reede, 5. juuni 2009

Terminator Salvation / Terminaator: Lunastus (USA 2009)

Režissör: McG
Stsenaarium: John D. Brancato, Michael Ferris
Olulisemad näitlejad: Sam Worthington, Christian Bale, Moon Bloodgood, Helena Bonham Carter, Anton Yelchin, Jadagrace, Bryce Dallas Howard, Jane Alexander, Michael Ironside
Loo lähtekoht: Film algab aastal 2003, kui üks surmamõistetud kurjategijast mees ootab oma hukkamist. Ta lubab oma surnukeha ühele vähki surevale naisele. Aastal 2018 saab ta uue elu. Apokalüptilises maailmas, kus toimub äge võitlus masinate ja inimeste vahel. Kes on masin, kes inimene? Kuidas ajudega masinate vastu võidelda, maailmas kus masinad ise leiutavad ja täiustavad üha uusi masinaid?

Vana hea Terminaatori-saaga on surematu ning läheb täie hooga edasi vana-Arnoldi kubernerina toimimisest hoolimata. Tegelikult sellest hoolimata, et see kõrge poliitikuamet keelab teda näitlemas, on digitaalse tehnikaga suudetud vanade Terminaatoriosade kaadritest suudetud tuua ta sisse ka sellesse filmi. Mis vaatajate poolt ka muheda naerukihina saatel kinosaalis vastu võeti. Täpselt samuti nagu see, kui Christian Bale ütleb surematu lause "I'll be back"...mis siis sellest et mitte filmi lõpus vaid kusagil keskel :) Film lõppes ikkagi nii, et järge on kahtlemata oodata! Ja tore ongi, sest see põnevus ja action, mida pakkus saaga 4.osa oli tõeliselt vinge! Täiesti kubises hingeahmima panevaid kohti. Lahe popcorni-film, ameerika actioni tippklass. Koos muidugi igasuguste sisuliste vigadega, mis küll häirivad hetketi silma/kõrva, aga kogu selle action-i sees muutuvad vähetähtsateks (a la, tule käes riided ei lähe põlema, juustest rääkimata ja igasugused "inimeste" poolt tehtavad üleloomulikud trikid :)

Film on sünnitanud ühe uue superstaari! Sam Worthington on mehe nimi. Tegemist on 33 aastase Austraalia näitlejaga, keda saab nüüdsest ridamisi suurfilmides näha. Muuseas on tal ka peaosa James Cameroni kauaoodatud uues filmis "Avatar". Kuid Terminaatori filmi on ta justkui loodud! Ehtne action-staar! Muidugi võibolla saaks ta ka draama ja komöödiaga hakkama, eks aeg näitab. Naisilu on ekraanil filmis vähe, ainult Moon Bloodgood. Selles mõttes võiks arvata, et film on rohkem naistele tehtud :)

Mind tõsiselt häirisid kaks näitlejat - John Connori, ehk Christian Bale-i isa "minevikus" mängiv Anton Yelchin ja Dallas Bryce Howard. Tõmbasid kogu filmi taset pügalavõrra allapoole minu jaoks. See noor kutt oli nii antisümpaatne ning kuidagi kange näitlemismaneeriga. Õnneks tasakaalustas teda piside must tüdruk, kes oli kui pärl selle filmi sees :) Ta ei räägi küll sõnagi, kuid näitleb palju paremini kui temast mitu aastat vanem Yelchin. Lahe oli näha ka Helena Bonham Carterit, küll liiga vähe, kuid siiski. Aga jah, nagu mainitud, tegelikult oli see Sam Worthingtoni FILM!!!

Kahtlemata on tegemist filmiga, mille kogu väärtus jõuab kohale ainult võimalikult suurelt kinoekraanilt. Mida väiksem ekraan, seda mõttetumana see film ka tunduks. Ja heli on kindlasti väärt Oscarit. See saal kus mina seda vaatasin, seal värises mõningate robotite liikumise peale terve kinopõrand! Tekkis tõesti tunne, et nad kusagil õues ringi müttavad! Kodus DVD-lt vaadates jääks kõigest sellest "vingest lisaväärtusest" lihtsalt ilma. Mõned filmid kohe on "kinofilmid" ja Terminaator 4 on seda kohe kindlasti!

Mulle meeldib selline sci-fi ja see hirm, mis naha alla poeb, et kui tulevik ongi selline. Mina küll ei suudaks sellises sõjaolukorras nii pikalt ellu jääda :) Ehhh, see ongi ju filmi võlu, et nii saab imetleda neid sangareid... kui need masinad ikka tahaks, küll nad siis teeks inimestele üks kaks kohe otsa peale. Mingid mürgid ju masinatele ei mõju, paar tuumapommi ja olekski kõik. Selles suhtes peaks ikka nende robotite leiutamisega natuke hoogu maha võtma :) Muidu hakkavadki need tehisajud ise edasi arenema ja arendama uusi ja täiuslikumaid tehisajusid... ja olemegi selles "Terminaatori-maailmas" :) Praegu on hea naerda või nende mõtetega mängida, aga ega see nii väga võimatu ju polekski...

Hinnang: 4 (Ei, tegelikult on ikka puhas meestekas ja ma ei mäleta millal viimati mul kinos üldse nii pikalt ja pinevalt mõnd filmi vaadates "põnev" oli :) Jään igal juhul lootma, et kunagi jõutakse mingite lahendusteni ka kogu looga. Selles, 4.osas sai minevik ja tulevik kokku, leiti ka üks lahendus kuidas masinatele vastu hakata, kuid kogu saaga lõpule ei jõudnud.)

Filmi trailer:

Kommentaare ei ole: