neljapäev, 24. veebruar 2011

Eesti Eurolaul 2011 - 2. poolfinaal

Tõotab jälle minna kirumiseks - vaatan ETV internetiarhiivist Eesti "halva maitse muusikaVÕISTUST" ja kommenteerin seda, mida parajasti mõte pähe toob. Võiks isegi vaikselt hakata seda pidama milleksi mida "I love to hate". Elik, olete hoiatatud!

Meenutuseks veel enne algust, et eelmisest saatest said 3 (minu meelest) parimat edasi - Getter Jaani, Outloudz ja Victoria. Niiet võiks isegi öelda, et hästi läks :)

Üks laul on kohe vähem - disklaff sellepärast, et see olevat enne lubatud kuupäeva mingitpidi avalikkuse ees olnud.

1.laul - Sõpruse puiestee ja Merili Varik - Rahu ainult rahu - Wow, päris hea algus! Sissejuhatav muusika on palju erakordsem, kui tavalised eurolaulud! Ja Sõpruse puiestee ning Allan Vainola mulle meeldib, seega laulul polegi miskit viga.... täpselt nii kaua kui see tütarlaps laulma hakkab...Dämit. Oleme ausad, ega sellel laulul mingeid šansse pole, aga kontekstis arvestades on see siiski täitsa okei lugu.

2.laul - Shirubi Ikazuchi - St.Cabah - Oot, oot, kas see pole see kahe tüdruku bänd, kes Hurts-i soojendas nende Tallinna kontserdil... on jah, isegi seda sama laulu laulsid seal. See tundus kontserdil juba kõige huvitavam nende muidu üsna sarnaste laulude reas. "Nõidadelaul" on päris mõnus. Ei tea, kas sellepärast, et see on juba tuttav või miks, aga isegi parem kui eelmine laul... Polegi põhjust veel kiruda...

3.laul - Sofia Rubina - My melody - Yesss, no see tüdruk oskab LAULDA!!! Kui vaid laul oleks ka häälele vääriline! Ei, seda see sedapuhku siiski pole. Tõeliselt jube lugu on. Rubina võiks ju imesid teha, aga sellise materjaliga on see mission impossible ja tema talendi raiskamine. Jube, jube laul. Ja tegelikult on see ju "laulude" võistlus. Lõppeks juba, aga no ei... Midagi justkui tuleks lõpus, aga ei... hirmus-hirmus.

4.laul - Mimicry - The storm - Stiiliga tahetud mängida, aga kahjuks mitte laulustiili vaid väljanägemise stiiliga. Laul on segane ja meloodia on kusagil all peidus, kuid koorub sealt tasapisi küll. Midagi briti indiepopilikku kõlab läbi. Siis jälle tuleb meelde Sique, Sique Sputnik ja 80ndad. Midagi sõnulseletamatut huvitavat on selles olemas. Kuigi mitte minu maitse otseselt.

5.laul - Orelipoiss - Valss - Uuups, sellel lauljal hääl vääratas päris alguses. No ei ole tal päris "laulja häält", rohkem selline dušiall või köögislaulja hääl... ja valsiga pole ju laulul midagi tegemist. Üks selle aasta alumise otsa tegijatest. Tore onku laulmas ja kindasti hea inimene, aga sellest siiski lauluvõistluse jaoks ei piisa. Natuke nagu "Maiu on piimaauto", kus pidevalt korrutatakse üht ja sama.

6.laul - Tiiu Kiik - Second chance - inglihäälega tüdruk eelmise aasta Eesti laulu võistlusest on tagasi. Enesekindlust tundub olevat rohkem, aga samapalju kehvem on seekordne laul. Ta hääl kaob selle muusika sisse ära. See tümpsurütm ei sobi nii tagasihoidlikule häälehelile. Ohoh, kas mitte sama tantsupoiss pole ka tagasi taustal :) Laul jääb siiski väga väga tagasihoidlikuks. Võibolla peaks rohkem haldjalikuna end eksponeerima. Selle ümber midagi looma...

7.laul - Mid - Smile - Nojah lihtsuses pidavat võlu peituma. Chaplin tegigi sama pealkirjaga lihtsa laulukese, mis on tänaseks päevaks klassika. MIDi laulust ei tule kunagi midagi sellist. Kuid midagi nendes vendades on, midagi... kui see laul vaid selline poleks. Kontrabassi võiks ka kuulda olla, mitte ainult näha.

8.laul - Ithaka Maria - Hopa'pa-rei! - ehehhehhee, miskit nagu rahvalaululikku. Just see, mis suurel eurol nendele kõikidele slaaviriikidele peale läheb :) Ja Ithaka näeb efektne välja! Tulemängud veel kah lisaks. See laul tundub saavat minu hääle sellest poolfinaalist. Ja tšello on laval ning seda on ka kuulda. Sellise lauluga võib täitsa eestikeelsenagi minna, sest põhiliselt kõlab sõnadena hoppapparei :) No ei või öelda, et see laul minu maitse muss oleks, aga see on sellest hoolimata ikkagi parem kui teised.

9.laul - Rolf Roosalu - All & now - Gaymees gay-lauluvõistlusel saab teatud punktid juba "sellepärast" koju. Hmmm, sellest hoolimata pean ütlema, et kui seda laulu laulaks keegi teine, võiks sellel olla jumetki. Niimoodi on see igav ja tasapaks. Falsett on eriti hirmus minu meelest, see pole naturaalne ning nii pikalt kiunuda ei mõju musikaalselt ega meloodiliselt minusuguse kõrvale. Vilgats vist vilgatas seal taustal, see on positiivne.

Ongi laulud lauldud... polnudki "nii" hull, aga polnud ka ühtki "võitjat" :(

Minu top on:
1. Ithaka Maria
2. Shirubi Ikazuchi
3. Mimicry
4. MID
5. Sõpruse puiestee
6. Rolf Roosalu
7. Sofia Rubina
8. Tiiu Kiik
9. Orelipoiss

Kuigi oluline oleks ehk vaid see, et Ithaka saaks edasi.

Edasi finaali saavad 5.

Žürii lemmikud:
Orelipoiss - no ei ole tõsi, kus nende kõrvad on :(((
MID
Rolf Roosalu
Mimicry
Ithaka Maria :)))

Noh, peamine on ju Ithaka...
Kahu on üks vähestest žüriiliikmetest, kes õiget juttu ajab - ütleb, et eelmine poolfinaal oli parem.

Nüüd veel publikuhääled.
Hääletus on lõppenud.

Oh kui mõnus oli kuulda Getter Jaani ja Outloudzi laule tänaste taustal.

Finaali pääsevad teisest poolfinaalist:
Orelipoiss
Ithaka Maria :)))
MID :)
Rolf Roosalu
Mimicry :))

Kahju, et Shirubi läbi ei löönud. Oleks pidanud.

Kuigi tihti on see just sellel õhtul juhtuv miski - kuidas parajasti kaamera näitab ning mis on hetkemeeleolu - mis selgitab selle tegeliku võitja välja. Finaalis, enne finaali, on mu edetabel järgmine:

1. Getter Jaani - mina hoian sellele laulule pöialt hetkeseisuga. Kuigi on selline tavaline pop-laul.
2. Outloudz - vist nö. rahva "eelsoosik"?! Aga eelmisel aastal oli eelsoosikuks Lenna Rapunzel...
3. Victoria - Norrakatele tõi sealne venelane võidu, kas proovime ka?
4. Ithaka Maria - Hoppaparei, ehk rahvusvaheliselt ju samuti mittemidagiütlevad sõnad, kuid samas ikkagi eesti laul ja eesti keelt kõlab ka. Ithaka on tähelepanuväärne laval.
5. Mimicry - see võiks oma erilisusega mõjuda, kuigi võib ju ka negatiivselt mõjuda, kes teab? Avatarisinine on kindlasti miski, mis mõjub ja mõnedele tekitab emotsioone, mälupilte ning sidusust millegi tuttavaga. Jääb ehk paremini meelde ning torkab silma - kas suurel Eurol.
6. Jana Kask - et kui ballaadiaasta, siis...
7. MID
8. Rolf Roosalu
9. Orelipoiss
10. Noorkuu

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

niimoodi iseloomustadki Rolfi laulu? sorry, aga kaotasin kogu respekti su suhtes. asi pole selles, et mulle meeldib Rolfi laul ja sulle ei meeldi, vaid asi on selles, et sa nii lamedalt kommenteerid. Rolfi falsett on võrratu. üldse..puhas ja võrratu esitus! ja kust sa tead, et ta gei on? magasid temaga? irw. jaaaa, ta võib gei võimisiganes olla, aga ta pole seda avalikkusele deklareerinud ja kõlakate põhjal ära silte topi, ex! ja veel..kuidas saab Victoriat võrrelda Rybakiga?? Victoria tuli paar aastat tagasi Eestisse elama, eesti keelt ei valda absoluutselt, peab Eestit mingiks lennuplatsiks oma tähelennul Euroopasse..samas Rybak kasvas norra kultuuriruumis üles ja ongi nagu tore norra poiss :)