esmaspäev, 1. juuni 2009

The burning plain / Põlev lennuk (USA 2008)

Režissör: Guillermo Arriaga
Stsenaarium: Guillermo Arriaga
Olulisemad näitlejad: Charlize Theron, Kim Basinger, Jennifer Lawrence, J.D. Pardo, John Corbett, Robin Tunney
Loo lähtekoht:


Film osales Veneetsia filmifestivali "kuldse lõvi" ehk põhikategoorias eelmisel aastal. Jennifer Lawrence viis koju Marcello Mastroianni auhinna parima uue noore näitleja töö eest Sylvia/Mariana rolli eest (noorena). Film ise jäi teistest USA filmide, sh. peavõidu võitnud The Wrestler-i ja palju kõmu tekitanud Rachel getting married-i varju. Kuigi minu meelest näiteks RGM-ist oli see küll huvitavam ja parem film.

Tegemist on Guillermo Arriaga filmiga. Selle filmi puhul võib rääkida auteur-ist, kelle filmil on väga tugevasti oma stsenaristi pitser küljes. Siiani ongi ta loorbereid lõiganud peamiselt stsenaristina. Tema sulest on pärit selliste filmide sužeed nagu "Amores Perros", "21 grams" ja "Babel", millega kandideeris isegi Oscarile.

Babeliga sarnaselt hakkab ka selles filmis lugu jooksma mitmest eri kohast ning vaikselt jooksevad kõik need liinid ikka ühte kohta kokku. Kuidi väliselt tundub esialgu justkui oleks tegemist mitme erineva jutustusega. Ja see ongi iseenesest minu meelest geniaalne! Muidugi tegemist on ka kahes eri ajas toimuva tegevusega ning sellepärast need puzzle-tükid esialgu ei sobigi hästi kokku. Aga lõpuks saab aru muidugi kõigest, nii sisust, kui ka nendest karakteritest, et miks nad on sellised nagu nad on.

Lugu ise saab alguse Charleze Theroni karakterist. Ta töötab restoranis ning läheb voodisse enam vähem iga vastutuleva mehega. Teda jälitab mingi kahtlane hispaano. Samas hõppab lugu mingi põlenud autohaagise-elamu juurde, kus keegi abielus valge naine oli sisse põlenud ühe hispaano-mehega, voodis teineteise külge, ainult et mees ei olnud tema enda abikaasa. Kolmas niidiots saab alguse ühest tüdrukkust, kes näeb kuidas ta isa, kes töötab viljakastmis ja väetamislennuki piloodina ning tütre silme eest kukub lennuk alla. Nendest kolmest loost saabki kokku lõpuks üks tervik. Ja see teekond sinna on tõesti justkui mingi puzzle - kõigepealt ääred ehk raam valmis kuni siis sissepoole tükikesi täites avanebki kogupilt.

Näitlejad mängivad hästi. Nii noored amatöörid kui ka "vanad kalad". Eriti meeldis mulle Charleze Theron, kes naisena, kes on tapnud oma ema, jätnud kohe pärast sündi maha oma lapse ning tagatipuks sebib ühe abielus töökaaslasega kuid magab ka teiste meestega, on justkui elu hammasrataste vahele jäänud. Samas temas on ka mingit tugevust, sellest kõigest üle olla. Kuigi elul justkui pole talle enam midagi pakkuda. Ta ehk arvab, et järjekordse voodikaaslase abil saab ta päeva võrra edasi, kuid tegelikult tema sees keev ajalugu ei lase tal kuidagi eluga edasi minna. Kim Basinger-i roll on kuidagi üheplaaniline, kuid tema ja tema tütart mängiva Jennifer Lawrence-i stseenid olid minu jaoks filmis kõige huvitavamad. See kuidas tütar ema kahtlustab ning teada saab, milles ta süüdi on. Ja kuidas ema valetab talle näkku ning tütrel selgelt on vastik, selles on mingit valusat elulist draamat, mida kõrvalt vaadatagi natuke valus. Lawrence teeb üldse väga tugeva rolli. Ka pervessee kalduvustega poissõbra soovidele alludes, tundub ta jutkui väga tugeva noore naisena. Kellesilm ka ei pilgu, kui näiteks peab mängima oma ema oma poissõbra haigete fantaasiate jaoks.

Isiklik märkus: K märkas piletit ostes, et film on keelatud alla 7.aastastele. Siin Rootsis on aga filmid tavaliselt keelatud alla 15.aastastele, isegi kui keegi ühe ropu sõna ütleb :) Muidugi ehmus K ära, et sellest filmis nüüd siis polegi midagi eriti vaadata, ei mingit põnevust, ei midagi täiskasvanutele :) Aga esimene stseen filmis ongi selline, kui Charleze ihualasti voodist tõuseb pärast seksi kõnnid akna juurde, ehk teda näidatakse nii eest kui tagant ihualasti :) Kusjuures täiskasvanute asjadega tegeletakse ka hiljem filmis...ning muidugi sisu pole mingis mõttes alaealistele huvitav...vähemalt ma arvan nii :)))

Isiklik märkus 2: Minu taga istus kinos üks mees, kes umbes veerand filmi ajal ajas oma cocacola korralikult igale poole pritsides ümber. Kusagil poole filmi peal ta jäi magama. Kui korraks ärkaski, siis temaga kaasas olnud naisterahvas kõva häälega seletas talle ning täitis nö. lüngad -mis on vahepeal juhtunud. Kui film lõppes ja tuled põlema pandi ning ta lõplikult pidi ärkama ning püsti tõusma, siis tõdes oma kaaslasele, et see nüüd küll mingi "hea film" polnud :)

Hinnang: 4 (Minu meelest oli see vägagi vaadatav ja just eriti sellepärast, et see oli väga hästi kirjutatud ning hea montaažiga "täppistöö", kus nii mõtlemisainet kui ka huvitavaid sisupöördeid. Täiskasvanute film, heade näitlejatega. Tasub vaadata minu meelest igatahes!)

Filmi trailer:


Kommentaare ei ole: