laupäev, 1. september 2018

Septembrikuu teatriplaanid


Septembrikuuks mul on pakkuda 2 edetabelit. Üks soovituste edetabel, ehk septembris mängitavate etenduste nimistu, mida võib hakata otsast närima ja kui esimene nähtud, siis haarata teine, kui teine nähtud, siis kolmas ja nii edasi. Kokku olen suutnud lugeda 93 lavastust, mis mul septembris mängitavatest juba eelnevalt nähtud. Kõiki neist muidugi üldse ei soovitakski ja selleks, et tabel nii üüratult pikaks ei veniks, siis jätan need kehvemad üldse mängust välja. Palju mõjutab tervikpilti ka DRAAMA festivalil Tartus etenduvad lavastused.

Teine tabel on nende lavastuste kohta, mida ma kõige rohkem ise ootan. Ehk siis need, mis veel nägemata, aga mida eelinfo või juba näinud inimeste arvamuste põhjal arvan, et võiksid olla päris head ja/või huvitavad. Märgin ära ka need 3, mille vaatamamineku olen juba jõudnud ära korraldada. Tõenäoliselt saab nende kohta ka siis pärast nägemist kas instast või siit blogist peegelduse. "Tõenäoliselt" selles mõttes, et kui mul ikka midagi öelda pole, siis ei hakka klahvidest miskit vägisi ka välja taguma.

Seega sõidame septembrisse!

EDETABEL 1: soovitused

Kõigepealt 20 septembris mängitavat lavastust, mis peaksid ühel Eesti teatrit armastaval inimesel nähtud olema :)
Edetabelinumbrite asemel panen nad seekord hoopis plokkidesse olulisuse järejekorras.

*****Ivanov - Eesti Draamateater (ehe ja emotsionaalne kostüümidraama, tõeline tippnäitlejate paraad, lavastusena lausa meistriteos!)
*****Elagu, mis põletab! - Adamson-Ericu muuseumi/Lavakooli teatriprojekt (eesti kunstnike elust, lugu stseenides, mis on nii huvitavad ja mõjuvad, ühe lavakalennu vaimustav töö koos Anu Lambiga ja koos muusikaga)

-----See hetk - Tallinna Linnateater (kurb ja eriline lugu pansionist, kuhu patsiendid tulevad surema ning nende pered nendega hüvasti jätma.  emotsionaalselt väga sügav)
-----Praegu pole aeg armastamiseks - RAAAM (lõbus, koomiline, seejuures meeste-naiste suhteid lahkav, näitlejate kõrgema klassi mäng, igati vahva antiikteatri tänapäevastatud originaalne vorm)
-----Inimesed, kohad ja asjad - Tallinna Linnateater (sügav ja valus, Evelin Võigemasti tipproll, põnevate lavastuslike nõksude ja trikkidega)

¤¤¤¤¤Põhjas - Tallinna Linnateater (Gogoli lugu eluheidikutest on esimest korda nii hästi lavale toodud. Katlamajas on kõikvõimalikke inimese moodi inimesi askeldamas, erinevate tunnete ja eludega)
¤¤¤¤¤Väljaheitmine - Eesti Draamateater (äge road-trip, seikluslik ning väga palju endas peitev. Väga huvitav lugu, ühest küljest isegi noortekas, mis sobib ka vanematele)
¤¤¤¤¤Vaimude tund Koidula tänavas - Eesti Draamateater (kammerlik komöödia, Tammsaare ja Mati Undi vaimud kummitavad ja arutavad oma ja teineteise teoseid)
¤¤¤¤¤BB ilmub öösel - Tartu Uus Teater/Von Krahli Teater (kärglavastus, mille teine osa on ülimalt põnev ja elav, erinevate piltide ning pideva liikumisega mänguruumist teise. Lavastus, nagu ei üksk teine, ometi eesti 40ndate ajaloost, väikeste fantaasiamänguliste lisanditega)
¤¤¤¤¤Beatrice - Vanemuine (ägedas vormis ehe sci-fi teatrilaval. nii palju mõtteainest, kuidas ise antud olukorras käituks ja kuidas karakterid käituvad, vapustav)
¤¤¤¤¤Cabaret Siberia - Piip ja Tuut Teater (pisarad läbi naeru, hirmus, aga lõbusalt jutustatud lugu siberisse-saatmisest ning seal elama jäämise eest ning teineteisega koosolemise eest võitlemisest, muusikaliste lisanditega)

+++++Meie oma tõde, meie oma õigus - Vanemuine (üks huvitav ja omapärane versioon Tõe ja õiguse esimesest osast)
+++++Seitse venda, ehk Uurali kajakas - ERM Teater (lahe ekskursioon-lavastus mööda ERMi, kus 4 näitlejat mängivad seitset venda, aga lisaks veel nii mõndagi, fantaasiarikas ja lahe)

\\\\\Ricard III - Vene Teater (Huvitavalt lavastatud, huvitavalt mängitud, Shakespeare'i klassika on toodud tänapäeva, kaotamata midagi olulist. Meisterlik igas mõttes)
\\\\\Saraband - Eesti Draamateater (valus lugu sellest kui vanemad oma last ära kasutavad enda huvides, tippnäitlemine, emotsionaalne, Bergman, nagu teda teame)

§§§§§Hullemast hullem - Rakvere Teater (fantaasiarikas naljamäng amatöörtatri etendusest, kus kõik mis vähegi nässu võib minna, nässu ka läheb. Lihtsake oma koomuskis, on see siiski väga naerutav, sest hoog ei rauge hetkekski)
§§§§§Hamlet - Piip ja Tuut Teater (kõige omapärasem Hamlet, mida ettekujutada pole võimalik, muusika ja kõikvõimalike leidlike lahendustega varustatud)

!!!!!Igatsus - Tallinna Linnateater (kostüümidraama, melodraama, tippnäitlejate mäng)
!!!!!Ükssarvikute farm - Rakvere Teater (Lennuki fantaasiamäng eesti erinevate kirjandusklassikute tegelastega saab lahedad koomilised vindid. Lahe ja lõbus)
!!!!!Kaarnakivi perenaine - Endla/Kuressaare Linnateater (pilt eest ajaloost - 50ndatest, tõsine teema, millesse Kivirähk on omad naljakad pööreded sisse suskind, muuhulgas on segatud fantastikat, absurdi ja põnevust. Igati mõnus vaatamine)

Lisaks eelmisele eriti heale 20-le, olid head teatrielamused ka need järgnevad 20:
Teineteiseta - Vanemuine
Emadepäev - Ugala
Kurbus ja rõõm kaelkirjakute elus - Tallinna Linnateater
Alias - VAT Teater
Stiiliharjutused - Tähesõjad
Mees, kes teadis ussisõnu - Vanemuine
Isamaa pääsukesed - Eesti Draamateater/Nargen Opera
Suluseis - Vanemuine
Puudutada kuud - Rakvere Teater
Vennas - Eesti Draamateater
Väljast väiksem kui seest - Endla
Jäneseurg - Tallinna Linnateater
Kunst - Von Krahli Teater/Lavakool
Müller peab lahkuma - VAT Teater
Primavera Paunveres - TÜ VKA/Ugala
Lõvi Lõrr ja jänes Jass - Piip ja Tuut Teater
Prohvet - Must Kast
Ristumine peateega - Kukruse Polaarmõisa Teater
Mamma Mia - Vanemuine
Kas kalad magavad? - VAT Teater

----------

EDETABEL 2: kõige huvipakkuvamad lavastused, mida septembri mängukavadest veel näinud pole:

1. Noored hinged - NUKU***** 
Miks? Tammsaare, väga huvitav noorte näitlejate kooslus, hea lavastaja.
2. Pilgatud pimedus - VAT Teater
Miks? Huvitav Saksa lavastaja, kelle eelmised tööd räägivad enda eest, Jaak Prints on kaasatud VATi meeste kampa.
3. Workshop - Kanuti Gildi Saal 
Miks? Seda näinud kiidavad kui ühest suust, et on väärt elamus. Lisaks ka õpetlik.
4. Antigone New Yorgis - Kuressaare Linnateater
Miks? Näitlejate ja lavastaja pärast.
5. Öö lõpp - Vaba Lava
Miks? Kas olete pilte näinud sellest etendusest? Lummavad.
6. Koletis - Paide Teater***** 
Miks? "Õudukad" on minu teema. Lisaks uus teater on põnev ja avastamisrõõme täis. Mängitakse ka erilises kohas seal...
7. Kihnu Jõnn - NO99 
Miks? Lootus, et NO-teater Eesti klassikaga teeb uue tulemise tagasi sinna, kus nad kusagil NO65 juures pooleli jätsid. Millegipärast on hea tunne sees. Lootustandev.
8. Kopsud - Endla
Miks? Selle kohta on nii mõndagi nii siit kui sealt olnud kuulda. Carita Vaikjärve pole juba iidamast-aadamast saanud mängimas näha...
9. Naine merelt - Ugala*****
Miks? Andres Noormetsa uus lavastus üle pika aja.Ibsen! Ilo-Ann Saarepera esimene lavaletulemine Ugala ridades.
10. Buratino - Estonia
Miks? Ehala!!! Tundub fantaasiarikas Dvinjaninovi lavastustöö. Tuleb ainult rihtida enda jaoks ideaalset näitlejate kooslust. Väga varases lapsepõlves Noorsooteatris viimati nähtud.

11. Viini veri - Vanemuine
Miks? Olen selle lavastuse fotode lummas. Viini veri on mulle erinevates versioonides ka varem alati meeldinud, miks see peaks erand olema.
12. Tantsutund - Endla
Miks? tndub huvitavalt teistsugune. Kammerlik. Kadri Rämmeld mängib.
13. Surmatants - Endla 
Miks? Strindberg,
14. Alice imedemaal - Endla
Miks? Laura Jaanholdi lavastus!
15. Savoy ball - Estonia
Miks? Võimas Mart Sanderi lavastus, ajastust, mis on minu jaoks üks huvitavamaid.
16. Keres - Estonia
Miks? Põnev malelaua ballett.
17. Armujook - Estonia
Miks? Georg Malviuse ja tema tiimi lavastus.
18. Tütarlaps kuldsest läänest - Estonia
Miks? Puccini! Huvitavad välismaa lavastaja ja kunstnikud.
19. Kratt - Estonia
Miks? Põnev teema balletile. Eelmine Kratt oli ka hea, tahaks seda uut ka näha.
20. Öökuninganna - Vana Baskini Teater
Miks? Piret Jaaksi näidend... eelistaksin Karlova Teatri versiooni näha, aga seda enam ei mängita...

Punasega märgitud etendusi lähen praeguse seisuga kindlasti vaatama (pilet/kutse on taskus), tärnidega märgitud tükkide kohta kirjutan pikemalt blogis ka.

Ja lisaks on veel terve rida Vene Teatri lavastusi. Avastasin Vene Teatri alles hiljuti enda jaoks uuesti ning suurem osa sealsest väga laiast ja mitmekülgsest repertuaariast on mul nägemata. Septembris näiteks etendatakse neid:
- Kuritöö ja karistus - Vene Teater
- Viimane korrus - Vene Teater
- Tuli mees naise juurde - Vene Teater
- Vene unenäod - Vene Teater
- Zoika korter - Vene Teater
- Vaenlane - Vene Teater
- Giulia Farnese - Vene Teater
- Naisevõtt - Vene Teater
- Sonimine kahele - Vene Teater
- Häda mõistuse pärast - Vene Teater
- Impostrix sündroom - Vene Teater
- Täiesti õnnelik küla - Vene Teater
- Kosmonautika päev - Vene Teater
- Desertöör - Vene Teater

2 kommentaari:

Toivo Ellakvere ütles ...

Ainult 1 Estoniast?

Danzumees ütles ...

Oot, mis mõttes? Mul ju terve rida Estonia lavastusi, mida tahaks näha. Tegelikult olen üldse vâhe Estonia lavastusi näinud, sellepärast ei oska neid ka soovitada.