pühapäev, 26. aprill 2009

Carl Larsson -i näitus Prins Eugens Waldemarsudde -s

Kahtlemata minu Rootsi lemmikkunstnik ning üks lemmikuid läbi aja kogu maailmas on Carl Larsson. Praegusel hetkel, kuni 31.maini on Prints Eugen-i kodumuuseumis - Prins Eugens Waldemarsuddes üleval 4-5 saalitäit tema teoseid. Lisaks Prints Eugeni erakogusse kuuluvad teosed, mida võib leida tema majamuuseumist, ehk lossi tubadest. Sest lisaks sellele, et seal on see Carl Larssoni näitus, on võimalik ka lossi uudistada. Ehk siis tolleaegset kuninglikku mööblit, esemeid ja kunsti. Kuid tegelikult on ju ka Nationalmuseum -is üleval Larssonit, ainult et mitte nii palju ja mitte just kõik need samad maalid (kuigi osaliselt on sellele näitusele toodud just nimelt sealt eksponaate juurde) ning mitte nii konsentreeritult. Kusjuures kogu see osa Djurgårdenist on hingematvalt ilus ja seal on täiesti fantastaliselt mõnus jalutada. (Sellest jalutuskäigust rohkem juttu ja fotosid ka varsti pereblogis).

Kuna muuseumis oli pildistamine keelatud ning K ei lubanud mul pätti ka teha, otsisin mõned sellel näitusel üleval olnud pildid internetist üles ning kopeerisin need siia:


See, nagu näha on kunstniku autoportree. Huvitav, et ta sündis Gamla Stan-is - P koolist paar maja edasi olevas majas (Prästgatan 78), aastal 1853. Tema vanemad olid väga vaesed ning tema lapsepõlv oli väga õnnetu. Kui ta oli 13 aastane, soovitas tema "vaestekooli" õpetaja, et Carl prooviks kunstikooli sisse saada ning ta võetigi sinna vastu. Sellest sai alguse ka tema kunstnikukarjäär. 1877 kolis ta Pariisi, kuid ei saavutanud seal edu. Prantsusmaal kohtus ta ka oma kunstnikust abikaasaga - Karin Bergöö -ga.


Carl ja Karin Larsson said kokku 8 last. Ning nemad ja üldse ta pereliikmed, olidki tema meelisteemadeks maalimisel. Lapsed siis: Suzanne (1884), Ulf (1887, suri 18 aastaselt), Pontus (1888), Lisbeth (1891), Brita (1893), Mats (1894, suri 2 kuuselt), Kersti (1896) and Esbjörn (1900). Minu meelest on ka tema maalide tuntavaimaks ehk iseloomulikuimaks stiiliks just sellised tubases miljöös maalitud pildikesed. Mõnikord on neis inimesed täiesti kõrvalised ning esile tuleb just tolleaegne Rootsi kodude sisustus. Selle ülaloleva maali nimi on "Jõulupäeva hommik" (kingitused ju lastel juba käes:)).

Muideks Bergmani filmi "Fanny ja Alexander" kodusisustus oli samuti inspireeritud Carl Larssoni maalidest!


Larsson maalis ka palju portreesid. Siin maailmakuulus Rootsi kirjanik - Nobeli preemia laureaat.


Ja siin teine kuulus Rootsi kirjanik... samuti Larssoni poolt igaveseks paberile jäädvustatud.

Selle maali nimi on "Hommikusöök grüünes". KEA valgustas mind, et Larssonit peetakse üldse läbimurdjaks selles suhtes, et tema oli esimene, kes hakkas lapsi ka täiskasvanutega võrdselt maalima, st. varem lapsed olid nagu mingi madalam klass ja eraldi. Aga Larssoni peres ja maalidel olid nad täiesti võrdväärselt olulised.


Siin üks motiiv Larssoni tütrest eelmiselt maalilt, mis on siiski ka täiesti iseseisev teos.


See on Carl-i abikaasa Karin. Maali nimi "Karin vid stranden" (Karin rannas). Näitusel maalidelt kirjeid lugedes, jäi mulje, et päris suure osa oma teostest pühendas ta Karinile ning tihti ju ka maalis teda. See tekitas kuidagi sooja ja armsa tunde ning mulje kunstnikust. Karin ise oli muideks ka sisustuskunstnik.


"Greta ja Dora Nora"


Hämmastav ja kahju ka, aga sellel näitusel Carl Larssoni reprosid ei müüdudki. Tahtsin väga oma Nationalmuseum-ist ostetud "Siis kui lapsed on magama läinud" maalile nö. "partnerit", aga pidin leppima ainult selle natuke postkaardist suurema kaardiga, mille maalinimeks on "Bruden" ning mis kujutab ei kedagi muud kui Larssoni enda "pruuti" Karinit :)


Kogu näituse lemmikmaaliks minu jaoks aga osutus see - "Keelatud vili" ("Förbjuden frukt"). Selles on nii palju tunnet ja hetketabavust ja kelmikust ning kurbustki. Ma võiks seda muudkui vaatama jäädagi! Selle maali reproduktsiooni tahaks küll väga :) Aga lepiksin sellegagi kui leiaks kusagilt eesti keeles välja antud Carl Larssoni enda kirjutatud raamatu "Mina". Kui kellelgi on üle kodus ja müüks selle mulle või kingiks... kirjuta palun, oleksin ülimalt tänulik- raamatud@hotmail.com

Carl Larssoni ametlik koduleht on siin: http://www.clg.se/start.aspx

Kui on soov vaadata internetist tema töid, millest mitmed muideks olid üleval ka sellel näitusel!: http://www.scandinaviantreasures.com/website1/gal1.html

Siit võib vaadata Rootsi televisioonis olnud uudist näituse kohta:

2 kommentaari:

Sehkendaja ütles ...

Strinbergi portreega meenub mulle alati Munchi portree näitekirjanikust, mille alla on (nimelt või kogemata) sattunud "Stindberg". Lähemalt nt. loe siit:
http://www.hoover.org/publications/policyreview/2913276.html
(otsinguga "Stindberg" ja leiad vastava koha). Kuigi ma ei leia hästi netist seda pilti - kas pole mitte see esimene: http://www.britannica.com/EBchecked/topic/569148/August-Strindberg

Larssoni pildid on küll ilusad. Jälle tuleb meelde see suvehommiku pilt, mida sa juba eelmisel aastal siin tutvustasid.

Danzumees ütles ...

Suur aitäh selle info eest! Ma ei teadnudki et Munch ja Strindberg niimoodi seotud olid! Mul on üks DVD film Munch-i kohta. Nüüd on kohe hirmus huvi seda vaadata!

Aga see suvehommikupilt mida tookord tutvustasin, ei olnud Larsson vaid Hanna Pauli (kui mõtlesid seda kaetud lauda kuhu teenijatüdruk on asju juurde toomas). Muide, selle olen nüüd ka ära raaminud, ainult et pole veel Eesti ära viinud ega seinale saanud. See on mul köögis lihtsalt kummutile toetumas. See on tõeliselt ilus pilt! Larssoni pilt mida varem tutvustasin on see kus ema teeb näputööd ja isa loeb. Nad on köögis petrooleumilambi valgusel...ja lapsed on juba magama pandud :) See ripub mul seinal siin Rootsis telefonilaua kohal. See on esimene asi, mida näeb kui uksest sisse tulla :)