kolmapäev, 14. veebruar 2007

Top 20 2007.aastal ilmunud raamatud, mida tahaks osta

Mõned, nagu näiteks Sajandi Sada Sõnalavastust ja Hiirelõksu raamat on juba olemas, aga need siin nimekirjas on kogutud Apollo internetilehekülje sisestuskuupäevade järgi. Seega

TOP 20 2007. aastal ilmunud raamatut, mille nägemist oma riiulis ma kõige rohkem soovin.

20. Agatha Christie - Saladuslik härra Quin
Christie on kindla peale minek. Mulle on alati meeldinud ära arvata, kes tema raamatutes on mõrvarid. Natuke kohutab mind see, et selles raamatus pole ei Poirot-i, ega Marple-it. Hiljuti ilmus ka Poirot-i lühilugude kogumik, aga need lood on mul suuremalt jaolt olemas teistes raamatutes.

19. Hammett - Daini suguvõsa needus
Selle raamatuga ma olen natuke reklaami ohver. Seal kasutati selliseid lauseid, mis huvi eriti äratasid, aga Hammett-i eelmine raamat, mida mul samuti pole, seda peetakse üheks eelmise sajandi 150 parema raamatuks, niiet asi on igat pidi huvitav.

18. Lynn/Jay - Jah, härra minister
Telesarja ma ei jälginud, küll oleksin tahtnud seda jälgida. Tegelikult nägin paari esimest osa ja see rafineeritum briti huumor võlus mind küll. Usun, et sellise teema ja tegelastega oleks raamat huvitavam kui teleseriaal.

17.- 16. Marinina - "Surma helge pale" ja "See kes teab"
Marininat ma pole jõudnud veel lugeda, küll on tema austaja K. ema ja K-le endale ka see vist nagu meeldis. Mina usun, et mind võluks vene tänapäevane krimka. Selles on mingit omalaadset atmosfääri.

15. Himmler - Vennad Himmlerid
Kõik mis on seotud natsidega, see mind huvitab. Ma tean, et see tekitab minus mingi kaastundepurske, mis väljendub mingite sügavamate emotsioonidega minu sees. Himmler oli ju igati tuntud ning temast ma eriti midagi ei tea ka, seega oleks huvitav teada saada.

14. Aleksejevitš - Tšernobõli palve
Üle elatud tuumajaama plahvatus - õnneks minu jaoks kaugelt, nende perede lood sealt lähemalt, need võibad päris hinge minna. USA raamatukriitikute aastaauhinna võitja veel pealekauba, ju siis on väärt asi.

13. Toomet - Õnnelik lapsepõlv
Toomet on mu vana lemmik. Sellel aastal on küll ilmunud temalt ka kaks teist lasteraamatut. Ta on armas ja kirjutab hästi. Selle raamatu puhul pole ta küll ise seda kirjutanud, rohkem nagu koostaja, aga ta oskab...see sarnase formaadiga mänguasjade raamat oli väga ilus ja vahest ma ikks võtan riiulist ja tunnen äratundmisrõõmu.

12. Nykänen - Raid ja poiss
Sommid oskavad kirjutada häid raamatuid ja teha häid filme. Minule lähevad nad tavaliselt korda. Viimati loetud Lehtolaine oli päris hea. Usun, et kuna Raid on Soomes päris pop, siis ju ta on tasemel.

11. Jüri Paet - Ajuleke
Päris nutikad ütlemised ja mõttekõigud. Paetisme lendab nii, et mine või varju alla. Ta on andekas, kahtlemata.

Ja ongi TOP10 käes:
10.Dovlatov - Leivatöö.Võõramaa naised
Topeltromaan. Kaks eraldiseisvat raamatut ühtede kaante vahel. Dovlatov ju kunagi Tallinnas ka elanud ja tema teemad riivavad mind lähedalt. Need kaks on väga huvitavad!

9. Politkovskaja - Putini Venemaa
Jah, eks ikka sellepärast, et miks Putin laskis Politkovskaja mõrvata?

8. Kull - Oskar Luts
Sirvisin seda juba raamatupoes. Luts ju üks suuri lemmikuid, vähemalt mis puudutab kevadet ja suve. Ma eriti temast ei tea ka, seega oleks vajalik lektüür.

7. Sibold/Ots - Rein Purpur - Eestlaste pöörane reis läbi Euroopa
Kui ma ei eksi, siis selle projektiga on seotud ka Uhkeloom. Ja nii naljakat ning andekat koomikut pole juba pikemat aega mu teadvusse jõudnud. Üldse kujutan ette, et naljakad juhtumid reisidelt on mind huvitav teema.

6. Pamuk - Lumi
Kommentaarid ilmselt liigsed. Auhinnasadu, respekt ja lisaks veel nii mitmetasandiline sisu. Selle ma pean saama!

5. Piper - Kunstiajalugu
Väga võimas. Selline teos peaks igas kodus olema. Vahepeal oma ilumeelt rahuldada ning targemaks saada.

4. Dovlatov - Kohver
Väga hea idee! See on minu kui faabulate austaja olulisim asi raamatu juures. Lisaks veel Punane Sari, mis on juba ise kvaliteedimärk (mõnede eranditega muidugi, nagu näiteks Suvi Baden Badenis)

3. Kershaw - Hitler, 1.köide
Aukartustäratav, paks teos Hitlerist. Ja natsiteema-lembusest ma juba kirjutasin. Hitler oli natsi umber 1. Selle hullu kohta peavad kõik kõike teadma, et ära tunda ning ära hoida sarnased sündmused, mis 40-ndate alguses Saksamaal toimusid.

2. Kivirähk - Mees, kes teadis ussisõnu
Mul on selline kahtlane tunne, et see raamatu on midagi sarnast Rehepapile. Ja Rehepapp on üks Eesti kirjanduse parimaid. Kui see oleks pooltki nii hea, siis piisaks, et panna teda nii kõrgele kohale!

1. Bryson - Kõiksuse lühiajalugu
Yes, kordustrükk on ilmunud! Selle peab ruttu minema ära rabama, enne kui on jälle otsas. Vaevalt, et nad kolmandat trükki enam teevad. Lugesin seda kunagi inglise keeles ja päris hea oli. Kõigele lisaks saab seda raamatut lugedes märksa targemaks. Hästi ladusalt kirjutatud. See on mu soovitud raamat number 1.

2 kommentaari:

Arkadi Zuk ütles ...

Ma ise oleks pakkunud, et uhkeloom on Hitleriga seotud.

Danzumees ütles ...

:-))))))))))