pühapäev, 17. november 2019

Teatrisoovitused detsembriks


Ja ongi aastakümne viimane kuu ukse ees! 2010ndad saavad läbi ja siseneme 2020ndatesse. Mida siis veel soovitada kaasa haarata "viimasel hetkel" uude aastakümnesse? Eks ikka need parimad ja olulisemad teatrielamused. Valisin neid kokku 20nda aasta auks täpselt 20. Lähtusin loomulikult siinse soovituste nimekirja koostamisel just ja vaid nende lavastuste etendustest, mis on teatrite detsembrikuu mängukavades. Osalt neist on paraku juba küll välja müüdud, aga kunagi ei tea, võib-olla vabanevad broneeringud või pakub keegi tuttav pileteid - seega toon ära tõesti need 20 kõige magusamat, mida võimalusel nautima minna.

01. Kes kardab Virginia Woolfi? - Tallinna Linnateater
Juba 300 korda on seda kammerlikku mängu mängitud Linnateatris. See number räägib juba enda eest! Väga eksklusiivne, publik, nagu kärbsed seintel, saavad kogeda sellest karmist, "inimestega mängimiste" õhtust osa. Vaimustav, vapustav, valus...

02. Praktiline Eesti ajalugu - Tartu Uus Teater
Siiani on meeles, kui kahju oli, et see otsa sai. Nii oleks tahtnud, et see muudkui jätkuks ja jätkuks! Suurepärane nauding! Eesti ajalugu, läbi Kukerpillide laulude koopamaalingutest tänapäeva välja.

03. Ivanov - Eesti Draamateater
Klassika, mis on võimsalt lavale toodud ja võimsalt mängitud. Armastusetuse valu, kuigi huumorit ja hoogsust on ka palju. Tõesti imeline trupp ja võluv lavastustöö. Üks ilusamaid.

04. Faust - VAT Teater
Tummfilmi esteetikaga lavastatud-mängitud, täiesti eriline ja väga vahva ning põnev. Meelelahutuslik ning mitmete teatriimedega.

05. See hetk - Tallinna Linnateater
Mõtlemapanev ja kurb. Sanatooriumisse surema tulnud inimestest. Kõige selle juures on kõige imekspandavam, et mälestusena elamusest jäi pinnale elujaatus ja inimeste soojus.

06. Inimesed, kohad ja asjad - Tallinna Linnateater
Harukordselt huvitavalt lavastatud ja väga olulise sisu ja sõnumiga lugu sõltlasest ning teda ümbritsevatest inimestest ja sellest vastikust "haigusest".

07. Viiuldaja katusel - Estonia
Suur muusikal, kus lisaks headele lauludele ja mõjuvale sisule on ka väga hea koreograafia ning draamanäitlejad muusikanäitlejatega läbisegi. Külmavärinad elamuse suurusest käisid korduvalt üle selgroo.

08. Kalevipoeg - Vanemuine
Teatriliidu ja minu arvamused ühtisid eelmisel aastal - see oli aasta parim lavastus! Nii fantaasiarikas lavastuslahenduste paraad meie rahvuseeposele. Rääkimata fenomenaalselt kõrgetasemelisest trupist.

09. Dekameron - VAT Teater
Viljandi lavakooli käesoleval aastal lõpetanud noorte ja Aare Toikka ühine vallatustetegemine ja publik saab sellest igas loos ja igas stseenis nalja ja naeru ülevalamisega osa. Nii lahe ja äge! Siiani on meeles see publiku erutatus pärast etendust, kuidas garderoobis kõik särasid ja sumisesid, kuivõrd hea asjaga oli äsjanähtus tegemist!

10. Vaimude tund Koidula tänavas - Eesti Draamateater
Tammsaare ja Unt vaimudena jagavad maid ning kammerlikult nendega koos väikses ruumis istudes on tunne, nagu olekski kahe ekstsentrilise eesti suurmehega seal ka nende teoste üle arutlemas ning ühtlasi isiksuste eripärade tunnistajaks

11. Hüljatud - Vanemuine
Üks võimsamaid ja mõjuvamaid muusikale Eesti lavadel hetkel. Liigutav ja ilus. Modernne klassika uusimas kuues.

12. Once - Ugala
Siinse tabeli kolmas muusikal - järelikult osatakse praeguses Eestis neid teha! Ugala ja Taago Tubin'i lavastus on neist kõige ebatavalisem. Kuigi suurel laval, oli selles teatavat grandioossust, siis oma olumuselt on see pisem, intiimses ja selle võlu baseerubki ehk sellel, et läheb natuke inimestele, ehk karakteritele lähemale kui muusikalid tavaliselt. Ja mis muusikali puhul eriti oluline - head laulud on siin ka.

13. Midagi tõelist - Vanemuine
Harukordne, et kaks istuvat meest oma jutustamiste ja lavastaja poolt segatud fotoseeria seguga on üks viimaste aastate põnevamaid lavalugusid. Liikvele minnakse kahe mehega eraldi, aga need elud põrkuvad ja segunevad ning kuhu see kõik veel välja jõuab. Põnev ja pinev, nagu actionfilm!

14. Minu eesti vanaema - Vaba Lava/RAAAM
Raport Julia Augi sisemise rahvusliku kuuluvustunde kohta ja tema mälestuste anatoomia. Kes me oleme ja miks meid raamidesse surutakse, kui me ise teame ja tunneme kõige paremini, kes me tegelikult oleme. Siin see mõjuv lugu või stseenide jada on veel väga hästi ning kaasakiskuvalt lavastatud-jutustatud.

15. Väike prints - Tallinna Linnateater
Intiimne ja eriline lavastus, Exupery tuntuimast teosest-mõistuloost. Mõnusalt eriline kunstniku ja lavastaja ja trupi ühistööna loodud maailm ja hea võimalus tutvuda samaga järgmise lavakooli lennuga.

16. Ernesto küülikud - Must Kast
Siiani aasta parim lastelavastus! Võib selle vist juba julgelt välja hõigata, sest see on tõesti üks selline lavastus, millest räägivad ülivõrdes nii lapsed kui täiskasvanud. Ühinen selle kiidukooriga. Mängitakse veelgi sügavamalt kui mõned teised teatrid täiskasvanute tükke.

17. Emadepäev - Ugala
Lugusid emadelt emadest. Äratundmisrõõmu ka isadele. Ilmselt lastele ka :) Humoorikas, hoogne, sketšilike stseenidega, lugudega elust enesest. Päriselt naljakas. Kiftid naised(emad) on ka.

18. Mees, kes teadis ussisõnu - Vanemuine
Kivirähki üks parimaid raamatuid on saanud eriskummalise Pepeljajevliku kineetilise teatri raami, mille sees on tantsu ja sõnateatrit sümbioosina ning samaga raamatu lugu edastav lavalugu. Maagiline oma kunstilise kujunduse ja liikumistega.

19. Don Juan - Vanemuine
Praegusel hetkel parim ja kunstiliselt kõrgetasemelisim balletilavastus Eestimaa lavadel. Ja hämmastavalt tugeva dramaturgiaga tantsulavastuse kohta. Ja see "saatan"... ja see "viiuldaja"...

20. Romeo ja Julia - Vanemuine
Estonia oma pole veel näinud, aga Vanemuises on lugu jutustatud omapärase vaatenurga alt, mis muudab tuttava Shakespeare'i värskeks. Ja no muusika on sellel balletil ju jumalik!

---------

Vähemalt need 10 lavastust, pakin ise teatrimälestuste pagasisse veel sellest aastast uude aastakümnesse kaasa, sellepärast ei osanud neid veel eelmisse nimekirja paigutada:

Teatrisaaga W - Vanemuine
Kodukäijad - Kellerteater
Gorge Mastromase rituaalne tapmine - Tallinna Linnateater
Made in China - Rakvere Teater
Faehlmann - Vanemuine
Kihk - TeMuFi
Kauka jumal - VAT Teater
Lotomiljonärid - Ugala
Between dreams and drowning - STL/Paide Teater
Kuldse liilia saladus - Rakvere Teater

Kommentaare ei ole: