teisipäev, 9. juuni 2009

Star trek (USA 2009)

Režissör: J.J. Abrams
Stsenaarium: Roberto Orci, Alex Kurtzman (baseerub samanimelisel teleseriaalil)
Olulisemad näitlejad: Chris Pine, Zachary Quinto, Leonard Nimoy, Eric Bana, Bruce Greenwood, Zoe Saldana, Simon Pegg, Karl Urban, Anton Yelchin, Winona Ryder
Loo lähtekoht: Film läheb ajas tagasi, kõige algusse. Ehk lausa nii kaugele kui sünnivad Star Trek-i kaks peategelast - Kapten Kirk ja Spock. Kiiruga lennatakse üle nende lapsepõlve ja kujunemisloo kuni selleni kuidas nad kohtuvad ning milliseks ostub nende esimene ühine ja ühtlasi ka esimene Enterprise-i "Tähelaeva" missioon.

Film on täiesti visuaalne komm! Nii ilusad arvutigraafikaga valmistatud kosmosekaadrid, vinge make-up ning hämmastav, aga suuremas osas täiesti ekraanilt vaadates usutav :) See on kindlasti "kino-film", ehk sellist suurt produktsiooni on just nimelt kõige õigem vaadata kinos. Ka helitrikid ning elust-suuremad tegelased pääsevad ikka kõige paremini mõjule just nimelt kinos.

Lugu ise on samuti huvitav, kuigi kohati tsipa lohisev. Kuid lisaks lineaarsele aja edasi kulgemisele on sisse toodud ka vana-Spock, ehk Leonard Nimoy, kes on nö. redus tulevikust minevikus. Ja sugugi mitte vaid korraks ekraanilt läbi lippamas, vaid ikka korralikult sees. See on justkui "teatepulga edasiandmine" uuele sugupõlvele :) Tegemist on ju juba 11. täispika Star Trek filmiga ning minu meelest kõige paremaga. Olen neid varaseimaid vahelduva eduga vaadanud. Mõned neist on olnud allpool igasugust arvestust, mõned päris vaadatavad. J.J. Abrams on minu meelest suutnud luua täiesti õiglase järglase vanale, juba kultuse staatuse saavutanud teleseriaalile!

Näitlejatega on nii ja naa. Mind isiklikult häiris natuke kapten Kirk. Mulle ei meeldi seda tüüpi näitlejad ja ta polnud ka eriti usutav vana-Kirk-i eellane minu meelest, aga Spock selle eest on tõesti leitud fantastiliselt hea ja hämmastavalt sarnane vanale :) Samuti Uhura on "noorena" nii särtsakas, vanem oli nagu leebem, kuid samas tema mind ei häirinud üldse. Häiris mind ehk ainult see venelast Tšehhovit mänginud Anton Yelchin, kes alles äsja häiris mind ka Terminaatori 4.osas. Ta kohe ei oska mängida minu meelest. Või igatahes minu silmis mõjub ülimalt võltsina. Kuigi jah, oma vene juurte pärast paneb sellise ehtsa vene aktsendiga seda inglise keelt seal filmis ning ainult sellepärast võiks ehk tema osalemist õigustada... siiski mina oleks meelsamini kedagi teist selles rollis näinud. Lahe oli ka peaaegu tundmatuseni ära meigitud - sedapuhku "paha-mees" - Eric Bana. Ja väga väikeses rollis "vanema naisena", ehk Spock-i emana - Winona Rider. Teda oli millegipärast nii kummaline vaadata selles rollis. Ta on minu meelest üpris kena näitlejanna ning nüüd vanaks meigituna sobis ta imehästi Star Trek-i. Kusjuures ma olen varem mõelnud, et oma ilusate suurte silmade pärast mõjub ta natuke tulnukalikult. Aga irooniliselt mängib ta selles filmis just nimelt ja rõhutatult "inimest", mitte tulnukat.

Mõnevõrra oli mängitud sellele, et Spock, kui oma rassi esindaja, kes tundeid ei peaks tundma ega väljendama, on tänu oma inim-emale siiski võimeline "tundma". Kuigi ilmselt oli ka tema isa selleks võimeline... Minule jäi selgusetuks, et kuidas Kirk neid vastuseid selles testis seal teadis. Kas tal tõesti lihtsalt on nii hea vaist, või läks mul midagi kaduma? Aga eks mõned asjad võivad ka sellises filmis müstilisteks jäädagi. See ei mõju nii ebaõiglasena.

Aga mis kõige parem, tundub, et sellest tõesti läheb sari täie hooga edasi. Vähemalt kui mõelda sellele lõpule. Ja kui jätkatakse samade tegijatega ning samal rajal, siis on oodata veel häid filme edaspidigi. Ei saa midagi parata, aga pean kordama, et see uus Spock on ikka fantastiliselt hea leid neil! Kusjuures see on tema esimene täispikk filmiroll. Varem on ta peamiselt telesarjades osalenud.

Isiklik märkus: Kunagi kui Soome kolisime 80ndate keskel, siis sai seda Star Trek-i telesarja Soome neljanda pealt vist iga päev vaadatud ning tihti olid need ideed, meik ja erinevad planeedid ning erinevate planeetide elanikud nii põnevad. Ja need tänapäeva tegijad austavad neid traditsioone, näiteks warpimine ja tranportatsioon, kuigi uuendatud ning efektsem, kuid siiski filmis täiesti olemas - ja see on kuidagi südantsoojendav ning nii nostalgiline.

Hinnang: 4 (Mulle meeldis selline eluloo moodi ülesehitus. Ükshaaval tutvustati alguses tegelasi ning seda kuidas nad kosmosekoolini jõuavad. Ja siis see missioon ise muidugi ka. Kohati läheb päris põnevaks ka, kuigi mingit hullemat actionit, nagu hiljuti nähtud Terminaatori 4 osas oli, on siis vaid paiguti. Ehk lastakse vahepeal hinge tõmmata ja asjade üle mõelda ning paika loksutada. Lahe üllatus oli kohata ka briti koomikut Simon Pegg-i teiste karakterite seas. Tema sõprus pisikese tulnukast fänniga tõi tsipa koomikat ka sisse, et ikka kõik žanrid oleks esindatud.)

Filmi trailer:

Kommentaare ei ole: