kolmapäev, 17. juuli 2024

Tutvumiskuulutus - 1Teater - 2024 Suveteatripäevik 6.sissekanne


„Tutvumiskuulutus“ pakub ühtviisi nalja nii neile, kes juba on suhtes, kui ka neile, kes suhet otsivad, ning kindlasti neilegi, kes kaljukindlalt on otsustanud püsisuhteta elada.

Norm Fosteri suvekomöödiat vaatama minnes võib heaga jätta aju koju puhkama ning lasta end heade näitlejate mängul kanda. Ühtlasi paneb see suure vastutuse igale mängukorrale ehk palju oleneb sellest, kui hästi laval näitlejatel mäng omavahel käima läheb. Esietendusel läks hiilgavalt – kogu saal rõkkas terve etenduse ajal naerda.

Norm Foster kirjutas „Tutvumiskuulutuse“ ligemale 20 aastat tagasi (esmalavastus Kanadas 2005) ning on ühtlasi olnud ka juba viimased paarkümmend aastat maailma teatrites kogu näitekirjanduse ajaloo mängituim Kanada autor. Aastas tehakse keskmiselt 150 lavastust! Tegemist on väga viljaka autoriga, kel on nüüdseks juba kaks korda nii palju näidendeid kui Shakespeare’il ja igal aastal tuleb lisa. Kanadas korraldatakse suviti temanimelist festivali, kus ka tänavu juulis-augustis on kahe tema uhiuue näidendi esietendus. Ta on dramaturg, kes ka ise igal aastal lavalaudadele mängima astub. Peamiselt tuntakse Fosterit komöödiakirjanikuna ning hellitavalt on teda kutsutud Kanada Neil Simoniks. Kuid nagu ta ise ütleb: „Mulle pakub rohkem rahuldust see, kui suudan sama looga publiku naerma ajada ja natuke südant valutama panna. Farsse on väga tore kirjutada, aga lood, mis puudutavad vaatajate südant peale naerukõdi tekitamise, on kõige õnnestunumad.“ Oma kodulehel olevas intervjuus tutvustab autor ka oma näidendite ühisosa tagamaid: „Arvan, et suures osas räägivad need tavalistest inimestest, kes lihtsalt üritavad oma eluga hakkama saada. Ma kunagi ei alusta kirjutamist mingi monumentaalse eesmärgiga. Ma ei taha anda vaatajatele õppetundi või anda edasi mingit põhjapanevat sõnumit, sest arvan, et ma pole selleks kvalifitseeritud. Proovin neid hoopis panna suhtuma natuke paremini neid ümbritsevasse maailma ja see pole praegusel ajal üldsegi lihtne.“

Loe edasi kogu peegeldust siit:


Tekst lavastuse kodulehelt (siinsed fotod tegi Rene Topolev):

TUTVUMISKUULUTUS

Kanada tuntuima näitekirjaniku Norm Foster’i teravmeelne ja südamlik lugu neljast keskealisest vallalisest, kes kõik otsivad hingesugulast. Kõigil neil on ühine eesmärk: leida armastus.

"Armastus on nagu tennis – sa pead olema valmis vastu lööma."

„Tutvumiskuulutus“ pakub teravmeelset dialoogi ja südamlikke hetki, mis panevad publiku naerma esimesest stseenist alates. “Tutvumiskuulutus” on lugu, mis ei jäta kedagi külmaks - see on täis elutervet huumorit ja ootamatuid pöördeid.

"Vanus on vaid number. Kui sa tunned end seesmiselt nooruslikuna, siis see on kõik, mis loeb."

"Kas me pole kõik otsimas seda üht erilist?" küsib Norm Foster oma näidendis, meenutades meile, et armastuse otsingud võivad olla koomilised ja samas ka südantliigutavad.

Tulge Ohtu mõisa Teatritalli „Tutvumiskuuutuse“ etendusele ja veetke meeldejääv õhtu, kus igapäevased hetked muutuvad erakordseteks ja kus naer läbi pisarate on parim tunne!

Inglise keelest tõlkinud Peeter Sauter

Kestab ca 2,5 tundi koos vaheajaga.

Lavastaja Peeter Tammearu
Kunstnik Karmo Mende
Kunstnik Anne-Mai Heimola
Valgus Rene Topolev

LAVAL
Allan Noormets (Tallinna Linnateater)
Andres Raag (Tallinna Linnateater)
Triinu Meriste
Merilin Kirbits (Improteater Impeerium)

Kommentaare ei ole: