esmaspäev, 5. oktoober 2009

Oktoobrikuualguse teatriuudised

Mõned vanemad uudised ka, mis vajavad ära märkimist ja mõned uuemad uudised... ja lõpuks ka paar väikest nimekirja sügise oodatuimate tükkide kohta...

12. septembril kuulutati Tartus, Athena Keskuses välja Eesti suurima teatrifestivali auhinnad.
Parimaid selgitati kahe programmi raames – Eesti Teatri Festival DRAAMA 2009 ja Balti Teatri Festival OmaDRAAMA.
DRAAMA 2009 võistlusprogrammist, kus osales 15 Eesti teatrit, pälvisid auhinnad:
• Triin Suvi – valguskujunduse preemia, Pärnu Teater Endla „Janu”
Argo Aadli, Indrek Ojari, Alo Kõrve – preemia kolmele meesnäitlejale, R.A.A.A.M. „Vahepeatus”
Eesti Nuku- ja Noorsooteater „Mängurid” – preemia nukudisaini ja –näitlejameisterlikkuse eest
Teater NO99 „Kuidas seletada pilte surnud jänesele” – ansamblitöö preemia
Martin Algus – lavale jõudnud lootustandva kirjutaja preemia, Pärnu Teater Endla „Janu”
Ardo Ran Varres – helikujunduse preemia, Eesti Draamateater „Lõputu kohvijoomine”
Riina Degtjarenko – kostüümikujunduse preemia, Eesti Draamateater „Lõputu kohvijoomine”
Marika Vaarik – naisnäitleja preemia, Teater NO99 „Kuidas seletada pilte surnud jänesele”
Uku Uusberg – lootustandva lavastaja ja kirjaniku preemia, R.A.A.A.M. „Vahepeatus”
Elina Pähklimägi, Jekaterina Novosjolova – preemia teatri ja elu vahelise piiri testimise eest, Tartu Uus Teater „Elud”
OmaDRAAMA rahvusvahelises võistlusprogrammis toodi esile järgmised inimesed:
Tiit Ojasoo – Best Production, Teater NO99 „Kuidas seletada pilte surnud jänesele"
Ago Anderson – Actor’s Prize, Pärnu Teater Endla „Janu”
Marika Vaarik - Best Production, Teater NO99 „Kuidas seletada pilte surnud jänesele”
Marta Vosylic ūté – Scenography Prize, Teater Utopia „Dekaloog”
Ene-Liis Semper - Best Production, Teater NO99 „Kuidas seletada pilte surnud jänesele”
Martin Algus – Playwright’s Prize, Pärnu Teater Endla „Janu”

Linnateater:
12.12. on oodata uusimat Nüganen-i Tammsaare käsitlust! See on puhas maagia, mis ta siiani on Tammsaare teostega suutnud teha, seega paratamatult on ootused jälle kõrged :) Teada on hetkeks nii palju, et "Ma armastasin sakslast" proovides osalevad hetkel: Ursula Ratasepp, Külli Teetamm, Priit Võigemast, Tõnn Lamp, Kalju Orro ja Aleksander Eelmaa. Kes, mis osas on, on hetkel veel nö. saladus :) Mina loodan, et Oskari rollis on Priit ja Erica suhtes vahet polegi... mõlemad variandid on väga huvitavad, nii Ursula kui Külli.

Järgmisel aastal on aga oodata päris põnevat asja kohe jaanuarist! Nimelt ka Linnateater tuleb välja minu lemmiknäidendi lavastusega - Kes kardab Virginia Woolfi! Naljakas kokkusattumus on, et NO teatris mängib Marthat Marika Vaarik, aga Linnateatris George-i Andrus Vaarik... minu meelest kahepeale kokku ideaalne variant... kuigi loomulikult on ülihuvitav näha ka NO versioonis George-ina Toomperet ja Linnateatris Marthana Eespäeva. Aga jah, paratamatult oma peas tekivad oma stsenaariumid ja rollijaotused :)

Linnateatri kodulehel on muideks väga huvitavad lingid Andrus Vaariku "Arteris" ilmunud intervjuule ning "Kahekõne" saatele, kus osales Elmo Nüganen. Ja "to round it up", Šapiro taastab Linnateatris parajasti oma lavastust "Nii see on kui Teile nii näib". Eelmises versioonis oli tegemist väga laheda ja ülihuvitavate kunstiliste lahendustega tükiga. Nüüdsest on kaasatud ka Andrus Vaarik lavastuse näitlejate sekka. Minu üpris põgusat, aga kõrgehinnangulist arvamust "eelmisest versioonist" võib lugeda siit.

Draamateater:
Lauri Lagle on uus noor auteur Eesti teatrimaastikul. Nimelt lavastab ta kahasse Maria Lee Liivakuga kirjutatud tüki "Sinul on meretäis hirmu". Selles osaleb ka Juss Haasma, kes Ugalas jätkab sügisest ainult rollilepingutega. Lugu noorte kuttide bänditegemisest tundub hästi põnev seda enam, et see on Eesti dramaturgia.

Hiilgav! on juba oma esietenduse ära teinud. Veel on oodata sügisel Karusoo lavastust "Vihmatants". Kus osalemas näitlejana ka Tõnis Mägi. Ja lastele lavastab uuesti oma kunagise hittlavastuse (toona Jüri Krjukoviga) "Piparkoogimehike". Sobivasti just jõuludeks :)

Nukuteater:
Eesti Nuku- ja Noorsooteater omistas õigused tuua lavale Walt Disney Company muusikali. Ehk kogu maailmas ülipopulaarne "High School Musical", mille Eesti esietendus on planeeritud kevadesse 2010. "High School Musicali" toob Nuku- ja Noorsooteatri suure saali pöördlavale kogenud muusikaliloojate meeskond, kes on varem Nuku- ja Noorsooteatris lavale toonud muusikalid "Risk", "Grease" ning "Romeo ja Julia". Peaosatäitjate ning kooriliikmete leidmiseks toimub 7. ja 8. oktoobril avatud casting. Lisainfo Nukuteatri kodulehel.

Cabaret Rhizome:
Tallinnas on septembrist uus teater! Peamiselt Viljandi KA jõududega toimiv nö. "tugitooliteater... sest tavapäraseid teatritoolide ridasid asendavad tugitoolid ja diivanid. Teatrit vaadates saab ka kokteile nautida ja tunda end vabalt. Ma pole veel ise sinna jõudnud, aga ilmselt on tegemist endiste Salong-teatri ruumidega. Kaarli puiesteel. Lisainfot nende kodulehel.

Ugala:
Oma lavatee lõpule on jõudmas üks minu suuri viimaste aatate lemmikuid - Anna Karenina. Aaaaah kui hea see oli! Jääb südamesse igavesti. Sellest etendusest peale avastasin, et Triinu Meriste on ikka päris hea näitleja! See niiöelda avas tema talendi minu jaoks.

NO:
Pepeljajev on jälle Eesti lavakate kallal :) Siit-sealt ja tegelikult igalt poolt on juba ülistavat kriitikat kosta. Tegemist ju Bulgakoviga ka. Seega ülipõnev! Ise jõuan küll alles detsembris vaatama, aga põlen põnevusest! Tantsulavastuste kartjad tunnevad ilmselt kergendust, et seekord on Saša ka teksti oma lavastusse lubanud, kuid minu meelest kõik kes seda näinud on räägivad kui ühest suust, et sõnad on nagunii nii kõrvalised, et neid ei pane selle laheda liikumise jälgimisel tähelegi!

Novembris alustab lavateed uusim "Virginia Woolf". oioioi kui magus see on :) Kas ehk seekord ilmub lavale ka Georgi ja Martha "poeg" :) No-teatris ei või kunagi selliseid asju ette aimata...

VAT:
Tegelikult ka mitmed teised teatrid, nagu näiteks Polygon, Ugala ja Endla alustavad noorte teatrikoolitusi. Lapsevanemana ma arvan, et sellised teatriringid on head kasvõi teatrihuviliste noorte kasvatamiseks. Seeläbi tutvutakse ka kirjandusega ning ega esinemisoskus pole ka tuleviku tööelus kunagi "mööda külgi maha jooksnud".

Novembris on tulekul uus noortekas "Robinson & Crusoe". Autorid: Nino d`Introna ja Giacomo Ravicchio, Lavastaja: Aare Toikka, Kunstnik: Kaspar Jancis, Osades: Meelis Põdersoo ja Ago Soots

Rakvere Teater:
Teatris toimuvad debatid, mida on võimalik kuulata ka teatri kodulehe kaudu. Urmas Lennuk lavastab lastele "Jäneste kirik" -u ja piletid on juba müügis.
Muideks teater otsib hetkel turundusjuhti! Ise ootan väga "Harry kotab Sallyt"... Lichtfeldt-i tippvormi on nii lahe nautida. Kõik mis ta viimasel ajal teeb muutub kullaks!

Vanemuine:
Vanemuise uute tükkide nimistu on TÄHELEPANUVÄÄRNE! Ja teater ju hakkab kohe etendama oma muusikale ka kohe avatavad Solarise keskuses asuvas Nokia Kontserdimajas. Vähemalt Evita, Ämbliknaise suudlus ja Nukitsamees on neil seal kavas. Ise plaanisin ÄS-i pileti järgmise aasta algusesse juba ära. Malviuse Draamateatri versioon on üks mu lemmikuid teatrilavastusi üldse mu elus. Krjukov ja Lutsepp olid niiiiii vinged... kahtlen kõvasti, et lauljad nende rollidega muud pakkuda suudavad kui lauluhäält... aga eks näis...

Endla:
Kuni 10.10 toimub Endlal sooduskampaania! Pärnus kuni aastal lõpuni toimuvatele etendustele on 50% hinnasodustus!

Von Krahl:
Ometi on sealgi majas jälle uusi tükki tulekul! Põnev kombinatsioon ooperiga segatult on "Indiate uurimine". Mille toob lavale üks põnevamaid lavastajaid, nimelt Koldits. Ka teine sügise uuslavastus, mis juba oma lavaelu on alustanud - PostUganda - tundub olevat midagi teatri piire kompavat.

Tartu Uus Teater:
Tundub, et see teater on tulnud, et jääda! Uusi lavastusi tulekul ning ka mõned vanemad veel ringlevad. Ott Aardam on ka oma maailmarännakutelt tagasi ning tema kahemehetükki koos Mart Aasaga mängitakse jälle. Täpsem info nende kodulehel. Selline indie-värk on väga lahe nähtus Eesti teatripildis. Vaatasin, et Aardamiga koos maailmarännul olnud Karol Kuntsel osaleb Vanemuise tükis, huvitav kas mehed maanduvad koos Tartu maastikule?

Theatrum:
Võimalik on jälle näha tänavu Teatriliidu auhinnajagamisel mitu suurt auhinda võitnud kahte lavastust. Mina igatahes tegin plaanid juba ära!

Võru Linnateater:
Uuel hooajal uus lavastus: anonüümne MEES/anonüümne NAINE. Täpsem info nende kodulehelt. Ise loodaks ikka näha "Koomiku lapsepõlv"-e, aga seda neil mängukavas pole...

Kuressaare Linnateater:
Novembris on oodata uuslavastust "Vares". Hetkel veel täpsem info puudub.

Muu:

Eesti Teatri Agentuur kuulutas Tartus välja selleaastase näidendivõistluse võitjad.
Žürii koosseisus Toomas Kall (esimees), Sven Karja, Liina Pihlak, Anne-Ly Sova, Garmen Tabor, Taago Tubin, Ingomar Vihmar jaotas preemiad alljärgnevalt:
I
Martin Algus "Postmodernsed leibkonnad"
II
Siim Nurklik "Kas ma olen nüüd elus"
III
Loone Ots "Libuhunt"

Eripreemiad:
Raivo Kütt "Brüsseli hull"
Andri Luup "Piloot"
Lauri Vahtre "See toru seal laes"

Äramärgitud:
Jaan Aps "Õnnelikud lapsed"
Katariina Kabel "Aline ehk Tuled põlevad, aga kedagi pole kodus"
Mart Kase "ELU 2.0"
Kaido Liiva "Onu Alberto miljonid"
Kaur Riismaa "Tulvavesi vaatama"
Katrin Ruus "Katel"
Enn Vetemaa ja Erki Aule "Ühekäeline bandiit"

Nii põnev kui need nüüd ka realisseruks laval :) Eesti dramaturgia on minu meelest nii tugev. Vinge, et ka uusi tegijaid on nimistus märgata. Mitmed uued on värskelt Drakadeemia õpilased. See on minu meelest hea märk sellest, et Drakadeemias tegeletakse õige asjaga ning seal tasub kindlasti osaleda!

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kuulutab välja konkursi lavakunstikooli juhataja ametikoha täitmiseks ajavahemikus 1.09.2010–31.08.2015.

Eva Kübar on teinud päris hea ülevaate Postimehes (augusti lõpus) üpris mitmete etenduste kohta, mis on teatritel kavas. Mõned asjad on küll muutunud ja mõned asjad on juurde tulnud, aga väga vähe. Seega soovitan lugeda.

Õnne ka Uku Uusbergile ja Sandra Ükskülale augustis toimunud pulmade puhul! Nad on mõlemad nii andekad noored teatritegijad :)

Oodatud tükid:

Minu "veel selle aasta mängukavade" oodatuimate tükkide top 25 (tärnidega need, millele pilet ka juba võetud...iseasi muidugi, et kas kõik klapib plaanidega ning kas ma ise ka nendele jõuan...):

Kes kardab Virginia Woolfi? -NO **
Nii nagu taevas - Ugala **
Ma armastasin sakslast - Linnateater (esietendus 12.12. Piletid tulevad müüki 01.11)
Kui Harry kohtas Sallyt - Rakvere **
Esimesed suudlused - Endla **
Sinul on meretäis hirmu - Draama **
Vihmatants - Draama **
Päeva lõpus - Rakvere
Don Juan - Vanemuine **
Suurema kurbuseta - Vanemuine
Cyrano de Bergerac - Rakvere **
Ämbliknaise suudlus - Vanemuine **
Maarja kuulutamine - Theatrum **
Linn - Theatrum **
Poks - Ugala **
Tapatöö jumal - Kuressare Linnateater
Margarita ja Meister - NO Teater **
Elu ja kuidas sellega toime tulla - Rakvere Teater
Tiramisu - Endla
Mässajad - Endla **
Vaene loom vihma käes - Vanemuine
Indiate uurimine - Von Krahli Teater **
Teisel pool - Rakvere Teater
Tarbetud inimesed - VAT Teater
Hiilgav! - Draamateater **


Ja kuna algamas ju selline hooaeg, kus lastega eriti palju saab, võib ja tuleb koos olla ning tegutseda ("jõulud" ja muidu kah), siis siin on minu jaoks huvitavamad asjad kavadest (nähtud tükid on nimekirjast väljas):
Detektiiv Lotte - Vanemuine **
Limpa ja mereröövlid - Ugala **
Väikesed ajarändurid - Draama **
Robinson & Crusoe - VAT
Kaval-Ants ja vanapagan - Rakvere **
Jäneste kirik - Rakvere **
Pipi Pikksukk - Rakvere
Väike nõid - Nukuteater **
Reinuvader rebane - Endla
Piparkoogimehike - Draama **
Tere - Nukuteater
Lumivalgeke ja 7 pöialpoissi - Estonia
Võlurätik - Nukuteater **

7 kommentaari:

merleke ütles ...

Jälle nii hea ülevaade! Aitäh! Aga pliis, avalda mulle ka, kust sa nii palju infot Linnateatri tegemiste kohta leidsid? Või ei oska ma seda nende kodukalt praegu leida?

Ja üks väga hea fakt sinu jutule lisaks. Nimelt mängitakse 22. oktoobril Rapla Kultuurimajas "Vahepeatust". Mul pole küll õrna aimugi, kas sinna enam pileteid on. Aga raplakatele (ja teistele muidugi ka) kindlasti hea uudis. :)

Anonüümne ütles ...

Tere.
Mul on hea meel, et olete otsustanud oma sisukat ja mõtlemapanevat, mis peaasi - tegijaile asjalikku tagasisidet pakkuvat kommentaatoritegevust siiski jätkata. Teie kriitiline arvamus on aus ja paneb mõtlema. See on vaataja hääl, mida ma muidu kuulen oma õelt, teistelt lähedastelt, ka õpetajatelt. Ma ei tea kuidas Te seda kõike jõuate... Aitäh Teile selle eest! Minu pöördumist ärge palun mõistke valesti, see on siiras. Mul oleks olnud kahju, kui te oma tegevuse oleksite lõpetanud, nagu ma teatud suvisel hetkel aru sain. Kui soovite külastada VAT Teatri lavastuste etendusi, siis palun saatke e-kiri aadressil: aare@vatteater.ee.
Jõudu, jaksu ja ilusaid elamusi,
Aare Toikka

Danzumees ütles ...

Merleke! Aitäh heade sõnade eest! Ja täienduse eest ka.

Suurem osa Linnateatri infost pärineb hoopis ühe uue ja hea sõbra käest :) Samaga saadakski tänusõnad talle teele!!!

Danzumees ütles ...

Lp. Aare Toikka!

Suurimad tänud toetavate sõnade eest! Olen siin kuidagi kevadest alates vindunud mõtete käes, et kas ja kui palju ja kuidas kirjutada. Ja kas ning kui palju sellel üldse mõtet on. Ühelt poolt teen seda oma lõbuks, et jäädvustada "oma teatri lugu" (nii enda kui laste jaoks), teisalt kui niimoodi avalikult teha, siis kaasneb ka mingisugune vastutus. Ühelt poolt tahaks olla üdini aus, sest muidu poleks ju üldse mõtet sellel kirjutamisel. Teiselt poolt võivad üdini ausad sõnad ja arvamused solvata inimesi, kes ju tegelikult loovad midagi nii ilusat, huvitavat, head, harivat ja mõtlemapanevat nagu seda on TEATER. Ja tihti on tunne, et mis õigus mul on üldse midagi öelda või arvata, oleks et ma ise paremini teeks või oleksin pädev kellegi kunsti kritiseerima (pole mul ju ei teatri ega üldse kultuuriharidust... olen majandusinimene). Minu arvamused baseeruvad pigem sellel, mida tükkidest enda jaoks üles suudan noppida, kas seal on midagi noppida või kas tükk pakub visuaalset naudingut või mingil metatasandil pinget... Samuti on huvitav vaadelda teatrit ja teatritegijaid ajas - nende arengut või huvitavaid nippe, mida keegi kasutab või eesti teatripilti toob. Vahest ju ei suuda lihtsalt mingite väliste tegurite mõjul "aru saada" asjadest ning siis on huvitav oma ja teiste arvamusi võrrelda või otsida seda "tõde" või "mõtet". Olen ka nõus sellega, et Näitleja on ajastu lühikroonika... lisaks sinna juurde et ka lavastaja on seda. Õigemini lavastaja valikud ning võtted ja mõttevoolud. Eks olen siin saanud ka mitu korda valusalt vastu näppe, kui liiga julgeks läksin või kui unustasin täiesti selle, et keegi võõras neid mu lugusid siit blogist loeb (hämmastusega vaatan, et lugejaid on viimasel ajal kuus umbes 6-7000 erinevat inimest :) See ju juba nagu mõni ajaleht:)). Ja eks neil "korralekutsujatel" on ju tegelikult ka mitmes mõttes õigus. Ja ma tegelikult võibolla mõtleksin samuti kui nemad, kui loeksin kellegi teise inimese sellist blogi nagu minu oma. Ma ei tea. Igatahes selline kaksipidi mõtlemine ning moraali süüdistav sõrm panid üha rohkem mõtlema sellele, et kas kirjutada avalikult või ainult "omadele" - lihtsalt sellepärast, et soovitada mis hea ja hoiatada, mille peale aega ja raha mitte kasutada. Samas see positiivne tagasiside blogi kaudu on nii meeltülendav. Isegi kui inimesed lihtsalt tänavad soovituste või mõtete eest. Iga väikseimgi vastukaja läheb alati hinge. Rääkimata muidugi sellest kui tagasiside tuleb teatritegijatelt endilt. Eestis on ju blogikultuur alles lapsekingades. Võrreldes näiteks Rootsiga - siin räägitakse blogidest palju ning neid võetakse märksa tõsisemalt. Ju on ka tõsisemad kirjutajad ning osavamad, ei tea...

Danzumees ütles ...

...Igatahes on hea teada, et neid mu mõttearendusi on ka "tegijatele" vaja. See annab omamoodi tõuget ikka edasi selle asjaga siin tegeleda, SUUR TÄNU! Igasugune tagasiside ongi kõige paremaks tänuks sellisele tavalisele hobiblogipidajale, nagu mina. Seeläbi teab, et on mõtet oma kahtluste kiuste ikka edasi kirjutada. Olengi sügiseks planeerinud hullult palju teatrit. Ka VAT-i :) Tahaks Teie teatri kõik tükid ära näha! Ja Teie lahkel loal kiusaksin Teid küll, kui pileteid ei õnnestu saada. Nimelt siit Rootsist alati ei tea kaugele ette, et millal Eestisse saab tulla ja tihti on just selle tüki piletid välja müüdud või ette broneeritud, mida oleks just teatud päeval võimalik vaatama minna. Seega tänud ka sellise võimaluse eest!

Ühtlasi kasutan võimalust tänada Teid "Ingel, ingel vii mind taeva" ja "Nürnberg" lavastamise eest. Minu jaoks on need kindlasti ühed selle aasta lemmikud! Nüüd ootan põnevusega "Robinson & Crusoe"-t. Tahaks kindlasti seda koos oma 14-aastasega vaatama tulla! Selles vanuses lastele, kes pole enam päris lapsed, aga ka mitte veel päris täiskasvanud - neile on väga vähe pakkuda. Seega see on on väga tänuväärne, et mõtlete ka selles vanuses teatruhuvilistele. Nendest ju kasvavadki tulevased täiskasvanute teatritükkide külastajad. Ja kui neil poleks selles vanuses midagi vaadata, siis kaoks ka vähehaaval see eestlaste teatrihuvi. Eriti praeguses, erinevate meediate ülepaisutatud võimaluste keerises.

Parimate tervitustega, ette vabandades kui ma peaksin kunagi aususe pärast pahasti ütlema (ei tee seda kunagi isiklikus mõttes, ega pahatahtlikult solvates, pigem piiratud maailmavaadete või lihtsalt väljakujunenud maitse ning ka maitseerinevuste pärast) ja indu ikka sama head teatrit edasi teha!

DM

Anonüümne ütles ...

Kui on soov näha "Koomiku lapsepõlve", siis 11. ja 14.jaanuar Võru kultuurimajas Kannel kl 19 saab näha ;)

Danzumees ütles ...

Suur tänu info eest! Kahjuks ei õnnestu nendel päevadel kuidagi Võrru, tegelikult üldse Eestisse jõuda. Pean lootma, et siis kunagi tulevikus veel... vägavägaväga tahaks näha :)