kolmapäev, 1. aprill 2009

Suveteatrist veel enne suurt teatrimaratoni...

Mõtlesin, et teen pisikese kokkuvõtte praegu minule teada olevatest juunis-juulis-augustis etenduvatest lavastustest. Ise plaanin puhata kahes osas, seega natuke juunis-juulis, aga ka augustis saab neile suvetükkidele jaole... Eelmisel aastal nägin üldse terve aasta 3 parimat lavastust suvekuude jooksul ("GEP" ja "Vargamäe kuningriik" ja "Ruja"), seega panen korralikud lootused/ootused ka selle suve etendustele. Muidugi palju on ju ka juba nähtud, seega tundub, et sellist hullemat teatrirallit nagu eelmine suvi, sellel suvel siiski ei tule. Kuid midagi kindlasti. Oma esimese "suvepileti" ostsin ka juba ära (NO-teatri "Onu Tommi onnike"). Sellest tuleb kindlasti üks pop-tükk ning usun, et kes liiga kauaks jääb mökutama, see jääb ka piletist ilma. Ühe korralikuma kokkuvõtte-edetabeli, nagu eelmisel aastal (siit võib vaadata), teen veel kunagi hiljem (umbes mai alguses, kui on selgunud rohkem plaane). Ja muidugi septembris saab siis ka kokkuvõtte koostada, samuti nagu eelmisel aastal :)

LINNATEATER
Soovitan soojalt eelmisel suvel esietendunud Wargamäe Wabariik -i. Ehk siis Tõe ja õiguse 3.osa dramatiseeringut. Selles on ürgset võimsust ja looduse ning teatri koostöös saavutatud kunst. Teise tükina tuleb Linnateatri egiidi all välja "Tarkus". Mis ehk pole "teater" selles traditsioonilises mõttes, aga osalemas on ju Aarne Üksküla. Tema pärast ehk tahaks seda küll vaatama minna, kuid ma usun, et see see üritus jääb minu poolt küll külastamata, sest piletihind on ka päris krõbe. Ja Tõnis Mägi ning tema oratoorium ei ole minu rida.

EESTI DRAAMATEATER
Jätkab kahe juba etendunud tükiga suvel. Pikk päevatee kaob öösse on klassika. Kellel nägemata, sellel tasub küll heade näitlejate tööd minna vaatama. Kuid teine tükk - Lõputu kohvijoomine , oli küll stiilne, aga minu jaoks kuiv ja igav. Kuna 1.juuni on ka nö. suve alla kuuluv, siis sellel päeval on Draamateatril kavas nende suve parim etendus - Kõige tähtsam !

UGALA
Viljandlastel on plaanis elustada vana hea Mati Undi (Brandon Thomase teose ainetel) "Charley tädi". See kus kunagi Nüganen ja Kaarin Raid ja muidugi Allan Noormets kleidiga komöödiat tegid. Lisaks on olnud juttu Härra Punttila ja tema sulane Matti-st, aga neil pole veel täpsemat kava väljas. Ise tahaks seda Punttila versiooni küll näha. CT-s on muidugi need uued noored kõik koos ja hoos, aga ma pole päris 100% kindel. Vana versioon on liiga hästi mälus kah.

RAKVERE TEATER
Astrid Lindgreni suur seiklus - Vennad Lõvisüdamed on kindlasti meie pere suveplaanides (eelkõige muidugi laste pärast, ise ma sellest loost palju ei arva). Aga kindlasti tahaks minna vaatama ka nende teist tükki - Genet "Toatüdrukud". Selle lavastab Toompere jr ja mängima peaks (vähemalt) Ülle Lichtfeldt ja Tiina Mälberg. Piletid on juba müügis...peakski kohe ära ostma...

VAT TEATER
Ei tea midagi nende suveplaanidest.

NO 99
Nagu juba öeldud, esimesel võimalusel, abiks http://www.piletimaailm.com/, tegin Onu Tommi Onnikese paar piletit enda omaks. Lisaks mängivad juunis kuni jaanipäevani oma viimase aja menutükke - "GEP", "Perikles" ja "Kuidas seletada pilte surnud jänesele". Kahte esimest soovitan küll ülimalt soojalt, KSPSJ-i lähen nüüd aprillis vaatama, kui Eesti sõidan, siis tean selle kohta ka midagi arvata.

VANEMUINE
Tammistu küün-kontsertsaalis lavastab Draamateatrist külla sõitnud Pedajas Friel-i Imearst-i. Vanemuine on aga pannud kõiki kolme rolli mängima dublantidega näitlejad. Seega piletiostmine on raske, kuna seal mängivad kahes rollis kaks suurt lemmikut, kuid nende dublandid on minu jaoks täiesti vastunäidistatud :) Seega siga kotis osta ei tahaks ja riskin küll piletitest ilma jäämisega, aga ma ikka nii ei taha seda piletit osta kui ma ei tea, kes mängivad. Lisaks mängitakse uuesti Alatskivil Vihurimäed. Seekord uue naispeaosalisega. Minul on vastakad arvamused selle tüki kohta. Seal oli palju vaatamisväärset ja lahe koht ka teatri jaoks, aga samas nagu tipplavastuseks ka ei pidanud. Kusjuures usun, et uus naispeaosaline võib mõjutada tükki positiivselt! Saaremaa ooperipäevadel mängib Vanemuine "Trubaduur"-i. Ja päris augusti viimastel päevadel on nad Estonias külas "Detektiiv Lotte" etendustega.

ENDLA TEATER
1.juunil võib veel näha ooperit "Thais". Kuid 3.7.-2.8. on Endlal kavas jälle "suvehooaeg"! Sellel ajal mängitakse nii uut suvetükki kui ka kõiki mängukavas olevaid lavastusi. See on minu meelest Endlal lausa hiilgav mõte! Niimoodi saab puhkuse ajal enam-vähem kogu nende huvitav repertuaar jälle nähtud! Absoluutselt kindlasti tahaks täha "Pimedusega löödud" ja "Ballettmeister"! Soojalt soovitan juba nähtud tükke: Kangelane , Rock n roll, Vee mälu, Tunnete tektoonika ja "Karge meri". Kerge reservatsiooniga ka Revident. Minule ei meeldinud, aga paljudele on meeldinud Ma olen iseenda naine , mida samuti suvel mängitakse. Eemale soovitan hoida etendusest Janu (põhjused võib lugeda nime alt paljastuvalt lingilt). Lisaks on Endlal kavas veel "Testosteroon", "Hingede öö" (seda lähen juba aprillis vaatama), "Raimonds" (usun, et ka see mahub mu suvekavva), "Kolmekesi kahevahel" (selle tükiga olen ma "kahevahel":)) "Linda tahab lahutada" (ei tõmba mind absoluutselt).

THEATRUM
"Ilmselt" puhkab kogu suve oma suure auhinnakoorma all :) Mõni lavastaja võiks Lembitu mängima kutsuda oma tükki :)

VANA BASKINI TEATER
Suvekava ja -plaanid hetkel avaldamata.

VON KRAHLI TEATER
Ei saa üldse aru, mida nad seal praegu teevad ja miks nad nii pikalt peavad puhkama.

RAHVUSOOPER ESTONIA
Juuni paar esimest nädala on kavas: Minu veetlev leedi, Viini Veri, Wallenberg, Lumivalgeke ja seitse pöialpoissi, Maskiball, Luikede järv, Tosca ja Kolm muketäri. Olen ise näinud Viini verd, Luikede järve ning Toscat ja kõik olid head. Eriti muidugi Luikede järv! Aga palju head on olnud kosta ka Lumivalgekese kohta.

KURESSAARE LINNATEATER
Suveplaanide kohta pole veel mingit infot.

EESTI NUKUTEATER
Ei tea, mis neil kavas, aga loodetavasti midagi ikka. Neil ju nüüd ka see suur saal... Võiks mõne noortekaga ikka välja tulla...mõne muusikaliga näiteks... Terminaatori osavõtul näiteks :)))

PÄRIMUSTEATER LOOMINE
Juunis ja juulis etendub "Vana Tooma pilgu all" - omalaadne retk-etendus Tallinna vanalinnas ning augusti lõpupoole "Teekond valguse riiki" Padise kloostris. Mõlemad projektid seotud ajalooga ning ajalugu on ju põnev. "Vana Tooma pilgu all" etendused algavad alles kell 22.00, seega jõuab hästi, kui on ka mingid muud plaanid kavas päeval või varem samal õhtul :)

R.A.A.A.M
Igal suvel on neil ikka Viinistus midagi toimunud, aga praegu pole nad veel oma kavaga välja tulnud. Loodetavasti ikka saab midagi "uut" ka näha, sest vanad ja head juba kõik nähtud :) Eriti head olid eelmisel suvel "Vahepeatus" ja "Keiserlik kokk"...Vahepeatust muidugi mängiti hoopis Hüürus. Ja "Eesti asi" juba üle-eelmisest suvest meeldis mulle ka :)

TEATER VARIUS
Suvekava pole veel teada.

TARTU UUS TEATER
Suvekava pole veel teada.

EMAJÕE SUVETEATER
Ei tea mis neil tänavu plaanis...

ELLUNÄOD
Eelmisel suvel Rasputin oli päris vinge. Loodetavasti mixivad ka sellel suvel amatööre ja proffe ning saavad sellise huvitava asjaga hakkama nagu eelmisel suvel!

UUS VANA TEATER
Vähemalt "Piiri-pääri... prääks-prääks... põrutame" mängitakse 01. augustil Rabajärvel, Lääne-Virumaal

TEATRILABOR
Suveplaanide info puudub.

TEOTEATER
Suveplaanide info puudub.

NARGEN OPERA
Neil on koduleht maas ja plaanide kohta info puudub.

POLYGON TEATER
Ei tea, mis neil suvel kavas, puhata?

VÕRU LINNATEATER
Suveplaanide info puudub (salamisi loodan, et ehk mängivad Koomiku lapsepõlve juulis, aga see lootus ei baseeru millelgi muul, kui minu unistustel :))

MUUSIKALITEATER
Ei ole mingeid suveplaane kosta...

LAVAKAS
Ei tea, kas nad sellel suvel ka mingi huvitava projekti ette võtavad... aprillis-mais on neil küll üks uus tükk etendamisel.

PROJEKT-TEATRID
Loodetavasti ikka Kassinurmel ja Otepääl ja siin-seal Eestis tehaks selliseid vahvaid eri teatritest kokku pandud näitlejakooslustega midagi põnevat!

Muidugi praegusel ajal tahaks juba hakata neid suveplaane tegema. Ja eks vaikselt juba hakkavadki asjad paika loksuma. Siis on muidugi kahju, kui mõne huvitava asja kohta teatatakse nii hilja, et samadeks päevadeks on juba piletid olemas või muidu oma sõitmised juba ära planeerinud. Sellepärast loodetavasti ärkavad ka RAAAM ning teised talveunest ÜLES!!! Enne kui pole hilja :) Ahhh, aga varsti kohe saab Eesti ja siis saab ka 2008/2009 hooaja kevadisi teatritükke vaatama :)

P.S. Kui keegi teab mõnest huvitavast suvelavastusest veel midagi, paljun jätke kommentaar!
P.P.S. Järgmisel hooajal hakkab Vanemuine regulaarselt Tallinnas oma etendusi andma!!! Lisa võib lugeda siit!

Kommentaare ei ole: