teisipäev, 3. veebruar 2009

Nafta! - NO99


Juhhuijaaa! Estraad-kabaree-draama-komöödia jõudis minuni ETV vahendusel! Ja jumal tänatud, et nafta hind veel nii kõrge pole, et "ikka" jõudis!!! :) Muigamine vist kadus näolt ainult paaril korral kui olid tõsisemad lõigud... naeru saatel siin elame Nafta "viimaseid päevi".

Etenduses saab muuseas kuulda kaht Madonna-laulu eestindust ja Abba "SOS"-i :) Ja mulle see ju sobib! Mis sellest, et laulja pole kõige parem...kabarees tihti polegi need "kõige paremad" lauljad :) Igatahes veab Mirtel need viisid auga välja :)

Parukamoodi saab etenduses näha nii siit kui sealtpoolt 70-ndaid :) Vahest on parukad päris viltu peas, aga see käiks justnagu asja juurde :) Semper saab üldse kuidagi palju sellise "piiratud lavavõimalusega" palju põnevat hakkama. Nii kostüümide kui suure hõbedase kardina panemisega kitsast lava omakorda poolitama. Üldse on kuidagi vahvalt näitlejaid pressitud -küll aluspükstes vastu vaatajaid küll magamisnarina kasutatavasse raamaturiiulisse neljakesi teineteteise kohale. Need pressimised polegi sisulises kontekstis olulised, pigem annavad koomilisust ning mõnusat särtsu tükile juurde.

Tükis on kasutatud videotehnikat - kaameraga minnakse isegi õue. No-mehed koorivad nagu öeldud ennast aluspükste väele....milline diskrimineerimine, sest Mirtel-il kleit seljast samal ajal ei kao :) Huvitav, kas prooviperioodil seda varianti katsetati? :) Siis kui Mirtelil riided seljast kaovad, avanevad sealt alt hoopis kunstpekid (teises vaatuses) :) Säh Sulle siis irooniat :) Järjekordne "lavastajavemp" :)


Selle tüki tegemise ajaks polnud veel ilmunud dokumentaalfilmi "Fuel", milles selguvad päris lihtsad võimalused nafta alternatiivideks. Sellepärast naersin julgelt kaasa. Muidu mulle tõsiste asjade üle naerda tavaliselt ei meeldi. Aga teades taustu või õigem oleks vist öelda "uskudes" nendesse teistesse võimalustesse, ei põe ma hetkel väga selle etenduse valukoha pärast. Lootust on...lootus on lollide lohutus...lootus sureb viimasena... :)

Kui üldse millegi kallal iriseda selle tüki puhul, siis see koreograafia oli kuidagi täiesti sobimatu minu meelest ning selgelt oli tunda "ikka neid samu vanu Jüri Naela liigutusi". Ja need "valed" mida rahvale pähe taheti "tõe" pähe ajada...näiteks see jutt 9/11 kaksiktornidest...see tundus justkui seda päriselt "mõeldi" ka. Õnneks Kristjan Sarv tuleb oma "ufojutuga" sinna otsa, et ehk vast keegi neid jutte ikka päris tõe-pähe ei võtnud :) Eks kunstis on ju lubatud udu ajada...tihti see ju üks suur udu-ajamine ongi...aga lihtsalt hetkeks nagu häiris...see on mu isiklik kiiks...hakkasin vist "tõsiselt võtma"...tõsine hetk oli ju...aga seda ilmselt tegijad tahtsidki saavutada ja mina tola läksin "õnge" :))) Enivei...õngeminemise tunne mulle ka ei meeldi :)


Minu jaoks töötas teine vaatus tsipa paremini. See konkreetne teema, ehk "reality show", kuigi sisult ju täitsa arulage - meeldisid mulle need raamid. Ehk mingid konkreetsed karakterid olid näitlejatel. Näiteks Kristjan Sarv ja tema "Tartu Marko" oli ju täiesti fantastiliselt hea roll! Isegi üks viis tal helises rinna sees :) Aga see parukas ja kurvad silmad andsid talle hoopis uue dimensiooni! See näitab minu jaoks näitlejameisterlikkust kui näitleja suudab niimoodi oma nö.tüpaaži vastast rolli mängida. Vibalik ja pikkade lokkidega luuser, absoluutselt mitte-Kristjan Sarv :) Teisena tõuseb esile "perele terviseid saatev" Allan. Kootud vestike seljas, barett peas. Jaak Prints - tundub, et ükskõik mis ta teeb...ta võib vist niisama ka laval seista ning mind lihtsalt ajab muigama. Temaga käib paratamatult kaasas see pagas, et Anu Lamp on nii fantastiline ning Jaak on temaga mingis mõttes kuidagi koomiliselt sarnane ja samas kuidas ta küll oma vennast Tõnn Lamp-ist nii erinev on :) Kuid käesolevas lavastuses, kui Kristjan Sarv oli teise vaatuse kunn, siis Prints minu meelest säras just esimeses vaatus kõige eredamalt. Kuigi mängida sai ta ehk teistest vähem (esimeses vaatuses), pääsesid tema koomilised ilmed ning mistahes-näitlejatel-väga-harva-õnnestuv "füüsilinegi koomika" kuidagi hästi esile. Kasvõi näiteks puusanõksud :)

Etenduse kuningannaks võib aga julgelt kroonida etenduse ainsa naisnäitleja Mirtel Pohla, kes paneb poistega täiesti võrdselt nii erinevaid rolle kui ka kogu seda tekstipillerkaart. Tükk tüki järel suudab ta ikka ja jälle millegi positiivsega üllatada. Selles tükis meeldis ta mulle kõige rohkem selle teise vaatuse "reality-sarjade" sari-osaliseks-pürgijana. Mul oli nii kahju, et ta valiti söömiseks "kõige kõlbulisemaks" :))) Ma oleks Allani asemel küll Stepani "söögiks valinud" :))) Samas kes seda "paistes ja kes-teab-millega-mürgitatud" kolli julgeks süüa :) Kahju oli ka Mirtelist Stepani naise rollis. Kuidagi väga tuttav "karakter"...

Stepan-i ja mitmete teiste rollidega jätkas oma "õnnestumiste" rida ka Gert Raudsep. Ta meenutas mulle Stepan -ina Steve Buscemit millegipärast :) Tema vist laob seda dokk-teksti esimeses vaatuses ka tänamatult palju eetrisse. Aga ta teeb seda väga hea ägeduse ning hooga. Seega polegi vaja tema jutu sisusse süveneda, vaid pigem nautida hetkeelamust. Laast, aga mitte liist - Tambet Tuisk realitysaate juhina...ei saa väga palju kaarte kätte mängimkseks. Pigem on tema bravuuritsemine esimeses vaatuses rohkem see, mida jälgida. Tema tundus kõige rohkem sellest kambast kuidagi erinev. Mitte pahas mõttes, sugugi mitte. Võibolla tulenes see lihtsalt sellest, et teises vaatuses olid teised osalejad, aga tema saatejuht - teised kollased, tema punane...ei tea.




Hinnang: 4+ (väga lahe! Kirev, NO99 kõrge "tase"! Kuigi mitte otseselt mõtlemapanev, pigem mängulust ja julgustükid. Sellised masuurikad! Irooniat, mõnusat mõnitamist, interaktiivsust, laule, tantse, reality-showd :) Rolle kõvasti rohkem kui näitlejaid! Kõik saavad oma jao kätte - nii poliitikud, vaatajad kui ka näitlejad ise! Head rollid, hingega mängitud. Hea tekst ja sisu, hingega kirjutatud. Sellistest asjadest võib vabalt teater rääkida, miks ka mitte!)

Trailer:



Tekst etenduse kodulehelt:
"Nafta!" on dokumentaalne kabaree naftaajastu lõppemisest. Mis saab edasi? Kas puhkeb paanika? Või suudab põlevkivi meid lõplikult naftast võõrutada ja tulevikku juhatada? Kes peaks vastutama ja miks nad ei vastuta? Mis tuumajaam? Mis tuuleenergia? Lavastus ei otsi vastuseid, vaid loeb arve. Countdown on kiire.


Küsimus pole vaid naftas - maavaras, mida vähesed näinud, kuid millest meie igapäevane elu ilmselt enim sõltub. Lisaks suurtele majandussüsteemidele puutume naftaga kaudselt kokku iga päev: mootorit käivitades, saia ostes, telekat vaadates, teatris käies. Aga tõesti, küsimus ei ole ju ainult ühes maavaras - küsimus on energiavarude priiskamises, looduse tüngamises ning häbitunde puudumises.


"Nafta!" põhineb dokumentaalsel andmestikul, liites siia estraadi. Küsimused on suured ja tõsised, kuid nendest rääkimine lõõgastav. Mängib popmuusika ning massaažisalongide mahe muusika, näitlejad tantsivad. Ansip räägib tuhandeaastasest rahuriigist, pangad pakuvad veelgi paremaid laene, autod neelavad veelgi rohkem kütust. Enam paremaks minna ju ei saa?


"Nafta!" lavastajateks ning autoriteks on Tiit Ojasoo ja Ene-Liis Semper, kunstnik Ene-Liis Semper.
Liikumine Jüri Nael, kontsertmeister Zoja Hertz.
Osades:Mirtel Pohla, Tambet Tuisk, Gert Raudsep, Kristjan Sarv, Jaak Prints
Etendus kestab umbes 2.15.

(fotod on pärit NO99 kodulehelt)

2 kommentaari:

Eliza Day ütles ...

Nüüd sa ajasid jälle Nafta-isu peale.. :)
Aga väga tore, et vaatamata sellele kohutavale rezhiile ja kehvale helile sulle see lavastus meeldis. Ma sundisin ka kõiki oma sõpru-tuttavaid teleka ette aga paljud olid pettunud, et mis kaootiliselt röökiv kamp seal on :D

Minu lemmikstseen lavastusest on see, kui Kristjan Sarv Jaagule peksa annab ja neid erinevaid seaduse muudatuse seadusi vastu võetakse. Jaagu näoilmed olid miljon dollarit väärt! :D (see muidugi läks teleka vahendusel jälle kaduma).

PS. "Popi ja Huhuu" on ETV kodukale üles pandud.. see on nii hea! :)

Danzumees ütles ...

Jah, see kakluse-stseen oli mul ka üks lemmikuid. Kusjuures, Sina tead kohal käinuna, et midagi läks kaduma, aga mina nautisin sedagi, mida nägin :) Ja neid Jaagu ilmeid natuke ikka sai ka sealt...ja nali ise ka kaduma ei läinud :)

Vahepeal oli mõni tegelane isegi ainult suures plaanis...siis sai isegi rohkem kui oleks esimeses reas istunud :)

Ma usun, et seda tükki vaatan ma kunagi veel ja korduvalt :)

Aitäh ka Popi ja Huhuu soovituse eest! Mul see ka veel nägemata! Kuigi vana versiooni Lembit Petersoni ja Urmas Kibuspuuga olen kunagi näinud...

P.S. Lugesin Su teksti Sügissonaadi kohta...mul on piletid veebruariks ning minu suurim hirm neid pileteid ostes oli Maria Avdjuško ning nüüd tundub, et need suured hirmud võivad osutuda reaalsusesks!!!! Uskumatu!!!