Hinnang: 8

04. Sweden - Malena Ernman - La voix
Heja Sverige! Oooperidiiva on kohal! Kui vaid tema poplaulja hääl oleks sama hea kui ooperilauljahääl :) Lehed rääkisid täna peamiselt sellest, et kuidas ta oma keha vormi sai. Aga tundub, et tegemist on hästi positiivse inimesega. Aga need vahepealsed lõigud, siis kui ta ooperit ei laula, need on kõrvale ikka päris valusad... Laval ongi "ooper", taustalauljad on sädelevate maskidega. Rootslaseid on kohal päris palju...
Hinnang: 5

05. Croatia - Igor Cukrov feat. Andrea - Lijepa Tena
Balkaniballaad. Täpselt nagu nad kõik. Isegi nagu midagi oleks laulus, mehel ju on häält ka, aga minule ei meeldi. Mingi naine tuleb ka kõrvale ja hakkab eee-tama taustaks. Taustal ka naised lehvitavad käsi ja laulavad tausta. Selline uimane lugu. Mees küll naerab, sellest võib järeldada, et hoolimata aeglasest muusikast, on tegemist mingi rõõmsa looga.
Hinnang: 2

06. Portugal - Flor-de-Lis - Todas as ruas do amor
K lemmikoreograafia :)))) Noooooot!!!! Rõõmsa näoga akordionitüdruk. Rahvarõivalikes riietes neiukesed. Taustal vanamehed kitarri ja vilepilliga. Uskumatu, aga see akordioniga tüdruk näeb välja nagu Kadi Toom! laval on lillekesed ja vilepillimuusika :) Tüdrukutel juustes ka lilled :) Lõbus ja rõõmus, kui laul ka oleks midagi väärt... Ja kaamera ei näidanud seekord üldse, kuidas laulja ja akordionitüdruk teineteise vastu nagu mõnel rokkkontserdil kitarrimängija ja laulja liiguvad... K on pettunud...
Hinnang: 2

07. Iceland - Yohanna - Is it true?
Minu suur lemmik Eesti lisaks!!! Tšello... ilus tüdruk, kes oskab ka inglise keeles laulda. Algab nagu ballaad, kuigi trummikomp on taustal. Nii ilus! "Kas see on tõsi? Kas see on mõõdas? Kas ma viskasin kõik minema? Kas see olid Sina, kas Sa ütlesid, et Sa ei jäta mind kunagi niimoodi maha?"
Nii armas, sõnadel on ka natuke mõtete.... ehtne poplugu. Võiks vabalt edetabelites ja raadio playlistidel möllata.
Hinnang: 10 (Eurovisiooni mõistes)

08. Greece - Sakis Rouvas - This is our night
Vana "Shake it" mees Kreekast on jälle tagasi :) Selgelt näha kuidas see mees ennast armastab :) Nii tavaline tümpsakas, mida kuulates ma vahetaks ka raadiokanalit. Häirib, et kui ta hüppab on ta kõhtu näha. Ja nii kummalised liigutused, ehk liigutab oma käsi kuidagi imelikult. Koreograafia on, aga see ei kõlba kuhugi. Samas lugu pole ka kõige hullem lõpuks. Võibolla on see ainult naistele mõeldud. Olgu...
Hinnang: 3

09. Armenia - Inga & Anush - Jan Jan
Euroopa muusika :) Aga sellel naisel, kes alustab on vahva jäme ja vinge hääl. Midagi selles laulus tundub olevat. Laulavad tantsimisest :) Ja vahepeal omas keeles ka natuke. Aga selle muusikaga ilmselt sobibki paremini nende oma keel, sest mingi teine power tuleb veel sisse koos sellega. Laval on ka laserid ja mustades tantsijad teevad mingit huvitavat koreograafiat ka, aga kaameraga neid hästi ei näidata. Kahju.
Hinnang: 6

10. Russia - Anastasia Prikhodko - Mamo
Natsiskandaali segatud Ukraina laulatar on mingi naljaka lina-laadse valge ürbi ümber tõmmanud ja vihaselt laulab. Aga millegipärast on refrään päris huvitav ja kumisema-kummitama jääv. "Ema, miks Sa ei öelnud seda armastuse kohta?" Taha on tehtud spetsiaalselt video, kus laulja jääb vanemaks. Huvitav.
Hinnang: 5

11. Azerbaijan - AySel & Arash - Always
Laval on rootslased :) aga esindavad Ažerbadžaani. Kommentaatorid räägivad, et Putin on saalis. Jälle "euroopalik" muusika :))) Tmpsakas läks jälle lahti... Arash-i Boro Boro mulle kunagi isegi meeldis mingil hetkel... aga selle laulu järgi saaks ka seltskonnatantsu tantsida :) Naislaulja on päris kena. Tuld lendab ja tantsijad küll sambat, salsat eha tšatˇat ei tantsi, vaid midagi ebamäärast... kahju...
Hinnang: 3

12. Bosnia & Herzegovina - Regina - Bistra voda
Balkani ballaad... Valges mehed ja naised punasel taustal. Üliigav. Tasapaks ja mingil hetkel mingit venelikku marssi ka sisse, aga ikka sama jura edasi. Lõppeks juba ära... kas see piirang lauludel pole mitte 3 minutit... see tundub nagu kestaks juba 15... Kommentaator ütleb, et võitjakandidaat :)))
Hinnang: 1

Vahepala, kus väga võltsilt mingi naine palub miilitsatel laulda. Ja edasi taksojuhil ja mingitel suvadel inimestel - Kalinka, kalinka... Venemaal pidavat kõik armastama laulda...nunuh :)))

13. Moldova - Nelly Ciobanu - Hora din Moldova
Ja jätkub karjusrahva- Eurooplaste muusika :))) Tõesti "Euro"visioon :) Nüüd on rahvatantsijad ka laval. Kes selle laulu küll finaali hääletas? Hämmastav!
Hinnang: 1

14. Malta - Chiara - What if we
Chiara jäi vist kunagi kolmandaks Eurovisioonil. Lava on ilus. Aga see vabadusest laulmine... ei ole minu meelest aeg ega koht. Liiga kime hääl ka minu maitsele. Uimane, igav, jama.
Hinnang: 2

15. Estonia - Urban Symphony - Rändajad
EEEEEEEEEEEEEEESSSSSSSSSTIIIIIIIIIII! Kommentaator ütles, et tema selle aasta lemmik!!!! Teine, et ILUS TÜDRUK ka!!!!!!!! Sandra on tõesti ilus ja laul ka nii ilus :))) Ja minul on külmavärinad!!!!!!!!!!!!! Kaamera liigub nii ilusti! Võimas!!!!!!!!! Tšellistid on ka nii vinged! Ja Sandra enda viiulimäng kui täpp i peal! Kõige ilusam laul, kõige ilusam esineja, kõige parem!!!!
Nii münus et ta ütles ainult eesti ja inglise keeles Aitäh! Pole vaja pugeda venelastele :)))
Hinnang: 10!!!!!!!!!!!!!!!!

16. Denmark - Brinck - Believe again
Ronan Keatingi osalusel kirjutatud laul kõlab ka nagu Ronani laul :) Algus on päris paljulubav! "I wanna believe in love, I wanna believe in someting bigger than two of us"... Rokkbänd on ka laval. Natuke normaalsem selle eurotümpsu vastukaaluks, mida valdav enamus esitab. Laval lastakse tulesädemeid, aga mees ise ei ole just kõige tugevam laulja.
Hinnang: 7

17. Germany - Alex Swings Oscar Sings! - Miss kiss kiss bang
U 96 Das Boot oli nende meeste tehtud kunagi 90ndatel... Ameeriklased on Sakslastele appi tulnud taustajõududesse. Sellise tümpsu järgi võiks isegi tantsida... seal on huvitavalt swingi sisse mixitud! Taustatantsijad on ka stiilsed :) Mehel on läikivhõbedased püksid... aga poiss paneb steppi ka. Dita von Teese tuleb ka lavale Pinup-girlina. Tsirkust kogu raha eest. Mees kisub rinna paljaks... mida veel punktide eest? Tegelikult päris mõnus tantsulugu.
Hinnang: 8

18. Turkey - Hadise - Düm tek tek
Viimse detailini täpselt kalkuleeritud ning produtseeritud esitus. Väga vabalt võib võidu korjata. Kenad naised, türgilik, diskotümakas, mis oleks vist kuum tantsusaalides kah. Kunagise Türgi võidulooga väga sarnane, aga eks suurem osa neid Eurovisioonilauludest on kuidagi kahtlaselt tuttavad.
Hinnang: 7

19. Albania - Kejsi Tola - Carry me in your dreams
Diskotümakas mis upub teiste samasuguste vahele. Ei midagi muud erilist kui mees, kes on ülekehakostüümis, mis katab ka ta pea. Polegi midagi öelda laulu kohta muud, kui et ununeb kiiresti.
Hinnang: 2

20. Norway - Alexander Rybak - Fairytale
Kõikide pisikeste tüdrukute lemmikpoiss on laval :) Mulle meeldib see koht, kus ta laulab "I'm in love with a fairytale..." Aga ometi taban end mõttelt, et ehk see laul meeldiks mulle päriselt, kui seda laulaks keegi teine. See laulja teeb sellest nii veneliku. Tants on äge. Akrobaatilised trikid muidugi teevad eriti ägedaks. Laulul on muidu päris huvitavaid meloodilisi kohti ja viiulimäng on ka hea!
Hinnang: 7

21. Ukraine - Svetlana Loboda - Be my Valentine! (Anti-crisis girl)
Seksikas aaaaaa...aaah be ma sexy bomb.... Vene aktsendiga inglise keeles... laulja hüppab vahepeal ka trummide taha ja lihastes gladiaatorid teevad temaga laval igasugu trikke... Ei minule selline jama ei meeldi. Porno :)
Hinnang: 2

22. Romania - Elena - The Balkan girls
Neiud laval hõljuvad kuidagi Vahemerelikes hõlstides. Või ikka "Balkanlikes" :) Väga igav laul ja mulle päris tihti on Rumeenia laulud varem meeldinud... Sellel aastal küll mitte. Miks küll üks taustalaulja on jäetud nii kaugele taustale... mul hakkas temast kahju :)
Hinnang: 2

23. United Kingdom - Jade Ewen - It's my time
Andrew Lloyd Webber-i ja Diane Warren-i kirjutatud laul! Webber on ka laval klaveri taga! Natuke muusikaliteatri tunnetus ongi laulul. Viiulid... "It's my time, my moment"... Väga ajast ja arust laul.... Nad oleks pidanud paluma laulma Leona Lewis -e.... Praegu jääb Prantslastele alla :) Oleks võinud mingid muud sõnad kirjutada... ei või just öelda, et originaalsusega hiilgaks :) Saaks juba otsa!!!!
Hinnang: 3

24. Finland - Waldo's People - Lose control
Soome tümps ja põlevate keppidega mehed ning muidugi blondid taustalauljad ja üks "räppar" :) Liiga tavaline minu maitsele, kuigi ilmselt raadiosse sobiks. Saavad kindlasti hääli - eelviimane laul ja natukenegi powerit. Naised laulavad anuvate nägudega, et "I don't wanna lose control by falling"...
Hinnang: 5

25. Spain - Soraya - La noche es para mí (The Night Is For Me)
Natuke tavaline tümpsakas jälle. Kuigi väga stiilne lühikeste blondide juustega naine laulab ja päris mõnusa häälega ka. Eurovisiooniväliselt ma kunagi ei kuulaks küll sellist muusikat :) Tants võiks olla mitu kraadi ägedam, aga lõpunoot oli väga lahe!
Hinnang: 4

Ja ongi laulude osa (loe: igavam osa) saatest läbi ning hakkab hääletamine. Hääletuse alguseks annab avalöögi otse kosmosest rahvusvaheline kosmosemeeskond :)

Minu edetabel:
01. EESTI
02. ISLAND
03. PRANTSUMAA
04. SAKSAMAA
05. TAANI
06. NORRA
07. TÜRGI
08. ARMEENIA
09. ROOTSI
10. SOOME

Aga ma arvan ikka, et võidab Norra... (või Prantsusmaa... või Venemaa... või Türgi...)

---

Hindamissüsteem:
Kõikide riikide elanikud hääletavad telefoni ja SMS-idega ja kõikides 42-s riigis on ka žüriid, kes hindavad laule. Iga riigi TOP 10 saavad punkte vastavalt Esimene koht- 12, teine- 10, kolmas- 8, neljas- 7, viies- 6, kuues- 5, ja nii edasi. Žüriil ja vaatajatel on vastavalt 50% ja 50% mõjuvõimu iga riigi TOP 10 koostamisel.

---

Häälte andmise järjekord ja iga riigi parimad punktid:
Hispaania 8-Portugal; 10-UK; 12-Norra
Belgia 8-Iisrael; 10-Norra; 12-Türgi
Valgevene 8-Venemaa; 10-Ažerbadžaan; 12-Norra --- EESTILE 4 punkti!
Malta 8-Norra; 10-UK; 12-Island
Saksamaa 8-UK; 10-Türgi; 12-Norra --- EESTILE 1 punkt!
Tšehhi 8-Venemaa; 10-Ažerbadžaan; 12-Armeenia
Rootsi 8-Ažerbadžaan; 10-Island; 12-Norra --- EESTILE 7 punkti!
Island 8-Soome; 10-EESTI!!!!!; 12-Norra
Prantsusmaa 8-Norra; 10-Iisrael; 12-Türgi
Iisrael 8-Armeenia; 10-Island; 12-Norra
Venemaa 8-EESTI!!!!!; 10-Prantsusmaa; 12-Norra
Läti 8-Island; 10-EESTI!!!!!; 12-Norra
Montenegro 8-Horvaatia; 10-Norra; 12-Bosnia&Hertsegovina
Andorra 8-Island; 10-Norra; 12-Hispaania
Soome 8-Norra; 10-Island; 12-EESTI!!!!!
Šveits 8-Norra; 10-Portugal; 12-Türgi
Bulgaaria 8-Ažerbadžaan; 10-Türgi; 12-Kreeka
Leedu 8-Island; 10-EESTI!!!!!; 12-Norra
Inglismaa 8-Island; 10-Norra; 12-Türgi
Makedoonia 8-Norra; 10-Bosnia&Hertsegovina; 12-Türgi
Slovakkia 8-Bosnia&Hertsegovina; 10-Norra; 12-EESTI!!!!!
Kreeka 8-Ažerbadžaan; 10-Norra; 12-UK --- EESTILE 5 punkti!
Bosnia&Herzegovina 8-Iisrael; 10-Norra; 12-Horvaatia
Ukraina 8-Venemaa; 10-Ažerbadžaan; 12-Norra --- EESTILE 4 punkti!
Türgi 8-Bosnia&Hertsegovina; 10-Albaani; 12-Ažerbadžaan
Albaania 8-UK; 10-Türgi; 12-Kreeka
Serbia 8-UK; 10-Norra; 12-Bosnia&Hertsegovina
Küpros 8-Ažerbadžaan; 10-Norra; 12-Kreeka --- EESTILE 3 punkti!
Poola 8-EESTI!!!!!; 10-Ukraina; 12-Norra
Holland 8-Türgi; 10-Ažerbadžaan; 12-Norra
EESTI 8-Island; 10-Venemaa; 12-Norra
Horvaatia 8-Norra; 10-Ažerbažaan; 12-Bosnia&Hertsegovina --- EESTILE 6 punkti!
Portugal 8-Island; 10-UK; 12-Moldaavia
Rumeenia 8-Kreeka; 10-Island; 12-Moldaavia --- EESTILE 1 punkt!
Iiri
8-Norra; 10-UK; 12-Island --- EESTILE 6 punkti!
Taani 8-Ažerbadžaan; 10-Island; 12-Norra --- EESTILE 5 punkti!
Moldova
8-Norra; 10-Ažerbadžaan; 12-Rumeenia EESTILE 7 punkti!
Sloveenia 8-Taani; 10-Bosnia&Hertsegovina; 12-Norra
Armeenia 8-Norra; 10-Kreeka; 12-Venemaa
Ungari 8-Ukraina; 10-Ažerbadžaan; 12-Norra EESTILE 6 punkti!
Ažerbadžaan 8-Norra; 10-Ukraine; 12-Türgi EESTILE 4 punkti!
Norra 8-Taani 10-Ažerbadžaan 12-Island

Eurovision final results:

01. Norway - 387 points (Next year in Oslo... nagu ette oligi arvata :))
02. Iceland - 218 points
03. Azerbaijan - 207 points
04. Turkey - 177 points
05. United Kingdom - 173 points
06. Estonia - 129 points
07. Greece - 120 points
08. France - 107 points
09. Bosnia & Herzegovina - 106 points
10. Armenia - 92 points
11. Russia - 91 points
12. Ukraine - 76 points
13. Denmark - 74 points
14. Moldova - 69 points
15. Portugal - 57 points
16. Israel - 53 points
17. Albania - 48 points
18. Croatia - 45 points
19. Romania - 40 points
20. Germany - 35 points
21. Sweden - 33 points
22. Malta - 31 points
23. Lithuania - 23 points
24. Spain - 23 points
25. Finland - 22 points

Kommentaare ei ole: