laupäev, 28. veebruar 2009

Veebruarilõpu teatriuudised

Rakvere Teater jagas kolleegipreemiaid 2008. aasta töösaavutuste eest!
26. veebruari pärastlõunal kogunes Rakvere Teatri kollektiiv, et tähistada 69 aasta möödumist teatri sünnist. Juba mitmendat aastat on autasuks suured sepistatud naelad.

Parim lavastaja - Toomas Suumann "Üks joodik sõitis rongiga".
Parim meesnäitleja - Erik Ruus "Üks joodik sõitis rongiga"; "Päeva lõpus"; "Onu Remuse lood"
Parim naisnäitleja - Marin Mägi "Vaata raevus tagasi"; "Creeps"; "Lumivalgeke ja seitse pöialpoissi"; "12 tooli"
Parim kunstnik - Sirly Oderit "Lumivalgeke ja seitse pöialpoissi" kostüümid.
Muidu Imeline - Tarmo Kesküll, muusikalised kujundused lavastustele "Päeva lõpus" ja "Onu Remuse lood".
Parim etendust teenindav töötaja - lavameister Imre Toomeoks
Parim lavastust ettevalmistav töötaja - butafoor-dekoraator Helen Padu
Parim teenindaja - kohviku teenindaja Janek Kupp
Parim korraldaja - projektijuht Heigo Teder.
Eripreemia - peakunstniku preemia. Esmakordse preemiasaaja valik tulenes klassikalisest teatridefinitsioonist, isiklikest- ja üldistest mõõtmistulemustest ning puhtformaalsest printsiibist. Peakunstniku preemia pälvis näitleja Erni Kask.

Teatrikuu avaüritusena tähistatakse 28. veebruari õhtul Rakvere teatri väikeses majas teatri asutaja Jakob Liiva 150. sünniaastapäeva spetsiaalselt selleks puhuks valminud lavastusega "Saksad sõitsid saaniga ehk kohtumisõhtu ühes vaatuses pisarate, kisa ja vaikimisega"

Endla suveplaanid:
Selle aasta suvehooaeg on Endla teateris 3.07-02.08
Suvehooaja avapäeval esietendub psühholoogiline triller - Frederick Knotti "Pimedusega löödud". Lavastaja Tiit Palu, kunstnik Silver Vahtre. Tegemist on narkosmugeldamisest rääkiva põnevikuga! Otsitakse vastust küsimusele, kas hirmutavam on kurjus, mis on silmale nähtav, või see, mis on nähtamatu. Osades Karin Tammaru, Jaan Rekkor jt.
Suvehooaja jooksul mängitakse kuu aja jooksul läbi kogu täiskasvanutele mõeldud repertuaar. Suvehooaja piletid lähevad müüki juba 1. märtsil.
Lisaks on mitu põnevat uuslavastust tulekul ka juba kevadel. Täpsem info siit!

Linnateatri suveetenduste piletid lähevad müüki 10.03! Ehk tänavu siis mängitakse "Wargamäe Wabariik"-i ja "Tarkus"-t. Lisaks toimub Põrgulava taastamine, et saaks A.H. Tammsaare tekstidel publiku lemmitükke taas esitada. Mais avab saali Elmo Nüganeni uuslavastus "Meie, kangelased". Märtsis on tulekul 2 esietendust - Võigemast lavastab "Hecuba pärast" ning Prangel lavastab "Vana tango".

Draamateatris on tulekul 3 uut lavastust - Pedajase "Arbujad", Karusoo "Vombat" ja Rõzhakov-i "Mängud tagahoovis".

Ugalal 2 uuslavastust teel: Sándor Márai «Küünlad põlevad lõpuni», lavastaja Indrek Sammul
Mati Põldre, Margus Vaher «Arturi laulud ja aastad», lavastaja Margus Vaher.

Ugala suveplaanid:
1. Bertolt Brecht, «Härra Punttila ja tema sulane Matti».Lavastaja Kalju Komissarov.Esietendub 19. juunil Ugala tiigi kaldal. Punttilat mängib Peeter Tammearu ja tema sulast Mattit Indrek Sammul. Laval on väga palju tegelasi ning kindlasti ka palju laule ja elavat pillimängu.
2. Brandon Thomas, Mati Unt, «Charley tädi».Lavastaja Taago Tubin.Esietendub 5. juunil Viljandis Kaevumäel ja edaspidi mängitakse seda teistel Eesti vabaõhulavadel. Mati Undi tekstiversioon näidendist pärineb aastast 1969. Peaosades Tanel Ingi, Martin Mill ja Andres Oja.

VAT Teatri kohta tahaksin kõigile soovitada "Nürnberg"-i ja "Ingel, ingel, vii mind taeva" vaatamist lähestikku...siis saab aimu kui hea näitlejanna mängib Eesti teatris! Lisaks mõlema tüki mehed on ka maailmaklass!

VAT Teatri noor näitleja Ago Soots, toob aprilli alguses lavale oma debüütlavastuse. Materjaliks rumeenia noorema põlve näitekirjaniku Peca Stefani pöörane lugu "Vääärviid". Lisaks oma trupi näitlejatele (Tanel Saar, Margo Teder, Ago Soots ja Meelis Põdersoo) teevad kaasa veel Merle Palmiste ja Tõnu Oja (Eesti Draamateater) ning Tarmo Tagamets (Võru Linnateater).

NO-teatril on kohe-kohe tulekul Ojasoo/Semper lavastus NO83, mis "räägib vähem, kui näitab". Laval on performance ja sõna, kunstnikud ja pööbel, laul ja ametnikud, vaha ja mesi. Jutustatakse lugu kultuurist, kus kõik tegelased on toredad, kuid kokku nad ometi ei saa. See on kurb, kuid vastupanu ei ole mõttetu. Lavastaja ning kontseptsiooni autor Tiit Ojasoo, kaasautor ning kunstnik Ene-Liis Semper. Osades kogu Teater NO99 trupp. Esietendus 10. märtsil. Suvel on oodata Onu Tommi Onnikest. Teatri andmetel pole ka repertuaarist veel "Hirvekütt" ka kustutatud. Olen selle tituleerinud oma "kõige rohkem näha ihaldatumaks" tükiks, praegusel hetkel repertuaaris olevatest lavastustest kõikides Eesti teatrites! Lisaks on neil mitu "poolikut" asja ka tulekul.

Vanemuisel on suvekavas salapärane "Imearst" Tammistu küünis...lisaks mängitakse Alatskivi lossis uuesti "Vihurimäed", sedapuhku teise naispeaosalisega - Kersti Heinloo -ga. Kevadel on esietendumas ka (minu väga oodatud) Lood Viini metsadest! 23.03 on võimalik näha "Koidula veri" etendust Tallinnas ning 27.04. on Kogutud teosed Tallinnas külas! Soovitan neist kahest eelmise aasta minu TOP 10 lavastusest kinni haarata, kellel pole pikka sõitu Tartusse võimalik ette võtta!!!

Mul on veel kahest vaadatud tükist kirjutamata - Ugala "Väike Tjorven Soolavareselt" ning Linnateatri "Arbuusisuhkrus". Aga täna lihtsalt ei jaksa (kell saab kohe 1 öösel) ja homme on kojusõit. Ütlen enne pikemat kirjutamist ainult niipalju, et esimene oli üks mu elu parimaid lastelavastusi ning teine oli näiliselt lihtne mõistu-muinasjutt, kuid tegelikult üks paras pähkel!
Ja mõned vaadatud teleteatrid ootavad ka kommenteerimist :)

Ilusat teatrikevadet! Veab Teil siin Eestis...saate iga kell teatrisse :) Olen kade... olen kevadiselt roheline :)

Ahjaa...seekordse teatrimaratoni võidu võttis Draamateatri "Sügissonaat"...kuid soovitan soojalt ka VAT Teatri "Ingel, ingel, vii mind taeva" ning "Nürnberg"-i ja Ugala "Väike Tjorven Soolavareselt" ja "Vanamehed seitsmendalt". Väikeste reservatsioonidega (me pole K-ga päris 100% samal arvamusel või siis ei "pruugi" olla kõikidele maitsetele) - Draamateatri "Sigma Tau-C705"(minule väga meeldis, K-le mitte nii eriti) ja Linnateatri "Arbuusisuhkrus" (selle seedimisprotsess on küll alles käimas ja ma arvan, et see ei pruugi olla igale maitsele sobiv, ma veel isegi täpselt ei tea, mis ma sellest arvan...K-le meeldis vist rohkem...aga minu jaoks oli seal ka midagi).

Kommentaare ei ole: