esmaspäev, 14. juuli 2008

Michel Faber - Naha all

Üks kummaline raamat, millest on väga raske kirjutada ilma teiste lugemiskogemust rikkumata. Lähtekohaks on see, et üks ebamaine naine nopib lihaselisi meeshääletajaid tee kõrvalt. Uurib nende tausta ja kui on sobiv „materjal“, siis uimastab nad istme sisse peidetud mürginõelaga. Edasine on juba teiste töö.

Selle raamatu võlu seisnebki selles, et lehekülg lehekülje haaval paljastub, millega täosemalt on tegemist. Kes on see salapärane „autojuht“ ja mis saab uimastatud meestest.

Muidugi ei jää need „kadumised“ tähelepanuta ning hirm on pidevalt õhus nii ühelt kui teiselt poolt. Tegemist pole aga õuduslooga, kuigi natuke groteskseks kisub. Samas pole see ka stiilipuhas draama, ega ka sci-fi, kuigi neid elemente on selles raamatus küll.
Otseselt sellele naisele kaasa tunda on raske, kuid kummaline atmosfäär tekib küll selles „farmis“. Ma nägin mingit sarnast õudusunenägu lapsena, olles ise muidugi üks nendest, kes sellisesse olukorda satub nagu need mehed seal.

Hinnang: 3+ (ei julge küll kellelegi seda raamatut soovitada, sest tegemist on tõeliselt kummalise teosega. Samas on põnevus pidevalt õhus ning seda rohkem, kui ei loe raamatu taga olevat üpris paljastavat sisututvustust. Taga on nimelt öeldud, mis nende meestega on. Lõpp on kah kuidagi mitte eriti rahuldust pakkuv. Liiga järsk ja kirjanik pole piisavalt huvitavaks seda viitsinud mõelda. Siiski ei suutnud eriti pause teha ja pidevalt püsis põnevus kuni lõpuni.)

Raamat maksab hetkel Apollos kõigest 15 krooni. Lisaks on raamat saanud auhindu ning pääses ka Whitbread Award -i nominentide hulka.

Kommentaare ei ole: