pühapäev, 16. august 2020

TOP20 teatrisoovitust SEPTEMBRIKS

Sügis koputab uksele ja on vaikselt aeg tagasi "tavaelu" plaane hakata tegema. Suveteatrihooaeg saab ka paari nädala pärast läbi ning ühtlasi on aeg septembri teatriõhtuid planeerida.

Mida siis September lavale toob? Kevade ärajäänud esikaid leiab siit mitu, aga lisaks ka palju neid lavastusi, mille etendusi veel palju ei jõutud mängidagi. Ja muidugi vanad lemmikud, mille kohta on soovitused rändamas üha laiema kaarega. 

Tegelikult hooajaliselt maailmas, algabki "teatriaasta" klassikaliselt septembriga. Räägitakse 20/21 hooajast, mis kestab sügisest kevade lõpuni. Suveteater on nagu kogu sellest "teatriaastaringist" eraldi või siis kevade pikendusena - teatriaasta sabas. Sestap olen minagi mõelnud, et kuidas oleks kõige paremini neid soovitusi siin edaspidi jagada. Hea aeg "teha uus algus"... 

Kõige konkreetsem ja selgem on kasutada edetabeli-formaati. Ise eelistan lugeda nö."tabeleid", sest nende järgi on lihtne enda otsuseid teha. Sellepärast jätkan ka algaval "teatrihooajal" edetabelite vormis. Selleks, et need tabelid liiga pikaks ja lohisevaks ei muutuks, teen "soovituste edetabeli" max TOP20 suuruseks ja kõik ülejäänud on TOP10. Sedasi on "tabelisse jõudmisel" ka suurem väärtus. Kui on tabelis, järelikult on hea või huvitav. Iga kuu keskpaigaks teen järgneva kuu tabelid enda jaoks ja ühtlasi jagan siin laiemale ringile, kellel siis iganes juhtub ka neist kasu olema. Tabeleid saab olema mitu, sest ei saa panna ühte tabelisse neid lavastusi, mis juba nähtud koos nendega, mis alles tulekul. Tabelid võivad ka ajas muutuda ja nende arv võib muutuda, kuid olulisemad, ehk "kõige huvitavamad tulevad esietendused" (mida mõistagi veel näinud pole ning tabeli positsioon on tingitud sisust, vormist ja tegijatest) ja "suurimad soovitused" (mida olen ise näinud, ehk positsioonid tabelis baseeruvad tegelikust saadud kogemusest/elamuse suurusest), need leiab siit kindlasti. Katsun võimalikult paljudele lisada peakirja alla lingi, kus on pikem arvustus/peegeldus ning esietendustele-vaatamissoovidele kirjutan juurde lühikese põhjenduse/selgituse/täpsustuse - miks just SEE huviorbiidis on.

Järjekord saab olema sedasi, et alustades tabeli tipust, ehk esimest kohast, mis on see kõige-kõige jne.

Aga lähme siis liikvele:

TOP20 teatrisoovitust septembriks (siit puuduvad need soovitused, mille piletid on septembriks kõik välja müüdud, näiteks Tallinna Linnateatri omad):

1. Kalevipoeg - Vanemuine

2. Dekameron - VAT Teater

3. Etturid - Ugala

4. Vaimude tund Koidula tänavas - Eesti Draamateater

5. Ära imesta kui Sinu maja süütama tullakse - Vene Teater

6. Faust - VAT Teater

7. Paunvere poiste igavene kevade - Rakvere Teater

8. Once - Ugala

9. Surmkindlad asjad siin elus - Ugala

10. Linnade põletamine - Eesti Draamateater

11. Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus - Ugala

12. Anne lahkub Annelinnast - Tartu Uus Teater

13. Kui me nüüd ei sure, ei sure me kunagi - Ugala

14. Suur Siberimaa - Eesti Draamateater

15. Kõik naistest - Endla

16. Kuidas minust sai HAPKOMAH - Ugala

17. Teatrisaaga W - Vanemuine

18. Hullemast hullem - Rakvere Teater

19. Ükssarvikute farm - Rakvere Teater

20. Alias - VAT Teater

(Pressisin, mis ma pressisin, aga no kuidagi ei mahtunud 20 sekka, ent ka järgnevad on ühel või teisel põhjusel vägagi soovituslikud: "Prozorovite maja. 40 aastat hiljem" Vene Teater; "Naiste kool" Vanemuine; "Kuni ta suri" Rakvere Teater; "Mul oli nõbu" Vaba Lava; "Minu haukuv koer" Karlova Teater; "Emilie Sagee" Kellerteater - 3 viimast neist natuke ebatraditsionaalsemad lavastused)


TOP10 kõige huvitavamad esietendused septembris (kokku 25st):

1. Millest tekivad triibud? - Eesti Draamateater (esietendus 17.09) - Vadi on kirjutanud ja lavastanud. Laval ainult väga head näitlejad. Vilde eluloo ainestel.

2. Lehman brothers - Eesti Draamateater (esietendus 09.09) - Maailma lavadelt kuum kraam. Noorem Toompere lavastab ja 3 lemmiknäitlejat mängivad! Üle pika aja jälle Priit Võigemastilt ka uus roll.

3. Poeg - Theatrum (esietendus 18.09) - Piisab, kui öelda, et autoriks on (trikitaja) Florian Zeller!

4. Romeo ja Julia - VAT Teater (esietendus 03.09) - Uus Shakespeare eesti laval ja kõigele lisaks Toikka lavastab!

5. Jõgi - Endla (esietendus 12.09) - Põnev materjal, autor Butterworth on mees, keda lavastatakse auhinnatult ja kiidetult nii Broadwayl kui West Endis. Meil lavastab Taago Tubin, kes on ka varem sama autorit eestlastele tutvustanud. 

6. Minu Georg Ots - RAAAM (esietendus 13.09) - naised Georg Otsa elust, jutustavad ja maalivad pilti, - igaüks saab puzzlet kokku panna, mis oli tegelikult.

7. Charlotte Löwensköld - Rakvere Teater (esietendus 05.09) - Rootsi kostüümidraama, Natali Väli üle pikema aja suuremas rollis.

8. Roheline nagu laulaks - Polygon Teater (esietendus 24.09) - Polygonilt pole tükk aega midagi uut saanud näha. See on materjal, millega Karl Koppelmaa välismaalt auhinna koju tõi. Põnev trupp.

9. Pangarööv - Vanemuine (esietendus 06.09) - "pöörane" kõlab hästi, "farss" kõlab kahtlaselt - võib olla väga-väga hea, aga ka vastupidi... loodetavasti on tõeliselt hoogne. Mäeots lavastab!

10. Memm - Must Kast (esietendus12.09) - dokumentaalmaterjali, ehk intervjuude põhjal lavalugu lastelaste ja vanavanemate suhetest.


TOP10 soovitust lastele ja lastega:

1. Lohe needus - Eesti Draamateater (kooliealistele)

2. Apelsinitüdruk - Eesti Noorsooteater (noortele)

3. Onu Remuse jutte - Endla (sobib ka eelkooliealistele)

4. Pimedas ja teki all - Piip ja Tuut Teater (sobib ka eelkooliealistele)

5. p(ÖÖ) - Eesti Noorsooteater (sobib ka eelkooliealistele)

6. Röövel Hotzenploz - Eesti Noorsooteater (sobib ka eelkooliealistele)

7. Buratino - Estonia (sobib ka eelkooliealistele)

8. Õuduste kool - Kellerteater (kooliealistele)

9. Vapruse värinad - Eesti Noorsooteater (sobib ka eelkooliealistele)

10. 2+2=22 - STL/Zuga (sobib ka eelkooliealistele)


TOP10 oodatuimat etendust (millele pilet septembris olemas - tärniga märgitute kohta kirjutan ka siin pärast nägemist pikemalt):

1. Lehman brothers - Eesti Draamateater

2. Poeg - Theatrum

3. Jõgi - Endla

4. Charlotte Löwensköld - Rakvere Teater*

5. Esimene armastus - Eesti Draamateater - "armastus" on alati "teema"... ja "esimene" on üks olulisemaid.

6. Pangarööv - Vanemuine*

7. Võrku püütud - Ugala* - korralikku "ukse"komöödiat, ehk lavalisi segadusi pole tükk aega näinud. Siin veel Ugala trupiga liitunud Margus Tabor ja Oskar Punga ka mestis.

8. Piruka magus põhi - Ugala* - laste krimka, Taavi Tõnisson külalisena Ugalas lavastamas. Miskine igatsus näha ka Ilo-Ann Saarepera suuremas rollis.

9. Agulihärrad - Teater Kilk - Laval Argo Aadli ja Indrek Ojari ning lavastajaks Dianx - see on kindlasti vahva!

10. Vanuse viiskümmend varjundit - Karlova Teater - No kaugel see 50 enam on :) Dvinjaninovi monotükk, mis peaks igati minusugusele sobima. Soome autor sellisel teemal on natuke kahtlane, aga olen aru saanud, et seda on korralikult ümber (loe:omaks) tehtud.

Lisaks mängitakse septembris järgnevaid, millel küll pilet olemas, aga mitte "septembriks", seega soovitada veel ei oska, kuna pole "veel" näinud:

Rakvere Teater "Kõik head, vana toriseja"Vanemuine "Kaalud", Endla "Nagu süldikeeduvesi", Eesti Draamateater "Oh jumal", Eesti Draamateater "Millest tekivad triibud", LendTeater "Kassi-hiire mäng", Vene Teater "Goodbye, Berlin!", Von Krahli Teater "Pigem ei".


TOP10 "piletid", mida kõige rohkem tahaks:

1. Romeo ja Julia - VAT Teater

2. Minu Georg Ots - RAAAM

3. Roheline nagu laulaks - Polygon Teater

4. Memm - Must Kast

5. Me armastame ja ei tea midagi - Endla - Siiani nägemata, aga selle kohta on kosta häid sõnu.

6. Utoopia - Vene Teater - nägin Kuldse Maski off-programmis eelmisel aastal lõiku ja see disfunktsionaalne pere nõuka-aja "utoopias" maadlemas oma deemonitega oli vägagi mõjuv. Laumets lavastab ka!

7. Anna Karenina - Estonia (esietendus 1.09) - Uus originaalballett Estonias - see on sündmus! Kesleri "Kratt" oli pandeemiaaja üks suurimaid ekraaniteatrielamusi....

8. ******* - Von Krahli Teater/Paide Teater (esietendus 10.09) - sellest ei taheta midagi rääkida. Olen kahevahel, kas ikka huvitun... Paide-poiste pärast ju küll ja Mart Koldits lavastajana on ikka teinud kõnekaid asju.

9. Krahv Luxemburg - Estonia - Operett, mis peaks olema igati hea, arvestades truppi.

10. Tango - Endla - Mrožek on nii ja naa, Vihmar on nii ja naa, aga järsku nad koos on vägagi "NII"?! :) Kuigi rahvasuu just väga hästi selle kohta ei kõnele...

Kommentaare ei ole: