kolmapäev, 18. november 2009

Stockholmi Filmifestival 2009

Täna läheb siis lahti - aastalõpu suur filmimaraton. Minagi veedan enamvähem enamuse järgmise 12 päeva õhtutest ja kahest nädalavahetusest kinos. Ehk siis nii palju kui vähegi töö kõrvalt on võimalik. Esialgsete plaanide kohaselt on minu kavas järgmised filmid:

Adam - Ameerika indiefilm.
Bad day to go fishing - Uruguai stiilis "The Wrestler". Nende tänavuaastane oscarisaadetis.
City island - Ameerika indie. Mõned huvitavad näitlejad - palju talente.
Coco Chanel & Igor Stravisnky - Cocost tehtud teine film Coco Avant Chanel oli minu meelest jama, loodetavasti see on parem. Igatahes minu lemmik Taani meesnäitleja Mads Mikkelsen on peaosas. Ja rahvas ka räägib, et ON parem kui see igav ja tundetu lugu Audrey Tatou-ga peaosas.
The cove - Pidavat põnevusfilmidest põnevam dokumentaalfilm olema. Delfiinide päästmisest.
Dogtooth - Üle aastate parimaks Kreeka filmiks tituleeritud. Midagi Von Trieri kanti pidavat olema... põnevalt omapärane!
Education - Üks aasta parima filmi kandidaate. Briti film, mida kõik kiidavad. Carey Mulligan pidavat tegema fantastilise rolli. Lisaks osalemas ka Olivia Williams, Alfred Molina, Peter Saarsgard ja režissöriks taanlanna Lone Scherfig (Itaalia keel algajatele). Filmi stsenaariumi kirjutas Nick Hornby!
Fantastic Mr.Fox - Nuku-multifilm George Clooney ja Meryl Streepi häältega.
Gordos - Hispaania film, mida tehti üle 10 kuu, sest peaosaline pidi sisu pärast 30 kilo juurde võtma :) Minu teema :)
Hipsters - Vene Grease, ehk siis 50ndate muusikal, kui ma õieti aru olen saanud.
Human centipede - Pidavat olema üks karmimaid õudukaid. Midagi täiesti haiget!!! Ilmselt olen ma ka haige, et seda vaatama lähen, aga vahest tuleb enda taluvuse piire proovile panna, siis saab ehk ka teistest eluraskustest kergemini üle (vanainimese filosofeerimine... või "õigustus" oma varjatud perverssustele... haige-haige-haige :))
I killed my mother - Kanada tänavuaastane Oscarisaadetis. Räägitakse, et prantsuskeelse Kanada aasta parimaid.
London River - eelkõige sellepärast, et seal mängib üks mu lemmikutest - Brenda Blethyn
Maid - Tšiili film, mis võitis Sundace-festivalil žüriiauhinna. Kõva festivalidehitt.
Metropia - Rootsi scifi futuristlik multifilm. Kus vinged näitlejad osalemas.
Miss Kicki - Rootsi film naises, kes läheb Taimaale armastust otsima. Pernilla August peaosas.
Mr.Nobody - Ameerika indiefilm. Peaosas Jared Leto, kes oma bändiga (30 seconds to Mars) tuleb kevadel Stockholmi esinema :)
Nothing personal - Poola- Iiri film. Stephen Rea peaosas.
Phobia 2 - Lõuna-Korea lühiõudukate kogu. Esimeses osas oli niäi häid kui halbu oldschool õudukaid :)
Precious - Üks tänavuaastaseid suuri Oscar-i pretendente mitmetes kategooriates. Nii kriitikute kui rahva suur lemmik.
Revenant - Õudukas. Make-up kunstnik, kes on hakanud režissöriks... see võib tähendada vaid üht... karmide nägudega surnud lällavad ringi :)
Reykjavik - Rotterdam - Islandi tänavuaastane oscarisaadetis. Pidavat olema põnevusfilm. Islandi üks kuulsamaid, ehk Kormakur osalemas...
The road - Apokalüptika on Rootsi tänavuaastase festivali põhiteema. Ja seda filmi kiidetakse juba ette, kuigi see veel linastunud pole. Eks näitlejad ole vinged - Viggo Mortensen ja Charleze Theron peaosades, aga Cormac McCarthy raamat minule isiklikult ei meeldnud - liiga hall ja rusuv, ilmselt polnud mul lugemise hetkel just selliseks tuju. Loodetavasti film on parem. Kahju muidugi, et lõppu teab ette, sest minu jaoks põhiliseks raamatus saigi see, et kes ja kas selle teekonna üle elab. Ja eks need paar võikamat kohta talletusid ka mällu igaveseks...näis siis kuidas filmis on lahendatud.
Time that remains - Elia Suleimani triloogia kolmas film. Cannes-i festivali põhinimekirjast. Palestiinlastest tänapäeva Iisraelis.
Tsar - Vene film 1500-ndatest ja verisest tsaarist Ivan Julmast...
Up in the air - jälle üks aasta parimaks filmiks peetav - George Clooney ja Vera Farmiga peaosas, režissöriks Juno teinud Jason Reitman. Festivali ametlik lõpufilm.
Vicious kind - Ameerika ülikiidetud indiefilm. Mõned huvitavad näitlejad, huvitav lugu.
Whip it - Drew Barrymoore-i lavastusdebüüt. Ameerika indiefilm, mis saanud palju kiita. Junost
tuttav Ellen Page peaosas.
The Wind journeys - Kolumbia tänavuaastane oscarisaadetis.
Üllatusfilm - Stockholmi filmifestivalil on kombeks pakkuda 1 kord "siga kotis", ehk keegi ei tea, mis filmi näidatakse, aga see on mingi tuleviku suurfilmidest. Ehk siis varem on olnud sellised filmid nagu "Fight club" ja "American gangsters". Põhimõtteliselt võimalus näha mõnd kõva tulevast kassahitti enne teisi.

Ehk siis midagi ikka "leidsin". Mitmed huvitavad asjad on ka juba nähtud või võimalus vaadata kohe kinos muidu kah... aga vaadates Pöffi filme, siis tundub, et järjekordselt on Eesti festivali nimistu palju huvitavam. Kummaline küll, et Pöffi režissöride nimekirjas on näiteks Klaus Härö, aga tema filmi pole filmide nimistus. Ilmselt on tegemist Soome tänavuaastase parima filmiga "Postia pappi Jakobille", aga ju see võib olla ka võistlusprogrammis ja sellepärast pole filmi veel välja kirjutatud. Kummaline on ka see, et Haneke "Das Weisse Band", mida mul ehk õnnestub siis Stockholmis erand korras juba järgmisel nädalal vaadata, oli ka nimistus, aga järsku kadus see sealt ära. Võibolla tõsteti ka kuhugi sellisesse kategooriasse ümber, mis avalikustatakse alles 20.11 toimuval pressikonverentsil. Eks näis...

Aga kinoralli läheb siis lahti!!! Hoidke eest :))))))

P.S. Tahtsin küll kõik teatrielamused enne ära kirjutada kui nüüd filmidele pühendun, aga mõned jäid ikka üles märkimata... katsun siiski filmijuttude vahele need ka ära kirjutada, eks näis kui lühikeseks lähinädalate ööd jäävad ja kui palju tegelikult ka oma plaanidest jõuab teoks teha. Pöffi vihjena tahaks küll soovitada ühte filmi kindlasti - "PROHVET", see on üks selle aasta parimaid! Kui ma ise saaks, siis läheks ka "Piano" teinud Campioni viimast teost "Ere täht" (Bright star) vaatama (Stockholmis tuleb see detsembris ka tavalisse kinolevisse). Ja muidugi kõiki põhjamaade filme, need on kuidagi nii südamelähedaased. Ohhh kuidas tahaks Pöffile ka... :)))) Aga nüüd siis teele - Sture-sse, seal linastub "London river"... minu kinokava "esimene linnuke"...

Kommentaare ei ole: