esmaspäev, 4. mai 2009

Creeps - Rakvere Teater

Nägin seda etendust Aruküla Rahvamajas. Päris korralik ning kobe saal on muideks! Teatri jaoks sobis ideaalselt. Eriti kui tegemist on nii laheda, popi ja noortepärase tükiga, nagu seda on "Creeps"! Pean tunnistama, et mingis mõttes oli see isegi üllatus, et see tükk mulle nii meeldis! Noortekas (ma "vist" ei kuulu enam sihtrühma :)), lihtsake, ei kubise just mu lemmiknäitlejatest (kuigi nüüdsest võib vist juba Anneli Rahkema julgelt nende hulka lugeda?!) ja üldse kuidagi "mitte-minu-rida".

Ja ometi töötas see minu jaoks kõikidel tasanditel. Näitlejad olid väga sobivad oma rollides, kunstikutöö oli, kuigi ei midagi "erilist, aga see polnud ka selline tükk, sain naerda, sain üllatuda (ei osanud oodata sellist lõppu), meeldis muusikaline kujundus (tegemist on vist Saaremäe pojaga, kes on ilmselt just selles "õiges" vanuses, et muusikaliselt selist tükki kujundada), selles oli ka mingi õpetustera sees ning kogu see tervik mõjus veel tagatipuks meelelahutuslikult.

Anneli Rahkema - cooli, kalkuleeriva, kontrolliva, isiklikke teemasid ning emotsioone alla suruva bitchina oli nii ehe ja tähelepanu endale kiskuv, et ma lihtsalt ei saanud temalt üldse silmi. Kena välimus muidugi aitas ka sellele kaasa. Temas on midagi erilist! See kuidas ta kogu selles süsteemis sees oli ning rikkuri tibist tütrena teistest proovis üle olla, see mõjus nii usutavalt, et tema tegelane oleks ka päris elus sobinud sellisesse ametisse. Sest millegipärast tihti need noored saatejuhtidest eneseimetlejad tütarlapsed ongi just sellised, milliseks ka Rahkema oma rolli oli kujundanud. Tõeliselt osav vemp!

Tegelikult sama hästi mängi ka Marin Mägi. Kergelt ullikest väikelinna tibi, kelle elu keerleb boyfriendi, pidu panemise ja tantsutrenni ümber. Samas oli temas kõvasti rohkem südant sees kui eelmainitud Rahkema tegelases. Kuid niipalju nutti tal siiski oli, et päris endast üle sõita ka ei lasknud. Mägi mõjus kolmest tüdrukust kõige rohkem oma tegelase vanusena (kuigi ega ka teiste noorte näitlejannadega seda probleemi polnud).

Ausalt öeldes on Silja Miks minu jaoks näitleja, keda ma tavaliselt näha ei taha. Kuigi olen teda ju ehk kokku näinud alles umbes kolmes rollis enne seda. Kuid kuigi oma arvamust veel ei saa muuta, siis siia "Creeps"-i ta sobis hästi. Kuidagi hoopis teistsugune inimtüüp ning samuti oli seda ju ka tema karakter. See "I will always love you" esitus oli tõeliselt koomiline, kuid kogu selline hästi tabatud öko-inimese ja kergelt looduslapse roll oli küll väga hästi tabatud!

Mõned korrad vilksab lavalt läbi ka nilbe olemisega castingu-juht Arno, keda kehastas Eduard Salmistu. Ka tema kohta käivad täpselt sarnased sõnad nagu Silja Miks-i kohta. Ehk ta ei meeldi mulle näitlejana, kuid selles rollis mängis ju "ebameeldivale tegelasele" omamoodi see isegi kaasa :)

Lavastaja Saaremäe on kuidagi väga hästi pakku tabanud. Nimelt väga osavalt on see kogu etendus kokku seotud. Juba mainitud eri komponendid, kuid sellele lisaks veel sobivalt ka Kerli laul "Creeps" (seda ei saanud ju ometi originaalis Lutz Hübner alla mõelnud-kasutanud), ning "uue saatesarja" nimi ja need tegelased ning paljastamata püanti ei saagi vist rohkemat öelda :) Kuid üldse kogu see liikumine ning "üle saali" režiipuldiga suhtlemine ja isegi videokasutamine kavalalt ettefilmitud lõikudega, kuid samas kogu tegevus käiakse ka laval läbi... see kokkumeisterdamine ilma traagelniitideta on õnnestunud väga osavalt!

Muusikalise kujunduse kiidusõnad juba ütlesin, kuid tahaks veel eraldi tänada ühe mu viimase poolaasta lemmiklaulu "The man who can't be moved" kasutamise eest :)

Lemmikstseene on raske välja tuua. Sest tegelikult kogu "castingu" protsess oli kaasahaarav ja põnev. Justnagu publik oleks seal valimas seda sobivaimat. Ja eks igaüks oma peas kindlasti ka valiku tegi või vähemalt vaatas ja mõtles, miks üks või teine tüdrukutest sobis või mitte. Sest ega ideaalne neist ju keegi polnudki. Ja hea, et nii Silja kui ka Anneli tegelastel oli ka tõsine tagamaa ning põhjus, miks nad seda ametikohta tahtsid. Mis polnud ju mitte üldsegi lihtsalt sellepärast, et palju pappi ning näolapp telekasse saaks. Neil kahel oli mingi õilsam või inimlikum põhjus... kuigi Marin Mägi Petra-tegelane oli seal küll lihtsalt lõbu pärast...aga päriselus ongi ju just temasuguseid sellistel castingutel vist ikka valdav enamus (kaldun arvama). Aga jah, mis seal salata, lemmikutest kohtadest lemmikuimad olid need kui Anneli Rahkema hääles oli :) Isegi lihtsad detailid, nagu näiteks see kuidas ta "Maren"-it "eideks" kutsus või "Petra"-le kehahoiakut õpetas. Või tõesti kuidas nad maas teineteisel juustkallal olid. Või kui ta ingliskeelset intervjuud tehes üleolekut tundis jne jne...see kõik oli puhas "lavakuld" :)

Hinnang: 4- (Päris hea õppetund kõikidele bussi-Pilledele ja baari-Kristjanitele ning teistele sellistele, kes mõtlevad reality-sarjades osalemisele või siis kuulsuse ja raha juurde kiiret tähelendu lootvatele saatejuhi või mõne muust (eksiarvates) "lihtsast" ametist unistajatele. Ma küll mõtlesin, et kui kavalehele oli trükitud Kathleen-i mängima Piret Järvis, et ju siis lõpuks saadetakse need kolm klouni minema ja võetakse "hoopis" Järvis, sellele ametile.... kuid tegelikult oli üllatus hoopis suurem. Laval lauldakse, tantsitakse, tehakse intervjuusid, näidatakse videot ning muidugi ei puudu ka korralik käsikähmlus ja kaklus plikade vahel, tegemist on ju hilisteismeliste tüdrukutega, kes kõik ühe "kuulsust ja raha" tõotava ameti peale väljas - väga vinge ja lahe!)
-------------------------
Tekst lavastuse kodulehelt:

Lutz Hübner
CREEPS
Lavastaja Üllar Saaremäe
Kunstnik Erki Kasemets
Muusikaline kujundaja Karl Robert Saaremäe
Videorežissöör Maiju Ingman
Tõlkija Eili Heinmets
Mängivad Silja Miks, Marin Mägi, Anneli Rahkema ja Eduard Salmistu.

Noorte elustiili- ja muusikasaade Creeps otsib saatejuhti.
Sa näed pagana hea välja, oled cool, ilma Sinuta ei saa ükski pidu õiget hoogu sisse, Sinu jultunud näolapp on popp?! Me otsime täpselt sellist saatejuhti nagu Sina! Pauer, enesekindlus, isikupära – neid omadusi on vaja uue, trendika moe- ja muusikasaate juhtimiseks. Kui oled 16 – 18-aastane ja vastad meie kirjeldusele, oledki just Sina see õige! Parool: Creeps! Kus Sa ka ei oleks: me saame Su kätte! Ja ära unusta: Sind ootab terve maailm!
„Creeps“ on lugu kolmest televisiooni noortesaadet juhtima kutsutud tüdrukust, kes kohale minnes avastavad, et nad polegi ainsad väljavalitud ning töö saamiseks tuleb läbida veel üks konkurss.
Esietendus 4. oktoobril 2008
---------------------------
Lavastuse trailer:

Kommentaare ei ole: