neljapäev, 25. juuli 2024

Öökuninganna - Teater Nuutrum - 2024 Suveteatripäevik 9.sissekanne


„Öökuninganna“ annab terava sutsaka otse puändisõprade teatrisoonde 

Nuutrumi tänavusuviselt „Öökuninganna“ esietenduselt koju jõudes sai üles kirjutatud kolm seekordse teatrielamuse märksõna: „puänt“, „Ülle“ ja „mängukoht“.

Meie teatripildis pole võõras see, et samal ajal lavastatakse mitmes teatris Shakespeare’i, Tšehhovi või McDonagh’ ilmakuulsate näidendite põhjal valminud lavastusi. Sügisel peaksid etenduma näiteks Ibseni „Nukumaja“ uuslavastused nii Endlas kui ka Vanemuises. Maailmaklassika, sealhulgas moodne klassika kõnetab lavastajaid-teatritegijaid oma oluliste teemade ja sildadega. Kuid pole sugugi tavaline, et mõne eesti nüüdisaegse näitekirjaniku näidend jõuab neljanda mängukorrani. Kivirähk ja Tätte võivad selle üle uhked olla. Ent on suisa fenomenaalne, et Eesti nüüdisaegse naisnäitekirjaniku teose põhjal tuleb vaatajate ette neljas lavastus ning seda lausa viimase seitsme aasta sees!

Krimkalik ülesehitus

„Öökuninganna“ on ootamatute puäntidega lugu, mille keskmes on üks tasahilju avalduv suurem saladus......

Loe tervet arvustust siit:


Lavastuse turunduslik tekst (siinsed pildid misanstseenidest on pärit Mari Rostdeldt'i fotokast):

ÖÖKUNINGANNA
Teater Nuutrum

Autor Piret Jaaks
Lavastaja Jaanus Nuutre
Kunstnik Jana Wolke
Helikunstnik Tobias Tammearu
Valguskunstnik Margus Ruhno
Etenduse juht Inge Kaseleht
Osades: Ülle Lichtfeldt (Rakvere Teater), Miika Pihlak, Jaanis Valk

Piret Jaaksi näidend "Öökuninganna" on pinev lugu kahe väga erineva inimese kohtumisest. Nooruses kuulsas ooperiteatris edukalt lauljana töötanud Elli peab pärast traagilist sündmusteahelat toime tulema eluga Eestis, olles iga päev tunnistajaks oma paratamatule allakäigule. Põnev sündmustik käivitub kui noor ja ilus sotsiaaltöötaja Jakob ilmub Elli ukselävele. Oma müstiline roll on täita mehel keda nimetatakse Meemeheks. Kes ta on? Mis asju ta ajab ja mis roll on tal täita Elli elus? Vastused võivad olla üllatvad.

Piret Jaaksi näidend kõneleb ühteaegu humoorikalt ja traagiliselt kahe erineva elusaatuse näitel tunnete, mõtete ja arusaamade kokkupõrkest, lahtitõukest ja "parim enne möödas" hirmust. Samuti sellest, mis meist jääb maha hetkest, kui meid enam ei ole.

Etenduse kestvus 2h 20min, ühe vaheajaga.
Esietendus 04.07.2024  Kolga Mõis, Kuusalu kihelkonnas Harjumaal.

Kommentaare ei ole: