kolmapäev, 16. september 2009

2009. aasta suur Suveteatri kokkuvõte

2009. aasta teatrisuvi... 2009. aasta suveteater

Sellel suvel oli teatrivalik kuidagi tagasihoidlikum ning eks mõned olid ju ka nähtud juba eelmistest aastatest. Igale poole ei jõudnud ka kõige suurema tahtmise juures - töö, pere ja muud tegemised takistasid sellel suvel kohe eriti palju nii suurt rõhku teatrile panemast, nagu näiteks eelmisel suvel. Ja ega mitmed tükid ei kutsunud kah kohe üldse mitte. Mitme koha pealt jäi küsimuseks, et "miks see tükk, just nüüd ja just Eestis?" Mõned sellised võtsin siiski ette kah ja iga kord tegelikult tõdesin, et oleks pidanud oma eelarvamusi uskuma. Samas on ju neid näiteid küll, mil olen mõelnud, et no see tükk pole küll minu jaoks, aga sobivalt asjade kokkulangemisel olen läinud vaatama ning üllatunud...

Kokkuvõttes käisin Eestis 17 erinevat etendust vaatamas suve jooksul (eelmisel aastal 26). Surun siin need elamused edetabelitesse, nagu ka eelmisel aastal, aga minu puhul on ikka nii, et tegemist on hetke-emotsioonidega. Aasta pärast võivad need natuke teistsugused olla. Kuid üldplaanis parimad on ikkagi parimad, ükskõik mis järjekorras. Tõmban need tabelid natuke koomale võrreldes eelmise aastaga, sest tahaks säilitada neis ikkagi mingi "taseme". Et sellised "keskmiseski" ei saaks eraldi tähelepanu, ikka alates "üle keskmise"... tegelikult võrreldes eelmise aastaga on neid tükke nähtud umbes 2/3, katsun ka tabelites samavõrra kokku tõmmata:

TOP 7 etendused:
07 Imearst (Tammistu küün-kontserdisaal) - See etendus üha kasvab mu sees edasi. See lapse surma teema ja Volkonski kurbus jättis minusse kustumatu jälje
06 Aiapidu (Ohtu mõis) - Väga huvitav topeltlavastus. Majas nähtud osas olid Vahtrik ja Toompere huvitavad ning huvitavate sündmuste keerises. Sügavam kui oleks arvanud.
05 Ballettmeister (Endla küün) - Nii mõnus Eesti oma lugu. Road-näitemäng, kus mehed, kelle rahvatantsukostüümide mustrisse on õmmeldud salajased koodid ning nad peavad Pätsu päästma Siberis vabaks... oh milline lahe trall!
04 Onu Tomi onnike (NO-teatri suur saal) - Omapärane ja ühtlasi kummaline lähenemine klassiku seisuses olevale romaanile. Kunstiline lähenemine teeb tükist veel täiesti erilise.
03 Mtsenski maakonna leedi Macbeth (Ontika mõis) - Millised kired, milline lugu ja mitu lahedat lavastuslikku lahendust. Head näitlejad ning mõjub!
02 Toatüdrukud (Rakvere SEB pamgasaal) - Milline naisnäitlejate trio! Üks ägedam kui teine. Mõrvamäng vanni ümber. Nii sisuline kui visuaalne nauding. Lavastajal on ikka vingelt nutti! Kõik oleks justkui täie mõnuga seda asja teinud! Selline armastus kumab kogu projektist läbi!
01 Kiivad armastajad (Dominiiklaste kloostri õu) - Uskumatult lahe komöödia. Noored on pannud kogu oma talendi ja oskused mängu ning see tasub ära ja jõuab kohale. Natuke armastust ka veel ja ongi täiuslik suveteater! Lahe ning sobilik koht ka. Kolm tundi läks lennates!

---

TOP 3 etendused, mille nägemata jäämisest on kõige rohkem kahju:
03 Teekond valguse riiki - Padise kloostris oleks olnud lahe seda vaadata
02 Ürgmees - Suure tõenäosusega võtan ette oktoobris... õnneks pole see ainult suvine ettevõtmine...
01 Igavene kapten - Saaremaale ei jõudnud kuidagi, aga huvitavad näitlejad ja Eesti oma tekst. Sellest oleks tahtnus osa saada, kui vaid oleks mängitud lähemal.

---

TOP 8 naisnäitleja rolli:
07-08 Kaili Viidas - Ballettmeister - kõik väiksed rollid, nii lahedad!
07-08 Liis Laigna - Ballettmeister - sellest tüdrukust veel räägitakse palju! Uus avastus ning peatselt lemmikute nimistus :)
06 Liina Vahtrik - Aiapidu - Lõpuks ometi on Liina Vahtrik ka tagasi teatri juures. Viimati nägin vist Külmetavad kunstnikus, kus ta oli ka superhea. Ta ongi superhea! Ja Aiapeos on tal sügav ning kurb roll. Mina vaatasin kogu tükile läbi tema silmade...
05 Ines Aru - Mtsenski maakonna leedi Macbeth - Oi milline luksus on vaadata sellist meistrit! See roll on nii sobiv talle, nagu olekski see loodud nii. Vajalik koomiline moment tõsise ning kurva loo juurde. Fantastiline - ma olen Ines Aru fän!!!
02-04 Ülle Lichtfeldt - Toatüdrukud - Selle aasta naisnäitleja on suveteatri kahes tükis selgunud! Milline eneseohverdus, milline mängulust - seda ei näe just tihti teatris
02-04 Tiina Mälberg - Toatüdrukud - täpselt nagu Ülle - superhea paar - täiendavad teineteist ja on samas täiesti omalaadsed. Mälberg on ühe parem ja parem!
02-04 Anneli Rahkema - Toatüdrukud - Hmmm kui mahlakas ja kui õige valik sellesse rolli. Lahe, et need naised olid just niimoodi jaotatud. Rahkema on muidu ka üks mu viimaste aastate suuri avastusi, aga no siin tema mõnus bravuuritsemine saab täiesti vinge hoo sisse ja on näha, et ta teeb seda kõike mõnuga! Lust ka vaatajale...
01 Ülle Lichtfeldt - Mtsenski maakonna leedi Macbeth - Ühtlasi raske roll, kuid Lichtfeldt paneb selle näima, nii loomulikuna. Tõeliselt hea - pingestatud, elektrit täis, kuid kui vaja siis ka murtud ja alandatud ning üdini kurb. Just selline see Leedi Macbeth võikski olla! Väga tabav ja tark lahendus!

---

TOP 2, kes ei mahtunud tabelisse, aga on väärt tähelepanu:
02 naised lavastuses "Kiivad armastajad" - no kõik olid superhead! Ei oska ühtki eraldi välja tuua...
01 naised lavastuses "Onu Tomi onnike" - Neist maskidest hoolimata sai ikka aru, kes on kes. Aga kõik said särada ning kõiki oli väga põnev jälgida!

---

TOP 8 meesnäitleja rolli:
08 Indrek Saar - Mtsenski maakonna leedi Macbeth - Tugev esitus nii mehe kui sõdurina. Temas on mingi eriline lavasarm, mis mõjub kõikides tema rollides. Ja see siin pole erand.
07 Hannes Kaljujärv - Imearst - Laiali kõrvadega "kolmas lüli". Huvitav karakter on ainult tänu näitlejameisterlikkusele. Sest loos iseenesest minu meelest mitte nii oluline kui teised kaks... rohkem nagu kolmas ratas vankri all, aga Kaljujärv mängib oma tegelase oluliseks.
06 Ago Anderson - Ballettmeister - Milline energia! Vinge!
05 Roman Baskin - Aiapidu - Jõuline ja hea lüli sellises tähtede paraadis!
04 Peeter Volkonski - Imearst - Kui valus roll. Volkonskist õhkub seda valulisust ning kurbust igast sõnast ja liigutusest!
03 Hendrik Toompere sen. - Aiapidu - Justkui perversne mees, kuid samas tekitab õhustikku küsimärgi, et mis tema taotlus on.... nii mitmekihiline, meisterlik esitus.
02 Kristjan Sarv - Mtsenski maakonna leedi Macbeth - Selline elekter. Tema karima tuleb viimasel ajal üha rohkem esile. Selliseid rolle oleks talle veel ja veel vaja! Nii julged valikud ja kuidagi oma olemusest on ta ka viimasel ajal, aga eriti selle rolliga lahti mänginud.
01 Mikk Jürjens - Kiivad armastajad - Koomiline pärl. Ja ma usun, et koomikat on kõige raskem "hästi" mängida. See oli tõeline õnnestumine. Ning seda mitte ainult "alles õppiva näitleja" kohta, vaid üleüldse mistahes meesnäitleja kohta! Lemmik on "sündimas" :)

---

TOP 2, kes ei mahtunud tabelisse, aga on väärt tähelepanu:
02 mehed etenduses "Onu Tomi onnike" - no absoluutselt kõik olid väga lahedad ja olulised lülid!
01 mehed etenduses "Kiivad armastajad" - Jürjens sai eraldi tähelepanu, kuid ka kõik ülejäänud mehed olid väga huvitavad ning tegid head rollid!

---

TOP 10 tükid teatrite sügisrepertuaarist, mida kõige rohkem ootan:
10 Maarja kuulutamine - Theatrum - Tahaks teada saada, et mida Teatriliidu žürii pidas eelmise aasta "kõige paremaks" ning võrrelda seda oma lemmikutega. Kas see tõesti oli niiii eriline, üpris tugeval teatriaastal (vähemalt minu jaoks)...
09 Esimesed suudlused - Endla - Piret Laurimaa on nii vinges vormis ja "I'm a sucker for some love" :)
08 Cyrano de Bergerac - Rakvere Teater - Mul siiani Üllar Saaremäe supermegapalju kiidetud roll nägemata. Pilet juba olemas kah...
07 Maetud laps - Vanemuine - Seda kunagi Linnatearis mängiti. Huvitav külalislavastaja ning põnevad näitlejad. Igatahes huvitav asi!
06 Kui Harry kohtas Sallyt - Rakvere Teater - Ülle Lichtfeldt on nii vinges vormis. Ja film oli kunagi päris lahe... nii huvitav on seda nüüd nö. eesti kastmes maitsta.
05 Metspart - Draamateater - Klassika, mida tahaks igas versioonis näha. Pole justkui maha veel võetud, kuigi mängukavast ka ei leia...
04 Hirvekütt - NO - teater on öelnud, et see on neil veel kavas... endiselt ootan ja loodan...
03 Ma armastasin sakslast - Linnateater - Nüganen ja Tammsaare - see ei saa muud olla kui väga hea!
02 Nii nagu taevas - Ugala - Normet on võtnud rootslase Kay Pollaki ette. Ja see lugu on nii ilus -saab nii naerda kui nutta. Ei jõua ära oodata.
01 Kes kardab Virginia Woolfi? - NO - Minu lemmiknäidend ja nüüd siis peaosas Vaarik ja Toompere - nii lahe!!!! Vares ja Pohla ka justkui loodud "külalisteks"... let the "mind"games begin :)

---

TOP20 meeldejäävamat ja mõjuvamat steeni 2009.a. suve teatritükkidest. (Tegemist ei ole ainult konkreetselt selle kohaga, mille siia kirjutan, vaid kogu stseeniga. Järjekorda suhtuda väga "läbi sõrmede"... suure tõenäosusega ei tulnud mõni oluline stseen meelde kah...)
20 Dannebrog, Pitka ja keisrid - Paadi müümine
19 Tuult tiibadesse - hundiks jooksmise kroonika
18 Kon-Tiki - Ex deus machina ja pannkoogid
17 Pimedusega löödud - kassi ja hiire mäng pimedas
16 Aiapidu - võrgutamine
15 Pimedusega löödud - pätt vaatab akna taga
14 Onu Tomi onnike - Esimene stseen, kui maskid saabuvad lavale
13 Ballettmeister - Sõlekese tants
12 Mtsenski maakonna - see tema titt on "sokid"
11 Kiivad armastajad - kotis
10 Toatüdrukud - Tule, tule mu juurde
09 Kiivad armastajad - laul müüril
08 Mtsenski maakonna - mine minema, ära mine ära ja kõik stseenid Lichtfeldti ja Sarvega
07 Imearst - Viimane Volkonski monoloog
06 Toatüdrukud - gde že vašõ rutški
05 Kiivad armastajad - Mikk Jürjensi tegelane räägib oma armsamast
04 Toatüdrukud - juukseidpidi üle lava
03 Mtsenski makonna - Ines Aru tegelane, ehk ema taevast saabub...mis sa tütreke teinud oled?
02 Ballettmeister - baleriinid räägivad ballettmeistrist
01 Toatüdrukud - mõrvamäng vannis

---

TOP2 suurimat positiivset üllatust, ehk etendused, millelt ma eriti ei oodanud midagi, kuid need osutusid väga heaks:
02 Aiapidu - Olen viimasel ajal Baskini tükkides pettunud... nüüd aga mitte. Huvitav ning mõtteid äratav lugu. Kaasakiskuv - elasin sisse, nagu osalisena "aiapeo külalistest"...
01 Kiivad armastajad - Kes oleks oodanud noortelt midagi nii küpset ja leidlikku?!

---

TOP2 suurimat pettumust, ehk etendused, millelt ootasin palju, kuid need ootused jäid täitmata:
02 Augustikuu teemaja - Matvere ei suutnud päästa seda ühe naljaga liiglihtsat lookest. Minu jaoks piinavalt igav ning ootasin lõppu...
01 Käsu Hansu ajalootund - Viinistu tükid on teinud endale vinge maine... Nüüd aga jättis kangesti vägisitehtud mulje. Kahju hakkas osalejatest ning oma ande sissepanejatest. Suve suurim pettumus, kuigi eks seal mõned ütlused ja hea muusika ning ka head näitlejad ju olid...

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere jälle!
Ma pean jälle sind kiitma, sest mulle meeldis väga see 2009. aasta kokkuvõte - väga põhjalik ja inforikas! Ja samas annan sulle ka teada, kuidas läks minu teatritripp oma külalistega. Nimelt lõppes see väga proosaliselt - valisin etenduseks hoopis "Vombati" - esiteks seetõttu, et selgus, et külalistele tekitab probleeme muudesse kohtadesse jõudmine (tüüpiline - kõik, mis asub Tallinnast kaugemal on liiga kaugel!) ja teiseks see, et ikkagi tundus Endla tükk liiga tõsine pähkel sünnipäevaks. Aga positiivne on see, et Vombati kohta lugesin sinu arvamusest välja ainult positiivset ja see on super, sest seda infot ma usaldan ja loodan südamest, et tegin õige valiku!

Danzumees ütles ...

Väga tore! "Vombat" on jah, selline lihtne ja pretensioonitu :)

Oleks ma teadnud, et Teil Tallinna tükid ka "võimalikud"... siis ma oleks ajanud Teid Linnateatrisse "Hecuba pärast" vaatama! See on tõeline maiuspala hea huumori austajatele. Ma tahan seda veel ja korduvalt ise ka näha!!!
Tõsisematest tükkidest tasub Tallinnas kindlasti vaadata "Pea vahetus" - sellele tekstile mõtleminegi toob mulle kümnavärinad! See on FANTASTILISELT hea!!! Muidugi on veel terve rida huvitavaid ja häid - Ingel, ingel vii mind taeva näiteks... aga komöödiatega on natuke raskem... need on tihti liiga lamedad... Aga Kivirähk on selles suhtes "kindla peale" minek, et kui tema huumor meeldib, siis meeldivad ka tema tükid tavaliselt ja Vombat ei ole selles suhtes erand.

Anonüümne ütles ...

Ma võtan siis selle "Hecuba pärast" ja "Pea vahetus" plaanidesse - hetkel siirdun lugema sinu kommentaari etendusele "Vääärvid" - pakuti pileteid ja vaatan, kas tasub minna!