kolmapäev, 25. märts 2009

Maailma 10 tippkoreograafi

Seoses sellega, et ma ise pole juba praktiliselt 2 aastat korralikult tantsida saanud, ammutan seda kirge teiste inimeste tantsust ning passin kõikvõimalikke tantsuetendusi ja tantsusaateid ja mis iganes tatnsuga seotud asju mulle ette satub. Viimati, vaadates "Kunst pole elu" blogist üht montaaži Teatriliidu selleaastaselt parima lavastuse nominendilt, pani järjekordselt mõtlema, et Eesti tants on ikka ma ei tea kus augus endaga. Kõik on kopeeritud suurtelt maailma koreograafidelt ning vähemalt paar kolm aastat kui mitte rohkem tagasi juba nähtud. Eestis ei osata ka hinge ega ilu tantsu sisse panna. Viha, agressioonid, sisemised valud ja olnud aja haiglase tunnete läbielamine läbi tantsu ei paku vaatajale küll mitte midagi, kui "paha tuju" ning pettumust eesti tantsus. Tegelikult võib ju ka valusaid teemasid tantsuga puudutada, aga ka neid võib teha läbi huvitavate ja ilusate liigutuste. Ma ei mõista, miks seda ei tehta. Erandeid muidugi on. Mitmest kohast olen kuulnud, et hetkel Estonias etenduv Lumivalgeke ja seitse pöialpoissi pidi olema väga hea, samuti Kevade Vanemuises ning ühte Eesti koreograafi pean ka maailmatasemel tegijaks, aga siin on need, kellele kuulub minu au ning näited neilt (paraku internetist leitud materjal on väga piiratud ning suuremas osas ei näita nende tegelikke parimaid saavutusi. Siiski õnneks pole maailma tants nii kehval tasemel, nagu see on Eestis, kus tõeliselt harva tuleb isu minna tantsu vaatama...eriti pärast seda kui Kaie Kõrb enam ei tantsi (viimati vist nautisingi tema Luikede järve oma sünnipäeval umbes 7-8 aastat tagasi). Järgmine hea asi toimub 11.mai Draamateatri suures saalis, aga sinna on vist juba piletid välja müüdud :)

Siin aga need kümme, keda ma otseselt edetabelli raamidesse suruda ei suuda. Nad kõik meeldivad mulle ja neil kõigil on tõeliselt pikk CV kõiksuguste tippsaavutustega, mida ma siinkohal väljatooma ei hakka. Panen juurde ainult näited tantsudest. Niipalju hoiatan veel, et You tube-il tasub lasta tants lõpuni ära laadida, enne kui seda vaadata, muidu hakib ja rikub elamuse ära. Muidugi kui ühendust on piisavalt kiire, et see "näitamisriba" jookseb punaseks ette ära, siis pole probleemi ka kohe vaatamisega :)

Mia Michaels - peamiselt lüürilised tantsud, kuid tegelikult ka kõik muu. Madonna ja Celine Dion-i tuuride koreograaf.


Napoleon & Tabitha D'Uomo - Lüürilise ja mõttega hip hop -i maailma meistriklass!
Üks mu lemmiktantse läbi aja:


Ja kuna neid on kaks ja nad viimasel ajal on kohe erilised lemmikud, siis teine näide ka:


Wade Robson - vapustav, haldab kõiki stiile. Geniaalne!


Kelley Abbey - Austraalia kingitus kogu maailmale.


Tyce DiOrio - Broadway koreograaf. Ei pruugi olla kõigi maitsele, ka minule alati ei meeldi. Aga kui meeldib, siis väga!


Alex DaSilva - Ladinatantsude tippkoreograaf


Brian Freedman - Hip Hop-i isakoreograaf :) Kes superstaarid kõik temaga poleks töötanud :) Ja selline näeb tema trenn välja :) Koreograaf on ise esimeses ja kolmandas lõigus keskel:


Jean-Marc Genereux - Kanada prantslane... Super-valsimeister


Reet Krieger - Eesti oma "maailmaklass", ületamatu! 11.mail on Draamateatris 30-tegevusaasta juubelikontsert. Ka tänasel päeval teeb Krieger uusi tantse ja selline pärlikene on siin Eestimaa pinnal peidus. Ei jää grammigi alla maailma teistele tippudele!

4 kommentaari:

Kiku ütles ...

Austraalia oma oli eriti äge. Milline täpsus!

Danzumees ütles ...

Jah. See sama koreograaf (Kelley Abbey) tegi muideks tantsud ka ühele multifilmile "Happy feet"...ma ei tea, kas mäletad paar aastat tagasi, ühest pingviinist, kes ei osanud laulda, vaid tahtis tantsida...need tantsud selles "multifilmis", mõtles ka tema välja :)

Aga kui Sa tahad teiste tipp Austraalia koreograafide tööd vaadata, siis siin on paar veel:

Näiteks see on just selline värk, mis maailma moder- ehk nüüdistantsus hetkel laineid lööb:
http://www.youtube.com/watch?v=x2F_X6x-sEk

Kuigi näiteks see on minu meelest vähemalt sama hea! Ja väga ilus:
http://www.youtube.com/watch?v=cle_ZTWSng0

Kiku ütles ...

Kusjuures filmi pole näinud, kuid olen just vaadanud lõikudena neid tantsu- ja laulunumbreid.

Antud lingid oli tõesti ilusad tantsud. Sealt edasi otsides leidsin veel hämmastavaid grupitantse.

Tore kui mõni inimene on nii kena, et võtab vaevaks jagada lihtsaid teadmisi ja tähelepanekuid. Mõtlesin siis eelkõige sellega Sind. :)

Danzumees ütles ...

Aitäh! See polnud üldse vaev... "pure pleasure" :)