esmaspäev, 17. veebruar 2020

20 teatrisoovitust märtsikuuks! (+ lisaks veel nii mõndagi)


2 nädala pärast on käes TEATRIKUU, ehk märts ja kui praeguseks on veel teatriplaanid tegemata ning ei tea, mida vaatama minna, siis pakun teejuhti selles üle 200 erineva lavastusega etendustemetsas, mida publikule pakutakse järgmise kuu jooksul :)

Ise pole veel terve kuu teatriplaane lõplikult paika pannud ning ega ju minulgi veel kaugeltki kõik nähtud pole, aga katsuks "vähemalt" järgmiste lavastuste etendusi ise ka märtsis külastada ning hiljem siin blogis pikemalt elamust peegeldada:
"Kahekesi" Kinoteater
"Alice Imedemaal" Goltsman Ballett
"Pangarööv" Vanemuine
"Madama Butterfly" Vanemuine

Soovituste nimekirja koostamiseks käisin läbi kõik mängukavad ning kontrollisin piletite saadavust just praeguse hetke seisuga ning koostasin nimekirja, mis minul juba nähtud ning mida soovitaksin teistel ka vaatama minna. Kirjutan mõne sõna juurde - miks...
Lisan vaid, et muidugi on ka mitmeid juba välja müüdud etendusi, mida muidu ka soovitaksin siin soojalt, nagu näiteks suurem osa Tallinna Linnateatris mängitavast: "Inimesed, kohad ja asjad", "Mineku eel", "Põhjas", "Enigma variatsioonid", "See hetk", "Aeg ja perekond Conway" ja kõige värskem "Kommuun" eelkõige, aga seal majas on märtsis mängimisel veel mitmeid, mis väärivad vaatamist. Vanemuises, terve 2018 teatriaasta nr.1 lavastus "Kalevipoeg" on endiselt pidevalt välja müüdud. Ugalas "Surmkindlad asjad siin elus", "Etturid" ja "Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus" on tõelised publikumagnetid ja väärivad seda staatust. Muide nendele kolmele on pileteid hetkel saadaval hilisematele kevade etendustele. Sama lugu NUKU "Apelsinitüdruk"uga ja Vanemuise "Naiste kool"iga.

Ei sea seda seekordset nimekirja edetabelisse, vaid tähestikulisse järjekorda, aga siin on minu poolt 20 kõige soovituslikumat märtsi teatrikülastust:

"Beatrice" Vanemuine - Ain Mäeotsa vingelt erinevaid lavavõimalusi kasutav ja Emer Värki poolt videotehnilisi lahendusi kaasav lähituleviku-utoopia, mille on kirjutanud Eesti esidramaturgidekoolitaja Siret Campbell ise. Nii mõtlemapanevat, nii huvitavalt futuristlikku teist lavastust eesti teatritest praegusel hetkel ilmselt ei leia. Kuidas Sina käituksid, kui saaksid oma teadvuse digitaliseerida? Ehk kui Su keha sureb, siis teadvus elab edasi igavesti? Külmavärinad tulevad, kui hea see oli!

"Charoni koor" Vene Teater - Artjom Garejevi ülipõnev manipulatsiooni workshop. Noor naine, kes läheb armastuse nimel üle laipade... aga kas see on ikka armastus või hoopis egotripp või siis lihtsalt tähelepanuvajadus? Eriline ka selle poolest, et publik istub lavasügavuses ja vaatab saali suunas - tekivad nii laiad plaanid, kui ka sealsamas laval toimuvad intiimsed ja kammerlikud stseenid. Ehk ühtlasi nii võimas kui ka väga lähedane. Käesoleva aasta siiani üksi suurimaid teatrielamusi.

"Dekameron" VAT Teater - Noorte näitlejate lustimine, mis tõmbab niimoodi endaga kaasa! Nii palju saab naerda ja samas selles temperamenti, pisut siivutusigi, aga kõik kokku 6 lühilugu, mis omavahel sobivad ideaalselt kokku. Ja need Viljandi 12.lennu tibud, kes nüüd kõik päris näitlejateks on saanud - see on nähtus meie teatripildis! Üks eelmise aasta suurimaid teatrielamusi ja nr.1 komöödia!

"Faust" VAT Teater - mustvalge tummfilmi filmi esteetikaga, võrratult fantaasiarikas ja lavastajaideederohke mäng, milles seiklemas nii saatan ise kui muidugi oma hinge müüvad inimesed. Põnevalt värske ja modernsena mõjub see vana Goethe siin järsku. Ega see ka ilma asjata juba 8 aastat mängukavas ole! Mina nägin seda 2014, mil see oli minu TOP3 aasta lemmiklavastuste seas.

"Hullemast hullem" Rakvere Teater - tõeline naerupidu - ülevõlli, aga mahlakalt ja mõnuga üle! See on komöödia, mida võib väsimatult vaadata ka mitu korda. Sisaldades ühe praeguse teatrisajandi üldse naljakaima koha - see kuidas Ülle tegelast aknast välja tahetakse toimetada! Mõtlen, et see, kuidas kogu see lava neil seal jalge alla laguneb... kas see peab üldse aastaid mängimist vastu või tuleb neil pidevalt uuendada kogu konstruktsiooni :)

"Kaukaasia kriidiring" Vanemuine - Tiit Palu on toonud senilavastamata Brechti Eesti lavadele ja veel kuidas! Millal te nägite etendust, kus keset lava kõrgub Kaukasuse mäestik ja kogu mäng käib kas sellele ronides, selle tipus jõlkudes-kõlkudes või siis mäe jalamil väikse inimesena veelgi väiksemana näides... Lugu ise on ka väärt kogemist, sest tegemist on mõneti mõistulooga, mis tekitab mõnusalt palju küsimusi - kes on ikkagi tegelik lapsevanem? Ja kõige tipuks on tegemist veel nö. muusikaliga! Eelmise aasta TOP3 lavastus!

"Kentsakas juhtum koeraga öisel ajal" NUKU - Raamat minule eriti ei meeldinud, aga seda suurem üllatus oli avastada, et tekstis oli tehtud nii südamlik, mõjuv ja fantaasiarikas lavastus., mida veel kroonimas ka tõeliselt tipp-ansamblimäng. Võib-olla on mõeldud noortele, aga nooruspõlvest tuleme ju kõik ja nõnda ka mina, lahutatud vanemate lapsena, leidsin siit risti-rästi veelgi rohkem siduseid oma eluga. Vaimustav ja armas teater! Seisvad ovatsioonid ka minu poolt!

"Kiskja" VAT Teater - Möödunud aasta põnevuslugu nr.1 eesti teatrites! Tänapäevane ohudraama, kus baarides igasuguseid aineid naistele drinkidesse segatakse... Teisalt madala enesehinnanguga mehed, kes käivad ego tõstmiseks koolitustele... kui need kaks külge kokku tulevad loos, siis sünnib plahvatus. Nii hullult põnevaks kiskus lõpus, nagu tõelised tipptrillerid!

"Kui me nüüd ei sure, ei sure me kunagi" Ugala - Ugala sai see aasta 100 aastaseks, aga see lugu viib meid tagasi aega, mil Ugala oli umbes 16-17... Tolleaegsesse teatriellu ja eriti ühe provintsiteatri ellu. Ilusate laineliste lokkide ja sukatrippide ajastu. Mõnusalt revüülik ja teises vaatuses on eelmise aasta kõige naljakam lõik, kui üks ekstsentrik endakirjutatud teksti lavastama kukub :)

"Midagi tõelist" Vanemuine - lugu, mis mängitakse ette nii, et kaks meest istuvad ja nende vahel on fotosein... aga see kuidas ja milline lugu sellest koos selle taustaga vormub, on midagi harukordset. Mõlemad mehed mängivad ka oma hinge välja ja no loos on mitmeid huvitavaid pöördeid, et tegelikult rohkemat polegi vaja! Tõeliselt põnev ja rohkeima märuliga action-teater, mida üldse praegu vist meie teatrites mängitakse!

"Minu eesti vanaema" Vaba Lava Narva/RAAAM - ilus ja stiilne lavastus, mis raamistab ühe elu ja ajastu lugu. Me ei saa valida, mis rahvusest me ennast tunneme, isegi kui räägime teist keelt, isegi kui elame teises riigis. Auhindu ja loorbereid väärt nii lugu kui lavastus. Muide ongi nomineeritud Kulka kirjanduspreemiale parima näidendina. Aga see on ka vääriliselt huvitavalt lavastatud.

"Noored hinged" NUKU - Tammsaare... noored... armastus... või armastusetus? Ilus ja mõtlemapanev, eriti noorte hingepaeltel mängiv ajastu, aga ka filosoofiline pildike. Mida me saame parata oma tunnetele? Ei midagi... Saame vaid olla viisakad ja proovida mitte haiget teha, õnne otsime me kõik - kes leiab, see on õnnelik, aga alati ei ole see õnn kohe silme all ja alati ei ole see õnn selles inimeses peidus, kes leiab oma õnne Sinus...

"Once" Ugala - indie-muusikal, mis viib meid Iirimaale... Priit Võigemast on Ugalas külas ja oi kui heade lauludega see lugu on! Lugu ise on armastusest või pigem võimatust armastusest, nagu need kõige paremad ju ikka kipuvad olema. Eriline lavastus, sest suurema osa ajast on terve trupp ja muusikud kogu aeg laval. Sündmused arenevad lava keskel ja siis astuvad sinna ja sealt välja igasugused - kes mängib viiulit, kes kitarri, kes suupilli või hoopis akordionit või trumme... Iga pilli järgi ju ka tantsida ei saa... aga mõne järgi ju võiks... või tahaks... või ei saa kohe mitte tantsida...

"Paunvere poiste igavene kevade" Rakvere Teater - Urmas Lennuk on terve Lutsu saaga pannud ühte näidendisse ja see kuidas see lavale on toodud on minu arvates fenomenaalne. Mitmete uute aktsentide ja tunnetustega, näiteks Kiir on siin selline, kellest ongi kahju. Vahvalt mänguline ja naerda saab ka kõvasti. Saatsin ka (oma täiskasvanud) lapsed seda vaatama ning meil on mitmed fraasid sellest saanud käibeteksti osaks. Nemad aplodeerisid seistes, ise ei mäleta, aga olin igatahes vaimustuses.

"Piip ja Tuut Hamlet" Piip ja Tuut Teater - Hamlet, nagu TE seda kunagi näinud pole! Piip ja Tuut vormis on sellest saanud komöödia, nagu see olema peakski! Õigem Hamlet kui Shakespeare'i oma :) Piip ja Tuut muidugi võtavad siis ka haukaevaja ja no ütleme, et kõik rollid enda kanda ja see on nii hüsteeriliselt naljakas, et on hetki, mis kõht on täiesti kõveras!

"Praktiline Eesti ajalugu" Tartu Uus Teater - Minu jaoks on see üldse praegu parim asi, mida Eesti lavadel mängitakse! Muusikaline, humoorikas, "eesti ajalugu" alates koopamaalingutest tänapäevani välja. Viimane tõeline 5+ hinnanguga teatrielamus, mille olen teatrist saanud. Selline, et kui see lõpeb, siis on niiiiii kahju, et otsa sai, sest tahaks veel ja veel ja veel. Aplaus oli tervelt saalilt seistes ja inimesed plaksutati "87 korda" tagasi kummardama :)

"Teatrisaaga W" Vanemuine - Väärikas austusavaldus 150ndat juubelit tähistavale teatrile. Meie esimesele. Pikemalt peatutakse vaid mõnedel, tähelepanuväärsematel teatri ajastutel, sest muidu oleks see oma 3st ja poolest tunnist veelgi pikemaks pidanud tehtama. Aga niimoodi on paras. Segades kõiki erinevaid Vanemuise teatreid, ehk nii muusikali, ooperit kui balletti saab seal draamaga koos nautida ja kõik on nii suursugune ja võimas ja ilus.

"Ära imesta, kui Sinu maja süütama tullakse" Vaba Lava Narva/Vene Teater - üks erilisemaid lavastusi, mida praegu meie teatrites mängitakse - technoteater. Lisaks veel kriminaalsete ja komöödiliste sugemetega. Kõik tegelased tantsivad terve etenduse ja industriaalne muss möllab, aga tegemist on ometigi draamaetendusega, ehk väga selge loo ja tegelastega. See on üks neid lavastusi, mida peab ise kogema, et teada, mis asi see on. Ja kõik, kellele olen soovitanud, on ülivõrdelises vaimustuses!

"Ööpiltnikud" ERM Teater - ERM muutub teatud õhtutel Tartu tütarlaste Saksa eragümnaasiumiks... kuhu ühel vihmasel õhtul eksivad pahaendelised ja halva kuulsusega kaks meest. See on 1930ndate ajastu, mil naiste au oli eriti tähtis. Saati siis veel noorte tütarlaste oma... Aga need kaks meest - eesti esimene pornopiltnik ja teine pornolugude jutustaja - kui vaid need koolipreilid aimaks, kellega neil seal on tegemist... Kuid kui 2 meest satuvad sellisesse naiste poolt asustatud suletud kohta, no siis lähevad alles seiklused ja armumised ja mis kõik veel lahti!

"Ükssarvikute farm" Rakvere Teater - Urmas Lennuk on toonud tagasi lavale 3 eesti kirjanduse naistegelast ja pannud nad elama Peeter Rästase vanaema kappidesse. Muidugi tulevad nad sealt ühel hetkel välja, sest ega ju kapiskonutamine pole mõnus. Kuid ega siis need noored naised raamatulehtedelt pole enam praeguseks sama noored. Ja üldsegi elus on nad täpselt nii kaua kui neid mäletatakse... ka sellepärast on oluline seda vaatama minna.. muidu nad haihtuvad jäädavalt õhku! :)

----

Kui on soov näha lavakoolide tudengite mängupowerit ning noortelt, tulevastelt näitlejatelt midagi värsket ja huvitavat, siis lisan siia 2 parimat neist, mida märts pakub:

"Kuidas minust sai HAPKOMAH" (Viljandi lavakool koostöös Ugalaga) - eluline ja valus lugu noortest narkaritest. Narkootikumide ohust ja tänapäeval elatavast paralleelreaalsusest.

"Laul õnnest" (Tallinna lavakool koostöös Vanemuisega) - 100 aastat pole seda mängitud, ent nüüd õnneks leiti uuesti üles vana hea Luts... tegelikult ikka rohkem "laul õnneta olekust"... tragöödia, aga võib tõmmata elulisi paralleele ja siin-seal saab muiata ka.


----

Kui on balletituju, siis on midagi eriti head ja erilist pakkuda märtsis:

"Don Juan" Vanemuine - Brandon Alexander on tagasi vaid mõneks etenduseks ja see on üks huvitavamaid balletilavastusi, mida üldse on õnnestunud näha. Ja muide selle väärtus on ajas muudkui kasvanud. Saatanlik sõrgadega kavapea ja imekaunis viiuldaja, kes seda lugu saadavad on midagi erakordset balletilaval ning kogu kunstiline töö ja leidlikud lavastuslikud trikid, lahendused ja otsused võtavad ahhetama!


----

Ja kui viia lapsed teatrisse, aga ikka sellist vaatama, mida on tervel perel mõnus kogeda ning millest ühiseid mälestusi vormida, siis pakuvad selleks eriliselt hea võimaluse suurepärased järgnevad lastelavastused:

"Ernesto küülikud" Must Kast - 2019.aasta parim lastelavastus! Teekonnalavastus küülikute päästmiseks, kõikvõimalike huvitavate karakteritega. Mina olen vaimustuses, seega vabalt ka täiskasvanutele, kuid eriti hea 5-10 aastastele.
"Kassid" Piip ja Tuut Teater - muusikaline lugu neljast tänavakassist. Südamlik ja kaasatõmbav, eriti nooremale koolieale, aga ka eelkoolilastele.
"Momo" NUKU - ajavargus käib pidevalt... kas laseme seda ise varastada või haarame ohjad? Maagiline ja fantaasiarikas. Kogu perele huvitav ja kõnetav. Noortele ka.
"p(ÖÖ)" NUKU - lustimine väiksematele, kes kardavad pimedust ja pimedas magada. Armas ja nunnu.
"Piip ja Tuut on lõvi Lõrr ja jänes Jass" Piip ja Tuut Teater - võrratult humoorikas, auhinnatud ja muinasjutuline. Piip ja Tuut oma parimas hoos. Tervele perele, pisitillukestest vanavanemateni välja.
"Pollyanna" NUKU - südamlik ja seikluslik Ameerika klassika, mis võiks vabalt juhtuda ka Eestis. Nooremale ja keskmisele koolieale.
"Õuduste kool" Kellerteater - vingelt segatud nii õudu kui huumorit - parim valem üheks lahedaks laste- ja noorteteatriks. Usun, et eriti mõjuv 7-12 aastastele. Või siis vabalt ka täiskasvanutele!


Mida ma ise tahaks veel märtsis mängitavatest näha, aga siiani on nägemata
TOP20:

Minu Georg Ots - R.A.A.A.M.
Suur Siberimaa - Eesti Draamateater
Anne lahkub Annelinnast - Tartu Uus Teater
Hotell laibaga - Endla
Agulihärrad - Teater KilK
Kõike head, vana toriseja - Rakvere Teater
Tumm teener - Lavakooli 29.lend/VAT Teater
Zarah Leander - Karlova Teater
Piruka magus põhi - Ugala
Vanuse viiskümmend varjundit - Karlova Teater
Doktor Dolittle - Endla
Misantroop - Theatrum
Viini veri - Vanemuine
Blablabla - Paide Teater
Utoopia - Vene Teater
Piip ja Tuut Marsil - Piip ja Tuut Teater
Me armastame ja ei tea midagi - Endla
Röövsaak - Kuressaare Teater
Sanctum textum - Olmeulmad
Pigem ei - Von Krahli Teater
Tramm nimega iga - Estonia

Ülal on kasutatud Alan Proosa fotot Rakvere Teatri lavastusest "Ükssarvikute farm", mille soovitamise eest olen saanud juba mitmeid tänukirju.

Kommentaare ei ole: