neljapäev, 26. märts 2009

Pride and glory / Uhkus ja au (USA 2008)

Režissör: Gavin O'Connor
Stsenaarium: Joe Carnahan, Gavin O'Connor, Greg O'Connor, Robert Hopes
Olulisemad näitlejad: Colin Farrell, Edward Norton, Jon Voight (Angelina Jolie isa), Noah Emmerich, Jennifer Ehle
Loo lähtekoht: On üks kõrgemas auastmes politsei, tal on kaks poega - mõlemad politseid ning tütar, kes on abielus ühe politseiga. Üks kolmest mehest on ise täielik pätt ja kaabakas. Üks meestest on osaliselt, sest pigistab silma kinni teatud kohtades ning üks on korralik, kes paljastab kogu loo. Iiri-ameerika pere. Väga tüüpiline.

Pärast viimase aja friike filme, mõtlesin, et võtan ette ühe korraliku "meesteka". Näitlejad, põnevus ja isegi reklaamis lubatud sisu äratasid huvi. Ühesõnaga läksin reklaami õnge :) Film oli tüüpilisem tavalisest politseisarjast, millede vaatamisest ma olen loobunud juba umbes siis kui kunagi Miami Vice-i tootmine lõpetati... kui nüüd ei arvesta Prison break-i, mis pole ju žanripuhas politseisari...pigem vanglasari või põnevusdraama. Pride and glory jääb igatahes kordades alla PB põnevatele ja nutikatele väljamõeldud süžeepööretele. Tavalisemat, ehk tüüpilisemat politseifilmi annab otsida. Midagi eriti põnevat ka ei juhtu. Ainuke šokimoment toimub kusagil filmi keskel ära. Selles hetkes on Colin Farrell, triikraud ja väike beebi :) ning kogu film ongi sellega nähtud ja ette teada. Isegi lõpp on nii tüüpiline ja igav.

Isegi tehnilises mõttes oli ärritavaid asju piisavalt, et selle filmi staaride osalus paneb hämmastama. Näiteks need kordused. Kui filmis on sündmus toimunud siin mõni tegelane jutustab seda üle või muidu kordused, mis sellisel põnevuslool peaks olema keelatud. Need võtavad hooa maha ning jääb mulje, nagu film oleks tehtud idiootidele. Teiseks see kaamerakasutus filmi alguses oli natuke liigne üritus luua realistlikku tunnetust. See värises natuke liiga palju ning liiga pikalt. Ning kõige tipuks oli probleeme ka helindusega, see hämmastas mõnes kohas ikka tõsiselt!

Kahel peategelasel, ehk Edward Nortonil ja Colin Farrell-il eriti midagi erilist mängimismaterjali polegi. Colinil ehk natukenegi ja eks nad tulevad ise sellest jamast puhtalt välja, kuid Emmerich-i usutavus oli oma rollis küll allpool igasugust arvestust. Ja miks oli asjasse segatud Jennifer Ehle vähihaige karakter. See jäi nagu lõpuni kasutamata. Ta on liiga hea näitleja, et llihtsalt sellises ei-midagi-ütlevad rollis ekraanile susata. Ei mõista neid valikuid selle filmi puhul. Tundub nagu mingid iirlastest vennad O'Connorid on mõelnud välja mingi lihtsa süžee. On kaasrahvuslasest Farrell-i saanud kampa ning seeläbi mõned teised korralikud näitlejad ka ning siis oma suure unistuse "enda välja mõeldud lugu" ekraanile seada ka teoks teinud. Mis siis sellest, et sisu on 100 korda igas teises politseisarjas juba kasutatud.

Hinnang: 2+ (heade peategelaste pärast ei taha kehvemat hinnet panna, kuigi lihtsalt sisule annaks vist 1 ära küll. Ei olegi midagi kommenteerida otseselt selle filmi kohta, kui et tasub eemale hoida.)

Filmi treiler:

Kommentaare ei ole: