teisipäev, 9. juuli 2024

Õhud meie vahel - Emajõe Suveteater/Fridays for Future Eesti - 2024 Suveteatripäevik 5.sissekanne


Päris lood päris inimeste päris eludest. „Õhud meie vahel“ avab vaataja silmad 

Arvestades sisu, dokumentaalset tagapõhja ja meie ajastut, võib eeldada, et rännaklavastus „Õhud meie vahel“ kujuneb üheks teatriaasta olulisemaks lavastuseks.

Rännaklavastused on tulnud, et jääda. Eriti just suveteatrisse hästi sobituv osalusteatri formaat, millele erinevad lähenemisviisid võivad osutuda nii teatraliseeritud giidituurideks (ProTheMus Tartu linnaosasid ning -legende ja kohalikega intervjuudest kogutud erilisi, ent päriselulisi lugusid tutvustavad lavastused); kõrvaklappide kaudu audioteatrina ja samaga teejuhtide-näitlejate suunamiste ning kehastumistega fantaasiamängudeks (Ugala Jaani-lugu, mis viis ühe Viljandi mehe armastuseotsingutele ning endiste aegade Viljandisse); kahtlaselt võimu kasutavate linnaisade mahhinatsioonidele otsa vaatamiseks (Eva Kolditsa juhitud Vanalinna-ekskursioon NO-teatri egiidi all); osalejate Tallinna nurgataguseid filmivateks avastamisretkeks, millest kokku monteeritakse õhtu kinoseanss (VAT Teatri Haihtuv Tallinn). Eesti100 koostöölavastustest meenuvad vähemalt 2 rännakut - Von Krahli ja Tartu Uue Teatri auhinnatud „BB ilmub öösel“, kus publik viidi rongidega nii Tartust kui Tallinnast Tapale kokku, et seal vanas vaksalis minilavastustes ringi rännata. VAT ja Labürintteatriühendus G9 korraldasid ekskursiooni mööda rahvusraamatukogu ning ühtlasi üht ajaloodekaadi. Teatrimajasisestest „rännakutest“ nii grandioosne kui ka kammerlik, Endla globaalsete seostega juhtumite-tegevuste lugu - tõeline logistiline ime „See asi“ ning kohe on esietendumas Ugala eri saalidesse paigutatud Dante Taevast ja Põrgust inspireeritud „Me peale ülalt jälle paistsid tähed“, mille rännakulist formaati enne vaatajate ette saabumist hinnata ei saagi. Promenaaditeatris Loone Otsa eestvedamisel kultuuriajalooline rännak „Dannebrog, Pitka ja keisrid“ pealinna mereäärse jalutuskäik-etendusena ning praegu, juba teist suve laseb Draamateater tutvuda nii Tallinna huvitavate rakurssidega kui ka ühe suhte tekkimise või mitte tekkimisega lavastuses „Sammud“. Pikemate kogemustega teatrisõbrale võib meenuda Rakvere Teatri Baltoscandali aktsioon-lavastus „Kool“, mil ühes päris Rakvere koolimajas sai publik osaleda neljas erinevas tunnis, 4 õpetaja(näitleja) tunnis ning aktuselgi. Kõik need lavastused on kohaspetsiifilised ning ainuüksi asukohtade atmosfääride tõttu väga eriilmelised. Ehkki ühine on see, et publik ei vaata ühes kindlas toolis oma teatriõhtut, vaid rändabki ühest kohast teise ning peatuspunktides või kogu teekonnal saatmas teatrilavastus. 

Erinevaid varasemaid stiile ja ideesid uute originaalsetega sidudes, millekski taaskord täiesti uueks tervikuks kujunev, on Emajõe Suveteatri...

 

Lavastuse turunduslik tekst (siinsed fotod kuuluvad Emajõe Suveteatrile):

„õhud meie vahel" on erinevaid etenduskunsti vahendeid kombineeriv kohaspetsiifiline lavastus, kus läbi näitlejate mängu ja elava muusika, helimaailmade, video ning isegi lõhnade kulgeval teekonnal viiakse publik ilmastumuutustes maailma eri paikadesse. Kambja vana, mahajäetud koolimaja ruumides tulevad esitusele lood Kreeka oliivikasvatajalt, Bangladeshi kooliõpetajalt, Nigeeria pastorilt, Sierra Leone kliimaaktivistilt ning Sitsiilia kaktusetalunikult. Ruumist ruumi liikudes saab teatripublik olla tunnistajaks stseenidele, kus inimesed ja terved kogukonnad ilmutavad vastupidavust muutuvates keskkonnaoludes. Keset tugevnevaid orkaane, kõrbestuvaid alasid, kuivavaid veesilmu, soolduvaid muldasid ja tõusvat merevett otsitakse inimlikke ellujäämiskunste.
Näiteseltskond on omanäoline - laval on Eesti-Ghana juurtega muusik, instrumentalist ja näitleja Kymbali Williams, kes loob ka lavastuse helimaastikud, tantsija, etenduskunstnik ja koreogreaaf Sofia Filippou Kreekast, Sander Roosimägi, kes on etendajana kaasa teinud Tallinna Linnateatri, Eesti Noorsooteatri, Ekspeditsiooni ja paljude teiste teatrite lavastustes janing Maria Paiste, keda Eesti teatripublik on näinud, Ugala, Paide Teatri lavastustes.
 
Lavastaja Mihkel Kohava
Lavastusdramaturg Kristiina Jalasto
Kunstnik Mikk-Artur Ostrov
Valguskunstnik Priidu Adlas
Muusikaline kujundaja Kymbali Williams
Koreograaf Sofia Filippou
 
Esietendus 21. juunil 2024 kl 19 Kambjas Tartumaal.
 
Kesk 5, Kambja, Tartu maakond
 
”õhud meie vahel” kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi.
Lavastus valmib MTÜ Tartu Suveteatri Seltsi ja Friday for Future Eesti koostööprojektina.

Kommentaare ei ole: